Recoltarea, uscarea si conservarea plantelor medicinale

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 00:00

Recoltarea, uscarea si conservarea plantelor medicinale

 

 

Deoarece la baza eficientei terapeutice a plantelor medicinale sta relatia dialectica substanta activa actiune farmacodinamica, de prima importanta este calitatea materiei prime.

Primul element pentru obtinerea unei materii prime de buna calitate il constituie cunoasterea organului de planta cu continutul cel mai ridicat in substante active (radacini, rizomi, parti aeriene, scoarte, frunze, flori, fructe, seminte). Acesta se va deduce din insasi formularea data pentru fiecare planta sau ceai medicinal din aceasta lucrare. Al doilea element important, legat tot de continutul in substante active, este momentul optim de recoltare. Alegerea momentului optim de recoltare este conditionat de stadiul de vegetatie a plantelor (inainte de inflorire, in boboc, inflorit etc.) si de anotimp.

Tot in legatura cu acest factor sunt si perioada din zi si conditiile meteorologice cind se face recoltarea. in general, plantele medicinale se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce roua s-a evaporat sau dupa amiaza, pana la apusul soarelui. Plantele continind uleiuri volatile se vor recolta, in special, pe timp noros sau dimineata, inainte de rasaritul soarelui. Al treilea element, de ordin tehnic, este metoda cea mai corecta de recoltare in special, pentru protectia plantelor medicinale perene, pentru asigurarea perpetuarii speciei, la recoltare trebuie sa se tina seama de anumite reguli nelegiferate, dar de mare importanta pentru viitorii ani. A valorifica rational o zona bogata in plante medicinale spontane nu inseamna a extermina plantele din zona respectiva. in cazul recoltarii organelor subterane sau a plantelor intregi, se vor lasa in zona respectiva suficienti indivizi care sa asigure materialul de inmultire pentru anii viitori. in cazul in care se vor recolta florile sau partile florale cu frunze, se va utiliza foarfeca, in nici un caz nu se recomanda, de pilda, ca pentru recoltarea florilor de tei sa se taie ramurile sau chiar copacul insusi. Recoltarea mugurilor este indicata sa se faca in parchetele de exploatare forestiera de primavara. Chiar din fructe se vor lasa unele cantitati care sa asigure refacerea plantelor.

O datorie cetateneasca este ca in zonele unde s-au recoltat plante medicinale sa se insaminteze terenul cu material de inmultire din aceleasi specii. Radacinile (Radix), rizomii (Rhizoma), bulbii (Bulbus) si tuberculii (Tubera), cu alte cuvinte partile subterane ale plantelor, se recolteaza primavara timpuriu, inainte de formarea mugurilor sau a partilor aeriene ale plantei sau toamna tirziu dupa ofilirea partilor aeriene. La recoltarea acestor organe ale plantei, datorita lipsei partilor vegetale superioare (tulpini, frunze, flori), se ivesc cele mai multe confuzii. Deci se va acorda o atentie deosebita identitatii botanice a speciilor respective.

Partile aeriene (Herba) ale plantei, impropriu numite "iarba" prin vulgarizarea termenului latin "herba" (in limba romana avind alta semnificatie) se recolteaza, de obicei, cu putin inainte de inflorirea completa sau in timpul infloririi. Momentul optim de recoltare al plantelor in acest caz este foarte diferit, in functie de specie, altitudine si zona geografica unde creste planta. Recoltarea se face manual, cu foarfeca sau cu secera, in nici un caz prin smulgere.

Mugurii foliari
(Gemmae sau Turiones) se recolteaza primavara devreme, inainte de desfacerea lor. Se recomanda ca mugurii sa se recolteze in parchetele de exploatare forestiera.

Scoarta
sau coaja (Cortex) tulpinilor, ramurilor sau rada¬cinilor se recolteaza, in special, primavara, la inceputul vegetatiei, cind se desprinde mult mai usor. Si in acest caz se vor lasa suficiente ramuri necojite pentru refacerea arbustului sau arborelui.

Frunzele (Folium) se recolteaza dupa ce au ajuns la maximum de dezvoltare, manual dar nu prin strujire pentru a nu se zdrobi, marind astfel suprafata de contact cu aerul si pentru a nu se distruge celulele ce contin uleiuri volatile.

Recoltarea florilor
(Flores) pentru unele specii se recomanda sa se faca in boboc (Salcimul galben japonez), iar pentru altele la inceputul infloririi sau in timpul infloririi, inainte de ofilire. Fructele (Fructus) se recolteaza unele in pirga (macese), cind contin maximum de vitamine, iar altele cind au ajuns la coacere (afine, ienupere, porumbe).

Semintele
(Semen) se recolteaza cu putin inainte de completa maturizare, apoi se intind imediat pentru uscare in straturi subtiri. Toate aceste materii prime vegetale se usuca imediat dupa recoltare. in scopuri industriale, uscarea se face in uscatorii special amenajate, iar pentru utilizarea lor in "farmacia casnica", plantele sau partile de planta se usuca in snopuri mici, atirnate la aer, la umbra sau la soare, de la caz la caz, sau in poduri bine aerisite, puse pe coli de hirtie, site, rogojini sau prelate curate. inainte de uscare se va proceda la o conditionare a partilor de planta, intelegind prin aceesta indepartarea corpurilor straine, a partilor din planta caro nu sunt indicate, partile alterate sau atacete de insecte. Dupa uscare, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hirtie, saculeti de pinza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sau sub forma de ceaiuri medicinale, fineturi, extracte, ele trebuie sa aiba o puritate cit mai ridicata. Nu se vor folosi plante medicinale provenind din zone unde au fost combatuti daunatoare cu mijloace chimice sau plantele recoltate din zone poluate, parcuri, gradini, marginea soselelor etc. Inainte de utilizarea sub forma de infuzii, decocturi. extracte sau alte forme farmaceutice destinate in special uzului intern, plantele medicinale vor fi spalate cu apa rece, la fel ca fructele sau zarzavaturile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei