Tratamente pentru gripă: ce funcționează și cum ne protejăm

ze1

Dimensiune font:

| 28-03-2023 11:17

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale. Acestea produc infecții la nivelul gâtului, nasului și plămânilor. Vârstnicii, copii, dar și tinerii și adulții cu un sistem imunitar compromis, precum și cei cu diferite boli cronice pot face complicații grave, pe fondul apariției gripei. Tratamentul cu antivirale poate fi eficient la debutul gripei, dar uneori pot fi necesare îngrijiri medicale deosebite când această boală determină agravarea problemelor de sănătate existente. 

Prevenirea formelor severe de gripă se poate face prin vaccinare anuală. Tratamentul pentru gripă este acordat în funcție de simptome și de gravitatea bolii. Hidratarea eficientă, odihna optimă și ameliorarea senzațiilor neplăcute sunt remedii eficiente, ușor de urmat acasă. 

Ce este gripa?

Gripa este o infecție manifestată la nivelul sistemului respirator, mai exact la nivelul nasului, gâtului și plămânilor. Există mai multe tipuri de virusuri gripale. Tipurile A și B de virus contagios se răspândesc în mod obișnuit la oameni, fiind responsabile de epidemiile sezoniere. 

Simptomele provocate de gripă sunt de la ușoare până la severe și se poate ajunge chiar și la deces, pe fondul complicațiilor ce pot să survină. Tratamentul în gripă poate fi medicamentos sau poți folosi doar remedii naturiste, în funcție de manifestările sesizate. 

Nu toate persoanele cu gripă fac febră, dar pot să se confrunte cu:

  • frisoane;
  • tuse și dureri de gât;
  • rinoree sau congestie nazală;
  • dureri musculare sau dureri de cap;
  • oboseală accentuată;
  • vărsături și diaree, în special la copii. (1)

Tratamentul eficient pentru gripă

Tratament medicamentos

La debutul gripei medicamentele antivirale pot fi eficiente, dar acest lucru nu este valabil pentru toate cazurile și în orice împrejurare. Acest grup de medicamente oferă ameliorarea simptomelor și chiar scurtarea perioadei de manifestare a gripei cu câteva zile, în cazurile în care au efecte. Totuși, pentru grupele de risc - vârstnici, copii, femei însărcinate, persoane tinere sau adulte cu diabet, afecțiuni cardiovasculare, de rinichi, hepatice, cu cancer, HIV/SIDA, anemie sau obezitate - poate fi necesar consultul medical de specialitate și un tratament complex pentru a evita complicațiile grave, precum pneumonia. (1), (2)

Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratarea gripei și totuși, în unele situații, medicul poate decide administrarea acestora pentru lupta eficientă cu infecțiile bacteriene. 

Remedii pentru acasă

Hidratarea optimă este esențială în gripă și răceli pentru a preveni deshidratarea severă ce duce la complicații grave, în special în cazul copiilor. Pentru combaterea efectelor deshidratării ai nevoie de apă, sucuri naturale și supă. 

Odihna de calitate este esențială, organismul are nevoie de creșterea rezistenței și de refacerea sistemului imunitar. Acesta este motivul pentru care este important să nu faci activitate fizică solicitantă până nu te recuperezi. 

Poți folosi spray-uri nazale și uleiuri esențiale de mentă sau eucalipt pentru decongestie și pentru o bună respirație, dar și antitusive și expectorante din farmacii. 

Nu în ultimul rând, în dietă este bine să introduci în această perioadă alimente bogate în vitamina C. (2), (3)

Cum te poți proteja de gripă?

Cea mai bună modalitate de a preveni complicațiile gripei este vaccinarea anuală. Și în eventualitatea în care poți să te îmbolnăvești de o altă tulpină a virusului gripal, vaccinul îți va asigura protecție, astfel încât nu te vei confrunta cu complicații. 

Spălatul mâinilor cu apă și săpun frecvent, folosirea unui dezinfectant când nu ai această posibilitate, acoperirea gurii și a nasului cu șervețel de unică folosință când tușești sau strănuți pe care să îl arunci imediat, evitarea contactului cu persoanele bolnave și neutilizarea la comun a ustensilelor și produselor de igienă, precum și folosirea unei măști de protecție sunt câteva aspecte ce pot fi de ajutor pentru prevenirea răspândirii gripei și a altor boli contagioase. (3)

Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, cu mișcare, odihnă și eliminarea factorilor de stres, îți pot oferi protecție împotriva îmbolnăvirilor. Vorbește cu medicul despre suplimentele alimentare care te ajută să susții sistemul imunitar și urmează tratamentul recomandat! 

 Acest articol este informativ și nu poate înlocui un diagnostic medical avizat. Dacă te confrunți cu gripă este bine să începi să  administrezi de la primele simptome antivirale, să te hidratezi și să te odihnești. În situația în care starea de sănătate ți se agravează, consultă medicul și urmează indicațiile acestuia!

 Surse de informare: 

1. About Flu - https://www.cdc.gov/flu/about/index.html

2. Influenza (flu) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719

3. Flu (Influenza) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4335-influenza-flu 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
5 aparate şi produse de uz medical pe care trebuie să le ai în casă
31/05/2023 16:54

Este absolut necesar să apelezi la sfatul şi ajutorul medicului ori de cate ori te confrunţi cu probleme medicale care iţi proviaca durere, disconfort sau neplăceri. Totuşi, există cateva aparate şi pro ...

Sindicaliștii din sănătate anunță că fac grevă
31/05/2023 13:03

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, nu crede că promisiunile primite din partea guvernanţilor se vor realiza imediat, sunt lucruri care necesită timp, precizand că programul de acţiuni si ...

SC AUTOSYMED SRL – a finalizat implementarea proiectului „Corflow – A novel AI system for computer aided detection and identification of cardiovascular stenosis“,
31/05/2023 10:20

    Proiect sustinut din fonduri acordate prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021 in cadrul programului „Dezvoltarea IMM-urilor in Romania – Sprijin pentru Startup”, Arie de inte ...

 Posibilitatea ca virusul care declanşează COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu este exclusă
30/05/2023 15:13

 Posibilitatea ca virusul care declanşează boala COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă, a declarat un fost cercetător guvernamental de top din China, informează DPA. ...

Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Micul Dejun!
30/05/2023 12:22

Un alt aspect important este atunci cand vorbim de micul dejun e să ne asigurăm că ofera toti nutrientii de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona foarte bine. Acest lucru poate fi făcut atunci ca ...

Ce se întâmplă dacă mănânci un ardei iute pe zi?
30/05/2023 12:21

Iti place mancarea mai “spicy”? Dacă incepe să ti se facă poftă doar atunci cand te gandesti la ceva iute, de exemplu un ardel iute, e destul de probabil să putem găsi in bucătăria ta multe condimen ...

Sistemul AI Corflow identifică stenozele și modificările specifice în arterele coronare
30/05/2023 09:52

   Sistemul AI Corflow identifică stenozele si modificările specifice in arterele coronare Proiect sustinut din fonduri acordate prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021 in cadrul programului &bd ...

5 modalități pentru a îmbunătăți performanța sexuală
30/05/2023 06:12

Libidoul sau apetitul sexual variază in mod natural intre indivizi. Dacă o persoană doreste să-si stimuleze libidoul, poate incerca o serie de metode naturale eficiente. Anxietatea, situatiile foarte stres ...

STUDIU: Cât de mult afectează folosirea în exces a telefoanelor și a rețelelor de socializare sănătatea mintală a copiilor
28/05/2023 07:00

Un studiu realizat de către The Harris Poll pentru Nationwide Children’s Hospital pe 2035 adulti americani a constat că jumătate dintre părintii cu copii cu varste sub 18 ani consideră că sănătatea mi ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
27/05/2023 12:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei