Science Report: Cum să vă feriți de coronavirus în avioane: uitați de măști, spune un medic competent

virusuri-rezistente-la-antibiotice

Dimensiune font:

| 08-02-2020 10:34

 Virusul nu supraviețuiește mult pe scaune și cotiere, așa că riscul cel mai mare de infecție este contactul cu alte persoane în timpul zborului, spune David Powell, medic și consilier medical al International Air Transport Association (IATA). Măștile și mănușile mai degrabă răspândesc virusul, în loc să-l oprească.

Așa că uitați de ele. Cel mai bun mod de a evita coronavirusul este spălarea frecventă a mâinilor. Iar cum îngrijorarea privind scara răspândirii continuă să crească, companiile aeriene au anulat mii de zboruri spre China. Urmează transcrierea unui interviu cu Powell. IATA reprezintă 290 de companii aviatice și peste 80% din traficul aerian global.

Î: Există un risc de contaminare cu virus într-un avion?

 


R: Riscul de a lua o infecție serioasă cu virus într-un avion este scăzut. Circulația aerului în avion este foarte diferită de un cinematograf sau o clădire de birouri. Aerul este o combinație de aer proaspăt cu aer recirculat, cam 50% din fiecare. Aerul recirculat trece printr-o serie de filtre de exact același tip cu cele utilizate în sălile de operații din spitale. Acest aer este garantat 99,7% (sau peste) ca fiind liber de virusuri și alte particule. Așa că riscul, dacă există unul, nu vine de la aer. Vine de la ceilalți oameni.

Î: Care sunt riscurile de a lua virusul atingând scaunul, cotierele sau alte obiecte din avioane?

R: Virusurilor și microbilor le place să trăiască pe suprafețe vii cum suntem noi. Este mai mare riscul când dăm mâna cu cineva decât atunci când atingem o suprafață uscată care nu are material biologic pe ea. Supraviețuirea virusurilor pe suprafețe este puțin probabilă, așa că se crede că o curățare normală, sau una mai amănunțită dacă cineva s-a dovedit contagios, este procedura corectă. Vor înceta oamenii să se adune în avioane? Voi răspunde întrebând: voi înceta eu să merg la filme, la meciuri, la concerte sau conferințe? Nu cred.

Î: Ce este important să faci în avion ca să nu fi infectat?

R: Igiena mâinilor – deoarece în ciuda a ceea ce cred oamenii, mâinile sunt cele prin care se răspândește cel mai eficient virusul. În capul listei este spălarea frecventă a mâinilor, dezinfectarea lor, sau ambele. Evitați atingerea feței. Dacă tușiți sau strănutați, este important să acoperiți fața cu mâneca. Și mai bine, cu un șervețel care apoi să fie aruncat corespunzător, urmat de o dezinfectare a mâinilor. Spălarea și uscarea mâinilor este cea mai bună procedură. Când nu este posibil, un dezinfectant cu alcool este a doua soluție bună.

Î: Ajută măștile și mănușile la prevenirea infecțiilor?

R: Mai întâi, măștile. Există prea puține dovezi de beneficii. Măștile sunt bune pentru cei care nu se simt bine și vor să-i protejeze pe ceilalți. Dar purtatul măștii tot timpul este ineficace. Va permite virusurilor să se răspândească în jur și, dacă se umezește, va stimula creșterea virusurilor și bacteriilor. Mănușile sunt probabil și mai puțin nimerite, deoarece oamenii își pun mănuși și apoi ating tot ce ar fi atins și cu mâinile. Așa că devin un alt mijloc de transmitere a microorganismelor. Iar în interiorul mănușilor mâinile devin calde și transpirate, ceea ce este cu adevărat un mediu bun pentru creșterea microbilor.

Î: Închiderea granițelor este răspunsul la oprirea răspândirii virusului?

R: Un lucru care s-a schimbat în lume este abilitatea infecțiilor de a călători rapid dintr-un loc în altul și este adevărat că aviația contribuie la aceasta. Totodată, aviația este esențială în abordarea unor evenimente neplăcute ca acesta. De aceea colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății și IATA durează de mulți ani. Dacă țările pur și simplu se închid în timpul unei epidemii, cum s-a întâmplat în Africa de vest cu Ebola, lucrurile se înrăutățesc. Țara a suferit în timpul epidemiei, OMS nu și-a putut trimite oamenii și nici lua mostre biologice. Impactul economic al închiderii înrăutățește situația. Interzicerea generală a călătoriilor face lucrurile să se înrăutățească. Poate încuraja oamenii să călătorească în secret, ceea ce înseamnă pierderea controlului.

Î: Când putem spune cu certitudine că ce-a fost mai rău a trecut?

R: Numărul cazurilor continuă să crească cu 16-20% în fiecare zi. Până nu ajungem să vedem că numerele sunt în scădere, nu putem spune că s-au întors lucrurile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Banii pentru spitale se termină în luna mai
24/03/2024 00:10

Sub guvernarea PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă in frunte, sistemul de sănătate din Romania se confruntă cu perspectiva alarmantă ca fondurile destinate spitalelor să se epuizeze pană in luna ...

Încrederea, unul din factorii care pot aduce sănătatea
23/03/2024 09:00

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacientii să aibă incredere in medici si sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit in acest caz de Slovenia, după ce această tară a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei