Tibor Selymes visează să promoveze cu Ştiinţa Miroslava!

1selymes3

Dimensiune font:

| 08-08-2022 23:59

Începutul lunii aprilie, Ştiinţa Miroslava, a doua echipă a judeţului Iaşi, care, nu cu mult timp în urmă, izbutise o promovare de poveste în Liga 2, e în pericol major de retrogradare la nivel de fotbal amator. Spectrul nedoritei întoarceri în campionatul judeţean bătea puternic la uşă. Şefii clubului decid să taie în carne vie, iau măsuri radicale. Stafful tehnic este demis, se apelează la Liviu Petrache, un antrenor ultraexigent, unul pentru care disciplina e primordială. Misiunea lui, evitarea ruşinii unei căderi în Liga 4.

Al doilea pas, o săptămână mai târziu, aducerea lui Benone Dohot ca antrenor cu portarii. Fostul goal-keeper dinamovist stătea pe bară din vara lui 2021, când Politehnica Iaşi a procedat cu el la fel ca Real Madrid cu Del Bosque, atunci când mustăciosul a fost demis după ce câştigase Liga Campionilor. Dohot debutase trei foarte tineri portari (crescuţi, formaţi de el) la Liga 1. Unul dintre aceştea e acum component al echipei naţionale. Dar n-a fost suficient pentru diriguitorii clublui din Dealul Copoului...

Miroslava are însă o strategie bine gândită, un proiect de profunzime şi pe termen lung. Al treilea pas, probabil cel mai important: cooptarea unei exponent al Generaţiei de Aur ca antrenor principal. Tibor Selymes, un secui get-beget, născut la Bălan, în judeţul Harghita, dar care, din 2017, s-a făcut moldovean. Efectele acestei numiri se fac deja simiţite, deşi nu-s nici două luni de la înscăunare. O numire care a fost marea surpriză a acestei veri. Cum de a acceptat Selymes, cum de l-a convins Ştiinţa?

Răspunsul şi multe alte detalii, în interviul de mai jos, luat imediat după amicalul de sâmbătă, când Ştiinţa Miroslava a „măcelărit” Sporting Juniorul Vaslui, scor 7-2.

- Tibi, cum se face că ai devenit ieşean?

- Am venit la Poli Iaşi ca director sportiv, în 2017, mi-am adus şi familia, părea un proiect de anvergură, pe termen lung, mi-am înscris copiii la şcoală aici, însă un an mai târziu totul s-a prăbuşit. Dar mă stabilisem la Miroslava şi, atunci, am hotărât să rămân aici măcar până ce fata termină liceul. E în clasa a XII-a, dar acum a intervenit oportunitatea asta, să antrenez Ştiinţa...

- Să înţeleg că, după ce termină fata liceul, vei pleca?

- Nu, nu, nu! Dar ştii cum e viaţa de antrenor! Azi eşti aici, mâine dincolo şi tot aşa. Nu ştii unde poţi ajunge, dar sper să rămânem aici, să facem clubul ăsta să ajungă în Liga 2, să facem o echipă bună, competetitivă, să jucăm fotbal, să aducem cât mai mulţi suporteri în tribune.

 

Fostul mare internaţional nu se ascunde după echivocuri, nu joacă deloc la alibi, e foarte ferm şi o spune răspicat. Deşi a preluat o echipă care a avut mari emoţii cu retrogradarea în sezonul precedent, Selymes şi-a fixat drept obiectiv imediat promovarea în Liga 2.

- Obiectivul pentru anul acesta ar fi play-off, promovare...?

- Da, de asta am şi venit, să promovăm. Ne trebuie un lot puternic şi, uşor-uşor, am strâns câţiva jucători. Numeric, stăm foarte bine. Şi calitativ, pot spune. Eu cred că dacă schimbăm un pic mentalitatea, putem să ne batem cu succes pentru promovare.

- Am văzut că ai adus câţiva jucători cu experienţă, restul sunt puştani...

- Da, sunt mulţi copii, trebuie să te bazezi pe ei, să-i creşti. Din păcate, unii au carenţe mari, pe care, la vârsta de 16-17 ani n-ar trebui să le aibă. Dar muncim, sper să le remediem cât mai repede, acuşi începe campionatul, timpul nu te iartă!

- Uite un exemplu, jucătorul din banda stângă, Frank, foarte bun, viteză, explozie, tehnică, dar se grăbeşte, pleacă prea devreme, în prima repriză a fost prins de vreo patru ori în ofsaid!

- Are şi el momentele lui, încă nu suntem puşi la punct cu toate, mai avem, mai avem mult de lucru.

 

„Nu vreau să mai luăm goluri din faze fixe”

Tibi e entuziast şi optimist, dar foarte realist şi meticulos în munca lui. Nu arde etapele, e obligat să le comprime, caută soluţii, se zbate. Unele abordări în ceea ce priveşte strategia de joc sunt de natură a intriga, însă el are justificări.

- Ai preluat echipa de două-trei luni.

- Două luni.

- Abia eşti la capitolul „evaluarea lotului”. Sau l-ai terminat?

- Trebuie să ne grăbim, începe campionatul. Sunt deja la „strategia de joc”, aproape la fiecare meci din pregătire am dat două-trei goluri, ajungem uşor în faţa porţii. Din păcate am şi luat câteva mult prea uşor.

- Am observat o chestie ciudată, nu cred că-i întâmplare! La ambele vârfuri pe care le-ai folosit azi, acelaşi comportament, pe care îl socotesc de-a dreptul bizar. La cornerele adversarului, au coborât prea mult, până la marginea careului mare, nu mai rămâne nimeni la centrul terenului, pentru un eventual contraatac. Aşa le-aţi spus voi?

- Da, da!

- De ce?

- Asta-i strategia noasră, în primul rând, să nu luăm goluri. Anul trecut, echipa asta a primit, aproape la fiecare meci, gol din faze fixe.

- Aţi avut, pe final, o respingere excelentă după un corner, s-ar fi putut un contraatac, dar nu era nimeni la centrul terenului...

- Ne asumăm astfel de momente, ştiu că putem pierde asemenea oportunităţi, dar nu mai vreau să luăm goluri din faze fixe.

- Bine, dar dacă atacanţii coboară prea mult, invită fundaşii centrali în careul vostru. Azi (sâmbătă), vasluienii n-au făcut-o, dar dacă veneau cu toţii în careu?

 

- Nicio problemă, suntem şi noi cu toţi. Dueluri unu vs. unu, jucătorii mei trebuie să înveţe să le câştige, indiferent de zona tereneului unde se petrece confruntarea.

- Dar nu ştii cum sare mingea, o deviere nefericită, aglomeraţie mare, iese gol din nimic.

- Nu-i o problemă, îmi asum decizia asta.

 

„Nici PSG nu face omogenizare în două luni! Cu Messi în echipă! ”

- Ai terminat evaluarea, cum stai cu strategia de joc?

- Am creionat-o, trebuie să finisăm, să lucrăm la „acordul fin”.

- Şi la omogenizare. Am văzut câteva nesincronizări între jucători.

- E normal. Dacă vin jucători noi, vine antrenor nou... nici PSG nu face omogenizare în două luni. Cu Messi în echipă. Îţi trebuie timp pentru aşa ceva. Nu-l prea avem, din păcate.

- Echipa arată bine, jucătorii comunică mult în timpul meciului...

- Aoleu! Încearcă, ei încearcă încă, dar n-au ajuns la nivelul care trebuie. Nu vorbesc cât aş vrea eu să vorbească. Nu sunt încă foarte eficienţi în comunicare.

 

În afara faptului că Selymes şi stafful său pun mare accent pe promovarea juniorilor, atât din pepiniera proprie, cât şi de la celelalte echipe din judeţ, banca tehnică a Ştiinţei Miroslava mai mizează pe ceva care se poate transforma într-o carte câştigătoare. Resuscitarea talentelor ce, la un moment dat, păreau irosite.

 

- Mai am o nedumerire: Nuţă Munteanu, fundaş central! El e jucător de construcţie, cel mai bun randament în dă în spatele vârfului...

- Da, dar el n-a jucat şapte luni, e greu, nu ştiu ce să zic, n-a jucat, nu s-a antrenat, el trebuie să tragă tare, cel puţin patru luni, ca să-şi recapete tonusul de competiţie. Voi vedea unde şi cum îl voi folosi. Partea bună e că-i polivalent. Depinde de el, de cum se pregăteşte, i-am dat o şansă, aşa cum sunt dispus să fac şi cu toţi cei în situaţia lui.

 

Selymes, Petrache şi Dohot s-au pus pe treabă, aşa cum sunt ei învăţaţi s-o facă. Temeinic şi îndârjit. Cei trei sunt pe aceeaşi lungime de undă, colaborare optimă între ei.

 

- Cu staff-ul tehnic cum te împaci? Am văzut că tot îţi şuşotea Liviu câte ceva în timpul meciului. Benone n-a ieşit de pe bancă decât în pauză.

- Foarte bine, ne-am apucat de-o treabă, vrem s-o ducem la bun sfârşit. Ne-am fixat nişte obiective, trebuie să le îndeplinim!

a consemnat Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Încă o surpriză mare la CM 2022: Belgia, învinsă de Maroc
27/11/2022 17:01

 Nationala Marocului a furnizat surpriza zilei de la CM 2022 din Qatar, reusitele lui Sabiri (73' - din lovitură liberă) si Aboukhlal (92') aducand o victorie uriasă contra Belgiei (2-0), una dintre mar ...

Programul meciurilor de duminică, la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar/ Spania – Germania, cea mai așteptată confruntare
27/11/2022 11:24

Programul partidelor de duminică, de la Cupa Mondială din Qatar: Ora 12:00 Japonia – Costa Rica (Grupa E) Ora 15:00 Belgia – Maroc (Grupa F) Ora 18:00 Croaţia – Canada (Grupa F) Ora 2 ...

CM 2022: Argentina învinge Mexicul și speră la calificarea în optimi / Messi și-a luat revanșa în fața criticilor
27/11/2022 00:46

 După ce in primul meci din grupă a pierdut surprinzător in fata Arabiei Saudite, Argentina nu si-a mai permis niciun pas gresit si a invins Mexicul, scor 2-0, după un meci cu putine faze de poartă. ...

CM Qatar 2022: Campioana mondială, prima echipă calificată în optimi
26/11/2022 20:02

 Franta s-a impus in cel de-al doilea meci al grupei D in fata Danemarcei (2-1), la capătul unui meci dominat de elevii lui Didier Deschamps si s-a calificat in optimile de finală ale competiti ...

Australia învinge Tunisia și visează la optimile CM 2022 Qatar
26/11/2022 14:10

 Australia a invins la limită reprezentativa Tunisiei, scor 1-0, si a urcat pe locul al doilea in Grupa D a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar. Mitchell Duke        Golul a fost ...

CM 2022 Qatar: Anglia, ținută în șah de SUA / Ultima etapă devine decisivă în Grupa B
25/11/2022 23:47

 Meciul dintre Anglia si SUA se anunta a fi unul spectaculos, dar jucătorii nu au fost de acord si au oferit un 0-0 de toată frumusetea, vineri, pe Al Bayt Stadium. Harry Kane, duel cu Tim Ream la CM ...

Ironia Campionatului Mondial: prima echipă eliminată din competiție este țara gazdă
25/11/2022 23:43

 În urma infrangerii suferite vineri, in meciul cu Senegal, şi a egalului inregistrat intre Ţările de Jos şi Ecuador, echipa ţării gazdă, Qatar, este prima reprezentativă care nu mai are nici ...

Când începe Cupa Mondială de fotbal Qatar 2022? Programul meciurilor, grupe și statistici
25/11/2022 16:11

Finalul anului 2022 aduce iubitorilor de fotbal cea mai mare bucurie: Campionatul Mondial. 32 de echipe s-au calificat după etapa preliminară si au pregătit bagajele pentru Qatar, exotica destinatie a meciur ...

CM 2022 Qatar: Iranul marchează în minutele 98 și 101 și câștigă dramatic meciul cu Țara Galilor
25/11/2022 15:16

 Iranul a sperat la victorie contra Tării Galilor pană in ultimul moment, iar eforturile au fost recompensate cu două goluri venite tarziu in meci: minutele 98 si 101. Partida contand pentru Grupa B de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei