Starile de intersexualitate la copil

61409411

Dimensiune font:

| 04-03-2021 17:35


Procesul de sexualizare este o chestiune foarte complexa, care debuteaza la unirea celor doua celule parintesti (spermatozoidul si ovulul) cu formarea oului cu un sex genetic masculin sau feminin si se construieste pentru fiecare individ pâna la atingerea vârstei adulte, cu capacitatea anatomo-fiziologica si maturitatea psihica pentru a procrea si a deveni el însusi parinte • Este oarecum de înteles ca într-un proces de o asemenea complexitate, cu sincronizari si "ferestre" de oportunitate destul de înguste, sa se produca, statistic vorbind, un anumit numar de erori

Starile de intersexualitate reprezinta un spectru de anomalii ale procesului de sexualizare la individul din specia umana. Deoarece situatia normala la om presupune existenta a doua sexe bine diferentiate înca de la momentul nasterii, aparitia unor nou-nascuti ale caror aspecte anatomice nu se încadreaza în acest tipar a suscitat dintotdeauna reactii puternice, atât la nivelul familiilor, cât si al comunitatilor. Procesul de sexualizare este o chestiune foarte complexa, care debuteaza la unirea celor doua celule parintesti (spermatozoidul si ovulul) cu formarea oului cu un sex genetic masculin sau feminin si se construieste pentru fiecare individ pâna la atingerea vârstei adulte, cu capacitatea anatomo-fiziologica si maturitatea psihica pentru a procrea si a deveni el însusi parinte. Sunt foarte multi factori implicati în desfasurarea sexualizarii umane, legati de gene, cromozomi, hormoni sexoizi, gonade (ovar, testicul),organele genitale externe, influentele externe familiale, ale grupului social etc. Este oarecum de înteles ca într-un proces de o asemenea complexitate, cu sincronizari si "ferestre" de oportunitate destul de înguste, sa se produca, statistic vorbind, un anumit numar de erori. Dar nimeni nu ar dori sa fie afectat personal si sa fie considerat o "eroare a naturii".

Intersexualitatea se depisteaza la nastere
De cele mai multe ori, situatia se constata când, la momentul nasterii, dupa ce copilul a fost separat de cordonul ombilical si i s-au acordat primele îngrijiri, i se inspecteaza organele genitale externe, pentru a raspunde întrebarii capitale: "baiat sau fata?". În unele cazuri, pot aparea suspiciuni mai precoce, prin examinari ecografice prenatale, dar dezvoltarea ambigua a organelor genitale externe se vede clar tot la momentul nasterii. Ca aspecte de importanta practica sunt de retinut doua lucruri.

În primul rând, aspectul ambiguu al organelor genitale externe poate fi dat de mai multe tipuri de probleme, deci nu se poate stabili un diagnostic precis numai prin examinarea acestora. Este necesara efectuarea unui bilant diagnostic complex, cu teste genetice, hormonale, explorari imagistice si invazive (endoscopie, laparoscopie), prelevarea de mostre de tesuturi pentru examinare microscopica etc. Acest lucru trebuie initiat cât mai repede dupa nastere. În al doilea rând, pentru nou-nascutul cu ambiguitatea OGE (organe genitale externe), se amâna, în limita intervalelor legale, declararea sexului civil. Odata stabilit sexul în care va fi crescut copilul, acesta va fi ajutat sa se adapteze la aparenta anatomica si functionala a sexului de crestere.

Tratamentul
Tratamentul starilor de intersexualitate presupune administrarea, in majoritatea cazurilor, de preparate hormonale care sa compenseze dezechilibrele prezente în organism, timp de ani de zile, precum si repararea chirurgicala a organelor genitale ambigue. Ce anume trebuie si poate fi facut, pentru fiecare caz în parte, se stabileste de catre o comisie pluridisciplinara de specialisti, cu consultarea si acordul familiei. Din punctul de vedere al etiologiei, starile de intersexualitate pot fi clasificate în mai multe variante. În Europa si Emisfera Nordica, în general, cele mai numeroase cazuri sunt de pseudohermafrodism feminin. Este vorba de indivizi cu sex genetic feminin, care au ovare si caractere fiziologice specifice sexului feminin, dar au un grad de virilizare a OGE, prin exces de hormoni masculini, prezenti în timpul vietii intrauterine si, uneori, si dupa aceea. Aceasta categorie de pacienti raspunde, în general, mai bine la tratament, fiind raportate cazuri numeroase în care s-a obtinut un rezultat bun, cu functionare normala ca femei la vârsta adulta si capacitate de procreare intacta.

O a doua mare categorie de stari de intersexualitate o constituie pseudohermafroditii masculini. Este vorba de indivizi cu sex genetic masculin, dar cu un deficit de virilizare prin lipsa de hormoni masculinizanti, concretizat prin insuficienta dezvoltare a OGE. În unele cazuri, situatia se poate redresa spectaculos prin administrarea de preparate hormonale farmaceutice, dar exista si pacienti la care tesuturile din zona genitala sunt insensibile la actiunea hormonilor, ceea ce complica destul de mult problema.

Hermafroditii adevarati
A treia mare categorie de intersexualitati este reprezentata de hermafroditii adevarati. La acesti indivizi exista un amestec (mozaic) de doua linii celulare în organism, una de tip masculin, alta de tip feminin, cu gonade apartinând ambelor sexe (testicul si ovar) sau amestecul tesuturilor gonadale de ambele sexe într-o gonada tipica hermafroditilor, denumita ovotestis. Acest tip de intersexualitate este predominant în populatiile din sudul Africii si din alte câteva areale geografice.

De cele mai multe ori, aspectul fizic este mai apropiat de sexul feminin, fiind cunoscute cazuri cu linie celulara feminina preponderenta care functioneaza bine integrate în sexul feminin, inclusiv în privinta maternitatii. Sunt si hermafroditi care s-au integrat în sexul masculin, cu o evolutie satisfacatoare. Nu se cunoaste pâna în prezent un caz documentat în specia umana în care un hermafrodit sa se autofecundeze natural si sa procreeze fara ajutorul altui individ, aceasta eventualitate fiind considerata o imposibilitate.

Exista si alte tipuri de intersexualizare, mai putin frecvent întâlnite, dar nu într-atât de rare încât sa fie ignorate: disgeneziile gonadale (cu una din gonade ramasa nedezvoltata, în stadiu de "mugur"), intersexualizarile prin tumori secretante de hormoni de la nivelul creierului, ficatului etc., transsexualismul, unde nu exista anomalii morfologice la nivelul corpului, dar exista nevoia imperioasa la nivel comportamental de a apartine celuilalt sex, partial explicata printr-o impregnare precoce cu hormoni tipici acestuia, la nivelul sistemului nervos central.

În ansamblu, starile de intersexualitate reprezinta o problema delicata, impunând o abordare sensibila si înalt calificata, care sa menajeze susceptibilitatile celor implicati si sa ofere variantele cele mai bune de ameliorare, de la caz la caz. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Persoanele care doresc să se vaccineze direct, fără o programare, se pot prezenta în centrele cu ser AstraZeneca
13/04/2021 15:05

Persoanele care doresc să se vaccineze direct, fără o programare, se pot prezenta in centrele cu ser AstraZeneca in care nu sunt ocupate toate locurile, a declarat preşedintele Comitetului naţional de coor ...

 Fulgii de drojdie uscată inactivă normalizează glicemia
13/04/2021 14:56

Fulgii de drojdie uscată inactivă sunt o sursă vegană sănătoasă de proteine, fibre şi vitaminele edin complexul B. Aroma acestora, asemănătoare branzei, le fac produsul ideal pentru a fi adăugat in ...

Au început audierile în cazul celor trei morți de la Spitalului
13/04/2021 13:49

Managerul Spitalului "Victor Babeş", o doctoriţă şi un angajat al personalului tehnic au fost audiaţi de anchetatori după tragedia in urma căreia au murit trei persoane, urmand ca marţi să fi ...

Cum funcţionează cocktailul de anticorpi de la Regeneron
13/04/2021 13:39

Administrat prin injecţie subcutanată, intr-o doză de 1.200 mg, tratamentul a redus riscul de infecţie simptomatică cu 81% la pacienţii care nu erau infectaţi la momentul la care au inceput studiile. ...

Fluxuri noi de vaccinare la Iași. Serul Moderna, în trei centre în loc de AstraZeneca
13/04/2021 12:23

Campania de vaccinare in judetul Iasi continuă cu un ritm constant. S-au depăsit 161.000 de doze administrate – peste 90.000 de oameni au primit prima doză si mai mult de 70.000 de persoane au făcut ...

Cum să faci față cu brio situațiilor stresante și întâmplărilor neprevăzute
13/04/2021 12:21

Cum să faci fată cu brio situatiilor stresante si intamplărilor neprevăzute   Adaptabilitatea este esentială pentru a face fată situatiilor stresante si intamplărilor neprevăzute. Sunt mult ...

Anchetă după TRAGEDIA de la Spitalul „Victor Babeș
13/04/2021 11:13

Politia Capitalei a transmis, marti dimineată, un comunicat referitor la tragedia de la Spitalul Victor Babes. Politistii spun că a fost efectuată cercetarea la fata locului, unitatea mobilă fiind sigilată ...

Greşeala cea mai mare e să stai acasă, să ai COVID-19 şi să aştepţi până nu mai poţi respira
13/04/2021 11:09

Secretarul de stat Raed Arafat, seful DSU, a declarat, luni noapte, că in ultima vreme s-au petrecut mai multe tragedii in spitalele din Romania, si a făcut referire la incendiile de la Piatra Neamt si &rdq ...

Capacitatea de vaccinre a ajuns la 115.000 persoane/zi
13/04/2021 11:07

Prim-ministrul Florin Ciţu punctează faptul că incepand de marţi capacitatea de vaccinare la nivel naţional a ajuns la 115.000 de persoane pe zi şi reia apelul ca toţi romanii să se vaccineze, subliniin ...

Măsuri în România: vaccinare cu AstraZeneca la liber și fără programare
13/04/2021 10:42

Persoanele care vor să se vaccineze cu AstraZeneca nu mai au nevoie de programare pentru a putea să-si administreze o doză. Măsura vine in contextul in care interesul pentru AstraZeneca in Romania a scăzut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei