Reguli pe care trebuie să le respecte o persoană cu diabet

default

Dimensiune font:

| 20-11-2018 09:46

Diabet. Ingrijirea adecvata este o conditie esentiala ce sta la baza imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu diabet.

 

  Diabet. Oricine sufera de aceasta boala are dreptul la o serie de masuri de ingrijire elementare iar ghidul urmator aduna la un loc 14 masuri importante, verificari si indrumari explicite ce trebuie respectate de o persoana cu diabet, precum si importanta acestora in controlul diabetului.

1. Testarea nivelului de glucoza din sange

In afara de automonitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrului, foarte importanta este si analiza de sange A1c, recomandata cel putin o data pe an, care masoara glicemia medie pe ultimele 2-3 luni. Acest test ofera o imagine de ansamblu asupra felului in care este tinut sub control diabetul. Pentru majoritatea adultilor, valoarea ideala pe care trebuie sa o aiba testul A1c este < 6,5%, insa medicul iti poate spune cu precizie care este nivelul dorit al glicemiei, in functie de particularitati.

2. Masurarea tensiunii arteriale

Cel putin o data pe an se recomanda aceasta procedura, deoarece tensiunea arteriala crescuta este un factor de risc in aparitia complicatiilor diabetului, in special a celor cardiovasculare. Valorile normale ale tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 130/80 mmHg.

3. Determinarea colesterolului

Analizele pentru determinarea colesterolului (atat cel bun – HDL – cat si cel rau – LDL, trigliceride) sunt necesare cel putin o data pe an. Daca nivelul grasimilor rele din organism sunt prea ridicate, specialistii iti pot recomanda un tratament corespunzator pentru a le echilibra. In lipsa tratamentului, persoanele cu diabet si colesterol marit sunt la mare risc de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, boli de inima si atac cerebral.

4. Verificarea ochilor

Testarea anuala a ochilor si, in mod special, a retinei la persoanele cu diabet este esentiala pentru a descoperi din timp eventuale modificari ce pot duce la tulburari de vedere. Diabetul scapat de sub control este un factor major de risc implicat in aparitia retinopatiei, o complicatie care poate duce chiar si la orbire.

5. Verificarea cu atentie a picioarelor

Amorteala, circulatia deficitara, bataturile, portiunile ingrosate ale pielii si aspectul unghiilor sunt detalii pe care medicul specialist trebuie sa le caute si le studieze cu atentie la vizita medicala. De asemenea, verificarea picioarelor se face si acasa, iar orice modificare sau ingrijorare trebuie semnalata medicului, pentru a fi luate masuri in consecinta. Neuropatia diabetica si piciorul diabetic sunt cele mai frecvente complicatii ale diabetului si se poate ajunge chiar si la amputarea membrului afectat in lipsa unui tratament rapid si adecvat.

6. Monitorizarea functiei renale

Pentru a verifica daca rinichii tai functioneaza in parametri normali sunt recomandate testele de urina si cele sanguine. Descoperirea in stadiu incipient a eventualelor probleme renale asigura sanse mai mari de reusita ale tratamentului. Boala cronica de rinichi este mult mai frecventa in randul persoanelor cu diabet si ale celor care sufera de hipertensiune.

7. Cantareste-te si slabeste daca e nevoie

Masurarea circumferintei taliei, determinarea greutatii corporale si a indicelui de masa corporala sunt foarte importante in controlul diabetului. Daca esti supraponderal, poti fi indrumat catre un medic dietetician si un specialist in exercitii fizice speciale in diabet. Mentinerea si la nevoie scaderea greutatii corporale au un rol deosebit de important in prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare.

8. Renunta la fumat

Renuntarea la fumat poate fi inlesnita cu ajutorul gratuit al personalului medical specializat din cadrul programului national Stop Fumat (www.stopfumat.eu). Daca ai luat decizia corecta de a renunta la acest viciu dar simti ca nu poti sa o faci de unul singur, cere sprijin autorizat si fii sigur ca il vei primi. Diabetul si fumatul nu fac casa buna si cresc ingrijorator sansele de aparitie a complicatiilor.

9. Solicita un plan de ingrijire

Un rezumat care sa cuprinda informatii privind controlul diabetului poate fi oricand solicitat echipei medicale care te are in grija. Nu te sfii sa ceri medicului sfaturi privind alimentatia, exercitiile fizice, tratamentul ori alte aspecte care tin de controlul eficient al diabetului. Acestea iti vor fi de un real folos.

10. Evaluare din partea unui medic pediatru

Copiii si adolescentii diagnosticati cu diabet au dreptul la ingrijre din partea unui medic diabetolog pediatru. Acest lucru presupune vizite frecvente la cabinetul medical, mai dese decat in cazul adultilor cu diabet, deoarece diabetul la copii este mai greu de tinut sub control si trebuie evaluate periodic recomandarile si rezultatele obtinute in urma acestora.

11. Conditii speciale de spitalizare

In cazul in care trebuie sa te internezi in spital dintr-un motiv sau altul, ai dreptul la ingrijire personalizata si atentie sporita din partea personalului medical. Daca te simti rau, nu poti face miscare si nu beneficiezi de un plan alimentar bine pus la punct, riscul ca diabetul sa scape de sub control este maxim.

12. Discuta cu medicul inainte de a ramane insarcinata

Diabetul nu este un obstacol in calea visului de a deveni mama, insa trebuie monitorizat cu maxima atentie si vigilenta, astfel incat tu si bebelusul sa fiti sanatosi. Inainte de a ramane insarcinata, pe parcursul sarcinii, cat si dupa nastere, medicul trebuie sa te supravegheze indeaproape si sa-ti ofere sfaturi si tratamente care pot tine sub control diabetul.

13. Mergi la specialist in functie de problema aparuta

In controlul diabetului sunt implicate mai multe specializari medicale. Astfel, in functie de situatie, trebuie sa te adresezi fie medicului diabetolog, fie medicului dietetician, oftalmolog sau urolog. Diabetul afecteaza diferite parti ale corpului iar consultatia la medicul potrivit te poate ajuta sa rezolvi problemele aparute si sa reduci riscul complicatiilor, scrie viatacudiabet.ro.

14. Ajutor psihologic

A beneficia de suport moral in lupta cu diabetul poate cantari enorm in calitatea vietii unei persoane cu diabet. Oportunitatea de a vorbi cu un specialist despre aceasta boala, despre greutatile intampinate si felul in care ti-a schimbat viata este o sansa de impacare a ta cu situatia de fata si o metoda eficienta prin care poti scapa de stresul emotional cauzat de lipsurile sau rutina pe care le presupune controlul eficient al diabetului. realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei