Denumire stiintifica: Phoenix dactylifera.
Curmalul este un palmier care creste in zonele calde, de la cele subtropicale si pana la cele ecuatoriale. Face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului si ale Peninsulei Arabice. Poate atinge inaltimea de 25 de metri.
Tulpina are scoarta aramie, cu multe crapaturi. Curmalele sunt produse de palmierii femele, fiind niste fructe foarte hranitoare. Uscate si prelucrate, curmalele sunt macinate, rezultand o faina din care se face paine. Curmalele se consuma in primul rand ca atare, apoi in combinatie cu lapte, ceai, cu alte bauturi, in care se inmoaie si devin delicioase. Din curmale se prepara si o infuzie.
Substante active importante: saruri minerale (mai ales fier si magneziu), cumarina, vitaminele A, D si cele din complexul B, zaharuri (in cantitate mare), protide.
Indicatiile terapeutice ale curmalelor
Curmalele au proprietati relaxante, facand parte dintre alimentele care, dupa ce sunt consumate, creeaza o stare de confort general - fizic si psihic. Aceste fructe exotice regleaza functionarea sistemului respirator si au actiune antiinfectioasa, antianemica, revitalizanta.
Sunt cunoscute si ca favorizante ale expectoratiei, avand efecte in bolile de piept. Curmalele sunt recomandate copiilor, sportivilor, gravidelor, convalescentilor.
Adauga comentariul tau