Benone Dohot s-a întors la prima lui dragoste ca antrenor: iniţierea în fotbal

1juniori
1juniori1

Dimensiune font:

| 16-01-2022 18:37

 De-o bună bucată de vreme se trage în rafale spre antrenorii ieşeni de copii şi juniori. Fie ei de la Academie, de la LPS ori de la cluburile private. Sunt atacaţi, făcuţi praf, acuzaţi de toate cele - dezinteres, incompetenţă etc. - atât de către presă, cât şi de chibiţii din mediul online.

Din nefericire, nimeni nu le-a dat dreptul la cuvânt, niciun jurnalist n-a fost să se documenteze la faţa locului, să vadă în ce condiţii şi pe ce bani îşi fac meseria aceşti antrenori. Ceea ce nu-i deloc corect. Trebuie ascultate şi vocile lor, trebuie văzut care le sunt păsurile, frustrările, nemulţumirile, proiectele. Aşa e normal, cinstit şi civilizat. După aia, concluziile fiecăruia.

În această idee, încep un mic serial, în care-i voi lua la „anchetat” pe toţi (sper) antrenorii implicaţi în sectorul juvenil.

Pentru primul episod, stabilisem o întrevedere cu Florin Croitoru, dar s-a contramandat în ultimul moment, Gelu Paveliuc tocmai a împlinit nişte ani şi l-am lăsat să sărbătorească în tihnă, aşa că primul s-a nimerit să fie Benone Dohot, cel care, vreme de un deceniu, a fost antrenorul cu portarii la Politehnica Iaşi. În vară, contractul „Beno” a fost reziliat, iar el s-a întors la prima dragoste ca antrenor: iniţierea în fotbal. Adică, pregătirea copiilor de vârstă mică şi foarte mică.

După încheierea carierei de jucător, Dohot a stat în expectativă câţiva ani, apoi, în primăvara lui 2005, a înfiinţat prima lui grupă de copii. Cel mai mic, doar şase ani. Cei mai mari, nouă ani. I-a ţinut până la nivel de juniori „D”, i-a iniţiat, i-a format, apoi i-a direcţionat către Politehnica, LPS sau Steaua Magică. Până în 2011, când a trebuit să renunţe la proiect, fiind cooptat în staff-ul echipei de seniori.

Acum, după ce a revenit la antrenarea micuţilor, are deja jumătate de an de când se ocupă cu aşa ceva, m-a interesat să aflu cum vede el ce s-a schimbat în condiţia antrenorului ieşean de copii şi juniori. „Nimic în bine! Din ce în ce mai rău. Nu ai terenuri pe care să te antrenezi, mai ales pe timp de iarnă. Puţine săli, puţine poziţii disponibile, înghesuială mare”. Şi îmi aminteşte de o secvenţă de prin 2008, cu Gelu Paveliuc în genunchi, plângând la centrul terenului sintetic de pe Copou.  „Beno” programase un meci de campionat, pe jumătate de teren, pentru grupa lui. Fix la ora şi în ziua în care Gelu avea singura posibilitate de antrenament 11 vs 11 din toată săptămâna. Asta era realitatea acum 14-15 ani, asta e şi acum...

Fostul portar a mai făcut o afirmaţie ce ar trebui să pună pe gânduri multă lume, mai ales pe factorii decidenţi din urbe. În anii '70, anii junioratului său, condiţiile erau mai bune decât cele de azi. Pe timp de iarnă, după antrenamentele desfăşurate afară, copiii aveau condiţii de refacere inexistente acum. Vestiare încălzite, ceai fierbinte din termos, duş, napolitane, eugenii, portocale. Antrenorul Dumitru Romilă nu te lăsa să pleci acasă imediat, mai rămâneai în vestiar măcar o oră... Cei de atunci asigurau toate astea, indiferent de grupa de vârstă. Plus echipament, ghete, luând orice povară financiară de pe umerii părinţilor. „Recent, din păcate, mi-a fost dat să văd patru grupe de copii antrenându-se, în acelaşi timp, pe un singur teren. Pe vremea când am început eu fotbalul, toate cluburile plecau de la bază, de la centrele de copii şi juniori, acolo se punea mare accent. Astăzi, e invers. Prima grijă este echipa mare, ce rămâne, resturile, ajung la copii. Vin tot felul de exotici, de calitate îndoielnică, jucători care scad calitatea fotbalului românesc şi blochează, prin prezenţa lor şi interesele financiare ale impresarilor, ascensiunea tinerilor autohtoni ”, spune cu amărăciune Dohot.

 

„Să vină să antreneze ei pentru sume simbolice, să stea în frig şi ploaie, să fie mereu răguşiţi, să se zbată ca peştele pe uscat!”

L-am întrebat cum vede, după o absenţă de 10 ani, evoluţia fotbalului juvenil ieşean. Care evoluţie? Poate involuţie. „Invit pe ce-i care-i critică pe antrenorii care pregătesc copii şi juniori, să vină să antreneze ei, măcar o lună,  pentru nişte sume simbolice, să stea în frig şi ploaie, să fie mereu răguşiţi, să se zbată ca peştele pe uscat!”.

Atunci, cum de s-a reapucat de această muncă titanică, iniţierea în fotbal? „Mi-au ajuns aceşti zece ani, am scos trei portari de Liga 1, am albit cu totul, mult stress, deplasări, mereu departe de casă, toată ziua la stadion etc. Eu cred că mi-am făcut datoria cu vârf şi îndesat faţă de clubul pe care l-am slujit 32 de ani. Am închis definitiv capitolul Politehnica Iaşi. Nu mă interesează, nu detaliez, tocmai de aceea, că e capitol închis. Nu dau niciun fel de explicaţii, am revenit la prima mea dragoste, îmi place să lucrez cu copiii de vârstă mică, aşa mi-am început antrenoratul şi aşa vreau să-l închei”, a punctat Dohot. Mai are nevoie de 3-4 micuţi pentru a-şi completa grupa şi speră ca peste 2-3 ani să propună Academiei câţiva jucători de perspectivă. „Cum sunt acum Victor Petrişor sau Iulian Iuraşcu, copii iniţiaţi de mine, deja integraţi în lotul de seniori”, a încheiat Benone Dohot . Marcel FLUERARU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
S-au oprit la pauză! Grivița București – Politehnica Iași 17-10 (8-10)
22/05/2022 09:08

Rugbistii de la CS POLITEHNICA IASI, pregătiti de antrenorii Cosmin Ratiu, Mihai Stuparu si Ioan Iftode, au inceput in fortă partida de sambătă, disputată in deplasare cu Grivita Bucuresti si contand pentr ...

VIDEO Dinamo București, cu un picior în Liga 2 - Înfrângere în turul barajului cu Universitatea Cluj
22/05/2022 00:37

 Sezonul de cosmar continuă pentru Dinamo: formatia bucuresteană a pierdut cu 2-0 pe terenul echipei Universitatea Cluj, sambătă, in mansa tur a barajului de mentinere/promovare in Liga 1. Universit ...

Mbappe a ales banii în dauna performanței: va anunța că rămâne la PSG
21/05/2022 19:56

Atacantul Kylian Mbappe s-a hotărat să rămană la Paris Saint-Germain, cu care este sub contract pană pe 30 iunie, după ce a ezitat mult timp in condiţiile in care era curtat de Real Madrid, a anunţat sa ...

S-a schimbat adversara Simonei Halep, în primul tur de la Roland Garros
21/05/2022 19:53

Simona Halep, locul 19 WTA şi cap de serie 19, nu o va mai intalni pe croata Ana Konjuh (66 WTA) in primul tur al turneului de la Roland Garros. Romanca va juca impotriva germanei Nastasja Schunk, locul 167 ...

Roland Garros: Programul de duminică al sportivelor din România
21/05/2022 15:59

 Organizatorii de la Roland Garros au anuntat programul primei zile a competitiei, cea de duminică, Sorana Cirstea si Gabriela Ruse urmand să debuteze la Grand Slamul din Paris. Roland Garros  ...

Schimbare de regulament istorică la Roland-Garros. Ce se va întâmpla în setul decisiv
21/05/2022 10:46

Editia 2022 a turneului de Grand Slam de la Roland-Garros, care va debuta duminică, 22 mai, aduce o schimbare de regulament istorică pentru turneul parizian. Astfel, la inceputul acestui an, cele patru compe ...

Roland Garros: România are șapte jucătoare pe tabloul principal - Mihaela Buzărnescu, acceptată ca „lucky loser”
20/05/2022 23:49

 Învinsă in ultimul tur al calificărilor de suedeza Mirjam Borklund, Mihaela Buzărnescu a reuşit pană la urmă să ajungă pe tabloul principal de la Roland Garros: sportiva noastră a fost ...

Șoc în tenis: Simona Halep nu va câștiga niciun punct la Wimbledon
20/05/2022 23:16

Simona Halep nu va strange niciun punct la Wimbledon, turneu pe care l-a castigat, in cazul in care va participa la editia din acest an! Asta pentru că seful WTA, Steve Simon, a anunţat, vineri, intr-un comun ...

Unde va juca Kylian Mbappe. Mama superstarului francez face dezvăluiri importante
20/05/2022 21:22

Mama lui Kylian Mbappe, Fayza Lamari, a declarat pentru Kora Plus că ofertele pe care fotbalistul le are de la actualul său club, Paris Saint-Germain, şi de la gruparea Real Madrid sunt aproape identice. &l ...

Ce a făcut Monica Niculescu în finala turneului de tenis de la Rabat
20/05/2022 21:19

Echipa formată din Monica Niculescu şi rusoaica Alexandra Panova, cap de serie numărul 2, a pierdut, vineri, finala turneului de categorie WTA 250 de la Rabat. Romanca şi colega sa au fost invinse de perec ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei