Tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar - Cand trebuie folosit si ce reguli de igiena orala trebuie respectate

default

Dimensiune font:

| 14-09-2015 19:31

Succesul in viata tine foarte mult si de modul in care arati. Toata lumea vrea, printre altele, sa aiba dinti drepti siun zambet perfect. Pentru asta este nevoie sa acorzi o ingrijire deosebita danturii.
 

Cu ajutorul doamnei Mihaela Dan descoperim care este importanta aparatului dentar, cand trebuie folosit si care sunt regulile de igiena orala.

Trebui sa stiti ca aparatul dentar reprezinta un tip de tratament stomatologic specializat care are scopul de a indrepta dintii si a corecta ocluzia (muscatura) dentara.

Aparatul dentar, la copil, in perioada de crestere, mareste maxilarele pentru a face loc dintilor sa erupa in pozitie normala, repozitioneaza maxilarele, atunci cand mandibula se afla prea in spate sau prea in fata, si indreapta dintii.

La adult, aparatul poate alinia dintii, fara a mai avea efecte considerabile asupra pozitiei oaselor maxilare.

Potrivit recomandarii medicului, copiii trebuie sa mearga la o consultatieortodontica inca de la varsta de 6-7 ani.

"Varsta cea mai indicata pentru prima consultatie ortodontica este cea de 6-7 ani, cand incep sa se schimbe dintii de lapte. Daca la evaluarea clinica si radiologica se constata ca nu este suficient loc pentru alinierea dintilor, se aplica un aparat mobil care sa stimuleze cresterea maxilarelor.


Exista si aparate functionale (de silicon) care corecteaza deformarile osoase si dentare produse de obiceiuri daunatoare precum sugerea degetului, respiratia orala, roaderea unghiilor etc.

Din experienta proprie, am observat ca exista o conceptie si o indrumare gresite conform carora trebuie sa asteptam sa se schimbe toti dintii de lapte. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la agravarea problemelor ortodontice, durata si costurile tratamentului vor creste, va fi nevoie de extractia unor dinti permanenti pentru alinierea lor pe un maxilar ramas mic si, mai rar, de interventii chirurgicale de repozitionare osoasa", a declarat dr. Mihaela Dan, medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala la clinica OrtoImplant Expert.


Aparatul dentar poate fi purtat si de catre adultii care au probleme cu dantura

Si in Romania, urmand trendul din alte tari cu o cultura a sanatatii mai dezvoltata, din ce in ce mai multi adulti au devenit constienti de importanta unui zambet frumos si sanatos pentru reusita profesionala si personala, precum si de importanta unei muscaturi corecte pentru a evita aparitia parodontozei.

Unele dintre optiunile estetice cel mai frecvent alese sunt bracketurile de ceramica si safir, deoarece sunt foarte putin vizibile.

Aceasta solutie este viabila chiar si la varste inaintate, de 50-60 ani. Un exemplu in acest sens ni l-a dat specialistul in ortodontie, care ne-a dezvaluit ca cea mai varstnica pacienta a sa a purtat aparat dentar la varsta de 62 ani pentru a readuce in pozitie initiala dinti migrati in urma unor extractii dentare vechi, permitand astfel realizarea unor lucrari dentare sau implanturi corecte a caror reusita ar fi fost altfel compromisa.

In ceea ce priveste aparatele dentare, acestea pot fi mobile, indicate pana la varsta de 11-12 ani, sau fixe, respectiv cu bracketuri lipite pe interiorul sau exteriorul dintilor. Bracketurile pot fi metalice, ceramice sau de safir.

"De asemenea exista elastice transparente, dar cele colorate le fac foarte atractive si usor de acceptat de catre copii. Purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre adolescenti si tineri.


O alta metoda de indreptare a dintilor este cea obtinuta cu ajutorul unor serii de gutiere de plastic, insa indicatiile ei sunt limitate. De la caz la caz, medicul impreuna cu pacientul vor alege cea mai buna metoda de tratament pentru fiecare", ne-a declarat Mihaela Dan.

Ce reguli trebuie respectate

Cum orice tratament ortodontic nu poate avea succesul dorit fara respectarea unor reguli minime, iata cateva dintre acestea.

In primul rand, pacientul trebuie sa tina seama de faptul ca tratamentul este de durata, de la cateva luni la 2 ani, rar mai mult decat atat.

De asemenea, cu cat tratamentul s-a inceput mai tarziu, iar cazul a fost mai dificil, dintii au tendinta de a se reintoarce in pozitia initiala dupa terminarea tratamentului, de aceea este necesara purtarea unui dispozitiv de mentinere a rezultatului, de obicei gutiera de contentie sau retainer fix.

In primele zile de la aplicarea bracketilor este posibil sa apara un disconfort pana la durere, pana cand pacientul se obisnuieste cu prezenta lor, insa aceste simptome dispar la administrarea de analgezice sau la aplicarea cerii de protectie. Activarea periodica va produce doar senzatie temporara de tensiune.

De asemenea, pacientii cu aparat dentar fix trebuie sa evite alimentele dure, care ar putea dezlipi bracketurile, ne-a explicat dr. Mihaela Dan.

In ceea ce priveste pacientii care poarta un aparat fix, ei trebuie sa acorde o atentie suplimentara igienei orale, deoarece printre bracketuri pot ramane resturi alimentare.

"Periajul se va efectua dupa fiecare masa, cu periuta normala si apoi cu cea interdentara. Folosirea atei dentare este putin mai dificila, dar nu imposibila. De foarte mare ajutor pentru mentinerea igienei dentare corecte este folosirea dusului bucal", ne sfatuieste medicul.

O alta problema ce poate aparea este igiena incorecta pe durata tratamentului, fapt care creste riscul de aparitie a cariilor si gingivitei. Totodata, si purtarea inconsecventa a gutierei de mentinere a rezultatului creste riscul de recidiva a anomaliei dento-maxilare.

Totusi, cele mai mari riscuri sunt atunci cand neglijam problemele ortodontice, care, in opinia specialistului nu trebuie ignorate. Astfel dintii inghesuiti nu permit realizarea unui periaj corect si nici patrunderea atei dentare, ceea ce duce in timp la aparitia cariilor si a complicatiilor acestora (gangrena dentara, abcese, infectii la varful radacinii si altele), a tartrului si inflamatiilor gingivale.

"In plus, ocluzia (muscatura) incorecta produce forte distribuite anormal, suprasolicitand dintii, musculatura si articulatia temporo-mandibulara. Dintii se tocesc, apare parodontoza", a declarat medicul Mihaela Dan, medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala la clinica OrtoImplant Expert.

Asadar, asigurati-va ca aveti un zambet perfect si nu ignorati problemele ortodontice. Va va face nu doar mai zambitori, dar va va creste foarte mult increderea de sine.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei