Stil de viata sanatos pentru adultii in varsta

bunicii-cu-nepoata

Dimensiune font:

| 20-07-2022 17:00

“ Unii oameni, indiferent cat de mult imbatranesc, nu-si pierd niciodata frumusetea, ci doar si-o muta de pe fete in inimile lor” Martin Buxbaum

Admitem cu usurinta citatul renumit: “tineretea este o stare de spirit”. In acelasi context, de ce nu am parafraza si sa spunem, de asemenea:  “batranetea este o stare de spirit”? 

Varsta a treia, cum se mai numește, este o provocare cu care ne vom confrunta la un moment dat. Ea vine cu dificultatile si cu bucuriile ei. Cu acceptarea schimbarilor care au loc in corpul nostru si in mintea noastra, o data cu inaintarea in varsta. Deoarece procesul biologic de imbatranire este inevitabil si destul de greu de controlat.

Studiile medicale, in acest domeniul, au dovedit ca peste 75% dintre adultii cu varsta de peste 65 de ani sunt afectați de una sau mai multe boli cronice.

In 2017, in cadrul unei cercetări cu privire la speranta de viata a adulților in varsta, s-a ajuns la concluzia ca un stil de viata sanatos poate crește durata de viata a unui barbat peste 65 ani cu 8 ani, si a unei femei peste 65 ani cu 10 ani.

Cativa factori care accelereaza procesul de imbatranire

Alimentarea unei mașini cu un combustibil neadecvat, nu doar ca ii va reduce performanțele, ci poate să o blocheze sau sa o opreasca definitiv. Dar dacă ne alimentam corpul cu o alimentatie nesanatoasa, toxica? 

Nu este mai important corpul nostru, pe care vrem sa-l pastram sănătos toată viața, decât o masina pe care o schimbăm la cativa ani?

· Cresterea excesiva in greutate si obezitatea - se stie ca o data cu înaintarea in varsta metabolismul se incetineste iar arderile sunt mai lente, de aceea trebuie sa avem grija sa mancam mai puțin si sa fim mai atenți la calitatea hranei. 

· Scaderea in greutate brusc si neintentionat poate sa fie un semnal de alarma si sa indice simptomele unei afectiuni grave. 

· Consumul nejustificat de zahăr, prezent in dulciurile cumparate sau in cele făcute in casa. Dar si in alte preparate care contin zahar “ascuns” cum ar fi: sosuri, ketchup, concentrate de supa, alimente semipreparate. 

· Consumul de alimente din surse industrializate, bogate in grasime, aditivi alimentari, cu adaos de sare in exces in defavoarea alimentelor simple, naturale, gatite in casa. 

· Lipsa mișcării, chiar si o simpla plimbare in aer liber este benefică. 

· Lipsa unor lucruri noi de invatat. 

· Tipare de gândire negativă sau anturajul unor persoane cu gandire nociva. 

· Lipsa suplimentelor nutritive adecvate sau utilizarea lor fără discernământ. 

· Mesaje negative despre imbatranire. 

· Lipsa sensului si a scopului in viata. 

Respecta cateva dintre obiceiurile de baza ale unui stil de viata sanatos

Vrei sa faci parte din categoria persoanelor in vârstă, care duc o viata vibrantă, plini de energie si cu o sanatate de invidiat? 

Sa analizam in continuare ce trebuie sa evitam si ce trebuie alegem pentru a imbatrani frumos si sanatos:

Alimentatie echilibrata - bazată pe următoarele principii: Mai puțin, mai natural, mai simplu, este mai bine! O alimentatie in care sa fie prezente legumele si fructele, o dieta bogată in fibre si saraca in grasimi saturate. Proteinele sa fie alternate (carne, peste, oua, branzeturi, proteine vegetale) si asociate întotdeauna cu o salată proaspătă. 

Pofta de dulce sa fie satisfacuta cu fructe sau puțină miere adaugata într-un iaurt. Se va servi ca o gustare, între mese si nu ca un desert, imediat după masa. 

Suplimente alimentare - la aceasta varsta devin o necesitate, deoarece in corp se instalează carențe datorate unei absorbtii deficitare a nutrientilor. Hiperaciditatea din corp, tendințele inflamatorii, o imunitate scăzută sunt dezechilibre care se pot evita prin consumul responsabil si cu recomandari profesionale de Produse Forever

Miscarea - este absolut necesara persoanelor in varsta. Astfel isi mentin mobilitatea, echilibrul si forta fizica. Dacă posibilitatile de exerciții fizice sunt limitate, plimbarea intr-o zona fara aglomeratie si cu aer curat este benefica. 

Somn de calitate - se știe ca la persoanele in varsta se scurtează durata de somn din timpul nopții. Un somn de 7 ore pare sa fie suficient. Dar pentru a fi un somn de calitate, este bine sa inceapa la ore rezonabile (între 22-23) si fără elemente de perturbare a somnului: televizor in camera de dormit, tabletă sau telefon mobil. 

Sanatate mintala - acum este timpul pentru diverse activități si hobby-uri care alta data nu încăpeau in programul aglomerat al unui adult activ. Este timp pentru citit, ascultat muzica, pictura sau gradinarit. Este timp pentru rebus sau mici reparații, si orice alta activitate care va solicita mintea si va da un sentiment al scopului. 

Sanatate socială - a fi conectat cu cei dragi este cel mai bun “tratament” pentru o sanatate mintală si socială. Implicarea in diverse activități: biserica, voluntariat, hobby-uri, călătorii, scade riscul izolării sociale si a depresiei.

· Fii o persoana care nu spune niciodată că urăște faptul ca imbatraneste. 

· Apreciaza-ti varsta, experiențele si relațiile. 

· Privește înainte si nu in urma. Folosim trecutul doar pentru amintiri plăcute sau lecții de viața invatate si nu pentru regrete. 

· Găsește motive pentru care esti recunoscator si trăiește fără resentimente!

Punctele forte ale persoanelor in vârstă sunt: bunatatea, calmul, înțelepciunea si experienta de viata, simțul umorului. Acestea ii pot face sa fie o companie placuta atat pentru membrii familiei cat si pentru prieteni. 

“ Nimeni nu imbatraneste prin simpla acumulare a unui număr de ani. Devenim batrani prin părăsirea idealurilor noastre. Anii pot rida pielea, dar renuntarea la entuziasm ne rideaza sufletul.” 

Samuel Ullman 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Banii pentru spitale se termină în luna mai
24/03/2024 00:10

Sub guvernarea PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă in frunte, sistemul de sănătate din Romania se confruntă cu perspectiva alarmantă ca fondurile destinate spitalelor să se epuizeze pană in luna ...

Încrederea, unul din factorii care pot aduce sănătatea
23/03/2024 09:00

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacientii să aibă incredere in medici si sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit in acest caz de Slovenia, după ce această tară a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei