Ştefan Târnovanu, la Olimpiadă, în numele tatălui

tarnovanu
tarnovanu1
tarnovanu2

Dimensiune font:

| 04-07-2021 19:29

 Întâmplarea a făcut să-l cunosc pe Ştefan Târnovanu de când avea 7-8 ani. Nu l-am antrenat niciodată, mereu mi-a fost adversar, unul din cei ce mi-a scos peri albi. Era unul din cei doi portari ce se concurau accerb pentru titularizare la grupa Poli '99, grupă formată şi pregătită aproape 11 ani de Ovidiu "Goşa" Burdujan.  Ne-am "duelat" în vreo 40-50 de meciuri, dacă nu şi mai multe. Oficiale şi amicale. Mi-a sărit în ochi de la primele partide, aşa încât i-am urmărit (cât de atent am putut) cariera şi evoluţia. M-a impresionat îndârjirea cu care reacţionat după ce primea vreun gol. Punea, spăşit, capul în pâmânt, nu scotea o vorbă, înghiţea toate dojanele, apoi se revanşa. Cum a făcut-o în ultimul an, unul de purgatoriu pentru el. Golul cu Clinceniul, operaţia la nas, surghiunul în Liga 3, apoi revanşa. Meciurile cu CFR Cluj şi Craiova, două evoluţii fantastice, care l-au readus în atenţia selecţionerului Mirel Rădoi.

Încă de la începutul începutului, de prin 2006-2007, cariera lui Fane Târnovanu a fost una plină de provocări şi de obstacole cărora a trebuit să le facă faţă. Sau să renunţe. Încăpăţânat şi introvertit, a exclus mereu cea de-a doua variantă. Născut în 2000, s-a înscris la o grupă de copii cu un an mai mari, la Poli '99, grupa lui Goşa Burdujan. Lucru extrem de dificil, deoarece la Centrul de Copii şi Juniori (actuala Academie) nu se acceptă aşa ceva. Doar cu totul excepţional, iar Fane a fost una din rarele excepţii. Patru-cinci ani a fost rezervă, dar şi când a prins să apere, nimeni nu l-a mai scos din poartă. Era pe la începutul lui 2012, iar satisfacţia că a ajuns titular n-a ţinut decât un an şi un pic.

În vara lui 2013 s-a reorganizat din temelii Centrul de Copii şi Juniori. Burdujan a fost destituit, alături de alţi cinci antrenori, printre care şi regretatul Miţu Dănilă. Fostul mijlocaş şi-a înfiinţat propriul club, Olimp, înscriindu-se în campionatul de juniori "C". Club cu o singură grupă, cea de copii născuţi în 1999, pe care o formase cu multă răbdare şi cu mult tact, în vara lui 2005. Pe atunci, antrenam la Popricani, urma să fim adversari în campionat şi am dat un amical pe terenul din comună. Fane, prin paradele lui, a fost unul din artizanii victoriei oaspeţilor.

Cu o săptămână înaintea startului întrecerii, veste şoc pentru copiii din grupa lui Goşa şi pentru părinţii acestuia. Cei de la Centrul de Copii şi Juniori s-au opus legitimării micilor fotbalişti la Olimp, echipa nu s-a mai putut prezenta la meciuri. Practic, grupa s-a desfiinţat, unii au plecat la alte cluburi, chiar din afara judeţului, alţii s-au lăsat, ceilalţi au continuat să se pregătească, dar într-o atmosferă de haos, schimbându-li-se antrenorii chiar şi de patru ori pe an!!!

Norocul lui Fane s-a numit Benone Dohot. Antrenor cu portarii la echipa mare, acesta a luat la antrenamentele cu seniorii şi juniorii cu potenţial. Târnovanu, deşi cel mai mic, a fost unul dintre ei. Cel mai încăpăţânat, dar şi cel mai îndârjit. Cel mai certat, dar şi cel mai lăudat. Tatăl său, mai mereu prezent la antrenamente, îmi spunea atunci că marele său vis este să-şi vadă fiul jucând la Steaua (FCSB).

 

Din Liga 3, la Tokyo

Anii au trecut, iar seriozitatea şi tenacitatea l-au adus pe "Târno" în lotul echipei de seniori. Şansa şi norocul i-au surâs pentru moment, el începând ca titular sezonul 2019-2020. Prestaţii bune şi foarte bune, dar destinul avea să-i dea câteva lovituri dure, venite parcă în ciudă, una după alta. Mai întâi, acel gol stupid, cu Clinceniul. Am revăzut faza de vreo 20 de ori, iar a doua zi am fost la stadion, să discut cu el, să-i refac moralul. Era tare afectat, a ieşit din vestiar şi a stat cu capul în pământ, fără să scoată o vorbă. Am adăugat că apar astfel de chestii neplăcute în viaţa oricărui sportiv, că i se vor mai întâmpla, nu trebuie să se cramponeze, ci să meargă mai departe. Mi-a mulţumit pentru încurajare şi parcă i s-a mai luminat un pic chipul. I-am mai explicat că el se antrenase aproape exclusiv pe sintetic sau pe terenul 2 şi că nu i-ar strica o experienţă pe terenuri proaste, de ligi inferioare.

Evenimentele ulterioare aveau să-l ajute în a-şi remedia şi această carenţă.

Logic, după gafa cu Clinceniul, şi-a pierdut postul de titular. Imediat au apărut şi problemele de sănătate, respira foarte greu şi a trebuit să suporte o intervenţie chirurgicală la nas. Câteva săptămâni de pauză forţată, aşa că s-a prezentat la FCSB mult în urmă cu pregătirea. Concurenţă mare, nu putea emite pretenţii de titularizare. A strâns din dinţi, s-a pregătit cu o ambiţie ieşită din comun şi a mers să joace în Liga 3, la FCSB 2. Să aibă meciuri în picioare, să se înveţe şi cu terenurile proaste.

În ianuarie, un nou şoc, decesul tatălui, cel care l-a susţinut mereu, cel care visase să-l vadă jucând în Liga 1, cu însemnele FCSB pe tricou. Nefericitul moment l-a îndârjit şi mai tare pe tânărul ieşean. Susţinut moral de prietena lui, Fane a aşteptat răbdător să-i vină şi lui rândul, să fie chemat la prima echipă. S-a întâmplat şi lucrul ăsta. Pe final de campionat, două evoluţii excelente cu Craiova şi CFR Cluj. Atunci, după meciul cu Clujul, mi-a spus că a jucat cu gândul la tatăl său, că vrea să-l facă mîndru, acolo sus.

Acum a venit şi convocarea la Olimpadă. E limpede cu ce motivaţie merge Fane acolo... Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
VIDEO Liga 1: Academica Clinceni vs UTA Arad 0-3 / Dobre, portarul gazdelor, a comis o gafă incredibilă
25/10/2021 21:15

 UTA Arad s-a impus fără probleme, luni, pe terenul echipei Academica Clinceni, scor 3-0, in etapa a XIII-a a Ligii I. Golurile oaspetilor au fost marcate de Hora '21, '45+1 şi Micules ...

Transylvania Open: Ana Bogdan, în turul doi - Posibil duel cu Emma Răducanu / Alexandra Ignatik și Andreea Prisăcariu, eliminate (Rezultatele zilei)
25/10/2021 21:13

 Ana Bogdan este singura sportivă din Romania care a obtinut, luni, calificarea in turul al doilea al turneului de categorie "WTA 250" de la Cluj-Napoca. În runda inaugurală s-au oprit Al ...

Aflată într-o perioadă de declin, Simona Halep face anunțul: Când intenționează să renunțe la tenis
25/10/2021 18:19

Simona Halep a anuntat că intentionează să mai joace in circuitul profesionist de tenis aproximativ trei ani si că se pregăteste să devină mai agresivă in timpul partidelor. Halep a mai spus că restric ...

Simona Halep, vești bune pentru primul Grand Slam al anului! Ce restricții au fost anunțate la Australian Open
25/10/2021 11:17

S-au aflat restrictiile de la Australian Open, editia din 2022. Novak Djokovic ar avea de suferit. Organizatorii au anuntat măsurile impuse pentru tenismenii vaccinati si nevaccinati care vor participa la pri ...

Transylvania Open: Programul zilei - Ce sportive din România vor evolua luni
25/10/2021 11:10

 Trei sportive din Romania vor evolua luni, 25 octombrie, pe tabloul principal de simplu al Transylvania Open, competitie de categoria WTA 250 care se dispută in BT Arena din Cluj-Napoca.   Al ...

Clasamentul WTA: Simona Halep, urcare de o poziție - Câte sportive mai are România în TOP 200
25/10/2021 08:43

 Simona Halep a inregistrat o urcare de un loc in clasamentul WTA după parcursul de la Kremlin Open (a ajuns pană in sferturi). Dintre sportivele noastre aflate in TOP 200 WTA, doar Jaqueline Cristian a ...

Fotbalul judeţean merge mai departe
24/10/2021 19:18

După un moment de derută, cauzat evident de explozia cazurilor de COVID-19 la nivel de judeţ, factorii implicaţi in fotbalul amator au răsuflat uşuraţi. Campionatele judeţene continuă, noul protocol me ...

Costel Enache: ”am fost lipsiţi total de responsabilitate”
24/10/2021 19:16

Dureros eşecul de sambătă al Politehnicii, o nouă infrangere pe teren propriu, deşi adversarul a fost unul accesibil. Iarăşi penibile momente de visare, goluri din faze fixe şi iarăşi multe opinteli i ...

Loredana Juncanariu, campioana de la CS Politehnica Iași care a atins un prim vârf și în arbitraj!
20/10/2021 09:46

Loredana Juncanariu este la 22 de ani o jucătoare de bază atat la campioana CS Politehnica Iasi, cat si in echipa natională a Romaniei ce evoluează in primul din cele trei esaloane valorice rugbistice ale E ...

Emma Răducanu, încă o lovitură de marketing - A devenit imaginea unei mărci de lux
19/10/2021 21:53

 Campioană la US Open la doar 18 ani, Emma Răducanu reprezintă o adevărată mină de aur pentru firmele importante. Potrivit CNN, sportiva care reprezintă Marea Britanie a dat o nouă lovitu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei