Salata verde te scapa de insomnie si de kilogramele in plus
Dimensiune font:
Calitatile nutritionale si terapeutice ale salatei verzi sunt incontestabile. Gratie continutului sau bogat in vitamine si minerale, salata verde aduce numeroase avantaje sanatatii noastre fizice si psihice: ajuta la eliminarea toxinelor din organism, curata sangele, stimuleaza activitatea creierului, a ficatului si a intestinelor, contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a plamanilor, regleaza activitatea unor glande endocrine.
Salata in stare cruda este buna pentru mentinerea continutului intestinal umed, totusi cei cu intestine inflamate trebuie sa o consume cu grija, este de parere nutritionistul american Henry Bieler in cartea sa "Mancarea este cel mai bun medicament". Cu alte cuvinte, iti mentine o stare de echilibru. Multi sunt de asemenea de parere ca enzimele naturale care se gasesc in salata te ajuta sa ai o digestie buna si previn stresarea organismului. Iata de ce ar trebui sa consumi cat mai des salata verde:
1. Salata verde, izvor de vitamine si minerale
Un studiu desfasurat de catre Scoala Publica de Sanatate UCLA si Centrul Stiintific de Sanatate al Universitatii din Louisiana a concluzionat ca cei care consuma salata verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie care mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice. Mai mult, jumatate dintre noi nu avem cantitatile necesare din acesti nutrienti, asa ca beneficiile consumului de salata verde sunt cu atat mai evidente.
Unele specii de salata verde (cum este salata Romaine cu frunza crocanta si lunga) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand de asemenea fibre, vitamina B1, B2 si anumite minerale: potasiu, fier, molibden si fosfor.
Carotenul da culoarea galbena si portocalie a legumelor, de exemplu a morcovilor. La legumele verzi, deci si la salata verde, aceste culori sunt mascate de culoarea verde a clorofilei. Organismul nostru transforma carotenul in vitamina A, dar carotenul in sine are multe functii. Beta-carotenul, cel mai activ compus care contine caroten intareste foarte mult sistemul imunitar si lupta impotriva cancerului. Este foarte important sa extragem beta carotenul direct din mancare si nu din pastile sub forma de pastile pentru ca acestea din urma pot avea efecte adverse.
Interesant este ca unele teste clinice gasesc de bun augur imbunatatirea salatei prin adaugarea unui dressing sau sos care nu numai ca adauga un plus de aroma, dar creste si gradul de absorbtie al anumitor nutrienti consumati, cum ar fi alfa- si beta-carotenul.
Unii nutritionisti au o teorie conform careia persoanele sanatoase (in special) ar trebui sa manance 60% mancare alcalina si 40% acida, conceptul de baza fiind acela ca trebuie sa iti mentii corpul alcalin deoarece atunci cand acesta devine acid in interior se manifesta la exterior prin diverse probleme de sanatate. Salata verde este intotdeauna in categoria mancarurilor alcaline, asa ca iata un motiv suplimentar sa consumi cat mai multa salata la fiecare masa.
2. Previne constipatia
Salata verde este bogata in celuloza, o substanta care "umfla" continutul intestinal si stimuleaza peristaltismul, fiind recomandata in tratarea constipat iei cronice.
3. Combate insomnia si anemia
Gratie unei substante numite "lactucarium", salata verde are efecte sedative deloc neglijabile. Asta nu inseamna ca dupa ce consumi o salata te va lua imediat somnul: aceasta leguma furnizeaza si numeroase alte elemente energizante, care atenueaza efectul sedativ al lactucariumului. Consumand-o insa intr-o cura de cateva saptamani, vei constata ca somnul se va regla, vei adormi mai usor si te vei trezi mai odihnita.
Salata verde furnizeaza cantitati considerabile de fier si o hemoglobina vegetala de buna calitate, fiind un tonic excelent. Fierul obtinut in acest mod poate fi absorbit mult mai eficient de organism decat fierul din alte vegetale.
4. Previne obezitatea si te ajuta sa slabesti
100 g de salata verde furnizeaza doar 14 calorii. Cu un bol de salata iti vei potoli rapid senzatia de foame si vei furniza organismului elemente nutritive esentiale, care il vor ajuta sa arda mai rapid depozitele de grasime. Poti consuma salata fie inainte de masa, fie in timpul mesei, dar important este sa mananci minimum 500 g pe zi.
Daca doresti nu numai un organism sanatos si plin de substante nutritive, dar si o silueta potrivita, renunta la acel dressing sau sos din salata, sustin cercetatorii americani, cunoscuti pentru stradaniile lor de a descoperi formule eficiente de slabit. Studiile lor efectuate pe un lot de 42 de femei au aratat ca o salata verde la fiecare masa te ajuta sa slabesti.
Cum alegem si pastram salata verde
Exista mai multe tipuri de salata verde si de multe ori nu stim care dintre aceste soiuri este cea mai buna. Ca regula generala, salata cea mai buna este cea care are frunzele mai inchise la culoare.
Pamantul si apa ofilesc salata asa ca spal-o bine, frunza cu frunza, si foloseste un prosop curat ca sa o stergi. Daca vrei sa o conservi pentru cateva zile, o poti pastra intr-o punga de plastic care se inchide etans, iar pentru a evita umezeala poti sa acoperi punga cu un servetel de hartie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau