Spitalele se umplu iar de cazuri COVID: secţia ATI, aproape plină

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 01-04-2023 09:36

 Numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere de mai bine de o lună. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, a explicat   creştere constantă înregistrată de o lună de zile s-a transformată într-una deosebit de accelerată în ultimele două săptămâni. 

 

Zeci de persoane trec zilnic prin triajul unităţii medicale, iar peste 100 sunt internate pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. De altfel, conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică, pentru prima dată de la valul Omicron, secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase este aproape plină: sunt şase persoane internate cu forme severe, în timp ce un alt caz de ATI este tratat la Spitalul „Sf. Spiridon”.

„Este evident că se resimte această creştere la nivelul spitalului nostru, sunt destul de multe prezentări la boli infecţioase, vorbim de pacienţi care prezintă forme de viroză respiratorie. Noi avem capacitatea în cadrul laboratorului de a face trei tipuri de teste dintr-o singură probă: identificăm virusul gripal, SARS-CoV-2 şi virusul respirator sinciţial. Astfel încât diagnosticul este unul precoce. Dar, într-adevăr, în ultimele două săptămâni creşterea pe care am remarcat-o s-a transformat în una accelerată la COVID-19”, a declarat prof.dr. Florin Roşu.

Avem un tratament funcţional pentru COVID-19: Molnupiravir

Pacienţii care sunt depistaţi cu COVID-19 prezintă dureri de cap, o durere puternică în gât, diferite dureri musculare şi aproape toţi au o stare de moleşeală şi de oboseală precum cea dată de gripă. Simptomatologia s-a schimbat, explică managerul, de aceea este important un triplu test precum cel administrat la spital, pentru ca vedea dacă este vorba de o infecţie sau de ceva mai grav.

„Cei pe care îi avem în momentul de faţă internaţi prezintă forme medii de boală, reacţionează bine la tratament; avem mai multe scheme în funcţie de gravitatea bolii şi de comorbidităţile pacienţilor. Este foarte important, am militat şi militez în continuare pentru asta, să nu temporizăm prezenţa la spital când apare o modificare în starea de bine, având diagnosticul pozitiv stabilit de COVID-19”, a precizat managerul.

Acesta a spus că pacienţii pozitivi se pot prezenta la un centru de evaluare şi tratament care funcţionează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase: acolo sunt consultaţi de un medic specializat, li se fac analize de sânge şi investigaţii imagistice. În urma acestora li se pune la dispoziţie un tratament asigura de spital.

În momentul de faţă, cel mai folosit medicament este antiviralul descoperit în timpul pandemiei – Molnupiravir, despre care managerul spune că dă rezultate foarte bune. Tratamentul creat de Pfizer – Paxlovid, care avea un răspuns de două ori mai bun în teste, nu a fost aprobat în România. Astfel, pacienţii primesc acasă Molnupiravir, pe care trebui să îl ia pentru cinci zile.

„Este un tratament într-adevăr potent pe SARS-CoV-2, în 36 de ore simptomatologia dispare, după cinci zile pacientul nu mai este pozitiv, iar după trei zile de tratament nu mai este contagios. Este un progres major faţă de valurile anterioare”, a punctat dr. Florin Roşu.

La Terapie Intensivă, doar cei cu comorbidităţi

Deşi cazurile s-au înmulţit, faţă de primele valuri ale pandemiei, când boala îi afecta şi pe cei tineri şi aparent sănătoşi, în momentul de faţă decesele şi formele severe, de ATI, se înregistrează doar la persoanele cu boli cronice sau alte comorbidităţi.

„Avem pacienţi la Terapie Intensivă, dar nu cu probleme respiratorii în principal, ca în trecut, ci decompensează bolile cronice. Toţi care sunt în momentul de faţă în ATI sunt cu comorbidităţi importante, iar virusul le decompensează bolile de bază. Discutăm de pacienţi cu diabet zaharat dezechilibrat, patologii cardiovasculare, patologii pulmonare, pacienţi cu probleme oncologice. Practic, e la fel ca în cazul virusului gripal”, a mai explicat dr. Florin Roşu.

Mai sunt locuri în momentul de faţă în unitatea medicală şi nu se pune problema transferarea pacienţilor către alte spitale, dar asta şi pentru că există în momentul de faţă un ordin de ministru care spune că fiecare spital rezervă 5% din paturi pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Astfel, ei nu mai sunt transferaţi la Boli Infecţioase decât în cazuri severe, ci sunt trataţi deja acolo unde sunt internaţi, cu consultul medicilor infecţionişti.

„Sigur şi diferenţele de temperatură de la o zi la alta au fost un factor important în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri, s-a înregistrat o scădere a imunităţii în rândul populaţiei din cauza trecerii de la sezonul rece la cel cald. Mereu primăvara sau toamna organismul se resimte şi apar virozele respiratorii”, a mai explicat dr. Florin Roşu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
5 aparate şi produse de uz medical pe care trebuie să le ai în casă
31/05/2023 16:54

Este absolut necesar să apelezi la sfatul şi ajutorul medicului ori de cate ori te confrunţi cu probleme medicale care iţi proviaca durere, disconfort sau neplăceri. Totuşi, există cateva aparate şi pro ...

Sindicaliștii din sănătate anunță că fac grevă
31/05/2023 13:03

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, nu crede că promisiunile primite din partea guvernanţilor se vor realiza imediat, sunt lucruri care necesită timp, precizand că programul de acţiuni si ...

SC AUTOSYMED SRL – a finalizat implementarea proiectului „Corflow – A novel AI system for computer aided detection and identification of cardiovascular stenosis“,
31/05/2023 10:20

    Proiect sustinut din fonduri acordate prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021 in cadrul programului „Dezvoltarea IMM-urilor in Romania – Sprijin pentru Startup”, Arie de inte ...

 Posibilitatea ca virusul care declanşează COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu este exclusă
30/05/2023 15:13

 Posibilitatea ca virusul care declanşează boala COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă, a declarat un fost cercetător guvernamental de top din China, informează DPA. ...

Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Micul Dejun!
30/05/2023 12:22

Un alt aspect important este atunci cand vorbim de micul dejun e să ne asigurăm că ofera toti nutrientii de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona foarte bine. Acest lucru poate fi făcut atunci ca ...

Ce se întâmplă dacă mănânci un ardei iute pe zi?
30/05/2023 12:21

Iti place mancarea mai “spicy”? Dacă incepe să ti se facă poftă doar atunci cand te gandesti la ceva iute, de exemplu un ardel iute, e destul de probabil să putem găsi in bucătăria ta multe condimen ...

Sistemul AI Corflow identifică stenozele și modificările specifice în arterele coronare
30/05/2023 09:52

   Sistemul AI Corflow identifică stenozele si modificările specifice in arterele coronare Proiect sustinut din fonduri acordate prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021 in cadrul programului &bd ...

5 modalități pentru a îmbunătăți performanța sexuală
30/05/2023 06:12

Libidoul sau apetitul sexual variază in mod natural intre indivizi. Dacă o persoană doreste să-si stimuleze libidoul, poate incerca o serie de metode naturale eficiente. Anxietatea, situatiile foarte stres ...

STUDIU: Cât de mult afectează folosirea în exces a telefoanelor și a rețelelor de socializare sănătatea mintală a copiilor
28/05/2023 07:00

Un studiu realizat de către The Harris Poll pentru Nationwide Children’s Hospital pe 2035 adulti americani a constat că jumătate dintre părintii cu copii cu varste sub 18 ani consideră că sănătatea mi ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
27/05/2023 12:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei