Stil de viata sanatos pentru adultii in varsta

bunicii-cu-nepoata

Dimensiune font:

| 20-07-2022 17:00

“ Unii oameni, indiferent cat de mult imbatranesc, nu-si pierd niciodata frumusetea, ci doar si-o muta de pe fete in inimile lor” Martin Buxbaum

Admitem cu usurinta citatul renumit: “tineretea este o stare de spirit”. In acelasi context, de ce nu am parafraza si sa spunem, de asemenea:  “batranetea este o stare de spirit”? 

Varsta a treia, cum se mai numește, este o provocare cu care ne vom confrunta la un moment dat. Ea vine cu dificultatile si cu bucuriile ei. Cu acceptarea schimbarilor care au loc in corpul nostru si in mintea noastra, o data cu inaintarea in varsta. Deoarece procesul biologic de imbatranire este inevitabil si destul de greu de controlat.

Studiile medicale, in acest domeniul, au dovedit ca peste 75% dintre adultii cu varsta de peste 65 de ani sunt afectați de una sau mai multe boli cronice.

In 2017, in cadrul unei cercetări cu privire la speranta de viata a adulților in varsta, s-a ajuns la concluzia ca un stil de viata sanatos poate crește durata de viata a unui barbat peste 65 ani cu 8 ani, si a unei femei peste 65 ani cu 10 ani.

Cativa factori care accelereaza procesul de imbatranire

Alimentarea unei mașini cu un combustibil neadecvat, nu doar ca ii va reduce performanțele, ci poate să o blocheze sau sa o opreasca definitiv. Dar dacă ne alimentam corpul cu o alimentatie nesanatoasa, toxica? 

Nu este mai important corpul nostru, pe care vrem sa-l pastram sănătos toată viața, decât o masina pe care o schimbăm la cativa ani?

· Cresterea excesiva in greutate si obezitatea - se stie ca o data cu înaintarea in varsta metabolismul se incetineste iar arderile sunt mai lente, de aceea trebuie sa avem grija sa mancam mai puțin si sa fim mai atenți la calitatea hranei. 

· Scaderea in greutate brusc si neintentionat poate sa fie un semnal de alarma si sa indice simptomele unei afectiuni grave. 

· Consumul nejustificat de zahăr, prezent in dulciurile cumparate sau in cele făcute in casa. Dar si in alte preparate care contin zahar “ascuns” cum ar fi: sosuri, ketchup, concentrate de supa, alimente semipreparate. 

· Consumul de alimente din surse industrializate, bogate in grasime, aditivi alimentari, cu adaos de sare in exces in defavoarea alimentelor simple, naturale, gatite in casa. 

· Lipsa mișcării, chiar si o simpla plimbare in aer liber este benefică. 

· Lipsa unor lucruri noi de invatat. 

· Tipare de gândire negativă sau anturajul unor persoane cu gandire nociva. 

· Lipsa suplimentelor nutritive adecvate sau utilizarea lor fără discernământ. 

· Mesaje negative despre imbatranire. 

· Lipsa sensului si a scopului in viata. 

Respecta cateva dintre obiceiurile de baza ale unui stil de viata sanatos

Vrei sa faci parte din categoria persoanelor in vârstă, care duc o viata vibrantă, plini de energie si cu o sanatate de invidiat? 

Sa analizam in continuare ce trebuie sa evitam si ce trebuie alegem pentru a imbatrani frumos si sanatos:

Alimentatie echilibrata - bazată pe următoarele principii: Mai puțin, mai natural, mai simplu, este mai bine! O alimentatie in care sa fie prezente legumele si fructele, o dieta bogată in fibre si saraca in grasimi saturate. Proteinele sa fie alternate (carne, peste, oua, branzeturi, proteine vegetale) si asociate întotdeauna cu o salată proaspătă. 

Pofta de dulce sa fie satisfacuta cu fructe sau puțină miere adaugata într-un iaurt. Se va servi ca o gustare, între mese si nu ca un desert, imediat după masa. 

Suplimente alimentare - la aceasta varsta devin o necesitate, deoarece in corp se instalează carențe datorate unei absorbtii deficitare a nutrientilor. Hiperaciditatea din corp, tendințele inflamatorii, o imunitate scăzută sunt dezechilibre care se pot evita prin consumul responsabil si cu recomandari profesionale de Produse Forever

Miscarea - este absolut necesara persoanelor in varsta. Astfel isi mentin mobilitatea, echilibrul si forta fizica. Dacă posibilitatile de exerciții fizice sunt limitate, plimbarea intr-o zona fara aglomeratie si cu aer curat este benefica. 

Somn de calitate - se știe ca la persoanele in varsta se scurtează durata de somn din timpul nopții. Un somn de 7 ore pare sa fie suficient. Dar pentru a fi un somn de calitate, este bine sa inceapa la ore rezonabile (între 22-23) si fără elemente de perturbare a somnului: televizor in camera de dormit, tabletă sau telefon mobil. 

Sanatate mintala - acum este timpul pentru diverse activități si hobby-uri care alta data nu încăpeau in programul aglomerat al unui adult activ. Este timp pentru citit, ascultat muzica, pictura sau gradinarit. Este timp pentru rebus sau mici reparații, si orice alta activitate care va solicita mintea si va da un sentiment al scopului. 

Sanatate socială - a fi conectat cu cei dragi este cel mai bun “tratament” pentru o sanatate mintală si socială. Implicarea in diverse activități: biserica, voluntariat, hobby-uri, călătorii, scade riscul izolării sociale si a depresiei.

· Fii o persoana care nu spune niciodată că urăște faptul ca imbatraneste. 

· Apreciaza-ti varsta, experiențele si relațiile. 

· Privește înainte si nu in urma. Folosim trecutul doar pentru amintiri plăcute sau lecții de viața invatate si nu pentru regrete. 

· Găsește motive pentru care esti recunoscator si trăiește fără resentimente!

Punctele forte ale persoanelor in vârstă sunt: bunatatea, calmul, înțelepciunea si experienta de viata, simțul umorului. Acestea ii pot face sa fie o companie placuta atat pentru membrii familiei cat si pentru prieteni. 

“ Nimeni nu imbatraneste prin simpla acumulare a unui număr de ani. Devenim batrani prin părăsirea idealurilor noastre. Anii pot rida pielea, dar renuntarea la entuziasm ne rideaza sufletul.” 

Samuel Ullman 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Harmina, o nouă speranță în vindecarea diabetului. Planta din care se extrage se găsește și în România
23/07/2024 15:02

Într-o descoperire revolutionară care promite să schimbe vietile a milioane de oameni, cercetătorii au dezvăluit potentialul unui nou produs numit harmina, extras din planta Peganum harmala, cunoscut ...

SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL – Anunț de începere proiect: Modernizarea și diversificarea activității S.C. MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ S.R.L. prin dotarea cu noi echipamente moderne și performante
22/07/2024 10:20

 COMUNICAT DE PRESĂ DATA 22.07.2024 Anunt de incepere proiect  Denumire beneficiar: SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL Titlu proiect: Modernizarea si diversificarea activitătii SC ...

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală: omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți
21/07/2024 07:27

Stim cu totii că marile corporatii care vand mancare ultraprocesată si băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a creste consumul. De ani de zile se discută despre dependenta pe care aceste al ...

Beneficiile colagenului pentru organism
19/07/2024 12:24

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteinelor din organism. Este componenta principală a tesutului conjunctiv si se găseste in pie ...

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli
19/07/2024 07:25

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli. Medicii rusi, cardiologul German Gandelman si oftalmologul Mikhail Konovalov, au vorbit despre proprietătile benefice neasteptate ale pepenelui gal ...

Când ai nevoie de un balon gastric?
18/07/2024 15:36

Cand ai nevoie de un balon gastric? Îti doresti să slăbesti? Balonul gastric este o solutie din ce in ce mai populară datorită eficientei si sigurantei sale, insă inainte de a opta pentru o astfel d ...

 4.200 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe
17/07/2024 13:44

În Romania sunt in prezent aproximativ 4.200 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe. Asociaţia Transplantaţilor din Romania a adus şi anul acesta un omagiu donatorilor de ...

O dependenţă şi mai periculoasă decât drogurile: cea de tehnologie. Adolescenţii petrec afară mai puţin timp decât deţinuţii
15/07/2024 14:30

Un studiu recent efectuat de Asociaţia ALIAT a relevat un fapt xtrem de ingrijorător: dependenţa de tehnologie e chiar mai periculoasă decat se credea. Copiii şi adolescenţii petrec, in medie 14-16 ore in ...

Prima avertizare pe care o dă corpul înainte de a ni se face rău din cauza căldurii
15/07/2024 08:20

Temperaturile extreme pot afecta grav sănătatea, ducand la deshidratare, epuizare, insolatie si, in cazuri severe, chiar la deces. De aceea, este esential să identificăm semnele de avertizare că organismul ...

Marcel Ciolacu a cerut ședință de urgență la Guvern, după ce s-a emis Cod Roșu de caniculă
11/07/2024 12:02

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut ministrilor Sănătătii si Internelor să convoace de urgentă o videoconferintă cu prefectii pentru a stabili măsuri ce trebuie adoptate, după ce Administratia National ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei