10 boli rare și foarte ciudate, care nu par de pe Pământ

default

Dimensiune font:

| 31-03-2017 09:41

 Corpul uman este plin de mistere. Cu cât ne străduim mai tare să-l înțelegem, cu atât mai fascinante devin fenomenele care se manifestă în interiorul nostru. Un ușor dezechilibru în oricare dintre aceste procese interne poate cauza afecțiuni ciudate, precum hiperelasticitatea corpului sau auzul mișcării globilor oculari. În acest articol vă prezentăm 10 boli rare ce par incredibile, dar sunt cât e poate de reale.

1. Sindromul Tourette asociat cu coprolalie

Oamenii care suferă de sindromul Tourette asociat cu coprolalie rostesc cuvinte porcoase sau înjurături în timp ce manifestă anumite ticuri fizice (mișcări bruște ale corpului). Și înjurăturile, și ticurile fizice sunt involuntare și incontrolabile.

Nu este obligatoriu ca oamenii ce suferă de sindromul Tourette (care se manifestă prin ticuri) să sufere și de coprolalie (verbalizarea cuvintelor porcoase). Doar 10% dintre oamenii care au sindromul Tourette suferă și de coprolalie.

Pentru că cei mai mulți oameni care au această afecțiune nu sunt conștienți că se confruntă cu o boală, ei sunt adeseori stigmatizați de societate, care îi consideră bădărani, nebuni sau – în cel mai bun caz – neadaptați.

2. Dermatografia

boli rare - Dermatografia

Dermatografia este o afecțiunea din cauza căreia apar cicatrici pe corp ori de câte ori pielea este atinsă mai dur sau scărpinată. Aceste semne dispar, de regulă, după 30 de minute.

În analele de boli rare, dermatografia mai este cunocută și sub numele mai simplu de „scris pe piele”. Când persoanele afectate de această maladie se scarpină ușor, locul se înroșește, se umflă și capătă aspectul unei urme de bici.

În cazuri extreme, cicatricile durează câteva zile. Dermatografia se manifestă din cauza degajării de histamină la suprafața pielii.

În afară de scărpinat, dermatografia mai poate fi declanșată de stres, haine strâmte, ceasuri și brățiri, rame de ochelari, infecții sau schimbări rapide de temperatură.

3. Sindromul Ehlers-Danlos

boli rare sindromul Ehlers-Danlos


Sindromul Ehlers-Danlos este o afecțiune determinată genetic, ce cauzează deficit de colagen în corp, care face ca pielea să fie superelastică, încheieturile hiperflexibile, degetele deformate și multe alte defecte dureroase.

În corpul uman, colagenul ajută la menținerea sănătății și integrității fizice a țesuturilor, împiedicându-le, totodată, să se deformeze. Absența sau deficitul de colagen va face ca țesuturile să devină mai elastice, generând sindromul Ehlers-Danlos.

De cele mai multe ori, acest sindrom generează dureri suferinzilor. Din cauza hipermobilității articulațiilor, bolnavii pot avea dificultăți la realizarea celor mai simple acțiuni, cum ar fi răsucirea clanței sau a cheii în ușă.

4. Tinitus

boli rare - tinitus

Tinitus este o afecțiune ce face să auzi un țiuit constant și continuu, în condițiile în care nu se produce în realitate niciun agomot. Oamenii care suferă de tinitus „aud” un țiuit constant. Sunetul pare că este perceput fie cu una, fie cu ambele urechi.

În anumite cazuri, sunetul poate fi un clic, un șuierat sau un zumzet de tonalitate joasă, în loc de țiuit. Au fost înregistrate și cazuri când persoane afectate de tinitus au afirmat că aud muzică sau voci de neînțeles.

Tinitus apare la oameni care și-au pierdut auzul din cuza unor șocuri fonice (zgomote puternice) sau care au suferit infecții ale urechilor, tumori pe creier, stres emoțional, lovituri la cap sau chiar boli de inimă.

Efectele tinitusului pot fi ameliorate prin audioterapie. Deocamdată, nu este cunoscut niciun medicament care tratează definitiv această afecțiune.

5. Boli rare – Akinetopsia

boli rare - akinetopsia

Akinetopsia este o afecțiune neuropsihologică din cauza căreia nu poți percepe mișcarea obiectelor. Este o tulburare cu adevărat stranie, deoarece izolează pacientul într-o lume complet statică, lipsită de mișcare.

Iată cum descrie un suferind de akinetopsie viața sub imperiul acestei maladii: „Totul pare înghețat în timp. Este ca și cum ai pune un film pe pauză, apoi ai derula înainte și l-ai pune iar pe pauză”. Oamenii afectați de akientopsie nu știu cum arată mișcarea. Ei văd doar „static” orice corp aflat în mișcare.

Iată cum poate fi văzută, în termenii unui suferind de akinetopsie, mișcarea unei persoane: „Stătea lângă mine, dar brusc a apărut  în celălalt colț de cameră”. Ei nu disting procese precum mersul sau fuga. Deocamdată, nu există leac împotriva akinetopsiei.

6. Tulburarea de identitate și integritate a corpului

boli rare - Tulburarea de identitate si integritate a corpului

Tulburarea de identitate și integritate a corpului este o afecțiune ce face ca o persoană ă simtă că o parte a corpului îi este străină. Din acest motiv, bolnavii simt că pot reveni la normalitate doar prin îndepărtarea acelei părți de corp. Cei care suferă de această tulburare simt nevoia ca partea de corp „străină” să le fie amputată.

Uneori, pornirea este atât de puternică, încât recurg singuri la astfel de gesturi, provocându-și răni fatale. A fost înregistrat inclusiv un caz în care o femeie s-a orbit singură, pentru că simțea că ochii nu îi aparțin.

7. Boli rare – Sindromul Poland

boli rare - sindromul poland

Sindromul Poland este o malformație congenitală ce se manifestă prin absența mușchilor pectorali mari sau prin subdezvoltarea acestora. De obicei, apare pe partea dreaptă a pieptului.

Uneori și alți mușchi – ai umerilor sau coapselor – de pe aceeași parte a corpului sunt subdezvoltați. Din cauza acestui defect apar și alte complicații, precum coaste mai scurte sau sâni cu aspect anornal.

Tratamentul este chirurcgical și constă, de cele mai multe ori, în introducerea unor implanturi în zonele afectate.

8. Hipertrofia sânilor

boli rare - hipertrofia sanilor

Hipertrofia sânilor face ca sânii să crească foarte mari, păstrându-și structura histologică normală. Această boală a fost descrisă pentru prima dată în 1648.

Hipertrofia poate afecta unul sau ambii sâni, care pot ajunge până la 3% din greutatea corpului femeii. Dacă se manifestă pe ambele părți ale corpului, hipertrofia va face ca unul dintre sâni să pară mai mare decât celălalt.

9. Sincopa de micțiune

boli rare - sincopa de mictiune

Sincopa de micțiune provoacă pierderea cunoștinței unei persoane în timpul urinării. Persoanele afectate de această mladie devin palide, transpiră, au stări de greață și slăbiciune, urmate chiar de leșin imediat după urinare.

Pierderea cunoștinței nu este de durată. Cei mai mulți pacienți sunt bărbați și – deocamdată – nu există tratament pentru această afecțiune.

10. Boli rare – Epidermodisplazia veruciforma

boli rare - Epidermodisplazia veruciforma

Epidermodisplazia veruciforma este o boală de piele transmisă genetic. Bolnavului îi apar pe corp excrescențe ca niște solzi sau negi cu aspect de scoarță de copac.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de „om-copac”, așa cum mai este numită popular boala, a fost al indonezianului Dede Koswara. Într-o intervenție chirurgicală din 2008, doctorii i-au îndepărtat acestuia 6 kg. de negi de pe mâini și picioare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei