Rujeola, boala care îți șterge memoria sistemului imunitar și te expune infecțiilor

rujeola

Dimensiune font:

| 04-12-2019 11:27

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care afectează sistemul imunitar. Practic, „șterge memoria” sistemului imunitar, astfel că organismul rămâne expus unor infecții pe care înainte le-ar fi putut anihila.



Cea mai reprezentativă manifestare a rujeolei este erupția cutanată - roșie, lividă, care face ca boala să fie vizibilă și dureroasă.

Dar erupția cutanată și chiar febra, tusea și lăcrimarea, sunt considerate doar o distragere a atenției de la răul real al virusului, care atacă total sistemul imunitar.

 

Virusul rujeolic șterge memoria sistemului imunitar de infecțiile trecute. În acest fel, virusul poate afecta înb mod periculos o lungă peeriopadă de timp, fiind vorba de luni, sau chiar ani, după cm constată oamenii de știință. „Amnezia imunitară” rezultată lasă persoanele vulnerabile la alte virusuri și bacterii care provoacă pneumonie, infecții ale urechilor și diaree.

Aceste replici fac rujeola „departe de a fi benigne”, spune epidemiologul și patologul bolii infecțioase Michael Mina de la Universitatea Harvard. „Vă pune într-adevăr o susceptibilitate crescută pentru orice altceva.” Și asta are consecințe mari, arată studiile recente, potrivit sciencenews.org.

Detaliile despre care celule imune sunt cele mai expuse riscului și cât timp sistemul imunitar pare să sufere (scoase din studiile asupra animalelor de laborator, a țesuturilor umane și a copiilor înainte și după ce au avut rujeola) au creat o imagine mai completă a modului în care virusul atacă pe furiș.

Această perspectivă nouă poate ajuta la explicarea unei umbrele de siguranță mai mari decât era de așteptat creată de vaccinarea împotriva rujeolei. „Oriunde introduceți vaccinarea împotriva rujeolei, reduceți întotdeauna mortalitatea infantilă. Întotdeauna ”, spune virusologul Rik de Swart de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Olanda. Vaccinarea împiedică decesele și mai mult decât cele cauzate de rujeolă. Protejând sistemul imunitar împotriva atacului unui virus, vaccinul poate crea un fel de halo protector care să mențină alți agenți patogeni la distanță, susțin unii cercetători.

Rujeola, boală extrem de contagioasă


După ce o persoană infectată tușește sau strănută, virusul rujeolic poate rămâne în aer și pe suprafețe până la două ore, așteptând să ajungă în căile respiratorii ale următoarelor victime. Odată ajuns în interior, se crede că virusul contaminează celulele imune care se găsesc în mucusul nasului și gâtului, sacii mici de aer din plămâni sau între pleoape și cornee. Aceste celule imune sunt „decorate” cu o proteină numită CD150 care permite invadarea virusului, sugerează experimente pe animale.

Virusul se reproduce rapid în interiorul celulelor, apoi se răspândește în locuri în care se găsesc alte celule imune - măduva osoasă, timusul, splina, amigdalele și ganglionii limfatici. "Virusul are o predilecție extrem de puternică pentru a infecta celulele sistemului imunitar", spune Bert Rima, un cercetător de boli infecțioase la Queen's University Belfast din Irlanda de Nord. Rima și colegii au urmărit invazia sistemului imunitar în țesutul uman conservat, raportând rezultate în 2018 în mSphere. În cele din urmă, particulele virale recent făcute se deplasează în tractul respirator, unde pot fi împrăștiate pentru a infecta mai multe persoane.

O infecție acută cu rujeolă, care durează de obicei câteva săptămâni, poate aduce uneori infecții ale urechii, pneumonie și, mai rar, o inflamare mortală a creierului. Pe cont propriu, acestea sunt rezultate neplăcute, spune Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Bethesda. Dar pierderea de celule imune poate de asemenea să lase persoanele vulnerabile la infecții pe care sistemul imunitar ar fi în mod normal capabil să le anihileze.

În 2013, de Swart și colegii lor au văzut o oportunitate de a studia efectele imunitare ale virusului la copiii care fac parte dintr-o comunitate insulară de protestanți ortodocși din Olanda, numită Centura biblică olandeză. Părinții de acolo refuză vaccinările, decizie care se aplică în mod obișnuit la rujeolă. Ultima epidemie de rujeolă a comunității s-a încheiat în 2000; a fost doar o chestiune de timp până când virusul s-a răspândit din nou.

Cercetatorii au obținut permisiunea părinților pentru a preleva probe de sânge de la copii sănătoși, nevaccinați, pentru a le studia celulele imune. Apoi, cercetătorii au așteptat un focar, pentru a putea testa copiii din nou după o infecție.

De Swart nu a trebuit să aștepte mult. Un nou focar a golit săli de clasă, izolând frații bolnavi în camere de zi întunecate pentru a-și proteja ochii sensibili. Pe măsură ce virusul a trecut prin comunitate, de Swart și colegii au colectat înainte și după probe de la 77 de copii care au contractat rujeolă.

„Virusul infectează în mod preferențial celulele sistemului imunitar care poartă memoria infecțiilor anterioare”, spune Swart. Numite celule B și T de memorie, acești protectori celulari își aduc aminte, în mod normal, de amenințările pe care organismul le-a neutralizat deja, permițând sistemului imunitar să intre în acțiune rapid dacă aceste amenințări revin. După o infecție cu rujeolă, numărul anumitor tipuri de celule de memorie a scăzut, creând o amnezie imună”, au raportat cercetătorii în 2018 în Nature Communications.

Drumul lung spre recuperare


Sistemul imunitar ar putea dura luni sau chiar ani de zile pentru a reveni în urma acestei pierderi de memorie. Cercetătorii, incluzând De Swart și Mina, au comparat analizele copiilor din U.K din 1990 până în 2014. Până la cinci ani de la atacul de rujeolă, copiii care au avut anterior virusul au prezentat mai multe infecții diagnosticate decât copii care nu au avut. Copiii care au avut rujeola au fost cu 15 până la 24% mai mare riscul de a face o infecție decât copiii care nu au avut niciodată rujeolă, au raportat cercetătorii în 2018 în BMJ Open.

Mina și colegii săi au găsit rezultate similare pentru decesele cauzate de infecții antiderapice la copii în Anglia, Țara Galilor, Statele Unite și Danemarca, înainte și după introducerea vaccinului împotriva rujeolei. Când rujeola era răscolitoare, copiii aveau un risc mai mare să moară din cauza altor infecții.

Majoritatea copiilor depășesc rujeola în mod inegal. „Sistemul imunitar este incredibil de rezistent”, spune Swart. Cu toate acestea, rujeola nu este o boală nevinovată din copilărie. Pentru unii oameni, consecințele pot fi severe. Dar există un vaccin pentru asta. „În cele din urmă, știm cum să prevenim această boală potențial letală”, spune Mina. „Este atât de simplu.” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei