Rata naţională de imunizare a scăzut alarmant în ultimii ani

1vaccin

Dimensiune font:

| 26-04-2020 20:10

* din 2009, rata imunizării a scăzut constant, în România, cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care sunt prevenibile * există încă boli transmisibile care pot fi fatale, în special pentru copii: rujeola, difteria sau tetanosul * Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni și 5 ani

Odată cu debutul Săptămânii Europene a Vaccinării (24 aprilie), ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un apel către populație și medicii de familie să nu renunțe la vaccinurile de rutină, asigurate gratuit prin Programele Naționale de Vaccinare.

Ministrul atrage atenția că în România se manifestă în continuare epidemia de rujeolă, iar din cauza nivelului scăzut de imunizare din ultimii ani, această boală prevenibilă prin vaccinare a dus la 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. „Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Vor fi achiziționate 3.000.000 de doze de vaccin gripal

Specialiștii spun că trebuie pregătit sezonul de gripă din toamna acestui an și luate toate măsurile de protecție, iar Ministerul Sănătății a anunțat că au fost deja demarate procedurile necesare. Pentru sezonul 2020-2021, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că se vor achiziționa 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. „În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă”, menționează ministrul Sănătății. Potrivit datelor OMS, vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au fost eradicate și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, între care și gripa sezonieră, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.
Rafila: „Este necesară adoptarea rapidă a Legii vaccinării”

Avînd în vedere că în România rata de imunizare a scăzut în ultimii ani, Ministerul Sănătății susține că implementarea programelor naționale de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare rămân prioritare. În acest context, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Biroul Executiv al OMS, consideră că este necesară adoptarea rapidă a Legii vaccinării care, în opinia sa, ar trebui să fie obligatorie, ținând cont de rata mică de imunizare. El a explicat că în mai multe ţări dezvoltate din vestul Europei (Franța, Germania, Italia), în care acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, la fel ca și în România, s-a impus „dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, astfel încât să se ajungă la nivelurile de acoperire vaccinală recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95%, care asigură protecţia împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”.  

Faptul că ţările nordice nu au o astfel de legislaţie este explicat prin faptul că acestea au o acoperire vaccinală de 95-98%, iar în aceste condiții nu este necesară o astfel de legislație. Nici în România nu s-a resimțit nevoia unor legi care să instituie obligativitatea imunizării până acum vreo 15 ani, dar din 2009, rata imunizării a scăzut constant cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care sunt prevenibile. Din această cauză, profesorul Alexandru Rafila consideră că legea vaccinării care, în opinia sa, ar trebuie să devină obligatorie, trebuie urgentată. „În ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an, însă la doza a doua, care se administrează la cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%”, a explicat medicul mecanismul prin care s-a ajuns la un număr mare de îmbolnăviri și de decese, estimând că este posibil să apară şi complicaţii tardive ale îmbolnăvirilor de rujeolă.

Alarmant: 25 de țări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică!

La nivel mondial, din cauza întreruperii programelor de vaccinare, milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei și poliomelitei, în contextul pandemiei de coronavirus, este atenționarea făcută de Unicef.

Conform ultimelor informații, majoritatea țărilor au suspendat campaniile de imunizare în masă împotriva poliomelitei, astfel că 25 de țări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populației, se arată într-un comunicat al Fondului ONU pentru copii.

Chiar și înainte de pandemia de coronavirus, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârstă mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomelitei, dar și a altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinați în urmă cu doi ani, mulți dintre aceștia trăind în țări cu sisteme sanitare deficitare. Iar având în vedere actualele perturbări, situația ar putea conduce la epidemii dezastruoase în 2020 și mai târziu, anunță Unicef.

Conform Unicef, primele țări cu venituri ridicate în care în perioada 2010-2018 existau copii cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic sunt sunt SUA, cu 2.868.000 de copii, Franţa cu 680.000, Regatul Unit cu 585.000, Italia cu 482.000 şi Japonia cu 386.000.

La nivelul țărilor cu venituri mici, decalajul în ceea ce privește acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmant și înainte de pandemia de coronavirus. Astfel că, în perioada 2010-2018, țara care a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis de aproape 10,9 milioane de copii, este Etopia.

Nicoleta ZANCU

 

„Faptul că ţările nordice nu au o astfel de legislaţie este explicat prin faptul că acestea au o acoperire vaccinală de 95-98%, iar în aceste condiții nu este necesară o astfel de legislație. Nici în România nu s-a resimțit nevoia unor legi care să instituie obligativitatea imunizării până acum vreo 15 ani, dar, din 2009, rata imunizării a scăzut constant cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care sunt prevenibile” – prof. dr. Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie și membru în Biroul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti cere să se facă lumină în cazul morților de la Sf. Pantelimon: 'Familiile pacienţilor trebuie şi vor afla adevărul'
14/04/2024 00:18

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, afirmă, sambătă, că situaţia deceselor suspecte de la Spitalul Sfantul Pantelimon trebuie lămurită cat mai curand, iar rudele pacienţil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei