Academia de fotbal Politehnica Iaşi, ambiţii mari, bani încă puţini!

1nucu antohi

Dimensiune font:

| 03-12-2019 00:00


Licenţierea pentru Liga 1 depinde în mare măsură de sectorul juvenil * astfel, s-a decis că, dacă un club ce doreşte licenţa pentru Liga 1, trebuie să obţină minim 60 de puncte în clasificarea academiei de copii şi juniori * deocamdată, Iaşul stă bine la acest capitol (78 puncte), Academia propunându-şi să ofere echipei mari, în viitor, 2-3 jucători

Mai mult sau mai puţin împinşi de la spate de UEFA, oficialii Federaţiei Române de Fotbal au luat taurul de coarne în ceea ce priveşte fotbalul juvenil, un domeniu lăsat în paragină ani la rând. Acum se afirmă răspicat că academiile de copii şi juniori trebuie să ajungă, în maxim doi-trei ani, la nivelul celor din ţările cu fotbal dezvoltat.

Văzând că recomandările federale nu sunt luate prea în serios de către cluburi, Comitetul Executiv a luat câteva măsuri drastice la şedinţa de săptămâna trecută. Astfel, s-a decis că, dacă un club ce doreşte licenţa pentru Liga 1, trebuie să obţină minim 60 de puncte în clasificarea academiei de copii şi juniori.

În caz contrar, sancţiune financiară, acord de derogare pentru un an de zile şi monitorizare intensă. Asta însă numai până în 2021, dată după care nu se va mai tolera nerealiazarea punctajului. Adică, adio licenţă!

Alt stimulent menit a determina cluburile să acorde mai multă atenţie sectorului juvenil e unul ce ţine de latura materială. Începând cu decembrie 2020, banii veniţi de la UEFA nu se vor mai împărţi în mod egal cluburilor de Liga 1. Vor primi fonduri doar primele 20 de cluburi profesioniste din topul clasificării academiilor, indiferent de eşalonul competiţional. Condiţia de a fi club profesionist este una impusă de forul de la Nyon. Cluburile vor avea obligaţia să investească banii respectivi la nivel de copii şi juniori.

Iaşul stă bine pentru moment, 78 de puncte la estimarea internă

Punctajul unei academii de copii şi juniori se face pe baza a mai multor criterii: strategie şi filozofie, echipe înscrise în campionatele naţionale U19 şi U17, fotbal feminin, staff tehnic compus din director tehnic, coordonator descoperire talente şi, evident, un număr rezonabil de antrenori cu licenţe minim B UEFA. Mai trebuie aşa-numitul „staff suport”, care include preparatorul fizic, fizioterapeutul, nutriţionistul, antrenorul responsabil cu pregătirea mentală şi team-manager-ul. Organigramă ca la orice club cu pretenţii din Spania, Italia, Franţa, Anglia ori Germania.

Curioşi să aflăm cum stă Poli Iaşi la acest capitol, l-am abordat pe Nucu Antohi, directorul Academiei de Copii şi Juniori. „Până în acest moment, lucrurile s-au mişcat bine. De departe, cel mai important a fost refacerea bazei din Abator, adusă la standarde rezonabile, astfel încât să nu mai fie nevoie de improvizaţii în ţinerea lecţiilor de antrenament”, spune acesta.

Profesorul Antohi face periodic estimări interne, pentru a nu avea surprize neplăcute la federaţie. „La ultimul nostru calcul au ieşit 78, dar al lor contează. Acum au apărut la dosar terenul din Abator şi contractele antrenorilor cu portarii, anul trecut nu erau. Oricum, o numărătoare în plus nu strică!”, ne-a precizat dumnealui. Baremul de 60 de puncte e sigur realizat. Mai rămâne clasarea între primele 20 de cluburi profesioniste. Pe ce loc ne aflăm acum? „Asta nu putem şti decât după ce se depun toate dosarele!”.

Şcoala de portari. Ca punctaj, nu prea contează, însă merită pentru tradiţie

Miza intrării în Top 20 e foarte mare. Dincolo de aspectul financiar deja menţionat (banii de la UEFA), mai e vorba de vizibilitate la nivel internaţional. A fi academie de fotbal agreată de UEFA înseamnă ceva, altul e preţul unui junior format aici.

Iar ultima hotărâre a Comitetului Executiv n-a făcut decât să încrânceneze şi mai mult această competiţie între academiile de fotbal din ţară. Fiecare trage să capete un punctaj cât mai mare.

Încă de la instalarea în funcţie, Nucu Antohi s-a pus meticulos pe treabă. Printre primele sale griji a fost aceea de a păstra în staff-ul tehnic antrenori experimentaţi, aflaţi în pragul pensionării. „Marian Moldovan are prelungire, continuă la noi. Dan Cănănău urmează a primi propunerea anul viitor!”, a precizat directorul Academiei.

Întrebat de utilitatea deschiderii unei şcoli de portari în cadrul Academiei, Nucu Antohi s-a poziţionat foarte pragmatic: „Ca punctaj, nu e decisiv să avem aşa ceva! Ne-ar trebui încă 2-3 antrenori pe lângă Nelu Câmpeanu. Dar ca tradiţie, da, se impune să realizăm o astfel de şcoală. Să punem în practică o veche zicere... Celebra şcoală de portari de la Iaşi! Însă prioritatea noastră imediată e să dăm 2-3 ieşeni la echipa de seniori!

Dincolo de punctaje, dotări, organizare, promovarea juniorilor la echipa mare rămâne o chestie teribil de dificilă în conjunctura actuală. Din motive pur obiective. Trebuie o perioadă de rodaj de 1-2 ani, un jucător abia ieşit din juniorat n-are cum să facă faţă imediat rigorilor Ligii 1. Trece de la 17 meciuri oficiale pe an la un număr mai mult decât dublu. De la confruntările cu adversari din categoria sa de vârstă, la dueluri cu jucători maturi, cu C.V.-uri impresionante şi palmares pe măsură.

Cum campionatul de tineret-rezerve e o doar amintire străveche („O, tempora!”, exclamă Nucu), o echipă secundă care să evolueze în Liga 3 presupune cheltuieli peste puterile de acum, o înscriere în Liga 4 „nu-i ajută calitativ”, nu a rămas decât varianta colaborărilor. Tineri de perspectivă trimişi sub formă de împrumut la cluburi precum Aerostar sau Ozana. Să-şi facă acolo indispensabilul rodaj. Cu „minim un antrenament zilnic de 80 de minute, timp efectiv de lucru 40 de minute, cel puţin 80 de atingeri de balon etc. Şi minim 30 de meciuri, 2-3 ore de stat în stadion, cu antrenament cognitiv, individual, fizic şi de grup. Altfel, e plaisir!”, conchide Nucu Antohi. Adică, amatorism.

Mai sunt multe idei, multe proiecte legate de dezvoltarea Academiei, timpul presează şi, înainte de toate, trebuie terminată restructurarea. Până la vară. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Simona Halep se mărită - Când și unde va avea loc evenimentul
24/11/2019 07:45

Simona Halep (28 de ani, locul 4 WTA) si Toni Iuruc au stabilit in vacanta din Maldive toate planurile pentru nuntă, care se anuntă de pe acum evenimentul anului 2020. Nunta, cel mai probabil, va avea loc dup ...

VIDEO Rămâi cu gura căscată: Două jucătoare de tenis s-au luat la bătaie la finalul meciului!
10/11/2019 10:03

 Katherine Sebov Se spune că ce se intamplă in Vegas rămane in Vegas, dar deznodămantul unui meci din cadrul circuitul WTA din "capitala jocurilor de noroc" a făcut incojurul lumii.  & ...

Dora Ratjen, bărbatul care a concurat ca femeie la Olimpiada lui Hitler din 1936
07/08/2019 11:22

 Cazului „Dora Ratjen” a apărut pe fundalul unor puternice controverse si tulburări sociale. În 1936, Olimpiada de Vară s-a tinut la Berlin. Avea să rămană in istorie drept „O ...

VIDEO - Messi  lucrat in  Photoshop
27/06/2019 10:33
 Cu cuţitele pe masă! Începe etapa a XIV-a (play-out)
31/05/2019 00:00

  Aşa a fost să fie, ultima etapă a campionatului Ligii 1 de fotbal să programeze meciul decisiv, dar decisiv de tot, in care se hotărăşte a doua retrogradată şi echipa ce prinde locul de baraj. ...

TOPUL fotbaliştilor români DISTRUŞI de femei FOTO
15/11/2014 12:15

 Iată un top al jucătorilor a căror carieră a fost distrusă de femeile din viata lor. Adrian Cristea. Lansat de Politehnica Iaşi, Adrian Cristea a ajuns la Dinamo cu potentialul de a deveni unul din ...

SIMONA HALEP, prima reacţie după finala Turneului Campioanelor
26/10/2014 15:10

 Simona Halep a oferit prima reactie după finala pierdută cu Serena Williams, scor 3-6, 0-6. "Multumesc tuturor pentru ca m-au sustinut. O felicit pe Serena, e cea mai buna. Le multumesc c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei