Ședință secretă COVID la Ministerul Sănătății, șefii de mari spitale au fost puși în alertă: mii de cazuri noi de COVID zilnic în România

0000000000000000   977100

Dimensiune font:

| 18-09-2023 10:40

Ședință secretă COVID la Ministerul Sănătății. Numărul de cazuri de COVID crește alarmant în România în ultimele săptămâni. În prezent, s-ar înregistra peste 2.000 de cazuri zilnic.

Ședință secretă COVID la Ministerul Sănătății

În acest context, în ultimele zile au avut loc mai multe întâlniri fără caracter public la Ministerul Sănătății, potrivit surselor DeFapt.ro. Managerilor marilor spitale din București, dar și din țară, li s-au cerut situația paturilor libere de la ATI, cea a stocurilor de antivirale și alte date referitoare la gestionarea unei posibile aglomerări a saloanelor de Terapie Intensivă din cauza cazurilor de coronavirus. 

Cum îmbolnăvirile de COVID-19 nu mai au statut special, ca în perioada pandemiei (2020-2022), oficialii Sănătății nu au de gând să pună pe tapet situația îmbolnăvirilor pentru a nu crea nemulțumiri sociale.

Mai mult decât atât, ministrul pesedist al Sănătății, Alexandru Rafila, a fost avertizat de conducerea PSD să nu inflameze starea de spirit socială dacă situația spitalicească poate fi ținută sub control prin măsuri preventive discrete.

Variantele momentului: EG.5 și BA.2.86

Două variante de COVID sunt în acest moment considerate ca fiind cele mai importante.

 

EG.5, una dintre acestea, se răspândește rapid, dar experții spun că nu este mai periculos decât versiunile anterioare. O altă variantă nouă, numită BA.2.86, este urmărită îndeaproape din cauza mutațiilor sale.

 

În luna august, EG.5 a devenit varianta dominantă în Statele Unite, iar Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că are modificări genetice care îi conferă un avantaj și că prevalența sa este în creștere.

BA.2.86 este mult mai puțin răspândită, reprezentând doar o fracțiune infimă din cazuri, dar oamenii de știință sunt alarmați de numărul de mutații pe care le poartă. Așadar, se întreabă New York Times, cât de îngrijorați ar trebui să fie oamenii în legătură cu aceste variante?

OMS: EG.5, risc scăzut la nivel global

În timp ce bolile grave la adulții în vârstă și la persoanele cu afecțiuni subiacente sunt întotdeauna o preocupare, la fel ca și Covidul lung la oricine este infectat, experții spun că EG.5 nu reprezintă o amenințare substanțială – sau cel puțin nu mai mult decât oricare dintre celelalte variante majore care circulă în prezent.

 

„Este îngrijorător faptul că este în creștere, dar nu pare a fi ceva foarte diferit de ceea ce a circulat deja în SUA în ultimele trei-patru luni”, a declarat Andrew Pekosz, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Școala de Sănătate Publică Bloomberg a Universității Johns Hopkins. „Deci cred că asta este ceea ce îmi temperează îngrijorarea în legătură cu această variantă, în acest moment.”, a adăugat acesta.

Chiar și Organizația Mondială a Sănătății a declarat în anunțul său că, pe baza dovezilor disponibile, „riscul pentru sănătatea publică reprezentat de EG.5 este evaluat ca fiind scăzut la nivel global”.

Prima identificare: China

Varianta a fost identificată în China în februarie 2023 și a fost detectată pentru prima dată în Statele Unite în aprilie. Este un descendent al variantei Omicron XBB.1.9.2 și are o mutație notabilă care o ajută să se sustragă anticorpilor dezvoltați de sistemul imunitar ca răspuns la variantele anterioare și la vaccinuri. Acest avantaj ar putea fi motivul pentru care EG.5 a devenit tulpina dominantă la nivel mondial și ar putea fi unul dintre motivele pentru care cazurile de Covid au crescut din nou. Această mutație „poate însemna că mai mulți oameni sunt susceptibili să se infecteze, deoarece virusul poate scăpa puțin mai mult de această imunitate”, a declarat Dr. Pekosz.

Dar EG.5, care a mai fost numit și Eris, nu pare să aibă capacități noi în ceea ce privește contagiozitatea, simptomele sau probabilitatea de a provoca boli grave. Testele de diagnosticare și tratamentele precum Paxlovid continuă să fie eficiente împotriva acestuia, a declarat Dr. Pekosz.

Speranțe în noul vaccin

Dr. Eric Topol, vicepreședinte executiv al Scripps Research din La Jolla, California, a declarat că nu este prea îngrijorat de această variantă; totuși, s-ar simți mai bine dacă noua formulă de vaccin, care se așteaptă să fie lansată în toamnă, ar fi deja disponibilă. Booster-ul actualizat a fost dezvoltat pe baza unei alte variante care este similară din punct de vedere genetic cu EG.5.

Se așteaptă ca acesta să ofere o protecție mai bună împotriva EG.5 decât vaccinul de anul trecut, care a vizat tulpina originală a coronavirusului și o variantă Omicron mult mai veche, care este doar înrudită în mod îndepărtat.

„Principala mea preocupare este pentru persoanele cu risc ridicat”, a declarat Dr. Topol. „Vaccinurile pe care le-au avut sunt prea îndepărtate de locul în care se află virusul în acest moment și unde se îndreaptă”.

BA.2.86, număr mare de mutații

Cealaltă nouă variantă pe care oamenii de știință o urmăresc îndeaproape este BA.2.86, supranumită Pirola. Descendentă dintr-o variantă Omicron diferită, BA.2.86 a fost legată definitiv de câteva zeci de cazuri de Covid pe patru continente, dar experții suspectează că este mai răspândită.

Oamenii de știință sunt deosebit de îngrijorați de această variantă din cauza numărului de mutații pe care le poartă. Multe dintre ele se află în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane și pe care sistemele noastre imunitare o folosesc pentru a-l identifica.

Potrivit lui Jesse Bloom, profesor la Fred Hutchinson Cancer Center, specializat în evoluția virușilor, mutațiile din BA.2.86 reprezintă „un salt evolutiv similar ca mărime” cu modificările din prima variantă Omicron în comparație cu tulpina originală a coronavirusului.

Vaccinul, ineficient

Datele publicate la 31 august pe X (fostul Twitter) de oamenii de știință din China au arătat că BA.2.86 este atât de diferit de versiunile anterioare ale virusului încât scapă cu ușurință anticorpilor produși ca răspuns la infecțiile anterioare – chiar mai mult decât EG.5. Datele (care nu au fost încă publicate sau analizate de alți cercetători) sugerează că vaccinul actualizat nu va fi foarte eficient împotriva acestuia.

Cu toate acestea, cercetarea a indicat, de asemenea, că BA.2.86 ar putea fi mai puțin infecțioasă decât alte variante – deși studiile efectuate pe celule în laborator nu corespund întotdeauna modului în care se comportă un virus în lumea reală.

La 1 septembrie, oamenii de știință din Suedia au postat rezultate mai încurajatoare (de asemenea, nepublicate sau neanalizate de alți cercetători) pe X, care arată că anticorpii produși de persoanele care au avut o infecție recentă cu Covid au oferit o anumită protecție împotriva BA.2.86 atunci când au fost testați în laborator. Descoperirile lor sugerează că anticorpii produși de noul vaccin nu vor fi complet neputincioși împotriva variantei.

„Un scenariu posibil este ca BA.2.86 să fie mai puțin transmisibil decât variantele actuale și, astfel, să nu se răspândească niciodată pe scară largă”, a scris Dr. Bloom într-un e-mail pentru The New York Times. „Cu toate acestea, există, de asemenea, o șansă ca varianta să se răspândească pe scară largă – și va trebui doar să așteptăm mai multe date pentru a ști”, a adăugat acesta.

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Rona Hartner, mai fericită ca oricând! A scăpat de cancer: Medicii au găsit un remediu-miracol
04/10/2023 00:29

Rona Hartner este mai fericită ca oricand! Vedeta a scăpat de cancer. Medicii i-au găsit un remediu-miracol. Nume mari din Romania au fost alături de ea in această perioadă dificilă. Rona Hartner a scă ...

Peste 13.000 de cazuri noi de COVID săptămâna trecută și 31 de decese, între care unul la categoria 20-29 de ani / Peste 1.000 de pacienți internați
03/10/2023 13:30

13.165 de cazuri noi de COVID si 31 de decese, intre care unul la categoria 20-29 de ani au fost inregistrate săptămana trecută. 1.077 de persoane sunt internate in sectii si 82 la ATI, dintre care doi copii ...

Boala care i-a adus sfârşitul Andei Călăgăreanu. A fost confundată cu o răceală
03/10/2023 00:25

Artista romancă atat de mult iubită, Anda Călugăreanu s-a stins din viată pe 15 august 1992, la varsta de 45 de ani. Chiar dacă a trecut ceva timp de la trecerea sa in nefiintă, Anda Călugăreanu a ră ...

7 semne ale deficitului de testosteron la bărbați
03/10/2023 00:23

Testosteronul este un hormon esential in corpul bărbatilor, avand un rol semnificativ in dezvoltarea fizică, functia sexuală si sănătatea generală. Deficitul de testosteron poate avea un impact semnificat ...

O metodă folosită de soldați în al Doilea Război Mondial ar putea fi o soluție eficientă pentru a vindeca insomnia
02/10/2023 13:50

O metodă folosită de armata americană in al Doilea Război Mondial ar putea fi o modalitate eficientă de a vindeca insomnia, iar această opinie este sustinută si de unii experti. Metoda, cunoscută drept ...

DIICOT anchetează dispariția unor medicamente cu efect narcotic din spitalul din Pitești
02/10/2023 10:59

Directorul Spitalului Judetean de Urgentă Pitesti a sesizat organele de anchetă cu privire la disparitia unor medicamente deosebit de puternice din unitatea medicală, conform Antena 3. Cazul a fost preluat ...

A apărut înghețata din plastic. Este primul aliment din lume realizat din deșeuri din plastic
02/10/2023 07:57

Poftiti la inghetata din plastic. Deocamdată, doar ca să o admirati, nu să si gustati din ea. Poate sună absurd, dar această inghetată există. Ea este creatia unei italience. Inghetata ei este primul al ...

Ce să facem atunci când cumpărăm brânză. Cum trebuie păstrată pentru a avea un aliment sănătos (nutriționist)
01/10/2023 00:25

Cateva recomandări practice pentru a ne putea bucura de un aliment sănătos la maximum sunt oferite de dr. Mihaela Bilic. Nutritionistul avertizează despre cea mai mare greseală pe care o facem atunci cand ...

Colegiul Medicilor Bucureşti: Consiliere juridică gratuită pentru medicii care sunt agresaţi la locul de muncă
01/10/2023 00:17

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) anunţă că va oferi consiliere juridică gratuită tuturor cazurilor care se confirmă, in care medici, membri ai CMMB, care işi fac datoria sunt agresaţi ...

Bine de știut - Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Cum îl alegi cel mai bine
01/10/2023 00:02

Nu toate uleiurile sunt destinate utilizării la gătit, in special in preparatele la temperaturi inalte. Altele se descurcă mai bine in preparate la rece sau folosite ca suplimente alimentare, de exemplu. Ast ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei