Belgia și-a vândut tancurile la fier vechi cu 15.000 de euro, dar vrea să le răscumpere cu 500.000 și să le trimită în Ucraina

media-167506065863795900

Dimensiune font:

| 30-01-2023 09:09

 Guvernul federal belgian a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar tancurile nu se numără printre echipamentele care vor fi trimise pe front. Belgia a scăpat de ultimele tancuri cu mulți ani în urmă, iar acum vrea să le cumpere înapoi. Prețul ridicat rămâne un obstacol. "Ei cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro", a declarat ministrul Apărării, Ludivine Dedonder (PS), în emisiunea "Terzake", potrivit vrt.be.

 

În ultimele zile, aliații NATO s-au împiedicat unii de alții pentru a anunța livrări majore de arme către Ucraina. De la tancuri germane și americane, la vehicule blindate franceze și rachete antiaeriene olandeze.

O absență notabilă în această lungă succesiune de țări a fost cea a Belgiei. La urma urmei, Belgia nu are prea multe de oferit Ucrainei în materie de tancuri. "Nu putem da mai mult decât avem", a declarat ministrul Apărării, Ludivine Dedonder (PS), într-un interviu. "Când am devenit ministru, proviziile noastre erau ca și epuizate. De exemplu, nu mai avem tancuri pe care să le dăm Ucrainei."

 

Cu toate acestea, nu cu mult timp în urmă, Belgia a avut tancuri. Ultimele au fost vândute în 2014. De fapt, o mare parte din aceste echipamente nu au părăsit niciodată țara. Într-un depozit discret din Tournai, de exemplu, se află sute de vehicule militare, inclusiv zeci de tancuri Leopard 1 pe care comerciantul de arme Freddy Versluys le-a cumpărat de la armata belgiană.

Acestea sunt tancuri pe care Ucraina le așteaptă, dar care, din toate punctele de vedere, nu pot fi desfășurate imediat fără modificările necesare și o întreținere minuțioasă. "Nu aș sfătui pe nimeni să le trimită în Ucraina așa, pur și simplu", a declarat dealerul de arme pentru VRT NWS. "Dacă sunt trimise la război, trebuie să fie de încredere. Nu vrem ca acestea să se strice imediat." În același timp, actele necesare pentru a exporta un tanc nu sunt deloc ușoare.

Între timp, Belgia se gândește de ceva vreme la planul de a răscumpăra acele tancuri de la traficanții de arme, pentru a le trimite în Ucraina. Mai ales că prețul ridicat joacă feste guvernului. "Propunerile pe care le-am primit până acum sunt extrem de costisitoare", spune ministrul despre acest lucru. "Se cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro. Și sunt încă în aceeași stare proastă ca atunci."

Versluys neagă faptul că ar fi "prea scump". El spune că modificările necesare pentru a le da o a doua viață și a le trimite pe front costă pur și simplu o sumă mare de bani. "Piese noi? 120.000 de euro. Ați verificat motorul? 185.000 de euro. Amortizoare noi? 36.000 de euro. Sistem de conducte de incendiu? 500.000 de euro. Ce vrei, vrei să le iei degeaba?".

Rămâne întrebarea dacă predecesorii lui Dedonder nu au comis o gafă punând toate tancurile la fier vechi. "Au luat această decizie în contextul situației geopolitice de la acea vreme", spune ministrul despre aceasta. "Vehiculele blindate mai ușoare care le-au luat locul sunt mai bune în Africa, de exemplu. Nu se așteptau la un nou război pe continentul european."

Generalul-locotenent Marc Thys, adjunctul șefului de stat major al armatei belgiene, subliniază în "The Deal" că la Apărare nu s-a spus niciodată la vremea respectivă că tancurile nu mai sunt necesare, "dar în contextul bugetar al acelui moment am făcut o alegere", spune el. Resursele pentru Apărare s-au redus drastic, iar tancurile presupun multă logistică. "Tancurile sunt doar vârful icebergului: aveți nevoie și de vehicule blindate de infanterie, vehicule blindate de geniu și artilerie."

El subliniază - la fel ca Dedonder - că Apărarea face tot ce poate. "Ajungem să ne privim în oglindă în fiecare zi pentru eforturile pe care le facem", explică el. "Eforturile sunt foarte profunde. Nu uitați: acesta este un ultramaraton. Acest conflict va dura mult timp și necesită un efort susținut din partea întregului bloc occidental."

Așadar, deocamdată nu vor fi trimise tancuri în Ucraina, deși Dedonder spune că negocierile cu comercianții de arme în acest sens sunt încă în desfășurare. Vineri, guvernul federal a anunțat că va trimite un ajutor militar de 93,8 milioane de euro Ucrainei. Potrivit prim-ministrului Alexander De Croo (Open VLD), acesta este cel mai mare pachet de ajutor militar din toate timpurile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Polițiștii, singurii vinovați de cazul bebelușului spânzurat de către tată
27/03/2023 09:46

Politistii puteau preveni tragedia uciderii bebelusului. Bărbatul din Alba Iulia găsit spanzurat alături de fiul său de numai un an a postat anterior pe o reţea socială un mesaj prin care reproşa foste ...

Programul „Masa caldă
22/03/2023 15:59

În sedinta de plen de miercuri, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale 1/2011. Aceasta ar permite extinderea programului-pilot „Masă ...

Bărbat strivit de o bucată de BCA. Cărămida a căzut de la etajul al şaselea al unei clădiri în construcţie
22/03/2023 14:09

Un bărbat de 59 de ani a murit, miercuri, in urma unui accident de muncă produs la Constanţa, după ce o bucată de BCA a căzut de la etajul la şaselea al unei clădiri aflate in construcţie. ” ...

Poliția Română a modificat circulația în sensul giratoriu
21/03/2023 16:44

Politia Romană a modificat modul in care se face circulatia in sensul giratoriu.  Vechea practică nu mai este valabilă, conform noilor reguli de circulatie. Astfel, soferii nu vor mai putea să iasă d ...

Argeş: Doi băieţi, căutaţi după ce au dispărut de acasă încă de sâmbătă
13/03/2023 10:51

Doi băieţi din judeţul Argeş, de 12 şi 13 ani, sunt căutaţi, după ce au dispărut de acasă incă de sambătă. Copiii au fost văzuţi in Bucureşti, dar ultrior nu s-a mai putut lua legătura cu ei. ...

Plan Roșu de Intervenție în Teleorman, după un incident feroviar. Trei persoane au fost transportate la spital
13/03/2023 10:17

Autorităţile au declanşat Planul Roşu de Intervenţie, in noaptea de duminică spre luni, după anunţarea deraierii unui tren in judeţul Teleorman, insă accidentul nu s-a confirmat, informează Inspect ...

BANCUL ZILEI: O explicație pentru a te simți bine...
03/03/2023 03:35

  Nu, multumesc, ce le-aş spune după aceea copiilor la şcoală, ii răspunde tanăra? Merg mai departe şi o invită la un pahar. - Nu, multumesc, ce le-aş spune după aceea copiilor la şcoală ...

Beneficiile incredibile ale verzei murate: 4 motive să o consumi regulat
28/02/2023 12:18

 Varza murată nu este doar gustoasă, ci si sănătoasă. Cand varza este fermentată, legumele proaspete sunt imbogătite suplimentar cu vitamine si noi substante valoroase, care răman in prod ...

Adolescent de 17 ani, arestat preventiv pentru viol. Victima este un tânăr cu trei ani mai mare
27/02/2023 16:26

Un adolescent de 17 ani a fost arestat preventiv pentru violarea unui tanăr de 20 de ani, informează, sambătă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova. Conform sursei citate, poliţiştii din cadrul ...

 De ce Mircea Badea a ajuns cel mai longeviv om de televiziune din postcomunism, alături de Andreea Esca
24/02/2023 14:48

Arthur Suciu, scriitor, comunicator si publicist, specialist in discurs, a vorbit despre Mircea Badea, explicand de ce, in viziunea sa, a ajuns să fie cel mai longeviv om de televiziune din postcomunism, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei