1nucu antohi

Dimensiune font:

Academia de fotbal Politehnica Iaşi, ambiţii mari, bani încă puţini!

| 03-12-2019 00:00


Licenţierea pentru Liga 1 depinde în mare măsură de sectorul juvenil * astfel, s-a decis că, dacă un club ce doreşte licenţa pentru Liga 1, trebuie să obţină minim 60 de puncte în clasificarea academiei de copii şi juniori * deocamdată, Iaşul stă bine la acest capitol (78 puncte), Academia propunându-şi să ofere echipei mari, în viitor, 2-3 jucători

Mai mult sau mai puţin împinşi de la spate de UEFA, oficialii Federaţiei Române de Fotbal au luat taurul de coarne în ceea ce priveşte fotbalul juvenil, un domeniu lăsat în paragină ani la rând. Acum se afirmă răspicat că academiile de copii şi juniori trebuie să ajungă, în maxim doi-trei ani, la nivelul celor din ţările cu fotbal dezvoltat.

Văzând că recomandările federale nu sunt luate prea în serios de către cluburi, Comitetul Executiv a luat câteva măsuri drastice la şedinţa de săptămâna trecută. Astfel, s-a decis că, dacă un club ce doreşte licenţa pentru Liga 1, trebuie să obţină minim 60 de puncte în clasificarea academiei de copii şi juniori.

În caz contrar, sancţiune financiară, acord de derogare pentru un an de zile şi monitorizare intensă. Asta însă numai până în 2021, dată după care nu se va mai tolera nerealiazarea punctajului. Adică, adio licenţă!

Alt stimulent menit a determina cluburile să acorde mai multă atenţie sectorului juvenil e unul ce ţine de latura materială. Începând cu decembrie 2020, banii veniţi de la UEFA nu se vor mai împărţi în mod egal cluburilor de Liga 1. Vor primi fonduri doar primele 20 de cluburi profesioniste din topul clasificării academiilor, indiferent de eşalonul competiţional. Condiţia de a fi club profesionist este una impusă de forul de la Nyon. Cluburile vor avea obligaţia să investească banii respectivi la nivel de copii şi juniori.

Iaşul stă bine pentru moment, 78 de puncte la estimarea internă

Punctajul unei academii de copii şi juniori se face pe baza a mai multor criterii: strategie şi filozofie, echipe înscrise în campionatele naţionale U19 şi U17, fotbal feminin, staff tehnic compus din director tehnic, coordonator descoperire talente şi, evident, un număr rezonabil de antrenori cu licenţe minim B UEFA. Mai trebuie aşa-numitul „staff suport”, care include preparatorul fizic, fizioterapeutul, nutriţionistul, antrenorul responsabil cu pregătirea mentală şi team-manager-ul. Organigramă ca la orice club cu pretenţii din Spania, Italia, Franţa, Anglia ori Germania.

Curioşi să aflăm cum stă Poli Iaşi la acest capitol, l-am abordat pe Nucu Antohi, directorul Academiei de Copii şi Juniori. „Până în acest moment, lucrurile s-au mişcat bine. De departe, cel mai important a fost refacerea bazei din Abator, adusă la standarde rezonabile, astfel încât să nu mai fie nevoie de improvizaţii în ţinerea lecţiilor de antrenament”, spune acesta.

Profesorul Antohi face periodic estimări interne, pentru a nu avea surprize neplăcute la federaţie. „La ultimul nostru calcul au ieşit 78, dar al lor contează. Acum au apărut la dosar terenul din Abator şi contractele antrenorilor cu portarii, anul trecut nu erau. Oricum, o numărătoare în plus nu strică!”, ne-a precizat dumnealui. Baremul de 60 de puncte e sigur realizat. Mai rămâne clasarea între primele 20 de cluburi profesioniste. Pe ce loc ne aflăm acum? „Asta nu putem şti decât după ce se depun toate dosarele!”.

Şcoala de portari. Ca punctaj, nu prea contează, însă merită pentru tradiţie

Miza intrării în Top 20 e foarte mare. Dincolo de aspectul financiar deja menţionat (banii de la UEFA), mai e vorba de vizibilitate la nivel internaţional. A fi academie de fotbal agreată de UEFA înseamnă ceva, altul e preţul unui junior format aici.

Iar ultima hotărâre a Comitetului Executiv n-a făcut decât să încrânceneze şi mai mult această competiţie între academiile de fotbal din ţară. Fiecare trage să capete un punctaj cât mai mare.

Încă de la instalarea în funcţie, Nucu Antohi s-a pus meticulos pe treabă. Printre primele sale griji a fost aceea de a păstra în staff-ul tehnic antrenori experimentaţi, aflaţi în pragul pensionării. „Marian Moldovan are prelungire, continuă la noi. Dan Cănănău urmează a primi propunerea anul viitor!”, a precizat directorul Academiei.

Întrebat de utilitatea deschiderii unei şcoli de portari în cadrul Academiei, Nucu Antohi s-a poziţionat foarte pragmatic: „Ca punctaj, nu e decisiv să avem aşa ceva! Ne-ar trebui încă 2-3 antrenori pe lângă Nelu Câmpeanu. Dar ca tradiţie, da, se impune să realizăm o astfel de şcoală. Să punem în practică o veche zicere... Celebra şcoală de portari de la Iaşi! Însă prioritatea noastră imediată e să dăm 2-3 ieşeni la echipa de seniori!

Dincolo de punctaje, dotări, organizare, promovarea juniorilor la echipa mare rămâne o chestie teribil de dificilă în conjunctura actuală. Din motive pur obiective. Trebuie o perioadă de rodaj de 1-2 ani, un jucător abia ieşit din juniorat n-are cum să facă faţă imediat rigorilor Ligii 1. Trece de la 17 meciuri oficiale pe an la un număr mai mult decât dublu. De la confruntările cu adversari din categoria sa de vârstă, la dueluri cu jucători maturi, cu C.V.-uri impresionante şi palmares pe măsură.

Cum campionatul de tineret-rezerve e o doar amintire străveche („O, tempora!”, exclamă Nucu), o echipă secundă care să evolueze în Liga 3 presupune cheltuieli peste puterile de acum, o înscriere în Liga 4 „nu-i ajută calitativ”, nu a rămas decât varianta colaborărilor. Tineri de perspectivă trimişi sub formă de împrumut la cluburi precum Aerostar sau Ozana. Să-şi facă acolo indispensabilul rodaj. Cu „minim un antrenament zilnic de 80 de minute, timp efectiv de lucru 40 de minute, cel puţin 80 de atingeri de balon etc. Şi minim 30 de meciuri, 2-3 ore de stat în stadion, cu antrenament cognitiv, individual, fizic şi de grup. Altfel, e plaisir!”, conchide Nucu Antohi. Adică, amatorism.

Mai sunt multe idei, multe proiecte legate de dezvoltarea Academiei, timpul presează şi, înainte de toate, trebuie terminată restructurarea. Până la vară. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Ajutor neaşteptat pe perioada stării de alertă pentru CSM Politehnica Iași! „Ar fi prea frumos...”
02/06/2020 14:27

Trupa lui Mircea Rednic a susţinut ieri primul antrenament normal după aproape trei luni in care a fost nevoită să se pregătească online sau in grupuri de cel mult patru fotbalişti. Şedinţa de pregăti ...

Simona Halep: „Nu mi-am luat nici mașină scumpă, nici casă scumpă. Mi-am luat un apartament mic, ca să am bani să investesc în mine”
02/06/2020 11:33

 Justine Henin, Rafael Nadal, Andrei Pavel, Gheorghe Hagi si Cristian Chivu sunt modele pe care Simona Halep le-a avut in carieră si despre care sportiva vorbeste, printre altele, in podcastul BT Tal ...

Nadal avertizeaza ca ar putea sa nu participe la Roland Garros
02/06/2020 06:35

 Jucatorul spaniol de tenis Rafael Nadal, numarul 2 mondial, va participa la turneul de la Roland Garros, in luna septembrie, doar daca vor exista "conditii optime de securitate", a declarat camp ...

DEZASTRU la o echipă celebră de fotbal: 16 jucători au fost depistați cu coronavirus
01/06/2020 20:22

Clubul brazilian Vasco da Gama a anunţat că testele in cazul a 16 dintre 43 de jucători testaţi au fost pozitive. Cei 16 jucători au fost plasaţi in izolare, scrie news.ro. Potrivit lequipe.fr, club ...

Evaluare Națională 2020: Marți, 2 iunie, încep înscrierile / Bacalaureat 2020: Înscrierile încep miercuri, 3 iunie / Calendarul examenelor
01/06/2020 17:24

 Marti, 2 iunie, incep inscrierile pentru Evaluarea Natională. Absolventii clasei a VIII-a se pot inscrie pană in 5 iunie pentru sustinerea examenului, iar prima probă o vor sustine in 15 iunie. Pentru ...

Revenire spectaculoasa la FCSB Luni
01/06/2020 17:23

 Gigi Becali insista pentru intoarcerea la FCSB a portarului Florin Nita. Fanatik anunta ca finantatorul "ros-albastrilor" a facut o ofera de 100.000 de euro pentru goalkeeperul celor de ...

Pas consistent spre normalitate la CSM Politehnica Iași
01/06/2020 15:36

Trupa lui Mircea Rednic va relua de astăzi antrenamentele colective şi nu va mai reveni in cantonament, insă gruparea ieşeană va trebui să işi asume răspunderea legală in acest sens, după cum se arat ...

Maraton de meciuri în Serie A - Care vor fi noile ore de start
01/06/2020 10:37

Serie A se va relua la 20 sau 21 iunie după intreruperea cauzată de pandemia de coronavirus, iar liga profesionistă italiană a decis că vor fi meciuri in fiecare zi a săptămanii, informează gazzzetta.it ...

Ploaie de goluri in Bundesliga
01/06/2020 10:34

 Spectacolul a fost la el acasa duminica in Bundesliga. In cele doua meciuri programate in ultima zi a saptamanii s-au marcat nu mai putin de 12 goluri! In primul meci al zilei, Borussia Monchengladbach ...

VIDEO Cât să te chinui pentru a rata dintr-o asemenea poziție?
31/05/2020 10:54

 Asa cum există cărti si analize despre cum poti marca in fotbal, ar trebui să existe si un manual al ratărilor, acolo unde o asemenea fază ar trebui să ocupe un loc de cinste. S-a petrecut ...