Tratamentul salvator pentru pacientii infectati cu COVID-19 care sufera de boli pulmonare: "Poate sa faca diferenta intre viata si moarte"

virus  3536af387

Dimensiune font:

| 26-08-2020 08:55

 Din luna martie, pandemia de COVID-19 continua sa faca zeci de victime in Romania. Pentru unii dintre acesti oameni, care sufereau comorbiditati de tipul bolilor pulmonare, vaccinul pneumococic ar fi putut face diferenta dintre viata si moarte.

Lipsa preventiei si a prescrierii, insa, ii priveaza pe pacienti de solutia posibil salvatoare.

Vaccinul pneumococic, prezent in schema vaccinarii obligatorii in Romania, este utilizat pentru a preveni infectiile cauzate de Streptococcus pneumoniae, o bacterie facultativ aeroba. Antidotul, care se administreaza doar cu prescriptie, poate contribui la prevenirea formelor severe de COVID-19 in cazul pacientilor care sufera de boli pulmonare.

"O rana deschisa"

Plamanul pacientilor infectati cu virusul COVID-19 devine o "rana deschisa", din moment ce boala actioneaza asupra testului pulmonar, explica Tudor Toma, medic pneumolog roman care profeseaza in Marea Britanie, pentru Ziare.com

"Dupa cum stim, unii dintre pacientii care sunt infectati cu virusul Sars-Cov-2 dezvolta leziuni pulmonare datorita actiunii directe a virusului asupra tesutului pulmonar. Este ca si cum plamanul acestor pacienti ar fi o "rana deschisa", care nu poate fi protejata foarte bine de infectii suplimentare.

 
 Cu fiecare respiratie introducem in plaman un volum de aproximativ 500 ml de aer. Insa acest aer nu este un aer steril. Este plin de particule anorganice, de praf, polen, dar si de alte microorganisme, cum ar fi virusuri si bacterii. In mod normal plamanul face fata la aceasta supraincarcare, si nu se imbolnaveste, deoarece organismul are o serie de mecanisme foarte eficiente in a curata plamanul.

Aceste mecanisme de protectie pot fi afectate de diverse elemente, cum ar fi poluare, substantele toxice de exemplu din fumul de tigara, dar si de infectii pre-existente, cum ar fi o infectie virala. Din acest motiv, de multe ori, o persoana cu o afectiune pulmonara cronica, de exemplu BPOC, fibroza pulmonara, este mai sensibila la infectii pulmonare, la exacerbari. Iar acestea de obicei incep cu o infectie virala, care degradeaza suplimentar mecanismele de protectie ale plamanului si care favorizeaza si duc uneori la aparitia unei infectii bacteriene, cum este pneumonia cu pneumococ," explica medicul.

Tudor Toma


Foto: Facebook/ Tudor Toma


Potrivit lui Tudor Toma, in infectia cu SARS-CoV-2, plamanul este susceptibil la suprainfectii cu virus gripal, daca acesta circula in comunitate, de exemplu iarna, sau cu bacteria pneumococica.

"Vaccinul anti-gripal si vaccinul anti-pneumococic pot preveni aceste infectii si de aici indicatia de a fi administrate pentru a preveni suprainfectia la pacientii COVID-19.

Desigur, aceste doua vaccinuri nu pot elimina complet posibilitatea de agravare prin suprainfectie a unui pacient COVID-19, insa este tot ce putem face in momentul de fata pentru a preveni macar aceste doua tipuri de suprainfectii. Sunt numeroase alte bacterii si alti virusi care pot agrava infectia la un pacient COVID-19, dar in prezent preventie se poate face doar pentru gripa si pentru anumite tipuri de pneumonie pneumococica," conchide Tudor Toma.

Riscurile

Medic pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Florin Dumitru Mihaltan, spune ca pentru persoanele de peste 65 de ani, vaccinul ar putea insemna o sansa la viata, dar poate aduce o contributie semnificativa la starea de sanatate a tuturor pacientilor expusi grefelor bacteriene si bolilor respiratorii cronice.

"Acest vaccin are mai multe indicatii care se suprapun pe indicatiile de prevenire sau avertisment de la grupele de risc ale COVID-19. Stim deja ca o complicatie a covidului la ora actuala o reprezinta si grefa bacteriana. Orice viroza aduce ulterior si infectie cu alti germeni, de exemplu la virusul gripal o treime din infectiile postgripale sunt cu consecinte de infectie pneumococica," declara Mihaltan.

O data ar fi riscul de infectie prin grefe bacteriene adaugate la infectia COVID-19.

"Al doilea risc major pentru care sa indica vaccinarea antipneumococica este grupa de varsta. Peste 65 de ani riscul atat la COVID-19 cat si la infectia pneumococica este mult mai mare. A treia indicatie este ca vaccinul pneumococic este protectiv pentru o multitudine de alte boli respiratorii cronice asociate de multe ori si in COVID-19 si este, in felul acesta, protectiv in mod indirect pentru acesti pacienti cu infectii virale, deci si cu infectie COVID-19.

Daca pacientul este peste 65 de ani si daca are risc de a asocia aceste viroze cu COVID-19 si o infectie cu un pneumococ atunci acest vaccin poate sa faca diferenta," concluzioneaza medicul Mihaltan.

Recomandarea

In Romania, vaccinul se administreaza in mod gratuit doar copiilor. Varstnicii, cea mai expusa categorie la dezvoltarea unor forme severe de COVID-19 si la contractarea infectiilor pneumococie, ar trebui sa achizitioneze antidotul care se gaseste la preturi de peste 50 de lei, in timp ce, in alte tari, casa de asigurari de sanatate poate acoperi costul vaccinului cu pana la 100%, adauga medicul.

"Este un vaccin care in multe tari este acoperit de casa intre 70 si 100%. Ar trebui extinsa indicatia pentru ca are cateva avantaje: scade riscul de boala pneumococcia invaziva, adica complicatiile, pana la meningita de exemplu, si este protectiv de obicei pentru cuplul copil-bunici. Vaccinarea copilului de multe ori si a batranilor impiedica transmiterea pneumococului si in cazurile letale le diminueaza."

De asemenea, medicul Mihaltan sustine ca este indicat ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19, dar care au boli respiratorii, deficit imunitar, probleme hematologice sau sunt in grupa de varsta peste 65 de ani, sa isi administreze vaccinul pneumococic.

Despre lipsa preventiei in Romania

Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), considera ca preventia este ignorata in aceasta perioada de autoritatile din Romania, concentrare exclusiv pe tratarea coronavirusului.

"Practic si aici ar trebui sa existe niste campanii inclusiv ale INSP care sa atarga atentia specialistilor ca au aceasta datorie profesionala sa intervina. Din pacate stim ca INSP se ocupa mai degraba de COVID-19, toate celelalte probleme de sanatate publica au fost lasate pe locul doi sau nu mai sunt abordate deloc. Spre exemplu, probleme precum prevenirea bolilor cu potential transmisibil, programele nationale de sanatate publica care trebuie supravegheate sau aceste servicii medicale preventive nu au mai fost abordate nici de minister, nu au mai fost dezbatute nici de societatile profesionale."

Mai mult, Vasile Barbu indica si catre cererea scazuta pentru un astfel de vaccin, cauzata de numarul redus de personal medical care face prescriptii, dar si de lipsa preventiei.

"In primul rand, nu se face preventie. Am facut pneumonie, deja nu mai putem sa facem vaccin, trebuie sa facem tratarea pneumoniei. Vaccinarea antipneumococica nu este tratata absolut deloc la modul serios la ora actuala.

Aceste vaccinuri sunt facute in mod tintit la anumite persoane. Rareori gasim in farmacii astfel de vaccinuri pentru ca nici nu se prea cumpara. Avem o mare problema, nu prea exista prescriptie. Candva medicii au prescris, dar pentru ca nu se gaseau in farmacii, pentru ca pacientii nu au fost avertizati, nu s-a tratat la modul foarte serios aceasta problema, desi foarte multe pneumonii puteau fi prevenite, unele care chiar au dus la deces, mai ales la persoanele varstnice."

Presedintele ANPP considera ca este vorba despre un "cerc vicios" in care farmaciile nu pot furniza vaccinul daca nu exista cerere.

"Aici este un cerc vicios. Vaccinul s-ar gasi, dar farmaciile cumpara sa zicem 2000 de doze si le tin in stoc pentru ca nu le cere nimeni, pentru ca nu se prescriu. Nu exista preocupare din partea specialistilor care sa prescrie pentru ca nu exista o campanie, nu ii impinge nimeni de la spate."

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
OFICIAL - 104 cazuri noi de Covid-19, la peste 30.000 de teste prelucrate
16/06/2021 13:52

Pană astăzi, 16 iunie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 1.079.983 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.044.687 de pacienti au fost declarati vindecati.  ...

„Ciupercă neagră”, boală declarată epidemie în India, AVANSEAZĂ: Cel puțin trei cazuri de infectare, raportate de o țară arabă
16/06/2021 12:05

O nouă boală devine tot mai amenintătoare! Vorbim despre infectarea cu "ciuperca neagră", boală care a fost declarată epidemie in India si care a ajuns acum in Oman, o tară mică din Peninsula ...

În Grecia, orice persoană de peste 18 ani se poate vaccina începând de miercuri
16/06/2021 10:15

Începand de miercuri, toţi adulţii cu varste de peste 18 ani din Grecia se pot vaccina impotriva maladiei COVID-19 după ce autorităţile de la Atena au renunţat la sistemul de prioritizare a rezervă ...

Răsturnare de situație - Coronavirusul era prezent în SUA cu mult înainte de confirmarea primului caz
16/06/2021 10:00

Coronavirusul responsabil pentru COVID-19 a fost prezent in Statele Unite cel puţin din decembrie 2019, cu mai multe săptămani inainte de primul caz confirmat din ianuarie 2020, potrivit unui nou studiu pu ...

VIDEO Campania de vaccinare SE PRĂBUȘEȘTE: Valeriu Gheorghiță anunță că mai multe centre se închid
15/06/2021 15:10

Valeriu Gheorghită, presedintele Comitetului National de Coordonare a Activitătilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), anuntă că mai multe centre de vaccinare vor fi inchise sau vor avea program ...

 Coronavirus Romania. S-a dublat numarul de cazuri noi fata de ieri. Mai putini pacienti la ATI
15/06/2021 15:08

 Autoritatile au raportat marti, 15 iunie, ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 103 cazuri noi de COVID-19 si 10 decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 202. In urma cu o zi, lu ...

Teiul, plantă de frumusețe și relaxare
15/06/2021 14:48

  Teiul apare in traditiile unora dintre cele mai vechi popoare din Europa. Încă din Antichitate, a inspirat poeti precum Homer, Horatiu, Virgiliu sau Ovidiu, iar popoarele germanice asociau copa ...

Ministrul Sănătăţii anunță al patrulea val al pandemiei în România
15/06/2021 14:00

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că Romania se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”, ...

Alocațiile de stat pentru copii nu vor crește în acest an
15/06/2021 13:15

Deputatii din Comisia de muncă au decis, marti, că alocatiile de stat pentru copii nu vor creste in acest an de la 1 iulie. Comisia de munca a decis amanarea alocatiilor de stat pentru copii după ce si gu ...

O uriașă operațiune a Interpolului a închis 100.000 de farmacii online care vindeau false produse anti-Covid
15/06/2021 13:13

 Un număr record de false farmacii online au fost inchise in luna mai ca urmare a unei eradicări globale. Operatiunea Pangea efectuată de Interpol a eliminat de pe piete 100.000 de comercianti online ca ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei