dinti_

Dimensiune font:

Stomatologia, azi. Cum au evoluat tratamentele în ultimii ani

| 28-07-2019 15:57

 Stomatologia de azi, evoluție, specializări și tratamente au fost subiectele dezbătute la Interviurile DC Medical, cu Dr. Mihaela Chivu și Dr. Diana Constantinescu. Emisiunea a fost transmisă simultan pe canalul de Youtube și pagina de Facebook ale DC Medical.

Stomatologia de azi aproape că nu mai seamnă cu ceea ce era în urmă cu 20, 30 de ani. Specializările din acest domeni s-au înmulțit, iar dacă în trecut, accentul se punea pe extracții și plombări, astăzi, accentul este pe conservarea în cât mai mare măsură a dintelui natural, prin proceduri minim invazive.

Dr Mihaela Chivu, coordonatorul Clinicii de stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador, medic specialist dentist, specializat în stomatologie conservativă, albiri și protetică, a vorbit la Interviurile DC Medical despre evoluția acestei ramuri. „Lucrurie s–au schimbat fantastic în ultimii ani. Stomatologia de azi este una multidisciplinară. La noi în clinică avem specialiști pe mai multe domenii: avem chirurg BMF, medici care asistă tratamentele cu laserul, avem specialiști în ortodonție, specialiști în pedodonție, avem specialist în endodonție, adică lucrările tratmentele de canal se fac asistate la microscop”, explică ea.

Stomatologia a evoluat permanent și cu o viteză foarte mare, în utlimii 20 de ani. Specializările apărute pot asigura, astăzi, pacientului, o altă calitate a serviciului medical, față de anii trecuți. Pe de altă parte, și pretențiile pacienților s-au schimbat, mai arată medicul stomatolog. „Oamenii încep să nu mai aibă neapărat încredere absolută în dentist, ceea ce este minunat, pentru că eu nu doresc ca omul să zică «merg pe mâna dvs.», ci omul să înțeleagă și să acepte planul de tratament, înțelegând beneficiile pe care le-ar avea. Stomatolgia de azi e una realmente minim invazivă. Adică noi putem face manopere care conservă enorm din structura dintelui pacientului. Și nouă ne dă o stare de confort, pentru că pacientul va fi bine pe termen lung. În condițiile în care el respectă igiena, lucrurile merg bine: controale de două-trei ori pe an, și lucrurile sunt predictibile”, a mai explicat ea.

Dinții alb natural, vs. dinții alb-faianță

Medicul dentist a mai arătat că estetica este foarte importantă atunci când vine vorba despre dantură. Astfel, a mai precizat ea, pacientul poate alege nuanța pe care o dorește pentru dantură, care poate fi una naturală, sau așa-numita „alb-faianță”, nuanță care poate fi obținută prin mai multe metode. De altfel, a mai arătat medicul, tehnologia de azi oferă mai multe posibiltăți, față de anii trecuți. „Astăzi avem la dispoziție fațetele pentru dinții anteriori, pentru dinții posteriori avem la dispoziție overlay-uri, încrustațiile, astfel încât noi lipim diverse reconstrucții care au o grosime minimă, adică discutăm de 0,3, până la 1,5 milimetri, pe suprafața dintelui. Deci, într-adevăr, sutem minim invazivi”, a mai explicat ea.

Lucrările dentare au durată de viață de minim 10 ani, în condițiile în care este respectată igiena și se fac controale anuale pentru a se verifica „mușcătura”, mai explică dentistul.

Pe de altă parte, tot mai multe persoane sunt interesate de estetica danturii, dincolo de importanța unor dinți sănătoși. „Zâmbetul trebuie să fie frumos, dar frumosul e diferit pentru fiecare dintre noi, așa că noțiunea de alb poate fi diferită. Poate fi alb natural, alb-chiuvetă, este până la urmă o alegere. Poate fi o continuitate perfectă și să fie o îmbinare naturală între restul de dinte și fațetă. Practic, în spate sunt ani de zile de studii și în cabinete sunt protocoale pe care noi le respectăm rigid”, a mai explicat ea, referindu-se la rezistența fațetelor care sunt lipite pe dinți sau recostrucțiile dentare.

Zâmbet strălucitor: albirea dinților sau fațete

Pe lângă asta, a mai arătat medicul stomatolog, și materialele cu care lucrează tehnicienii dentari s-au schimbat și au evoluat foarte mult, astfel că materiale diferite pot să reflecte diferit unele lumini (ultravolete, de exemplu).

Important este că astăzi, cabinetele dentare au posibilitatea să refacă o dantură care să arate alb strălucitor, dar pot, la fel de bine, să redea pacientului o dantură care să arate absolut natural. Trebuie menționat că dintele natural nu are niciodată culoarea alb străluctiror, ci o nunață ușor gălbuie. Iar asta se poate obține prin mai multe metode, mai arată dentistul. „Realmente, cine își dorește ca dintele să arate perfect natural, se poate. Cine își dorește alb, poate să aibă dinți albi. Important e ca pacientul să fie sănătos, să mănânce bine, iar estetica să fie cea pe care el și-o dorește. Oamenii acum își doresc un zâmbet strălucitor, iar eu pot să-l obțin fie prin fațete, adică lipim pe fața exterioară o foiță ca și cea de ceapă - aceste materiale ceramice - dar pot să obțin și printr-o albire, pe care pot s-o fac fie în cabinet, fie domiciliar. Albirea cu laser este în mare trend, foarte mulți pacienți cer această albire asistată laser, care se obține, practic, în două ședinte de câte patru minute. Deci, în opt minute avem dinții mai albi, ceea ce este extraordinar”, mai spune Dr. Mihaela Chivu.

 

Totuși, menționează ea, sunt foarte importante dotările din cabinetul stomatologic. „Trebuie să ai laser în cabinet. Tehnologia este aici de top și noi suntem norocoși că avem tot ce ne putem dori”, conchide ea.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Cresterea in greutate in prima jumatate a vietii e asociata cu decesul prematur
18/10/2019 18:31

 Specialistii au descoperit ca persoanele care au devenit obeze intre 25 si aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur si cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli d ...

100 de angajați Antibiotice au exersat manevre de prim ajutor
18/10/2019 18:10

  Pentru al doilea an consecutiv Antibiotice a organizat, cu prilejul Zilei Mondiale a Repornirii Inimii, cursuri de prim ajutor pentru angajatii săi. Astfel, in cadrul campaniei „Fiecare dintre n ...

Unui barbat i-au disparut papilele gustative. De la ce a pornit totul si care a fost in final diagnosticul
18/10/2019 16:18

  Arata asa pentru ca nu mai avea deloc papile gustative, aveau sa descopere medicii de la Universitatea Nationala din Singapore, unde a ajuns acest caz, arata Live Science. Din fericire, insa, cauza nu ...

O noua metoda pentru diagnosticarea artritei. Pe cat de simpla, pe atat de eficienta
18/10/2019 14:16

Practic, tot ce au de facut medicii este sa lipeasca un microfon de genunchii pacientului banuit ca ar suferi de artrita, pentru a capta sunetele de inalta frecventa, asociate cu aceasta boala, arata BBC. Aces ...

 

O noua metoda pentru diagnosticarea artritei. Pe cat de simpla, pe atat de eficienta
18/10/2019 10:11

 Tehnologia folosita de ingineri pentru a depista podurile care se fisureaza ar putea fi utilizata si pentru gasi genunchii suferinzi de artrita, arata un nou studiu. Practic, tot ce au de facut medicii ...

De ce devii roșu la față după câteva pahare de alcool
17/10/2019 20:27

Dacă te aprinzi tot la fată si devii rosu ca un rac atunci cand consumi alcool, ar trebui să-ti faci griji in această prinvită. Asta pentru că specialistii spun că ar putea fi vorba despre o boală. S ...

De ce să nu sărezi carnea înainte de-a o prăji
17/10/2019 10:01

    De ce să nu sărezi carnea inainte de-a o prăji. Sfatul primit de la mama. Pentru o friptură bună si gustoasă, trebuie să tii cont de acest sfat. Nu săra carnea inainte de a o prăji! I ...

Rețeta miraculoasă pe bază de gelatină care
17/10/2019 09:00

Gelatina - Cel mai eficient leac impotriva durerilor de articulatii(Leacuri&Sfaturi Despre Sănătate)  

S-a mai descoperit un efect al ceaiului: Actioneaza direct asupra creierului
16/10/2019 08:44

 Savuram ceai de mii de ani si se crede ca primii care l-au baut pentru calitatile sale medicinale au fost membrii dinastiei Shen Nong din China. Intre timp, ceaiul a ajuns pe intreg mapamondul, gratie cal ...

Unul din patru cetăţeni comunitari suferă de boli reumatice!
14/10/2019 21:33

* in Romania, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectand intr-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii * bolile reumatice şi musculo-schel ...