Primul ajutor in stopul cardio-respirator

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 09:47

Primul ajutor in stopul cardio-respirator

 

 

 

La adult, suportul vital de baza poate fi realizat si de persoane fara pregatire de specialitate • Salvatorul este persoana care asigura suportul vital de baza si care are ca obiectiv eliminarea sau minimalizarea riscului la care este supus impreuna cu victima, in momentul acordarii primului ajutor •Trebuie sa se evite resuscitarea unei persoane cu starea de constienta pastrata 

Obiectivele resuscitarii cardio-respiratorii sunt: recunoasterea stopului cardio-respirator si apel la ajutor calificat si inceperea precoce a manevrelor de suport vital de baza. La adult, suportul vital de baza poate fi realizat si de persoane fara pregatire de specialitate. Indiferent de locul producerii stopului cardio-respirator si acordarii primului ajutor, trebuie respectat un algoritm. In primul rand, se asigura securitatea salvatorului, victimei si a persoanelor din jur.

Salvatorul este persoana care asigura suportul vital de baza si care are ca obiectiv eliminarea sau minimalizarea riscului la care este supus impreuna cu victima, in momentul acordarii primului ajutor. 
Exista riscuri pentru salvator la manevrarea pacientului (in principal, risc biologic) si riscuri legate de mediul unde se acorda primul ajutor, precum riscurile legate de trafic, constructii instabile, electricitate, gaz, apa, de prezenta toxicelor (acid cianhidric, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon, etc) si a substantelor corozive.

In momentul resuscitarii se impun masuri de protectie pentru evitarea transmiterii pe diverse cai a agentilor patogeni (HIV, virusul hepatitic B, virusul hepatitic C, bacilul tuberculozei, etc) si a substantelor toxice (de exemplu, pacient intoxicat cu insecticide organo-fosforate). Aceste masuri depind de locul desfasurarii actiunii si de dotarea cu echipament individual de protectie (halat, manusi, ochelari). In al doilea rand, se evalueaza starea de constienta a victimei, evaluare realizata verbal si prin stimulare tactila. 

Eliberarea cailor aeriene

Trebuie sa se evite resuscitarea unei persoane cu starea de constienta pastrata. In aceste conditii, victima se lasa in pozitia gasita, cu conditia sa fie in siguranta si se reevalueaza periodic. Daca este necesar se solicita ajutor, fie prin desemnarea unei persoane sau chiar personal daca salvatorul este singur. Atunci cand victima nu reactioneaza se striga dupa ajutor, iar victima se aseaza in decubit dorsal si se elibereaza caile aeriene cu evaluarea respiratiei. Eliberarea cailor aeriene se realizeaza prin hiperextensia capului si ridicarea mandibulei. Hiperextensia capului se imprima prin presiune ferma pe fruntea victimei cu degetele III, IV, V de la mana stanga, policele si indexul fiind folosite ulterior pentru pensarea narilor in momentul realizarii respiratiei artificiale. Indexul si mediusul mainii drepte realizeaza ridicarea mandibulei prin plasarea lor pe mandibula.

Eliberarea cailor aeriene se realizeaza prin hiperextensia capului si ridicarea mandibulei. Daca exista suspiciunea de traumatism al coloanei cervicale se realizeaza subluxatia mandibulei, fara hiperextensia capului. Evaluarea respiratiei: Priveste - Asculta - Simte. Mentinand caile aeriene deschise, salvatorul incearca sa stabileasca in maxim 10 secunde daca victima respira normal. Atunci cand victima respira normal se aseaza in pozitia laterala de siguranta si salvatorul trimite dupa ajutor. Daca victima nu respira normal se apeleaza serviciul 112, iar salvatorul executa compresii toracice, respiratie artificiala, resuscitare care se continua pana la sosirea personalului calificat.

Compresiile toracice se efectueaza cu ambele maini plasate in centrul toracelui. Podul palmei celeilalte maini se plaseaza peste mana care se afla pe torace si se intrepatrund degetele mainilor evitandu-se astfel compresia coastelor. Sternul se comprima aproximativ 4-5 cm, salvatorul fiind plasat vertical deasupra victimei si cu coatele intinse. Frecventa compresiilor este de 100 /min. Dupa fiecare compresie toracele trebuie sa revina la normal fara a pierde contactul mainilor cu sternul. Compresiile si decompresiile trebuie sa fie egale ca intervale de timp. Daca se efectueaza respiratie artificiala se aseaza etans buzele pe gura victimei, se sufla constant pana la expansionarea toracelui , iar a 2-a respiratie se efectueaza dupa revenirea toracelui la normal.

Respiratia artificiala

Dupa 30 compresii toracice se efectueaza doua ventilatii, dupa redeschiderea cailor aeriene. Etape: se penseaza nasul victimei, se tine barbia ridicata, se inspira adanc, se aplica etans buzele pe cele ale victimei, se expira in gura victimei o secunda, se verifica expansiunea toracelui, se mentine barbia ridicata si se verifica revenirea toracelui.
Daca resuscitarea gura la gura este dificila sau gura este lezata se face resuscitare gura la nas. Resuscitarea se intrerupe daca pacientul prezinta respiratii normale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei