Splinter Cell: Conviction Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:27

Splinter Cell: Conviction Review

Fani şi aşteptări. Două elemente volatile în trânta dintre contabili şi profit. În timp ce unii reîncălzesc aceeaşi ciorbă până le crapă aragazul, alţii se aruncă în experimente riscante, mergând într-atât de departe încât să redefinească genul din care face parte o serie.

În cazul de faţă, stealth. Arta mersului pe vârfuri, o preocupare ale cărei rădăcini genealogice se întind până la Thief sau System Shock şi surprind unele dintre cele mai tensionate premise ilustrate în jocurile video – nu ai voie să fii văzut, nu ai voie să omori pe nimeni şi/sau eşti net inferior în luptă adversarilor tăi.

Dar dacă îmi permiteţi o analogie, când tăticul lui Splinter Cell: Conviction s-a dus să-l ridice de la maternitate, a constatat cu oroare că odrasla e puţin cam tuciurie pentru trăsăturile caucaziene ale neamului. Mai concret, în timp ce frăţiorii lui mai mari – Pandora Tomorrow, Chaos Theory şi restul se caţără pe pereţi, se topesc în umbre şi nu se fac auziţi nici când confiscă meticulos dozele de piure de mere din bucătărie, mezinul Conviction le umflă ochii sau chiar îi torturează pentru a pune mâna pe jucăriile preferate.

Mai gălăgios, mai violent, mai agitat – având totuşi o fizionomie tipică familionului: aceeaşi abordare cinematografică a unei conspiraţii împotriva unui preşedinte cam ca pătrunjelu-n supă, în care protagonistul e un rechin eşuat al spionajului internaţional şi e atras în toată tărăşenia prin exploatarea de către ăia răii a fiicei sale. Presupusă moartă.

N-am mai auzit asemenea grozăvie de la Commando. Sau unul din Die Hard-uri. Sau orice film în care e răpită fiica vreunui semizeu transpirat şi plin de sânge (şi sunt destule). Povestea, din păcate, nu înfloreşte în ceva surprinzător şi proaspăt – n-are nici când, nici prin ce. E scurtă şi searbădă, cam ca o continuare straight-to-DVD în care recunoşti doar freza şi costumul personajului principal, pentru că e jucat de un actoraş demult apus doar ca să-şi plătească asigurarea la maşină.

Spun scurtă pentru că nici măcar nivelul de dificultate „Realistic” nu vă va opri s-o terminaţi în sub zece ore. Decorurile şi nivelurile n-o să vă ţină nici ele prea mult în loc, pentru că variază doar între clasicul gri seriozitate guvernamentală şi mai puţinul clasicul gri curăţel-industrial. Chiar dacă e în temă cu fetişul lui Sam Fisher infiltrarea în biroul fiecărui demnitar american, nu-ţi vine să stai la ţigară în faţa pastelului mirobolant „Natură moartă. Birou IKEA” reprodus, ce-i drept, convingător, în aproximativ fiecare misiune.

Iar când nu e vorba de strecurare prin labirinturi de rigips, e vorba de momente John Woo sau platforming pentru cine şi-a picat testul de reflexe de la examenul pentru carnetul de şoferi. Să le luăm pe rând – momentele John Woo sunt, fireşte, acele scene în care Chow Yun-Fat se ridică, cu dinţii încleştaţi, din spatele unei mese ciuruite şi împuşcă douăzeci şi patru de personaje figurante în trei secunde şi-o explozie. Doar că înlocuiţi Chow Yun-Fat cu Sam Fisher, personaje figurante cu un AI cât se poate de figurant şi explozie cu grenadă (EMP sau flashbang, la alegere).

Armele şi gadget-urile pot fi îmbunătăţite prin investirea punctelor pe care le primiţi printr-o gamă destul de largă de activităţi, de la parcurgerea unui întreg nivel fără a fi detectat şi până la neutralizarea a patru adversari simultan. Vânarea acestor obiective este însă cât se poate de facultativă, fiindcă jocul poate fi terminat teribil de uşor folosind chiar şi un singur pistol.

Nu mă înţelegeţi greşit: nu e nimic în neregulă cu genocidul în beznă. Nici cu sistemul de cover, ce face Conviction să semene mai mult cu Uncharted decât Splinter Cell. Nici cu arsenalul de trucuri de care dispune Fisher sau manevra Mark and Execute, ce permite eliminarea instantă şi gratuită de până la patru inamici. Sau reîncărcarea ei prin simpla neutralizare corp-la-corp a vreunui adversar.

Însă partea proastă e că stealth-ul de care s-a distanţat atât de tare Conviction mutilează un joc action, de altfel, decent. În timp ce tu porţi în borsetă cam tot ce ţi-ar trebui ca să te ascunzi nedetectat în şifonierul lui Obama, adversarii (chiar şi cei dotaţi cu Sonar Goggles) sunt defavorizaţi crunt. Sunt la fel de naivi, previzibili şi letargici şi înainte să observe că există un intrus înarmat, şi după ce acesta le rânjeşte candid din spatele unui glonţ în zbor.

În funcţie de unde ai fost văzut ultima oară, mercenarii vor investiga zona presupusei contravenţii în ritmul unui episod CSI: Răşinari. Vor înconjura locul respectiv, vor trage de câteva ori, aşa, de atmosferă şi în cele din urmă vor constata grav că tu eşti de fapt trei coridoare mai încolo, încercând în zadar de jumătate de oră să-ţi iei o Cola de la automatul de răcoritoare.

Problema, deci, este că în Gears of War sau Uncharted tremurai în izmene odată ce ai fost detectat, pentru că orice secundă în care nu alerga un grohăitor spaţial, respectiv pirat somalez către tine, puteai fi sigur că se joacă volei cu grenade şi eşti singur în echipă. Transpirai, alergai, aveai mari şanse să şi mori. Prin comparaţie, în Conviction, dacă ţi se vede basca la un moment dat, nu trebuie decât să stingi câteva becuri şi să pui nişte Isaac Hayes ca să creezi o atmosfera atât de romantică încât se şi uită că ai fost pe-acolo.

Bucurându-te mereu de elementul surprizei şi având în vedere rutele complet robotice ale puţinelor patrule pe care le întâlneşti, nu prea simţi o miză serioasă şi secţiunile jocului, fie că e vorba de porţiuni cu stealth obligatoriu, foc pe faţă sau la libera alegere sunt subminate serios de către AI-ul desuet.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei