dinti_

Dimensiune font:

Stomatologia, azi. Cum au evoluat tratamentele în ultimii ani

| 28-07-2019 15:57

 Stomatologia de azi, evoluție, specializări și tratamente au fost subiectele dezbătute la Interviurile DC Medical, cu Dr. Mihaela Chivu și Dr. Diana Constantinescu. Emisiunea a fost transmisă simultan pe canalul de Youtube și pagina de Facebook ale DC Medical.

Stomatologia de azi aproape că nu mai seamnă cu ceea ce era în urmă cu 20, 30 de ani. Specializările din acest domeni s-au înmulțit, iar dacă în trecut, accentul se punea pe extracții și plombări, astăzi, accentul este pe conservarea în cât mai mare măsură a dintelui natural, prin proceduri minim invazive.

Dr Mihaela Chivu, coordonatorul Clinicii de stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador, medic specialist dentist, specializat în stomatologie conservativă, albiri și protetică, a vorbit la Interviurile DC Medical despre evoluția acestei ramuri. „Lucrurie s–au schimbat fantastic în ultimii ani. Stomatologia de azi este una multidisciplinară. La noi în clinică avem specialiști pe mai multe domenii: avem chirurg BMF, medici care asistă tratamentele cu laserul, avem specialiști în ortodonție, specialiști în pedodonție, avem specialist în endodonție, adică lucrările tratmentele de canal se fac asistate la microscop”, explică ea.

Stomatologia a evoluat permanent și cu o viteză foarte mare, în utlimii 20 de ani. Specializările apărute pot asigura, astăzi, pacientului, o altă calitate a serviciului medical, față de anii trecuți. Pe de altă parte, și pretențiile pacienților s-au schimbat, mai arată medicul stomatolog. „Oamenii încep să nu mai aibă neapărat încredere absolută în dentist, ceea ce este minunat, pentru că eu nu doresc ca omul să zică «merg pe mâna dvs.», ci omul să înțeleagă și să acepte planul de tratament, înțelegând beneficiile pe care le-ar avea. Stomatolgia de azi e una realmente minim invazivă. Adică noi putem face manopere care conservă enorm din structura dintelui pacientului. Și nouă ne dă o stare de confort, pentru că pacientul va fi bine pe termen lung. În condițiile în care el respectă igiena, lucrurile merg bine: controale de două-trei ori pe an, și lucrurile sunt predictibile”, a mai explicat ea.

Dinții alb natural, vs. dinții alb-faianță

Medicul dentist a mai arătat că estetica este foarte importantă atunci când vine vorba despre dantură. Astfel, a mai precizat ea, pacientul poate alege nuanța pe care o dorește pentru dantură, care poate fi una naturală, sau așa-numita „alb-faianță”, nuanță care poate fi obținută prin mai multe metode. De altfel, a mai arătat medicul, tehnologia de azi oferă mai multe posibiltăți, față de anii trecuți. „Astăzi avem la dispoziție fațetele pentru dinții anteriori, pentru dinții posteriori avem la dispoziție overlay-uri, încrustațiile, astfel încât noi lipim diverse reconstrucții care au o grosime minimă, adică discutăm de 0,3, până la 1,5 milimetri, pe suprafața dintelui. Deci, într-adevăr, sutem minim invazivi”, a mai explicat ea.

Lucrările dentare au durată de viață de minim 10 ani, în condițiile în care este respectată igiena și se fac controale anuale pentru a se verifica „mușcătura”, mai explică dentistul.

Pe de altă parte, tot mai multe persoane sunt interesate de estetica danturii, dincolo de importanța unor dinți sănătoși. „Zâmbetul trebuie să fie frumos, dar frumosul e diferit pentru fiecare dintre noi, așa că noțiunea de alb poate fi diferită. Poate fi alb natural, alb-chiuvetă, este până la urmă o alegere. Poate fi o continuitate perfectă și să fie o îmbinare naturală între restul de dinte și fațetă. Practic, în spate sunt ani de zile de studii și în cabinete sunt protocoale pe care noi le respectăm rigid”, a mai explicat ea, referindu-se la rezistența fațetelor care sunt lipite pe dinți sau recostrucțiile dentare.

Zâmbet strălucitor: albirea dinților sau fațete

Pe lângă asta, a mai arătat medicul stomatolog, și materialele cu care lucrează tehnicienii dentari s-au schimbat și au evoluat foarte mult, astfel că materiale diferite pot să reflecte diferit unele lumini (ultravolete, de exemplu).

Important este că astăzi, cabinetele dentare au posibilitatea să refacă o dantură care să arate alb strălucitor, dar pot, la fel de bine, să redea pacientului o dantură care să arate absolut natural. Trebuie menționat că dintele natural nu are niciodată culoarea alb străluctiror, ci o nunață ușor gălbuie. Iar asta se poate obține prin mai multe metode, mai arată dentistul. „Realmente, cine își dorește ca dintele să arate perfect natural, se poate. Cine își dorește alb, poate să aibă dinți albi. Important e ca pacientul să fie sănătos, să mănânce bine, iar estetica să fie cea pe care el și-o dorește. Oamenii acum își doresc un zâmbet strălucitor, iar eu pot să-l obțin fie prin fațete, adică lipim pe fața exterioară o foiță ca și cea de ceapă - aceste materiale ceramice - dar pot să obțin și printr-o albire, pe care pot s-o fac fie în cabinet, fie domiciliar. Albirea cu laser este în mare trend, foarte mulți pacienți cer această albire asistată laser, care se obține, practic, în două ședinte de câte patru minute. Deci, în opt minute avem dinții mai albi, ceea ce este extraordinar”, mai spune Dr. Mihaela Chivu.

 

Totuși, menționează ea, sunt foarte importante dotările din cabinetul stomatologic. „Trebuie să ai laser în cabinet. Tehnologia este aici de top și noi suntem norocoși că avem tot ce ne putem dori”, conchide ea.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Am depasit 20.000 de imbolnaviri de coronavirus. 196 de cazuri noi in 24 de ore
05/06/2020 14:44

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, vineri, ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 196 de cazuri noi de imbolnavire de COVID-19. In total, exista 20.103 de cazuri de persoane infectate. ...

Crestere brusca a numarului de cazuri noi de COVID-19. Autoritatile trag un semnal de alarma
04/06/2020 15:06

 Grupul de Comunicare Strategica anunta ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 238 noi cazuri de imbolnavire cu COVID-19, peste media ultimei saptamani. In total, sunt 19.907 de cazuri de persoan ...

Marar – tratamente naturiste marar
01/06/2020 14:13

Marar – tratamente naturiste marar   Denumire stiintifica marar: Anethum graveolens Fam. Umbelifere Denumire populara marar: crop, chimen, marar, marariu, mărar de grădină, mărar tare, mă ...

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta
30/05/2020 07:45

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta       Planta anuala, cu flori de culoare galbena, care creste pe orice fel de teren bogat in umiditate. In scop fitoterapeutic se exploat ...

De ce este oul atât de sănătos și cum îl consumăm pentru a aduce beneficii organismului
27/05/2020 11:19

Dacă v-ati intrebat de ce specialistii recomandă mai mereu să consumăm ouă, răspunsul este pentru că au nenumărate beneficii pentru organism. Medicul Daniel Stan explică de ce sunt sănătoase ouă ...

Cinci simptome rare de coronavirus: De la ”degetul Covid” la furnicături
27/05/2020 06:30

 Organizatia Mondială a Sănătătii a pus pe o listă cele mai intalnite simptome ale Covid-19: fiind febră, oboseală si tuse seacă. De asemenea, sunt trecute secretiile nazale, durerile in gat, nasul ...

Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus
26/05/2020 13:48

 Desi in mod normal sunt afectati de boli respiratorii, cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai putin expusi la infectia cu SARV-COV2, anuntă Societatea Mondială de Alergologie. Medicii au ...

S-a descoperit in ce fel anticonceptionalele afecteaza starea de spirit. Iata de ce apar schimbarile bruste de dispozitie
26/05/2020 08:40

 Femei din toata lumea folosesc anticonceptionalele, chiar stiind ca acestea au o serie de efecte adverse, printre care si schimbarile de dispozitie. Pentru unele, aceste efecte sunt atat de puternice, inc ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
26/05/2020 08:00

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...

Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam
24/05/2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la serv ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!