Transpiratia nocturna, posibil simptom al unor boli grave

medicina  0400

Dimensiune font:

| 16-09-2020 05:31

 Transpiratia nocturna poate fi o reactie fiziologica a organismului. Puteti transpira putin sau mult, in functie de cat de groasa este pijamaua sau patura cu care va inveliti, cat de cald este in camera in care dormiti si chiar in functie de ce ati mancat inainte de a va culca. Dar daca transpirati frecvent si intr-atat incat sa va treziti cu pijamalele si asternuturile umede, este foarte posibil sa existe o problema medicala ascunsa.

Transpiratia nocturna se poate intampla din mai multe motive, iar cele mai multe dintre ele nu sunt neaparat semn de patologii grave. In unele cazuri, insa, episoadele de transpiratie nocturna ar putea indica o afectiune medicala potential grava. Pentru a le diagnostica, medicul va analiza in detaliu istoricul medical al pacientului si va recomanda diverse analize, in functie de fiecare caz in parte.

Transpiratia nocturna poate fi simptomul unei infectii minore, al menopauzei, al stresului sau al insomniei. Este, insa, foarte important sa fie identificata cauza exacta a problemei.
Exista chiar si o organizatie numita Societatea Internationala de Hiperhidroza, care efectueaza cercetari pentru a studia transpiratia excesiva, noteaza 
Doza de Sanatate.

Nu toti cei care experimenteaza transpiratia nocturna sufera de hiperhidroza.

Exista totusi boli destul de serioase care pot cauza transpiratia nocturna, iar ele trebuie identificate, pentru a primi tratament adecvat.

Cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne

 
 Menopauza
Asa-zisele "bufeuri" care apar in perioada menopauzei se pot resimti si in timpul noptii.
Daca aveti intre 45 si 50 de ani si perioade menstruale neregulate sau absente si nu aveti alte simptome, aceasta este cel mai probabil cauza transpiratiei nocturne.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul este cu siguranta cea mai frecventa cauza a transpiratiei nocturne, cu conditia sa fie insotita si de alte simptome: oboseala, castigul in greutate, fragilitatea capilara si modificari ale temperaturii corporale.
In plus, cei care sufera de hipertiroidism ar putea avea palpitatii dupa ce se baga in pat, tinitus (tiuituri in urechi) si chiar insomnie.

Hiperhidroza idiopatica
Aceasta se manifesta prin transpiratie excesiva, independent de conditiile de temperatura. Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei hiperhidrozei, desi in unele cazuri emotiile si stresul pot duce la aparitia transpiratiei excesive. Totusi, cele mai multe persoane afectate transpira abundent aproape tot timpul, indiferent de stare, vreme sau momentul zilei.

Infectiile
Cea mai comuna infectie asociata cu transpiratiile nocturne este tuberculoza.

Dar si infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamatia osului si a maduvei osoase) sau abcesele pot fi sursa transpiratiilor.
Deasemenea, transpiratiile nocturne pot aparea si in cazul infectiei cu virusul 
HIV si al bolnavilor de SIDA.

Cancerul
Transpiratiile nocturne sunt un simptom timpuriu al unor tipuri de 
cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul (limfomul Hodgkin si non-Hodgkin). Dar persoanele care sufera de cancer si nu au fost inca diagnosticate resimt, de obicei, si alte simptome, precum pierderea in greutate, febra, oboseala, iar in cazul limfomului, inflamarea nodulilor limfatici.

Medicamentele
Transpiratiile nocturne pot fi si un efect secundar frecvent, al multor medicamente:
- medicamente pentru 
depresie (antidepresive)
- medicamente care blocheaza hormonii, utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer (hormonoterapie)
- steroizi, inclusiv prednison si cortizon
- medicamente analgezice si antiinflamatoare
- medicamente antipsihotice

Hipoglicemia
Hipoglicemia apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta 
insulina. Drept consecinta, corpul incepe sa transpire in exces pentru a echilibra schimbarile interne experimentate.
Persoanele care se trateaza cu insulina sau medicamente antidiabetice orale pot suferi episoade de hipoglicemie (glicemie scazuta) si, implicit, de transpiratii nocturne - consecinta unui dezechilibru al nivelului de glucoza din sange.

Refluxul gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian se manifesta cel mai adesea prin: transpiratie nocturna, epuizare, dureri de piept si dificultati de respiratie. In cazul in care aveti frecvent aceste simptome, mergeti la medicul specialist - diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi mult ameliorata.

Afectiuni neurologice
Afectiunile neurologice precum disreflexia autonoma, siringomielia, atacul cerebral sau neuropatia pot fi, deasemenea cauze ale transpiratiilor nocturne, insa aceste cazuri sunt rare.

Stresul si anxietatea
Anxietatea si stresul sunt probleme de 
sanatate mintala, dar adesea implica si simptome fizice. Transpiratia crescuta este un semn fizic obisnuit asociat cu aceste afectiuni. Abordarea cauzei care sta la baza stresului si a anxietatii, impreuna cu psihoterapia pot reduce simptomele.

Apnee de 
somn
Apneea de somn inseamna intreruperea respiratiei in timpul somnului si de obicei se poate intampla de mai multe ori intr-o noapte.
Apneea obstructiva de somn apare in general cand tesutul gatului blocheaza caile respiratorii.
Mai exista si apneea centrala de somn - cand anumite afectiuni de sanatate afecteaza functia din sistemul nervos central.
Transpiratiile nocturne sunt un efect obisnuit in timpul apneei de somn.
Rezultatele unui studiu facut pe 822 de persoane cu apnee obstructiva de somn au condus la concluzia ca transpiratia nocturna excesiva se intampla de trei ori mai des la pacientii cu apnee de somn netratata, decat la pacientii care primesc tratament.

Dependenta de droguri
Transpiratiile nocturne pot fi si simptom al dependentei de droguri (opioide, cocaina, canabis, benzodiazepine) sau 
alcool. Se manifesta mai violent mai ales in perioadele de incercare de retragere din dependenta (abstinenta).


Concluzia este ca transpiratia nocturna nu trebuie privita ca un fenomen normal.
Daca nu este foarte cald afara sau in casa, daca nu va aflati la menopauza sau daca nu urmati un tratament care are ca efect advers transpiratia excesiva pe timp de noapte, trebuie sa mergeti cat mai repede la un consult medical, pentru a descoperi posibilele cauze ascunse - boli ce va pot pune 
viata in pericol.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
OFICIAL - 104 cazuri noi de Covid-19, la peste 30.000 de teste prelucrate
16/06/2021 13:52

Pană astăzi, 16 iunie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 1.079.983 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.044.687 de pacienti au fost declarati vindecati.  ...

„Ciuperca neagră”, boala declarată epidemie în India, AVANSEAZĂ: Cel puțin trei cazuri de infectare, raportate de o țară arabă
16/06/2021 12:05

O nouă boală devine tot mai amenintătoare! Vorbim despre infectarea cu "ciuperca neagră", boală care a fost declarată epidemie in India si care a ajuns acum in Oman, o tară mică din Peninsula ...

În Grecia, orice persoană de peste 18 ani se poate vaccina începând de miercuri
16/06/2021 10:15

Începand de miercuri, toţi adulţii cu varste de peste 18 ani din Grecia se pot vaccina impotriva maladiei COVID-19 după ce autorităţile de la Atena au renunţat la sistemul de prioritizare a rezervă ...

Răsturnare de situație - Coronavirusul era prezent în SUA cu mult înainte de confirmarea primului caz
16/06/2021 10:00

Coronavirusul responsabil pentru COVID-19 a fost prezent in Statele Unite cel puţin din decembrie 2019, cu mai multe săptămani inainte de primul caz confirmat din ianuarie 2020, potrivit unui nou studiu pu ...

VIDEO Campania de vaccinare SE PRĂBUȘEȘTE: Valeriu Gheorghiță anunță că mai multe centre se închid
15/06/2021 15:10

Valeriu Gheorghită, presedintele Comitetului National de Coordonare a Activitătilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), anuntă că mai multe centre de vaccinare vor fi inchise sau vor avea program ...

 Coronavirus Romania. S-a dublat numarul de cazuri noi fata de ieri. Mai putini pacienti la ATI
15/06/2021 15:08

 Autoritatile au raportat marti, 15 iunie, ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 103 cazuri noi de COVID-19 si 10 decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 202. In urma cu o zi, lu ...

Teiul, plantă de frumusețe și relaxare
15/06/2021 14:48

  Teiul apare in traditiile unora dintre cele mai vechi popoare din Europa. Încă din Antichitate, a inspirat poeti precum Homer, Horatiu, Virgiliu sau Ovidiu, iar popoarele germanice asociau copa ...

Ministrul Sănătăţii anunță al patrulea val al pandemiei în România
15/06/2021 14:00

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că Romania se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”, ...

Alocațiile de stat pentru copii nu vor crește în acest an
15/06/2021 13:15

Deputatii din Comisia de muncă au decis, marti, că alocatiile de stat pentru copii nu vor creste in acest an de la 1 iulie. Comisia de munca a decis amanarea alocatiilor de stat pentru copii după ce si gu ...

O uriașă operațiune a Interpolului a închis 100.000 de farmacii online care vindeau false produse anti-Covid
15/06/2021 13:13

 Un număr record de false farmacii online au fost inchise in luna mai ca urmare a unei eradicări globale. Operatiunea Pangea efectuată de Interpol a eliminat de pe piete 100.000 de comercianti online ca ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei