Sfaturi utile în cazul producerii unui accident vascular cerebral

default

Dimensiune font:

| 26-07-2017 10:17

 Prezentarea rapidă la un spital în caz de AVC maximizează şansa de succes terapeutic * din păcate, nu toate spitalele au aparate performante * medicii spun că pacienţii trebuie responsabilizaţi în ceea ce priveşte tratamentele şi controalele prescrise * specialiştii au oferit şi câteva detalii prin care putem recunoaşte un accident vascular la o persoană cu probleme de sănătate


O persoană care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) trebuie transportată cât mai repede la un spital specializat, însă o problemă este că nu toate spitalele fac tromboliză (dizolvarea cheagului), atrage atenţia Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti. Medicul a subliniat importanţa unui program naţional pentru accidentul vascular cerebral. „Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC după apariţia simptomelor şi tratamentul instituit precoce maximizează şansa de succes terapeutic şi de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfecţionat continuu în ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase şi până la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculară”, a spus Frăsineanu, citat de Agerpres.

Aparatură performantă şi educaţie

Problema medicilor rămâne deplasarea în timp util către un spital specializat, pentru că nu toate spitalele care au neurologie fac tromboliză (dizolvarea cheagului). „Nu avem un program naţional pentru accidentul vascular cerebral. Totul se desfăşoară haotic, ambulanţa duce pacientul indiferent de fereastra de timp, de tabloul clinic, către spitale care fie nu au neurologie fie sunt spitale care au neurologie dar nu fac tromboliză. Deci, din păcate aici suntem deficitari şi cred că avem o mare problemă cu serviciile de urgenţă”, a afirmat Armand Frăsineanu.

Medicul a subliniat importanţa unor modalităţi de educare a populaţiei pentru că în continuare pacienţii ezită să se adreseze serviciilor de urgenţă şi merg la spital, fiind de preferat să se adreseze direct serviciilor de urgenţă, iar acestea să facă trierea.

De asemenea, medicul a susţinut că pacienţii trebuie responsabilizaţi în ceea ce priveşte tratamentele şi controalele prescrise. „Accidentul vascular, pe lângă mortalitate, este şi o cauză de dizabilitate, sechelele însemnând scăderea calităţii vieţii pacientului, a familiei, a sistemului social. Este mai uşor să prevenim. Vorbind de anticoagulante de tip nou şi le percepem ca pe o medicaţie categoric modernă. În ce constau avantajele lor - în primul rând, eficacitate mai mare, dar cel mai important scăderea importantă a evenimentelor adverse şi a efectelor secundare. Un mare avantaj este că avem mult mai puţine hemoragii, şi aici vorbesc de hemoragii cerebrale, digestive, intraoculare la această clasă de anticoagulante de tip nou”, a arătat Armand Frăsineanu.

El a vorbit şi de recunoaşterea accidentului vascular şi printre semnele care trebuie urmărite sunt asimetria feţei, inabilitatea de a ridica ambele braţe, probleme la pronunţarea cuvintelor. În cazul unor astfel de simptome, trebuie apelat cât mai repede numărul de urgenţă şi persoana respectivă transportată la cel mai apropiat spital. „Cam 30% din pacienţi au accidente vasculare mute. Sunt zone în creier care, deşi suportă un mic infarct, nu au o expresie clinică deosebită. În ceea ce priveşte prevenţia, discutăm de identificarea factorilor modificabili. Avem factori de risc nemodificabili cum ar fi vârsta, toţi evoluăm către un factor de risc, sexul masculin—un bărbat de 40 de ani are acelaşi risc ca o femeie de 70 de ani, bolile genetice. Foarte important este factorul timp. 85% din accidentele vasculare sunt ischemice. Cu alte cuvinte, de undeva a plecat un cheag de sânge şi s-a oprit într-un vas, mai mare sau mai mic. Dacă vorbim de fibrilaţie atrială, de obicei pleacă din inimă şi este un cheag mare”, a mai spus Armand Frăsineanu.

El a subliniat că este esenţial ca pacienţii să fie conştienţi că, dacă nu-şi schimbă stilul de viaţă care a determinat apariţia primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive rămâne crescută.

Potrivit Centrului pentru Inovaţie în Medicină, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vieţii. De asemenea, peste 60.000 de români suferă anual de un AVC, iar 54.000 de români mor în fiecare an din cauza unui AVC. Maura ANGHEL

 

Foarte important este factorul timp” – dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei