Tumorile ovariene

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 09:57

Tumorile ovariene

 

 

Tumorile ovariene reprezinta unele dintre cele mai frecvente forme de boala ale femeilor. Frecventa lor este diferita in functie de varsta, antecedentele familiale si nu in ultimul rand de alte caracteristici asociate, fiziologice sau patologice. In functie de aceste particularitati, ele pot sa fie benigne, cu o evolutie in general favorabila, sau maligne, conducand relativ mai rapid, comparativ cu alte cancere, catre decesul pacientei. Aceste forme de boala pot fi depistate chiar la fetii de sex feminin, in perioada de dezvoltare intrauterina, cand evolutia lor poate fi marcata de aparitia complicatiilor tipice chisturilor ovariene.

Dupa nastere, aparitia formatiunilor chistice are o frecventa redusa, doar aproximativ 4 la suta din tumorile ovariene fiind identificate pana la 10 ani de viata. Ulterior, numarul acestora creste, pentru ca pana in 45 de ani sa fie majoritare formele cu evolutie benigna, favorabila. Dupa 45-50 de ani, numarul cancerelor ovariene creste pana la aproximativ unul din trei cazuri de boala tumorala ovariana. Au fost facute studii care au incercat sa depisteze factorii cauzali care determina aparitia acestei boli, iar rezultatele au fost de multe ori neconcludente.

In cazul chisturilor benigne, relativ frecvent au fost depistate disfunctionalitati ale activitatii hormonale feminine, a carei functie ciclica este frecvent influentata de factori de mediu sau de catre stress. In acest context, aparitia lor este un efect al variatiei hormonilor, iar pe de alta parte poate intretine tulburarile acestora prin afectarea ovulatiei. Pentru cancerele ovariene au fost implicati mai multi factori de risc, dar cu toate acestea nu a putut fi acordat un rol predominant unora dintre ei. 

Modificarea factorilor de mediu

Sunt descrise studii care indica aparitia mai frecventa in anumite familii a tumorilor ovariene benigne sau maligne. Intervalul de timp in care ovarele nu sunt influentate de ovulatie, in special in timpul sarcinilor, se pare ca are un rol protector in aparitia tumorilor maligne ovariene. Studiile referitoare la folosirea anticonceptionalelor nu sunt elocvente, in sensul ca unele dintre ele indica un efect protector, dar pe de alta parte, in tarile industrializate cu un consum crescut al acestor substante nu s-a observat o scadere a frecventei cancerelor ovariene. In aceste locatii de pe glob se pare ca un rol important este atribuit si poluarii in crestere a apei sau atmosferei in cadrul procesului de industrializare si urbanizare mondiala.

Se considera ca dieta detine un rol important negativ in geneza acestei forme de boala, in special atunci cand este exagerat consumul de grasimi, de alcool sau de tutun. A fost luat in considerare si rolul negativ pe care il poate avea folosirea pulberii de talc pentru igiena intima locala in aparitia acestor chisturi. Putem considera in acest context cresterea frecventei tumorilor benigne sau maligne ovariene in primul rand drept rezultat al modificarilor factorilor de mediu mai accentuati in ultimii ani.

Simptome diferite

Manifestarile pe care le poate resimti o femeie care prezinta o tumora ovariana sunt diferite, in functie de varsta acesteia, tipul tumorii si aparitia sau nu a complicatiilor acesteia. Durerea este prezenta relativ frecvent, in abdomenul inferior, de intensitate mica, atunci cand tumorile sunt mici sau in cazul celor maligne. Durerea intensa aparuta brusc este generata de aparitia complicatiilor de tipul torsiunii chistice, a hemoragiei intrachistice sau a rupturii in interiorul cavitatii abdominale. In aceste ultime posibilitati mai frecvent aparute in cazul tumorilor benigne, viata poate fi pusa in pericol prin afectarea starii generale, fapt care frecvent impune interventia chirurgicala.

Tulburarile digestive, reprezentate in special de balonare, constipatie, sau de scaderea poftei de mancare apar mai frecvent in cazul cancerelor ovariene cu evolutie lent progresiva catre scadere in greutate si umflarea abdomenului din cauza lichidului de ascita. Cu toate acestea, abdomenul poate fi marit chiar in cazul tumorilor benigne, dar de dimensiuni foarte mari, care au fost neglijate in urmarirea lor de catre pacienta. Manifestarile ginecologice asociate sunt determinate de modificarile hormonale, cauza si efect al tumorilor ovariene. In aproximativ o treime dintre cazuri pot sa apara tulburari de ciclu care devine neregulat, prelungit sau intr-o cantitate crescuta. Uneori, datorita hormonilor sintetizati de tip masculin, ca in cazul ovarelor micropolichistice, ovulatia este blocata, fapt care determina absenta ciclului si amenoree.  

Tratament medicamentos sau chirurgical

Diagnosticul medical al acestor formatiuni nu este intotdeauna foarte usor de realizat impunand, pe langa consultatie medicala ginecologica standard din cadrul examinarii anuale, si o serie de investigatii cu scopul de a caracteriza tipul tumorii ovariene depistate. In acest context, pe langa analizele sangvine curente este utila determinarea unor substante care pot caracteriza tipul tumorii ovariene. OCA 125 (antigen asociat cancerului ovarian) este un marker al cancerelor ovariene, dar cu toate acestea el este crescut si in alte afectiuni ginecologice. Cu toate acestea, caracterizarea optima este realizata prin echografie, care permite evaluarea dimensiunilor formatiunii si, in plus, permite analizarea structurii interne a acesteia.

In functie de aceste date, pentru formatiunile absolut sigur benigne este posibila abordarea lor minim invaziva, laparoscopic. Pentru formatiunile nesigure ca structura este recomandabila interventia chirurgicala clasica ce poate incerca extragerea intacta a tumorii ovariene fara a exista riscul imprastierii in cavitatea abdominala, cum poate sa se intample in timpul unei interventii laparoscopice. Practic, doar interventia chirurgicala si analiza ulterioara microscopica permit definirea clara a tumorilor ovariene si stabilirea tratamentului adecvat. Abordarea chirurgicala este recomandata pentru tumorile ovariene mari sau atunci cand persista un interval de timp mai mare de 6 luni.

Tratamentul medical, eventual reprezentat de administrarea de anticonceptionale sau pur si simplu de urmarirea evolutiei, poate fi realizat in cazul chisturilor ovariene care apar in cadrul disfunctiilor hormonale sau pentru tratamentul bolii ovarelor micropolichistice. Tumorile ovariene constituie o forma de boala cu evolutie uneori surprinzatoare si care necesita o urmarire si un tratament complex. Pe langa o atenta evaluare a factorilor de risc familiali sau de mediu, este necesara si o competenta caracterizare diagnostica. Maternitatea Elena Doamna din Iasi dispune atat de facilitati medicale si de cazare, cat si de personal medical care poate asigura o conduita adecvata persoanelor cu astfel de probleme. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei