Sinuzita, boala care doare cumplit, dar nu știi că o ai

sinuzita_89968600

Dimensiune font:

| 15-04-2019 17:29

Putine dureri sunt atât de persistente și de neplăcute ca cele asociate cu sinuzita. Ce cauzează, însă, această afecțiune și cum poți să scapi de ea?

 

 Ce este sinuzita?

Intalnita cel mai des in sezonul rece (fara a fi conditionata doar de vreme), sinuzita este rezultatul direct al inflamarii unor cavitati din oasele craniului, numite sinusuri.

Ce sunt sinusurile?

Fiecare persoana are in total patru perechi de sinusuri:

doua sinusuri sfenoidale - localizate intre ochi si nas, chiar sub arcada osului frontal
doua sinusuri etmoidale - localizate intre ochi si nas, sub globul ocular
doua sinusuri maxilare - localizate in osul maxilar, in vecinatatea nasului

Desi variaza ca dimensiune de la individ la individ si nu sunt intotdeauna simetrice, ele sunt mereu umplute cu aer si captusite cu o mucoasa. Rolul sinusurilor este sa produca un mucus care iti protejeaza caile respiratorii de substante nedorite (alergeni, poluanti etc.). De asemenea, ele ajuta la oxigenarea creierului si au si influenta importanta asupra vocii, oferindu-i rezonanta.

Cum apare sinuzita?
Sinuzita isi face aparitia ca urmare a inflamarii sau infectarii mucoasei din interiorul sinusurilor. Astfel, lichidul din cavitati nu mai poate fi eliminat in mod corespunzator, creeaza presiune si durere in sinusuri.

Deseori, bacterii si fungi pot sa se instaleze in sinusuri care impiedica drenarea corespunzatoare a lichidului in nas si gat. Chiar daca sinuzita afecteaza de obieci o singura pereche de cavitati, exista cazuri in care sunt afectate chiar si toate cele patru perechi de sinusuri in acelasi timp (parasinuzita).

Diferenta dintre raceala si sinuzita
Desi apar des in aceeasi propozitie, exista o diferenta intre cele doua afectiuni. Chiar daca sinuzita poate fi cauzata de acelasi virus care a cauzat raceala, ea se manifesta, de fapt, ca o complicatie a racelii.

In timp ce simptomele racelii incep sa se amelioreze in aproximativ o saptamana, sinuzita incepe sa se agraveze dupa 7 zile de la inceputul infectiei. In general, simptomele afectiunii se intind pe o durata mai lunga de timp.

Tipuri de sinuzita

In functie de durata, dar si de cauze, sinuzita are doua manifestari principale.

Sinuzita acuta
Sinuzita acuta este de obicei cauzata de o infectie virala, iar dezvoltarea ei este una rapida, cu un debut brusc. Este cea mai des intalnita forma de sinuzita si poate sa dureze intre doua si trei saptamani.

Daca boala nu este tratata corespunzator, ea se poate complica si se transforma in sinuzita subacuta, care poate dura si pana la trei luni.

Sinuzita cronica
La acest tip de sinuzita simptomele lipsesc initial, insa afectiunea poate sa fie prezenta in organism luni sau chiar ani de zile. Simptomele nu se manifesta in mod permanent, ci apar la anumite intervale, chiar si dupa pauze lungi.

Sinuzita cronica este greu de tratat. Uneori pacientii raman urmeaza un tratament pentru ameliorarea simptomelor, insa raman cu sinuzita in mod permanent. Desi cauzele nu sunt intotdeauna usor de determinat, varianta cronica a sinuzitei poate fi cauzata si de o infectie bacteriana sau fungica.

Care pot fi cauzele sinuzitei?

Asa cum am stabilit deja, infectiile virale, bacteriene sau fungice pot sa duca la aparitia sinuzitei. Insa, aceste infectii pot aparea si ca rezultatul blocarii sinusurilor. Printre cel mai des intalnite cauze ale acestui fenomen se numara:

deviatia de sept
rinita (acuta sau cronica)
dezvoltarea polipilor (polipoza)
Starea mediului inconjurator poate sa contribuie, si ea, la aparitia sinuzitei. Anumiti factori de risc (precum substantele poluante, praful sau alergenii) pot sa suprasolicite sinusurile, iar temperaturile reci sunt prielnice pentru aparitia iritatiilor mucoasei.

Simptomele sinuzitei

Atat sinuzita acuta, cat si cea cronica se manifesta prin urmatoarele simptome:

obstructie nazala (nas infundat)
presiune insotita de durere la nivelul fetei (in zonele sinusurilor afectate) sau a dintilor
migrene
secretii nazale persistente, de culoare galbena sau verde
ochi inflamati
tuse cu expectoratii (mai intens pe timpul noptii)
respiratie ingreunata
febra (prezenta, de obicei, doar in primele zile ale sinuzitei)
stare de oboseala
Desi multe din aceste simptome fac sinuzita usor de confundat cu raceala, ele sunt mult mai persistente si nu pot fi ameliorate la fel de usor.

Cum se trateaza sinuzita?

Odata ce sinuzita este diagnosticata, medicul ORL o sa indice tratamentul adecvat pentru a vindeca aceasta afectiune persistenta. Asa cum mentionat deja, o sinuzita dureaza cel putin doua saptamani, astfel ca va dura un timp pana ce tratamentele incep sa aiba efect.

Tratamentul medicamentos

In majoritatea cazurilor de sinuzita, medicii vor recomanda un tratament medicamentos pentru cel putin 10 zile. Lista medicamentelor prescrise o sa contina:

un antibiotic (in cazul in care sinuzita este provocata de o infectie)
un analgezic / antiinflamator pentru calmarea durerilor
un decongestionant nazal
un antihistaminic (in cazul in care exista alergii la nivelul mucoasei).
In general, aceste medicamente se administreaza pe cale orala, mai putin decongestionantul nazal care vine sub forma de picaturi sau spray nazal.

Alte indicatii pentru sinuzita

Daca ai fost diagnosticat cu sinuzita, nu doar tratamentul medicamentos te va ajuta sa depasesti afectiunea, ci si mici ajustari ale stilului de viata. Stii deja ca e important sa bei multe lichide cand esti racit, insa este si mai important sa o faci cand ai sinuzita, deoarece acestea ajuta la diluarea mucusului si la deblocarea sinusurilor.

Intr-un scenariu mult mai terifiant, insa nu imposibil, puroiul poate sa distruga peretii sinusurilor si sa atace tesuturille adiacente. Astfel, de la sinuzita se poate ajunge la abces orbito-ocular sau abces cerebral. De asemenea, puroiul poate afecta nervii din zona fetei si se poate ajunge chiar la paralizarea acestora. REALITATEA.NET

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei