SINGURA soluție împotriva COVID - 19. Specialist EcoHealth Allianc: ”Unde greșim în lupta cu noul coronavirus”

virus  Coronavirus---situ

Dimensiune font:

| 10-03-2020 12:20

Peter Daszak, președintele EcoHealth Allianc, s-a dedicat studiului modului în care apar virusurile care devin brusc o problemă de sănătate publică în lume. Specialistul este convins că omenirea face ceva greșit când se raportează la coronavirusuri. În opinia sa, este necesar să prevenim izbucnirea unor epidemii majore în loc să reacționăm la fiecare după ce apare: ”Am economisi mulți bani și multe vieți”, a spus Daszak într-un interviu acordat BBC Mundo.


În urmă cu doi ani, Peter Daszak și alți experți au avertizat despre pericolul unei epidemii grave cauzate de un agent patogen necunoscut, de origine animală și răspândit în mai multe țări cu o rată a mortalității mai mare decât tulpinile de gripă sezonieră, provocând alarmă globală. Ei au numit-o „Boala X" în cadrul unui plan cunoscut sub numele de R&D Blueprint. Daszak consideră că ar putea fi vorba chiar de COVID-19, deși rata exactă a morții sale este încă necunoscută.

Interviul care urmează a fost realizat de jurnaliștii de la BBC MUNDO.

De ce bolile care au la bază coronavirusuri devin mai frecvente?


Cauzele sunt determinate de activitățile noastre, în mediul din apropierea vieții sălbatice. Majoritatea animalelor sălbatice poartă virusuri, iar unele dintre ele ne pot infecta și duc la moarte. Pe măsură ce luăm mai mult contact cu viața sălbatică în activitățile noastre zilnice, suntem expuși la aceste probleme. O facem pe o scară în creștere exponențială pe planetă datorită creșterii populației și a amprentei noastre ecologice. De aceea vedem mai multe boli.

Puteți da exemple de alte boli periculoase cauzate de virusuri pentru care nu există încă vaccin?

Un exemplu bun este HIV, un virus cu adevărat puternic, care a ucis milioane de oameni din întreaga lume. Avem medicamente care funcționează, dar niciun vaccin. Ebola este un virus care își are originea din viața sălbatică. Nipah este un alt virus pentru care nu este disponibil niciun vaccin.

Și trebuie să existe și o piață deoarece sunt necesare câteva miliarde de dolari pentru a dezvolta un vaccin. Dacă nimeni nu îl va cumpăra, industria nu va susține dezvoltarea. Deci trebuie să vedem problema pe termen lung. Dacă pandemiile sunt în creștere, dacă sunt cauzate de activitățile noastre și nu ne putem baza doar pe vaccinuri, ar trebui să începem să ne gândim la prevenirea apariției acestora în primul rând. Am economisi mulți bani și multe vieți.

Și cum putem face asta?

SARS a fost un coronavirus apărut între 2001 și 2003, cu originea dovedită la o specie de lilieci. Am căutat alte virusuri care ar putea apărea din lilieci și am găsit în jur de 500 de coronavirusuri. Unele dintre ele sunt foarte apropiate de SARS și știm că pot infecta celulele umane. De asemenea, 25.000 de porci au murit în urmă cu trei ani din cauza unui coronavirus originar din liliecii din sudul Chinei. Ce vreau să spun este că nu e eficient să dezvolți un vaccin împotriva SARS, coronavirusul așa cum era el în urmă cu 15 ani. De ce? Pentru că atunci când următorul va apărea ar putea fi diferit și vaccinul nu va funcționa. Și vedem asta chiar acum. Trebuie să ne gândim la vaccinul universal, un vaccin care funcționează împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus, împotriva tuturor virusurilor Ebola, a tuturor virusurilor gripei. În prezent se lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin antigripal universal. Acum ar trebui să facem acest lucru pentru coronavirusuri.

Spuneți că abordăm problema în mod greșit?

Exact. Când mergemem la medic, el ne dă o pastilă și rezolvă o boală sau ne face un vaccin și oprește un virus. Dar nu putem conta pe asta pentru fiecare virus complet nou. Trebuie să prevenim pandemiile.

Care este principalul obstacol în găsirea unui vaccin universal precum cel la care faceți referire?

Un obstacol este faptul că încă nu cunoaștem toate virusurile care există. Estimăm că există probabil 1,7 milioane de virusuri necunoscute care ar putea infecta oamenii. Știm doar câteva mii. Prin urmare, trebuie să găsim acele virusuri, să obținem secvența genetică și să începem să lucrăm la vaccinuri pentru întregul grup, în loc de unul singur.

Al doilea obstacol este disponibilitatea de a face acest lucru deoarece costă bani. Implementarea programelor, găsirea de virusuri și dezvoltarea vaccinurilor reprezintă investiții.


Focarul de COVID - 19 se va încheia în cele din urmă. Dar trebuie să începem să fim pregătiți să-l învingem pe următorul!

Este într-adevăr fezabil să includem toate familiile virale într-un singur proiect, când vorbim despre 1,7 milioane de virusuri necunoscute?

Va fi o muncă uriașă. Am calculat costul, am publicat articolul acum aproximativ doi ani. Nu trebuie să descoperim toate virusurile. Estimăm că am putea descoperi 70% din aceste virusuri necunoscute la un cost de aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Este nevoite ca țările din întreaga lume să lucreze împreună și să finanțeze diferite proiecte. Este scump, dar în comparație cu costul unui focar... vorbim de cifre mici. Estimăm că acest focar a costat deja peste 100 de miliarde de dolari... Pe de altă parte, găsirea virusurilor nu este suficientă. Este nevoie să aflăm care din acestea sunt periculoase, lucru care implică și mai multă cercetare, și mai mulți bani. Vorbim despre un efort coordonat din partea mai multor țări pentru finanțarea programelor de prevenire a pandemiilor.

De ce nu s-a acționat până acum?

Se întâmplă câteva lucruri... În primul rând, avem o amnezie colectivă: uităm de pandemii după ce acestea trec. Iar în timpul pandemiilor ne gândim: "De ce sunt acești oameni atât de îngrijorați de virusuri? Este foarte puțin probabil să ni se întâmple nouă...". Pandemiile sunt evenimente rare, dar sunt atât de devastatoare încât trebuie să le luăm mai în serios. În al doilea rând, abia acum avem într-adevăr tehnologia pentru a face această treabă profitabil, pentru a scoate și secvența virusuri într-un mod mult mai ieftin decât înainte. Abia acum înțelegem cum am putea face un vaccin universal. Avem o cooperare globală în jurul OMS, țările colaborează pentru a depăși o pandemie. Acest lucru este foarte încurajator. Dar suntem în mijlocul unui focar. Este important ca peste doi să ne uităm în urmă și să spunem: S-a schimbat ceva după focar? Aceasta este problema.

 

EcoHealth Alliance este o organizație non-guvernamentală care utilizează o abordare „O singură sănătate" pentru a proteja sănătatea oamenilor, animalelor și a mediului împotriva bolilor infecțioase emergente. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Banii pentru spitale se termină în luna mai
24/03/2024 00:10

Sub guvernarea PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă in frunte, sistemul de sănătate din Romania se confruntă cu perspectiva alarmantă ca fondurile destinate spitalelor să se epuizeze pană in luna ...

Încrederea, unul din factorii care pot aduce sănătatea
23/03/2024 09:00

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacientii să aibă incredere in medici si sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit in acest caz de Slovenia, după ce această tară a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei