Sfaturi pentru a-ti pastra sanatatea in perioadele cu vreme rece

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 10:26

Sfaturi pentru a-ti pastra sanatatea in perioadele cu vreme rece

 

 

 

Din cauza frigului, corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, situaţie care poartă numele de hipotermie. Ea afectează de obicei copiii şi vârstnicii, însă şi tinerii fără probleme medicale pot suferi dacă stau o perioadă îndelungată în frig. Hipotermia se manifestă în primă fază prin frisoane, tulburări de echilibru, de vorbire, prin piele rece, palidă sau de culoare albăstruie.
Scleroză multiplă
Simptomele sclerozei multiple se pot agrava iarna. Slăbiciunea musculară, problemele de mers, vederea înceţoşată, ameţelile, pierderile de memorie şi dificultăţile de concentrare pot deveni mai severe după un episod de gripă sau de răceală, pentru că aceste infecţii virale reactivează uneori boala.
Sfat: Stai departe de spaţiile aglomerate, pentru a nu contracta o răceală sau o gripă. De asemenea, ar fi bine să te vaccinezi antigripal. Este indicat să nu neglijezi tratamentul pe care ţi l-a recomandat doctorul.
Frigul scade imunitatea
Umezeala şi scăderea temperaturii şi a presiunii atmosferice slăbesc sistemul imunitar. În consecinţă, devenim mai vulnerabili la boli. Dacă vrei să nu ai probleme de sănătate iarna asta, încearcă să-ţi creşti imunitatea mâncând cât mai multe fructe şi legume, pentru că vitaminele şi mineralele au acest efect protector.
Încearcă, de asemenea, să faci zilnic mişcare, pentru că şi ea întăreşte sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, dormi opt ore pe noapte, pentru că somnul creşte rezistenţa organismului în faţa bolilor.

Dacă pierderea de căldură continuă pe o perioadă mai lungă de timp, ea poate scădea frecvenţa bătăilor cardiace, ducând la somnolenţă, probleme de respiraţie, pierderea cunoştinţei şi, în cazuri mai rare, chiar şi la deces. Frigul îţi poate afecta şi mâinile şi picioarele, provocând degerături. Nasul, urechile şi obrajii sunt şi ele în pericol în sezonul rece.
Sfat: Pentru a preveni hipotermia, îmbracă-te corespunzător temperaturilor scăzute şi nu bea alcool înainte de a ieşi afară. Iarna, poartă întotdeauna mănuşi, şosete groase din bumbac, căciulă, fular şi încălţăminte călduroasă.
Dacă ai frisoane, intră cât mai repede într-o
încăpere încălzită, acoperă-te cu pături şi bea ceaiuri. Dacă îţi simţi extremităţile reci şi ai furnicături pe aceste zone, încălzeşte-le printr-un masaj uşor cu un material gros.
Dureri articulare
Durerile din articulaţii se agravează din cauza frigului şi a umezelii. Iată de ce acesta nu este cel mai îndrăgit anotimp de către persoanele care suferă de reumatism. Artrozele şi artritele sunt cele mai frecvente forme de reumatism şi sunt cele care se agravează iarna.
Sfat: Evită să ieşi din casă când temperaturile sunt foarte scăzute, iar dacă ieşi, poartă genunchiere sau cotiere din material natural, gros. Dacă ai dureri de articulaţii, aplică pe încheieturi comprese calde şi stai liniştit sub o pătură groasă. Nu creşte doza de analgezice şi de antiinflamatoare fără să consulţi înainte medicul.
Răceală şi gripă
Virusurile supravieţuiesc mai mult timp în condiţii de frig şi de umezeală. Aşa se explică de ce răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna.
Un adult poate face până la şase episoade de răceală într-o iarnă, iar un copil, până la opt. Copiii, vârstnicii şi persoanele care au un sistem imunitar slăbit fac cel mai uşor viroze.
Sfat: Nu frecventa locurile aglomerate şi spală-te cât mai des pe mâini, pentru că virusurile se transmit foarte uşor prin strănut sau prin contact direct cu suprafeţe contaminate. Şi nu uita: încă te mai poţi vaccina împotriva gripei sezoniere.
Boli de inimă
Vasele de sânge se contractă când temperaturile sunt scăzute, iar acest lucru îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. Din această cauză, creşte ritmul cardiac, iar persoanele care suferă de boli cardiovasculare au un risc mai mare de a suferi un infarct sau un atac cerebral în sezonul rece.
Sfat: Evită trecerile bruşte de la cald la frig sau invers. De preferat ar fi să nu ieşi din casă când este foarte frig, dimineaţa şi seara în special. Îmbracă-te cu haine groase, din fibre naturale, dar nu greoaie.
Dacă trebuie totuşi să ieşi, evită activităţile solicitante, pentru a nu pune inima la un efort suplimentar, pe lângă cel de adaptare la frig. Respectă întocmai tratamentul prescris de medic.
Crize de astm
Frigul şi umezeala inflamează căile respiratorii, ceea ce pentru o persoană cu astm înseamnă mai multe crize. Timpul mai mare petrecut în încăperi închise, neaerisite şi cu praf contribuie şi el la agravarea astmului sau chiar la apariţia lui, ca o reacţie alergică la acarieni sau la mucegaiuri.
Sfat: Încearcă să respiri pe cât posibil pe nas, şi nu pe gură, pentru a aduce aerul rece la o temperatură mai apropiată de cea a corpului. De asemenea, aeriseşte cât mai des încăperile în care stai. Bolile respiratorii favorizează crizele de astm, aşa că încearcă să previi orice viroză pe cât posibil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei