Vârsta optimă pentru efectuarea ecografiei de şold în depistarea şi tratamentul luxaţiei congenitale de şold la sugar

default

Dimensiune font:

| 04-04-2017 09:11

"La Clinica Medlife Iasi se vine in intampinarea copiilor inca din primele zile de viata, cu o  investigatie nedureroasa, neinvaziva si neiradianta, ecografia de sold. Cu o dotare tehnica completa si optima, aceasta ecografie este efectuata de Sef Lucrari Dr.Straticiuc Sergiu,Medic Primar Ortopedie-Traumatologie Pediatrica, Medic Specialist Chirurgie Pediatrica, care ne spune de ce este importanta aceasta investigatie"

Fără o cauză suficient cunoscută, luxația congenitală de șold denumită în termeni medicali displazie de dezvoltare a șoldului, este o boală ce afectează dezvoltarea normală a articulației șoldului. La nou născuți displazia apare atunci când capul femurului ( extremitatea proximală a osului) nu se poziționează corect la nivelul cavității osului iliac (acetabul). De obicei, la persoanele sănătoase, această cavitate este ca o cupă adâncă, în timp ce la copiii cu displazie de șold, această cavitate este superficială, aproape plată. Anomalia permite capului femurului să alunece parțial sau total în afara cavității, producându-se o disclocație. Displazia de dezvoltare a șoldului înseamnă de fapt o dezvoltare întârziată a acestuia (displazie).

Practic, la naștere, șoldul fătului nu este suficient dezvoltat. Nu se cunosc bine cauzele, fiind incriminați o serie de factori de risc. Dar, cel mai important este ca părinții să știe că de cele mai multe ori o boala nu are simptome evidente pe care ei să le observe. Șoldul dezvoltat imatur nu doare, copilul nu plânge. De aceea, de multe ori afecțiunea este diagnosticată târziu, când copilul a început deja să meargă și părinții observă anormalitatea mersului. Diagnosticată târziu, boala se vindecă mai greu, uneori fiind nevoie de intervenție chirurgicală. Pentru că nu există simptome evidente care să determine părinții să vină cu bebelușul la consultație, multe cazuri se depistează târziu. E important ca părinții să știe că o simplă ecografie de șold, care nu doare, nu e invazivă și care se poate face după câteva săptămâni de la naștere, depistează la timp dezvoltarea imatură a șoldului la nou-născut. Descoperirea la timp permite aplicarea unor măsuri simple pentru ca șoldul să se dezvolte normal chiar fără să fie necesară purtarea acelor hamuri ortopedice speciale.
Părinții se sperie adesea când aud de acest diagnostic deoarece tratamentul presupune purtarea unui ham ortopedic pentru o perioadă variabilă de timp. Depistată la timp, în multe dintre cazuri problema se poate rezolva dacă părinții iau măsuri simple cum ar fi aceea de a renunța total la a înfășa bebelușul.


Rezultatele unui studiu efectuat, în perioada 2007-2013, care a inclus 1.388 de copii examinați prin metoda ecografică de diagnostic, arată că dintre cazurile de șold imatur care au fost diagnosticate la o vârstă mai mică de 6 săptămâni, 80% s-au maturat spontan la vârsta de 6-10 săptămâni fără aplicarea unui tratament. Așa cum am mai precizat mai sus 80% dintre copii depistați cu șold imatur în acest studiu, au evoluat spre vindecare spontană până la 6-10 săptămâni, fără să fie necesară purtarea unui dispozitiv ortopedic. Pentru ceilalți 20% dintre copii nu s-a constatat evoluția spre maturizare a șoldului, existând riscul de a evolua spre luxație. Aceștia au beneficiat de tratament prin imobilizarea în aparate de abducție (hamuri de abductie). Au fost monitorizați ecografic periodic până la remisia displaziei. 90% dintre copiii care au beneficiat de acest tratament s-au vindecat. Doar în 10% dintre cazuri, hamurile ortopedice nu au avut rezultatul scontat, șoldul nu s-a maturizat suficient și a fost necesară intervenția chirurgicală. Ideea utilizării acestor hamuri ortopedice deși sperie părinți, nu creează probleme copilului. Purtarea hamurilor nu este dureroasă pentru copil, în schimb îi asigură o poziție a membrelor inferioare care permite dezvoltarea corectă a șoldului.
Studiul scoate în evidență importanța ecografiei în diagnosticul evolutiv a displaziei de dezvoltare a șoldului, stabilind vârsta optimă de aproximativ 4-6 săptămâni la care să fie stabilit diagnosticul de șold imatur. De asemenea studiul a evidențiat că șoldul luxat poate fi tratat cu același rezultat bun atât în primele zile de la naștere, cât și la vârsta de 4-6 săptămâni. Din acest motiv recomandăm ca prima ecografie să fie efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni după naștere. Subliniez că pentru a putea vorbi de o evoluție favorabil spontană, cel mai important este ca părinții să nu înfeșe bebelușul. Înfășatul nu permite dezvoltarea corectă a șoldului. Dacă se respectă această indicație, în majoritatea cazurilor, într-o perioadă de 1-3 luni șoldul se poate maturiza spontan. Dacă în urma ecografiei se constată că șoldul nu s-a dezvoltat suficient până la vârsta de 4-6 săptămâni, atunci va fi necesară utilizarea unui ham de abducție în care va fi purtat copilul pe o perioadă de 1-3 luni, în funcție de caz, cu control ecografic.


Șoldul imatur înseamnă că acesta nu este suficient dezvoltat și dacă nu se iau măsuri se poate ajunge la luxația congenitală de șold, care necesita ghipsuri și intervenții chirurgicale. Așa cum se preciza mai sus, o astfel de problemă la un nou-născut este dificil de depistat doar pe baza semnelor clinice. Neexistând durere, copilul nu plânge. Părintele poate sesiza abducţia limitată a coapselor tradusă prin imposibilitatea de a îndepărta complet membrele inferioare ale sugarului. Singura metodă de depistare la timp a șoldului imatur și a luxației de sold este ecografia.


”Mulți dintre părinți nu cunosc faptul că există posibilitatea ca nou-născutul să aibă o astfel de problemă, chiar dacă pare normal, nu îl doare nimic și nu plânge. Nu știu că o ecografie care nu doare și nu are nici un risc pentru copil, poate duce la depistarea și tratarea unei afecțiuni care mai târziu poate avea repercursiuni grave asupra dezvoltării normale a copilului. Adresabilitatea precoce, are un impact pozitiv asupra numărului mic de cazuri în care se recurge la tratamentul ortopedic, cu purtarea aparatelor de abducție, sau a celui chirurgical. O mare parte dintre părinți evită recomandările medicului de a se prezenta cu copiii la următoarele consultații, abandonându-le fără finalizarea tratamentului”, spune Dr. Straticiuc Sergiu, medic primar Ortopedie si Traumatologie Pediatrica.
Ce se poate întâmpla copilului când afecțiunea
nu e depistată și tratată la timp ?
Daca displazia de dezvoltare a șoldului nu este identificată și tratată la timp poate duce la deformări permanente ale șoldurilor, la degenerarea timpurie a articulației șoldului (coxartroză), ceea ce necesită ulterior protezare de șold . Operațiile pe articulația șoldului presupun un grad variabil de redoare ulterior (ca la orice articulație deschisă); idealul este tratamentul conservator, fără operație, dacă este posibil.


Consecințele netratării la timp a displaziei de dezvoltare a șoldului pot fi următoarele:
- piciorul mai scurt pe partea afectată
- ridicarea fesei de partea afectată datorită proeminării capului femural luxat
- mers șchiopătat sau legănat (dacă sunt afectate ambele șolduri)
- mersul pe vârfuri, piciorul de partea afectată având călcâiul ridicat de la podea, încercând să compenseze astfel diferența de înălțime
- deformarea coloanei vertebrale în plan frontal (atitudine scoliotică)
- dacă sunt afectate ambele șolduri coloana vertebrală prezintă o curbură lombară mai accentuată decât cea normală, făcând să proemine abdomenul.
Avantajele ecografiei de sold:
• diagnostic precoce, de o acuratete ridicata, a malformatiei luxante a soldului
• neinvaziva
• neiradianta
• aplicarea tratamentului ortopedic cit mai rapid, cu verificarea eficientei acestuia
• nu necesita sedarea pacientului si nici substante de contrast (ca de exemplu in R.M.N.), evitand astfel riscul unor efecte secundare nedorite (reactii alergice, anafilactice, deprimarea functiilor vitale in special la nou-nascuti).
De ce sa nu infasam nou nascutii
Nu înfășați copilul cu picioarele legate; este o idee preconcepută că legarea picioarelor ar contribui la „îndreptarea“ picioarelor; dimpotrivă, dacă bebelușul are șolduri imature, în acest mod se poate favoriza luxația de șold.
Concuzie:
La ora actuală numai ecografia de șold, efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni, poate să prevină instalarea luxației de șold și să permită tratamentul conservator al displaziei de dezvoltare a șoldului, înlăturând astfel neplăcerile și riscurile tratamentului luxației constituite.

Sef. Lucrari Dr. Straticiuc Sergiu
Doctor in Stiinte Medicale
medic primar Ortopedie si Traumatologie Pediatrica
medic specialist Chirurgie Pediatrica
- competenta in chirurgie spinala (scolioze)
- competenta in tratamentul ortopedic a
Piciorului Varus Equin Congenital dupa metoda Ponseti
- competenta internationala in ecografia
de sold a nou nascutului si sugarului acordata de
Prof. Dr. Reinhard Graf, Stolzalpe – Austria (2009)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Rusia a inceput productia controversatului vaccin anti-COVID
15/08/2020 18:37

 Ministerul Sanatatii din Rusia a anuntat ca a inceput productia noului vaccin pentru Covid-19. Intr-un comunicat de presa, ministerul a declarat ca vaccinul va fi gata la sfarsitul lunii august, desi OMS ...

Medicii avertizeaza ca noul coronavirus se poate transmite si prin ochi
15/08/2020 12:41

 Medicii din toata lumea descopera noi simptome ale infectiei cu coronavirus. Ei au identificat un simptom, care desi nu e foarte des intalnit, pare sa aiba legatura cu infectia cu COVID-19. Cercet ...

SUA Dr. Anthony Fauci: O mulțime de oameni vor muri
14/08/2020 17:04

Dr. Anthony Fauci, expertul principal in boli infectioase din SUA, a explicat de ce nu este posibilă imunizarea naturală a populatiei. Orice incercare de a obtine imunitate colectivă la coronavirus ar duc ...

Coronavirus Romania. Noi date alarmante: 1.415 cazuri noi si 44 de decese, in 24 de ore. La Terapie Intensiva sunt 473 de pacienti
14/08/2020 14:24

 Autoritatile au raportat vineri, 14 august 2020, un numar de 1.415 cazuri noi si 44 de decese in 24 de ore. Numarul pacientilor internati la ATI este de 473. Avand in vedere numarul testelor efectuat ...

Exporturile din primele șase luni au susținut afacerile Antibiotice în plină pandemie
14/08/2020 14:21

Compania Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, azi, 14 august, raportul ce cuprinde rezultatele economico-financiare aferente primului semestru al anului 2020.     Af ...

Bărbat săltat de la o terasă, după ce a refuzat carantina
14/08/2020 12:47

Un hunedorean de 39 de ani a fost ridicat de către politisti de la terasa unui bar, după ce a refuzat carantina. Anterior, acelasi bărbat a fost amendat cu 500 de lei tot pentru că nu stătea in carantină. ...

FOTO/VIDEO: Zeci de persoane stau la coadă la Centrul de Transfuzii din Iaşi, pentru a dona sânge după anunțul spitalelor că nu mai este sânge
14/08/2020 12:01

Zeci de ieşeni stau la rand, vineri, la Centrul de Transfuzii din municipiu pentru a dona sange, după ce Primăria a anunţat, cu o zi in urmă, că acordă cate 500 de lei primilor 1.000 de donatori. Zilele ...

Ministrul Sănătății, anunț pentru toți elevii: vor purta mască în sălile de clasă
14/08/2020 11:50

Ministrul Sănătătii, Nelu Tătaru, a explicat că elevii vor purta măsti in sălile de clasă, după inceperea anului scolar. Exceptie vor face copiii de grădinită si cei de la clasa pregătitoare. Se me ...

Gabriela Firea vrea să dea câte 2.500 de lei acestor persoane din București. Pentru ce sunt banii
13/08/2020 17:25

emeile cu cancer la san primesc o veste bună. Primăria Capitalei va acorda un sprijin financiar in valoare de 2.500 de lei pentru teste genetice care să indice probabilitatea de recidivă a acestei afectiuni ...

BREAKING - RECORD nou în România: 1454 de cazuri noi. 571 de persoane au fost reconfirmate pozitiv
13/08/2020 12:54

 Pană astăzi, 13 august, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.547 pacienti au fost declarati vindecati si 7.253 pa ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!