00000  ULTIMA-ORA-pe

Dimensiune font:

Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!

| 13-09-2019 19:32

 Horia Constantinescu - numit presedinte al Protectiei Consumatorului acum o luna - ii sfatuieste pe romani sa evite fructele care arata perfect, din cauza ca acestea pot fi tratate cu pesticide periculoase, printre care se numara si unul numit imazalil.

Imazalilul a fost creat in urma cu 36 de ani si este principalul ingredient dintr-o intreaga serie de pesticide cu care se stopesc semintele, fructele si legumele ca sa isi pastreze aspectul proaspat mai mult timp. Pana aici, toate bune!

Problema este ca, in 1999, Agentia de Protectia Mediului din SUA (o institutie a guvernului federal american) a stabilit ca imazalilul "poate cauza cancer la om". Ulterior, au aparut chiar legi in Statele Unite potrivit carora imazalilul e cancerigen. Cu toate acestea, americanii n-au interzis folosirea substantei.

Nici UE nu le-a interzis producatorilor de fructe si legume sa foloseasca imazalilul. In schimb, le-a impus limite in utilizarea lui, incercand sa-i fereasca si pe consumatori de imbolnavirile pe care pesticidul le poate provoca.

Spre exemplu, legislatia europeana prevede ca producatorii pot stropi citricele cu solutie in care se gaseste imazalil. Dar trebuie sa prepare solutia in asa fel incat intr-un kilogram de fructe sa nu ramana mai mult de 5 miligrame de imazalil (retinut, in principal, in coaja, care nu e comestibila).

Iar in cazul merelor, perelor si gutuilor, in kilogramul de fructe n-ar trebui sa ramana mai mult de 2 miligrame de imazalil (fixat, in mare parte, tot pe coaja fructelor).

Cantitatea mazima de imazalil pe care o pot contine merele potrivit legii


Canitatea maxima de imazalil rezidual permis de lege in cazul unui kilogram de mere


Cat imazalil putem consuma zilnic, fara sa ne imbolnavim?

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, pe termen lung, putem ingera, fara riscuri pentru sanatate, cel mult 0.025 mg de imazalil per kilogram corp/zi. Din cate intelegem, asta inseamna ca o persoana de 70 de kilograme poate consuma zilnic 1,75 miligrame de imazalil pe zi fara sa se imbolnaveasca din aceasta cauza (cel putin in teorie!).

Pe termen scurt, Autoritatea sustine, insa, ca n-ar trebui sa depasim cantitatea de 0.05 miligrame de imazalil per kilogram corp pe zi. Astfel, persoana de 70 de kilograme n-ar trebui sa consume frecvent mai mult de 3,5 miligrame de imazalil, din intelegerea noastra.

Dar cum aflam cat imazalil consumam? In mod normal, pe etichetele fructelor si legumelor ar trebui sa scrie ce resturi de pesticide contin alimentele si in ce cantitate. Dar momentan nici producatorii, nici comerciantii nu-i dau consumatorului aceste informatii, din cauza ca legislatia europeana nu-i obliga.

In urma cu 3 ani, ANPC le-a impus comerciantilor sa-i informeze pe romani, in magazine, ca nu recomanda consumul cojilor de citrice tratate cu imazalil. Dar la mere, pere sau gutui nu gasim nicio informatie privind pesticidele cu care au fost tratate fructele si nici cu privire la cantitatea in care au fost aplicate chimicalele.

Asa ca singura solutie care-i ramane romanului este sa isi aproximeze singur consumul de imazalil. Spre exemplu, 5-6 mere mari cantaresc aproximativ un kilogram (care contine, potrivit legii, cel mult 2 miligrame de imazalil) . Or, asta inseamna ca fiecare fruct ar contine intre 0,33 si 0,4 miligrame de imazalil.

Cat imazalil putem consuma, potrivit recomadarilor EFSA


Cat imazalil putem consuma zilnic, fara sa ne imbolnavim


In aceste conditii, din calculele noastre, un adult de 70 de kilograme ar trebui sa manance, constant, peste 9 fructe mari pe zi ca sa depasesca doza maxima de imazalil considerata sigura de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

In schimb, pentru un copil de 25 de kilograme (greutate normala la varsta de 7-8 ani), 4 fructe mari, tratate cu o doza consistenta de imazalil ar putea fi suficiente pentru a depasi cantitatea maxima de pesticid care, potrivit Autoritatii europene, poate fi ingerata zilnic fara riscuri.

Si asta in conditiile in care merele n-ar contine mai mult imazalil decat permite legea (fapt pentru care nu avem nicio garantie, de vreme ce nu se pot testa toate fructele care ajung pe piata).

Horia Constantinescu: Ce gasim in comert, mere sau lumanari? De unde stiu eu ca 3 fructe pe zi nu-l imbolnavesc pe copil?

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sustine ca imazalilul nu ne imbolnaveste intr-o zi. Consumat constant, in timp, insa, el poate deveni foarte periculos, mai ales pentru copii.

"Oare daca ii dau copilului cate 3 mere aduse din strainatate pe zi (cele mai multe vin la noi din Polonia), acea cantitate de reziduri de pesticid permisa de lege pe care ele o contin nu-l va intoxica, in timp? Oare nu este si acesta unul dintre motivele care au dus la cresterea imbolnavirilor de cancer infantil?

Cand ne vom trezi oare? Stropirea cu fungicide ca imazalil nu protejeaza decat interesele economice ale producatorului si nicidecum pe cele consumatorului, care are tot dreptul sa fie sanatos.

Pai haideti sa va spun asa: pe vremea mea, daca luam cateva mere si nu le mancam in 3-4 zile, ele se stricau. Astazi, daca iti iei mere - mai ales din cele din afara - raman neschimbate o multime de timp. De ce? Pentru ca sunt stropite cu pesticide si acoperite cu ceara, ca sa isi pastreze caracteristicile mai mult timp. Si atunci va intreb: daca tot au ele atata ceara, nu mai bine le-am folosi noi ca lumanari si am cauta pentru copiii nostri niste mere care sa nu mai aiba atatea adaosuri?

Presedintele ANPC, Horia Constantinescu

 

Horia Constantinescu, presedintele ANPC. Foto: Alexandra Pandrea/Hepta.roVa spun, nici macar nu e neaparat nevoie sa faci analize sa stabilesti ca merele au imazalil. E trecut in certificatele de calitate (care insotesc fructele de la producator la comerciant - n.red.) cu ce sunt ele stropite. Multe au ceara. Unele au imazalil....

Stiu ca multe lume a zis ca n-am vorbit frumos cand am spus ca am ajuns sa fim pelicanii Europei. Dar asa este: am ajuns sa inghitim orice ni se serveste si asta nu e bine"
, a declarat Horia Constantinescu.

Cum evitam pericolul alimentar

Horia Constantinescu spune ca legile nu permit la acest moment retragerea de pe piata a fructelor si legumelor tratate cu imazalil.

"Potrivit legislatiei europene (anume potrivit Regulamentelor europene 1107/2009 si 705/2011 - n.red.) imazalilul poate fi folosit pana in 2021.

Acum, cata vreme doza de imazalil folosita nu depaseste maximele admise de lege, nu putem retrage fructele de la comercializare.

Noi strangem acum date - analizam cantitatile si fluxurile de marfa din piata - si pregatim o initiativa legislativa. Ce vrem sa facem?

Va spun asa: am fost de curand intr-o emisiune, alaturi de un medic, care spunea ca anual se depisteaza 500 de cazuri noi de cancer la copii, in Romania. Mai mult de un copil diagnosticat cu cancer pe zi avem in tara! Oare n-or fi de vina si adaosurile astea din alimentatie, inclusiv din fructe si legume?

Visul meu este sa reusim sa facem la legume si fructe o etichetare ca la pachetele de tigari. Asa cum pe pachetul de tigari scrie ca fumand poti face cancer, asa sa scrie si la fructe 'cat au consumat fructe cu imazalil, 500 de copiii s-au imbolnavit de cancer'"
, a explicat presedintele ANPC pentru Ziare.com.

Pana sa se schimbe legislatia, Horia Constantinescu spune ca si consumatorii pot invata sa evite fructele cu imazalil.

"Nu scrie pe eticheta care fructe sunt tratate? Chiar daca nu scrie, se vede. La mar, spre exemplu, lipsa oricarui parazit si lipsa oricaui defect, a oricarei urme ca fructul s-a batut, e semn ca a fost tratat.

Trebuie sa-i invatam pe oameni sa nu mai aleaga direct fructele care au un aspect perfect. Eu tin minte ca in copilarie taiam merele ca sa nu le mananc cu tot cu viermisori. Si glumeam cu prietenii, spunand ca trebuie sa manacam ciresele repede, ca au 'carne' prin ele. Erau in fructe niste daunatori care dovedeau ca ele n-au fost intoxicate cu pesticide!

Asa am mancat noi si nici nu ne-am imbolnavit si nici n-am murit din cauza asta"
, a mai spus Horia Constantinescu.

Potrivit ANSVSA, fructele trebuie spalate temeinic inainte de consum pentru indepartarea reziduurilor de pesticide ramase pe coaja. In plus, in cazul unora dintre fructe, cum ar fi citricele, coaja n-ar trebui consumata deloc.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Crestere brusca a numarului de cazuri noi de COVID-19. Autoritatile trag un semnal de alarma
04/06/2020 15:06

 Grupul de Comunicare Strategica anunta ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 238 noi cazuri de imbolnavire cu COVID-19, peste media ultimei saptamani. In total, sunt 19.907 de cazuri de persoan ...

Marar – tratamente naturiste marar
01/06/2020 14:13

Marar – tratamente naturiste marar   Denumire stiintifica marar: Anethum graveolens Fam. Umbelifere Denumire populara marar: crop, chimen, marar, marariu, mărar de grădină, mărar tare, mă ...

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta
30/05/2020 07:45

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta       Planta anuala, cu flori de culoare galbena, care creste pe orice fel de teren bogat in umiditate. In scop fitoterapeutic se exploat ...

De ce este oul atât de sănătos și cum îl consumăm pentru a aduce beneficii organismului
27/05/2020 11:19

Dacă v-ati intrebat de ce specialistii recomandă mai mereu să consumăm ouă, răspunsul este pentru că au nenumărate beneficii pentru organism. Medicul Daniel Stan explică de ce sunt sănătoase ouă ...

Cinci simptome rare de coronavirus: De la ”degetul Covid” la furnicături
27/05/2020 06:30

 Organizatia Mondială a Sănătătii a pus pe o listă cele mai intalnite simptome ale Covid-19: fiind febră, oboseală si tuse seacă. De asemenea, sunt trecute secretiile nazale, durerile in gat, nasul ...

Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus
26/05/2020 13:48

 Desi in mod normal sunt afectati de boli respiratorii, cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai putin expusi la infectia cu SARV-COV2, anuntă Societatea Mondială de Alergologie. Medicii au ...

S-a descoperit in ce fel anticonceptionalele afecteaza starea de spirit. Iata de ce apar schimbarile bruste de dispozitie
26/05/2020 08:40

 Femei din toata lumea folosesc anticonceptionalele, chiar stiind ca acestea au o serie de efecte adverse, printre care si schimbarile de dispozitie. Pentru unele, aceste efecte sunt atat de puternice, inc ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
26/05/2020 08:00

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...

Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam
24/05/2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la serv ...

 Vaccinul anti-COVID-19 va întârzia cel puţin un an!
24/05/2020 19:46

* testele pe maimute ale unui nou vaccin impotriva noului coronavirus par să fi oferit protectie, intr-o anumită măsură, impotriva bolii, dar nu este sigur că efectul se va regăsi si la oameni * in prezen ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!