Sugarul prematur - cateva sfaturi

default

Dimensiune font:

| 13-10-2012 23:13

Fatul are nevoie de cel putin 37 de saptamani in uterul mamei pentru a fi gata sa infrunte, fara ajutor, mediul in care traim noi. Din pacate, nu toti raman in burtica mamei suficient de mult si nu toti au greutatea potrivita la nastere. Astfel apar bebelusii prematuri, cei care se nasc inainte de 37 de saptamani si bebelusii dismaturi, cei care au o greutate sub 2.5 kilograme.

 

Nasterea prematura este precedata de declansarea travaliului prematur sau de ruperea prematura a membranelor. In jumatate din cazuri, cauzele sunt necunoscute. Insa nasterea prematura poate fi provocata si de infectii, complicatii care necesita inducerea travaliului sau operatia de cazariana. Uneori varsta sarcinii este estimata gresit.

 

Nou-nascutul prematur poate fi identificat imediat datorita aspectului sau, care difera de al nou-nascutului la termen. Copilul prematur are o greutate mica, sub 2,5 kg (unii pot sa aiba putin peste 1 kg), pare slab pentru ca nu are are acel strat protector de grasime pe care il au bebelusii normali, are membrele subtiri si corpul acoperit de un perisor moale si fin, numit lanugo. Plansul copilului este slab.

 

La orice nastere prematura este necesara prezenta neonatologului care trebuie sa preia imediat copilul, sa stabileasca exact starea lui si ingrijirile de care are nevoie, in functie de stadiul dezvoltarii sale. Copilul va ramane sub supravegherea medicului neonatolog, pana cand este indeajuns de puternic ca sa mearga acasa.

 

Unii prematuri sunt tinuti in incubator pentru o perioada mai mulga sau mai scurta. Incubatorul creaza conditii asemanatoare celor din uterul mamei si permite copilului sa se dezvolte in continuare, afara a fi afectat de mediul exterior. Pentru ca prematurii nu-si pot controla singuri temperatura corpului (mai ales ca nu au acel tesut adipos) in incubator se mentine o temperatura potrivita, iar copilul este ferit de curentii de aer. Daca nou-nascutul este mai puternic, va avea nevoie doar de un patut special, in care se pot pune sticle cu apa calda pentru a mentine caldura.

 

Pentru ca in incubator temperatura este exact cea necesara bebelusului, va avea nevoie de hainute foarte putine. Cel mai adesea, nu va purta decat scutecul de  unica folosinta si, uneori, va primi o camasuta subtire. Pentru ca fiecare miscare necesita un consum de energie, iar prematurul are nevoie de toata energia pentru a se dezvolta, el trebuie manevrat cat mai putin de cei care il ingrijesc, deci si hainutele vor fi sumare si usor de schimbat.

 

Cand iese din incubator, hainutele trebuie alese cu grija. Are nevoie de pantalonasi si bluzite care sa-i mentina cat mai bine temperatura dar sa fie moi, lejere si sa-i permita miscarea. Trebuie neaparat acoperite extremitatile, adiuca labutele picioarelor si manutele, cu ciorapei si manusi speciale. De asemenea, trebuie sa tinem cont ca cea mai mare pierdere de temperatura se face la nivelul capului, deci bebele trebuie sa poarte si o caciulita subtire. Pentru a pastra mai bine temperatura dar si pentru a reface conditiile din uter, se poate incerca infasarea bebelui, dar cu atentie, ca sa nu fie legat prea strans.

 

Orice material care atinge pielea copilui trebuie sa fie hipoalergenic, natural (bumbac), moale si bine dezinfectat, pentru ca pielea unui prematur este foarte sensibila si se irita foarte usor.

 

Baita este un moment delicat pentru ca pielea uda pierde caldura mai repede. De aceea, trebuie sa asteptam cu baita pana cand medicul ne da acordul sau. Pana atunci, ajunge sa stergem usor pielea copilului cu un tifon foarte curat, inmuiata in apa plata. Se sterge mai ales zona din jurul guritei si pliurile pielii. Oricum, bebelusul nu transpira deci nu are nevoie de aceeasi igiena ca  noi, adultii. Urmareste felul cum este spalat in maternitate pentru a sti ce ai de facut acasa.

 

Cand am primit acordul medicului sa facem baita, ea trebuie sa fie cat mai scurta si imediat dupa trebuie sa imbracam copilul complet ca sa nu stea prea mult in contact cu aerul.

 

Copilul in incubator este hranit uneori printr-un tub care ii ajunge direct in stomac, cu biberonul, sau, daca este suficient de puternic, la sanul mamei. Oricare ar fi metoda aleasa de medic, este ideal ca bebele sa primeasca laptele mamei, cel mai hranitor pentru el si cel mai bine tolerat de stomacelul sensibil.

 

Efortul de a suge va fi probabil obositor pentru sugarul prematur, asa ca masa ar putea sa dureze mai mult. Nu ai cum sa stii daca mananca suficient, decat daca il cantaresti inainte si dupa masa. Astfel poti urmari si cresterea in greutate. Pentru asta se foloseste un cantar special pentru bebelusi, pe care il folosim inainte si dupa masa, notand de fiecare data greutatea exacta, in kilograme si grame.

 

Pe masura ce ia in greutate si se dezvolta, bebelusul prematur necesita tot mai putine ingrijiri speciale si va ajunga la fel cu un bebe la termen. Una dintre nevoile cele mai importante ale bebelusului prematur este nevoia de dragoste. Vocea mamei, mangaierile ei, caldura pielii ei, il ajuta mai mult decat orice tratament medical. In unele maternitati, parintii sunt incurajati sa vina la spital cat mai des, copilul este scos din incubator si este asezat pe pieptul mamei, chiar daca ea nu poate sa il alapteze. In anumite spitale, aceasta metoda, numita metoda cangurului, face parte din ingrijirea standard a nou-nascutilor prematuri.


Sursa: www.nou-nascuti.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei