Transpiratia nocturna, posibil simptom al unor boli grave

medicina  0400

Dimensiune font:

| 16-09-2020 05:31

 Transpiratia nocturna poate fi o reactie fiziologica a organismului. Puteti transpira putin sau mult, in functie de cat de groasa este pijamaua sau patura cu care va inveliti, cat de cald este in camera in care dormiti si chiar in functie de ce ati mancat inainte de a va culca. Dar daca transpirati frecvent si intr-atat incat sa va treziti cu pijamalele si asternuturile umede, este foarte posibil sa existe o problema medicala ascunsa.

Transpiratia nocturna se poate intampla din mai multe motive, iar cele mai multe dintre ele nu sunt neaparat semn de patologii grave. In unele cazuri, insa, episoadele de transpiratie nocturna ar putea indica o afectiune medicala potential grava. Pentru a le diagnostica, medicul va analiza in detaliu istoricul medical al pacientului si va recomanda diverse analize, in functie de fiecare caz in parte.

Transpiratia nocturna poate fi simptomul unei infectii minore, al menopauzei, al stresului sau al insomniei. Este, insa, foarte important sa fie identificata cauza exacta a problemei.
Exista chiar si o organizatie numita Societatea Internationala de Hiperhidroza, care efectueaza cercetari pentru a studia transpiratia excesiva, noteaza 
Doza de Sanatate.

Nu toti cei care experimenteaza transpiratia nocturna sufera de hiperhidroza.

Exista totusi boli destul de serioase care pot cauza transpiratia nocturna, iar ele trebuie identificate, pentru a primi tratament adecvat.

Cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne

 
 



Menopauza
Asa-zisele "bufeuri" care apar in perioada menopauzei se pot resimti si in timpul noptii.
Daca aveti intre 45 si 50 de ani si perioade menstruale neregulate sau absente si nu aveti alte simptome, aceasta este cel mai probabil cauza transpiratiei nocturne.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul este cu siguranta cea mai frecventa cauza a transpiratiei nocturne, cu conditia sa fie insotita si de alte simptome: oboseala, castigul in greutate, fragilitatea capilara si modificari ale temperaturii corporale.
In plus, cei care sufera de hipertiroidism ar putea avea palpitatii dupa ce se baga in pat, tinitus (tiuituri in urechi) si chiar insomnie.

Hiperhidroza idiopatica
Aceasta se manifesta prin transpiratie excesiva, independent de conditiile de temperatura. Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei hiperhidrozei, desi in unele cazuri emotiile si stresul pot duce la aparitia transpiratiei excesive. Totusi, cele mai multe persoane afectate transpira abundent aproape tot timpul, indiferent de stare, vreme sau momentul zilei.

Infectiile
Cea mai comuna infectie asociata cu transpiratiile nocturne este tuberculoza.

Dar si infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamatia osului si a maduvei osoase) sau abcesele pot fi sursa transpiratiilor.
Deasemenea, transpiratiile nocturne pot aparea si in cazul infectiei cu virusul 
HIV si al bolnavilor de SIDA.

Cancerul
Transpiratiile nocturne sunt un simptom timpuriu al unor tipuri de 
cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul (limfomul Hodgkin si non-Hodgkin). Dar persoanele care sufera de cancer si nu au fost inca diagnosticate resimt, de obicei, si alte simptome, precum pierderea in greutate, febra, oboseala, iar in cazul limfomului, inflamarea nodulilor limfatici.

Medicamentele
Transpiratiile nocturne pot fi si un efect secundar frecvent, al multor medicamente:
- medicamente pentru 
depresie (antidepresive)
- medicamente care blocheaza hormonii, utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer (hormonoterapie)
- steroizi, inclusiv prednison si cortizon
- medicamente analgezice si antiinflamatoare
- medicamente antipsihotice

Hipoglicemia
Hipoglicemia apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta 
insulina. Drept consecinta, corpul incepe sa transpire in exces pentru a echilibra schimbarile interne experimentate.
Persoanele care se trateaza cu insulina sau medicamente antidiabetice orale pot suferi episoade de hipoglicemie (glicemie scazuta) si, implicit, de transpiratii nocturne - consecinta unui dezechilibru al nivelului de glucoza din sange.

Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian se manifesta cel mai adesea prin: transpiratie nocturna, epuizare, dureri de piept si dificultati de respiratie. In cazul in care aveti frecvent aceste simptome, mergeti la medicul specialist - diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi mult ameliorata.

Afectiuni neurologice
Afectiunile neurologice precum disreflexia autonoma, siringomielia, atacul cerebral sau neuropatia pot fi, deasemenea cauze ale transpiratiilor nocturne, insa aceste cazuri sunt rare.

Stresul si anxietatea
Anxietatea si stresul sunt probleme de 
sanatate mintala, dar adesea implica si simptome fizice. Transpiratia crescuta este un semn fizic obisnuit asociat cu aceste afectiuni. Abordarea cauzei care sta la baza stresului si a anxietatii, impreuna cu psihoterapia pot reduce simptomele.

Apnee de 
somn
Apneea de somn inseamna intreruperea respiratiei in timpul somnului si de obicei se poate intampla de mai multe ori intr-o noapte.
Apneea obstructiva de somn apare in general cand tesutul gatului blocheaza caile respiratorii.
Mai exista si apneea centrala de somn - cand anumite afectiuni de sanatate afecteaza functia din sistemul nervos central.
Transpiratiile nocturne sunt un efect obisnuit in timpul apneei de somn.
Rezultatele unui studiu facut pe 822 de persoane cu apnee obstructiva de somn au condus la concluzia ca transpiratia nocturna excesiva se intampla de trei ori mai des la pacientii cu apnee de somn netratata, decat la pacientii care primesc tratament.

Dependenta de droguri
Transpiratiile nocturne pot fi si simptom al dependentei de droguri (opioide, cocaina, canabis, benzodiazepine) sau 
alcool. Se manifesta mai violent mai ales in perioadele de incercare de retragere din dependenta (abstinenta).


Concluzia este ca transpiratia nocturna nu trebuie privita ca un fenomen normal.
Daca nu este foarte cald afara sau in casa, daca nu va aflati la menopauza sau daca nu urmati un tratament care are ca efect advers transpiratia excesiva pe timp de noapte, trebuie sa mergeti cat mai repede la un consult medical, pentru a descoperi posibilele cauze ascunse - boli ce va pot pune 
viata in pericol.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei