Suntem in plina epidemie de gripa: Care sunt simptomele si cum ne putem proteja

Suntem-in-plina-epidemie-de-gripa--Care-sunt-simptomele-si-cum-ne-putem-proteja

Dimensiune font:

| 31-01-2019 10:15

Romania a declarat oficial epidemie de gripa, inregistrand deja aproape 60 de decese si un numar mult mai mare de imbolnaviri decat preconizasera specialistii in politici publice de sanatate.
Foto: Arhiva Hepta.ro 

 Dincolo de masurile autoritatilor, fiecare dintre noi ne putem proteja si putem contribui la stoparea raspandirii viruslui gripal, daca urmam sfaturile medicilor.

Cateva luni iarna, in fiecare an, avem sezon gripal, de aceea, este important sa nu ne panicam, ci sa urmam cateva reguli.

Ziare.com a stat de vorba cu dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, care conduce si grupul de vaccinologie al SNMF. Medicul de familie ne-a oferit cateva informatii si sfaturi care sa ne ajute sa iesim cu bine din sezonul gripal.

"Din cabinete nu se vede statistica in ansamblu, asa cum o vedem la nivel national. In cabinetul meu, intr-adevar, exista cazuri compatibile cu gripa si unele au fost si confirmate ca fiind gripa, in schimb, majoritatea cazurilor care sunt infectii respiratorii nu reprezinta gripa.

Ca o aproximatie, mai mult de 8 din 10 cazuri reprezinta infectii respiratorii banale, de sezon.

De aici apare o anxietate din partea pacientilor, majoritatea se prezinta cu astfel de simptome, care nu sunt caracteristice gripei, si e foarte important pentru medicul de familie sa-i explice pacientului ca sa inteleaga care e diferenta intre gripa si alte infectii respiratorii", ne-a declarat medicul de familie.

Cum deosebim gripa de o simpla raceala

Dr. Dumitra ne-a prezentat un ghid cu ajutorul caruia putem sa recunoastem singuri daca simptomele sunt ale unei raceli obisnuite sau ne-am pricopsit cu virusul gripal.

"In cazul unor infectii respiratorii banale, sezoniere, discutam despre un debut mai lent, exista anumite simptome respiratorii precum rinoree (curge nasul), poate sa apara durere in gat, uneori poate sa apara tusea si cam atat. Rareori apare febra in cazul acestor afectiuni respiratorii, dar poate sa apara. Niciodata nu vom intalni starea generala profund alterata.

In cazul gripei, debutul este brusc, apare in plina stare de sanatate, apare febra, peste 39 de grade de obicei, dupa care apar simptomele respiratorii care inseamna tuse, durere in gat si uneori dipsnee (dificultate la respiratie) . Pot sa apara afectarea profunda a starii generale, si asta reprezinta diferenta fata de infectiile respiratorii banale.

Alterarea starii generale se manifesta cu mialgii (dureri musculare), cu artralgii (dureri articulare), pacientul spune ca are senzatia ca a fost zdrobit de ceva, pot sa apara cefaleea (durere de cap) si uneori poate sa apara si starea de greata", ne-a explicat medicul de familie.

Odata ce ne-am analizat simptomele, important este sa contactam si medicul de familie, pentru tratament, lucru obligatoriu in cazul gripei.

"Pacientul e bine sa inteleaga ca ar putea sa fie gripa atunci cand apare febra brusc, in plina stare de sanatate, insotita de alterarea starii generale de sanatate, si tuse, si obligatoriu sa ia legatura cu medicul de familie.

In primul rand, exista o responsabilitate pentru propria sanatate, dar mai mult e o responsabilitate pentru membrii familiei si ai comunitatii", sfatuieste dr. Dumitra.

Ce trebuie sa faci daca ai gripa

Dupa cum putem vedea din simptomele de mai sus, cel putin in zilele de debut, gripa nu este o boala pe care putem "sa o ducem pe picioare". Insa poate totusi nu putem evita total deplasarile, chit ca doar si pana la cabinetul medicului de familie. Asadar, e necesar sa respectam o serie de masuri pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru. Iar masurile sunt la fel de valabile si daca nu iesim din casa, pentru a nu ii imbolnavi si pe ceilalti membri ai familiei.

"In momentul in care stii ca e posibil sa fie gripa, urmezi niste masuri care sa impiedice transmiterea bolii catre alte persoane care pot fi grupe vulnerabile. Discutam de obicei de familii cu copii, iar scoala este locul in care se imprastie cel mai usor virusul gripal. Apoi, ajunge in familie, unde exista un bunic, o bunica, ce pot avea patalogii asociate si se poate ajunge la tragedie in familia respectiva.

Deci in primul rand exista aceasta responsabilitate colectiva. Pe langa acest aspect, orice persoana care prezinta simptomele de mai sus trebuie sa urmeze anumite sfaturi ca sa previna raspandirea bolii:

- sa evite mersul in mijloacele de transport in comun, sa evite aglomeratiile;
- in momentul in care tuseste sau stranuta, sa o faca in maneca paltonului/gecii. Deci sa-si puna antrebratul, nu doar mana, la gura cand tuseste sau stranuta si sa acopere in felul acesta posibilitatea sa imprastie picaturile fluide care contin virusul gripal si ajung la alte persoane.
- trebuie sa consume cat se poate de multe lichide, cand fac febra se poate ajunge chiar si la 4 l pe zi pe care sa le ia din orice sursa: de la apa, la ceaiuri, compoturi, sucuri, supe...
- Nu este de ignorat consumul de Vitamina C. Fructele proaspete sunt cele mai potrivite pentru a ajuta organismul sa depaseasca acest moment.
- Si, bineinteles, tratamentul pe care il recomanda medicul".

Cum ne protejam de gripa

Si nu doar daca ne imbolnavim e bine sa urmam aceste reguli, ci mereu.

"O persoana care este sanatoasa si doreste sa ramana sanatoasa trebuie sa urmeze in mare cam aceleasi sfaturi. Totodata, poate purta masca si e bine sa se fereasca de o persoana care tuseste. Purtatul mastii este valabil in primul rand pentru o persoana bolnava.

Si mai este un element foarte important pentru o persoana sanatoasa, mersul in aer liber. Si, desigur, vaccinarea", a conchis medicul de familie.

La acest moment al sezonului gripal a devenit destul de dificil sa ne mai vaccinam, pentru ca stocurile din farmacii au fost epuizate. Va invitam sa cititi AICI detalii despre cum s-a ajuns la aceasta situatie. Totodata, veti gasi si informatii si explicatii despre cum actioneaza vaccinul si cand este cel mai bine sa ne imunizam antigripal, astfel incat, la sfarsitul toamnei, cand vom intra in urmatorul sezon gripal, sa fim mai bine pregatiti. ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei