Rolul somnului

default

Dimensiune font:

| 23-07-2014 07:00

Rolul somnului

 

 

 


Somnul nu serveste numai la refacerea dupa oboseala zilei, avand rol important si în consolidarea memoriei Se pare ca suntem programati sa petrecem multe ore cu ochii închisi, izolati de lumea exterioara într-un gen de hibernare, dar în acelasi timp creierul nostru este activat in vederea stabilizarii memoriei Igiena somnului constituie prin definitie o categorie de obiceiuri sanatoase care au rolul de a construi si induce un somn odihnitor si corect Durata somnului trebuie sa fie de aproximativ 7 ore la un adult, fara a fi mai mica de 5 ore (privare de somn) sau mai mare de 9 ore (hipersomnie)


I.P. Pavlov spunea ca somnul e salvatorul sistemului nervos. De ce avem nevoie de somn? Se cunoaste deja ca în timpul somnului de noapte, creierul nostru reanalizeaza amintirile din timpul zilei si le fixeaza punand bazele identitatii noastre umane. De asemenea, somnul nu serveste numai la refacerea dupa oboseala zilei, avand rol important si în consolidarea memoriei.

Pana în prezent nu stim înca cu exactitate de ce dormim. Ipotezele actuale privind existenta somnului sunt tot mai diverse. Se pare ca suntem programati sa petrecem multe ore cu ochii închisi, izolati de lumea exterioara într-un gen de hibernare, dar în acelasi timp creierul nostru este activat in vederea stabilizarii memoriei.

Exista doua teorii care explica de ce dorm oamenii (Vallortigara). Prima priveste "refacerea" si corespunde unui concept intuitiv: ne simtim obositi si simtim nevoia de a ne odihni, poate dintr-o necesitate biologica. Cealalta se numeste "circadiana": somnul are legatura cu reglementarea temporala a activitatii organismelor. Daca în cursul zilei am depus unele activitati esentiale, de tip alimentare sau reproducere, selectia naturala s-a gandit ca trebuie sa ne si refacem fortele si de aceea a inventat somnul.

Relatia somn-memorie este preocuparea de decenii a oamenilor de stiinta si s-a studiat si descoperit la cobai. La ei procesul pare sa fie intermediat de hipocampus, o parte din creier implicata în memorie. Activand neuronii se poate avea o harta secventiala care corespunde traseului unui labirint. In somnul REM se observa o activitate ca si cum animalul ar reparcurge mintal traseul labirintului, reactivand aceiasi neuroni. Potrivit unei ipoteze, somnul fixeaza si consolideaza amintirile. Potrivit altei ipoteze, el ar elimina amintirile care nu sunt utile, lasand loc altora noi. Creierul este ca un computer care trebuie curatat periodic. Acest lucru se petrece în faza REM a somnului, în care creierul este deconectat atat de partea senzoriala, cat si de cea motorie, cand de la trunchiul encefalic pleaca o activitate intensa care curata învelisul cortical, survenind practic un "reset".


Cu toate acestea, nu s-a dovedit înca o corespondenta între abilitatile cognitive si lungimea somnului. Iata, de exemplu, ca, la anumite animale cum sunt leii, odata garantata activitatea de alimentare si reproductiva, lucrul cel mai rational este sa dormi. Mamiferele copitate însa, de exemplu zebra, trebuie sa petreaca o mare parte din timp mancand pentru a-si sustine metabolismul si cand nu o face este expusa pradatorilor.

Reguli de igiena a somnului

Statusul psihic si fizic din cursul unei zile obisnuite depinde fara îndoiala de somnul de noapte. In functie de calitatea si cantitatea acestuia ne vom trezi foarte energici si gata de a înfrunta o noua zi sau frustrati, obositi si nervosi fara dorinta de a urma activitatile zilnice. Igiena somnului constituie prin definitie o categorie de obiceiuri sanatoase care au rolul de a construi si induce un somn odihnitor si corect. Aceste obiceiuri de cele mai multe ori sunt personale deoarece fiecare om în parte si le faureste devenind gesturi comune zilnice.

Mediul propice somnului este caracterizat prin: încapere întunecoasa (de evitat luminile chiar si cele de veghe, iar fereastra trebuie acoperita cu jaluzele sau draperii); temperatura mediului sa fie confortabila si trebuie fixata la un nivel în care o patura sa fie destul pentru a încalzi); liniste (sunt de evitat prezenta aparatelor de radio, a televizorului sau a calculatorului în functiune în dormitor); confort, determinat de salteaua, perna sau lenjerie; evitarea meselor copioase si a în special a unor substante care pot determina tulburari în pattern-ul normal al somnului sau pot induce sau agrava sforaitul si apneile nocturne: fumatul, consumul de alcool si cafea, precum si consumul unor medicamente hipnotice si sedative.

Stabilirea unui ritm de somn

Stabilirea unui ritm stabil de somn, adica aceeasi ora de culcare si de trezire zilnic, respectand pe cat posibil un interval orar cuprins între orele 10 pm si 6 am, interval în care au loc în mod normal mecanismele de reglare si echilibru a sistemelor nervoase si endocrine. Durata somnului trebuie sa fie de aproximativ 7 ore la un adult, fara a fi mai mica de 5 ore (privare de somn) sau mai mare de 9 ore (hipersomnie).

Somnul de la pranz reprezinta un mit în ceea ce priveste calitatile lui de înfrumusetare, deoarece este redundant, poate interveni asupra calitatii somnului de noapte si produce dezechilibre în ritmul biologic al organismului, de aceea este de evitat (cu exceptia situatiilor de night shift, cand persoanele respective lucreaza în ture de noapte si trebuie sa recupereze somnul pierdut în timpul zilei). Exercitiile fizice sunt indicate, dar cu cateva ore înainte de a adormi deoarece substantele produse pe cale naturala în urma activitatii sportive vor influenta negativ abilitatea de a adormi repede. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei