Tratamentul salvator pentru pacientii infectati cu COVID-19 care sufera de boli pulmonare: "Poate sa faca diferenta intre viata si moarte"

virus  3536af387

Dimensiune font:

| 26-08-2020 08:55

 Din luna martie, pandemia de COVID-19 continua sa faca zeci de victime in Romania. Pentru unii dintre acesti oameni, care sufereau comorbiditati de tipul bolilor pulmonare, vaccinul pneumococic ar fi putut face diferenta dintre viata si moarte.

Lipsa preventiei si a prescrierii, insa, ii priveaza pe pacienti de solutia posibil salvatoare.

Vaccinul pneumococic, prezent in schema vaccinarii obligatorii in Romania, este utilizat pentru a preveni infectiile cauzate de Streptococcus pneumoniae, o bacterie facultativ aeroba. Antidotul, care se administreaza doar cu prescriptie, poate contribui la prevenirea formelor severe de COVID-19 in cazul pacientilor care sufera de boli pulmonare.

"O rana deschisa"

Plamanul pacientilor infectati cu virusul COVID-19 devine o "rana deschisa", din moment ce boala actioneaza asupra testului pulmonar, explica Tudor Toma, medic pneumolog roman care profeseaza in Marea Britanie, pentru Ziare.com

"Dupa cum stim, unii dintre pacientii care sunt infectati cu virusul Sars-Cov-2 dezvolta leziuni pulmonare datorita actiunii directe a virusului asupra tesutului pulmonar. Este ca si cum plamanul acestor pacienti ar fi o "rana deschisa", care nu poate fi protejata foarte bine de infectii suplimentare.

 
 



Cu fiecare respiratie introducem in plaman un volum de aproximativ 500 ml de aer. Insa acest aer nu este un aer steril. Este plin de particule anorganice, de praf, polen, dar si de alte microorganisme, cum ar fi virusuri si bacterii. In mod normal plamanul face fata la aceasta supraincarcare, si nu se imbolnaveste, deoarece organismul are o serie de mecanisme foarte eficiente in a curata plamanul.

Aceste mecanisme de protectie pot fi afectate de diverse elemente, cum ar fi poluare, substantele toxice de exemplu din fumul de tigara, dar si de infectii pre-existente, cum ar fi o infectie virala. Din acest motiv, de multe ori, o persoana cu o afectiune pulmonara cronica, de exemplu BPOC, fibroza pulmonara, este mai sensibila la infectii pulmonare, la exacerbari. Iar acestea de obicei incep cu o infectie virala, care degradeaza suplimentar mecanismele de protectie ale plamanului si care favorizeaza si duc uneori la aparitia unei infectii bacteriene, cum este pneumonia cu pneumococ," explica medicul.

Tudor Toma


Foto: Facebook/ Tudor Toma


Potrivit lui Tudor Toma, in infectia cu SARS-CoV-2, plamanul este susceptibil la suprainfectii cu virus gripal, daca acesta circula in comunitate, de exemplu iarna, sau cu bacteria pneumococica.

"Vaccinul anti-gripal si vaccinul anti-pneumococic pot preveni aceste infectii si de aici indicatia de a fi administrate pentru a preveni suprainfectia la pacientii COVID-19.

Desigur, aceste doua vaccinuri nu pot elimina complet posibilitatea de agravare prin suprainfectie a unui pacient COVID-19, insa este tot ce putem face in momentul de fata pentru a preveni macar aceste doua tipuri de suprainfectii. Sunt numeroase alte bacterii si alti virusi care pot agrava infectia la un pacient COVID-19, dar in prezent preventie se poate face doar pentru gripa si pentru anumite tipuri de pneumonie pneumococica," conchide Tudor Toma.

Riscurile

Medic pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Florin Dumitru Mihaltan, spune ca pentru persoanele de peste 65 de ani, vaccinul ar putea insemna o sansa la viata, dar poate aduce o contributie semnificativa la starea de sanatate a tuturor pacientilor expusi grefelor bacteriene si bolilor respiratorii cronice.

"Acest vaccin are mai multe indicatii care se suprapun pe indicatiile de prevenire sau avertisment de la grupele de risc ale COVID-19. Stim deja ca o complicatie a covidului la ora actuala o reprezinta si grefa bacteriana. Orice viroza aduce ulterior si infectie cu alti germeni, de exemplu la virusul gripal o treime din infectiile postgripale sunt cu consecinte de infectie pneumococica," declara Mihaltan.

O data ar fi riscul de infectie prin grefe bacteriene adaugate la infectia COVID-19.

"Al doilea risc major pentru care sa indica vaccinarea antipneumococica este grupa de varsta. Peste 65 de ani riscul atat la COVID-19 cat si la infectia pneumococica este mult mai mare. A treia indicatie este ca vaccinul pneumococic este protectiv pentru o multitudine de alte boli respiratorii cronice asociate de multe ori si in COVID-19 si este, in felul acesta, protectiv in mod indirect pentru acesti pacienti cu infectii virale, deci si cu infectie COVID-19.

Daca pacientul este peste 65 de ani si daca are risc de a asocia aceste viroze cu COVID-19 si o infectie cu un pneumococ atunci acest vaccin poate sa faca diferenta," concluzioneaza medicul Mihaltan.

Recomandarea

In Romania, vaccinul se administreaza in mod gratuit doar copiilor. Varstnicii, cea mai expusa categorie la dezvoltarea unor forme severe de COVID-19 si la contractarea infectiilor pneumococie, ar trebui sa achizitioneze antidotul care se gaseste la preturi de peste 50 de lei, in timp ce, in alte tari, casa de asigurari de sanatate poate acoperi costul vaccinului cu pana la 100%, adauga medicul.

"Este un vaccin care in multe tari este acoperit de casa intre 70 si 100%. Ar trebui extinsa indicatia pentru ca are cateva avantaje: scade riscul de boala pneumococcia invaziva, adica complicatiile, pana la meningita de exemplu, si este protectiv de obicei pentru cuplul copil-bunici. Vaccinarea copilului de multe ori si a batranilor impiedica transmiterea pneumococului si in cazurile letale le diminueaza."

De asemenea, medicul Mihaltan sustine ca este indicat ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19, dar care au boli respiratorii, deficit imunitar, probleme hematologice sau sunt in grupa de varsta peste 65 de ani, sa isi administreze vaccinul pneumococic.

Despre lipsa preventiei in Romania

Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), considera ca preventia este ignorata in aceasta perioada de autoritatile din Romania, concentrare exclusiv pe tratarea coronavirusului.

"Practic si aici ar trebui sa existe niste campanii inclusiv ale INSP care sa atarga atentia specialistilor ca au aceasta datorie profesionala sa intervina. Din pacate stim ca INSP se ocupa mai degraba de COVID-19, toate celelalte probleme de sanatate publica au fost lasate pe locul doi sau nu mai sunt abordate deloc. Spre exemplu, probleme precum prevenirea bolilor cu potential transmisibil, programele nationale de sanatate publica care trebuie supravegheate sau aceste servicii medicale preventive nu au mai fost abordate nici de minister, nu au mai fost dezbatute nici de societatile profesionale."

Mai mult, Vasile Barbu indica si catre cererea scazuta pentru un astfel de vaccin, cauzata de numarul redus de personal medical care face prescriptii, dar si de lipsa preventiei.

"In primul rand, nu se face preventie. Am facut pneumonie, deja nu mai putem sa facem vaccin, trebuie sa facem tratarea pneumoniei. Vaccinarea antipneumococica nu este tratata absolut deloc la modul serios la ora actuala.

Aceste vaccinuri sunt facute in mod tintit la anumite persoane. Rareori gasim in farmacii astfel de vaccinuri pentru ca nici nu se prea cumpara. Avem o mare problema, nu prea exista prescriptie. Candva medicii au prescris, dar pentru ca nu se gaseau in farmacii, pentru ca pacientii nu au fost avertizati, nu s-a tratat la modul foarte serios aceasta problema, desi foarte multe pneumonii puteau fi prevenite, unele care chiar au dus la deces, mai ales la persoanele varstnice."

Presedintele ANPP considera ca este vorba despre un "cerc vicios" in care farmaciile nu pot furniza vaccinul daca nu exista cerere.

"Aici este un cerc vicios. Vaccinul s-ar gasi, dar farmaciile cumpara sa zicem 2000 de doze si le tin in stoc pentru ca nu le cere nimeni, pentru ca nu se prescriu. Nu exista preocupare din partea specialistilor care sa prescrie pentru ca nu exista o campanie, nu ii impinge nimeni de la spate."

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Vine praful saharian peste România! Ce recomandă medicii: 'Aceste microparticule sunt foarte dăunătoare'
16/04/2024 11:24

O masă de aer incărcat de particule de praf saharian ajunge marti deasupra Romaniei. Depunerile de praf saharian vor putea fi observate in zonele si in intervalele in care va ploua, spun meteorologii Administ ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti cere să se facă lumină în cazul morților de la Sf. Pantelimon: 'Familiile pacienţilor trebuie şi vor afla adevărul'
14/04/2024 00:18

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, afirmă, sambătă, că situaţia deceselor suspecte de la Spitalul Sfantul Pantelimon trebuie lămurită cat mai curand, iar rudele pacienţil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei