10 civilizații antice care făceau sacrificii umane rituale

default

Dimensiune font:

| 14-01-2018 11:49

 Cu toții ne înfiorăm la gândul de a sacrifica viața unei persoane în scopul de a face pe plac unei zeități. Societatea modernă asociază ideea de sacrificii umane cu ritualuri brutale sau satanice.

Totuși, civilizații antice, de mult dispărute, considerate de savanți a fi fost foarte bogate și avansate, priveau sacrificiile umane ca pe o parte normală a vieții.

Unele culturi antice practicau uciderea rituală a oamenilor pentru a câștiga bunăvoința zeilor, în timp ce altele o practicau pentru a arăta respect și loialitate conducătorilor lor. Ritualul putea fi atât de senin precum simplul băut al unei otrăvi, sau atât de crud precum fi îngroparea sau arderea de viu.

Dar, mai presus de orice, aceste sacrificii umane erau considerate perfect normale.

1. Sacrificiile umane la cartaginezi

sacrificii umane

Societatea cartagineză a fost paradoxală, prin faptul că era una dintre cele mai bogate și puternice civilizații din lumea antică și desfășura, totuși, ritualuri pe care până și contemporanii săi „barbari” le considerau îngrozitoare. Acestea includeau sacrificarea de copii.

Mulți experți cred astăzi că „ofranda de copii” pentru a câștiga bunăvoința zeilor i-a ajutat pe cartaginezi să controleze populația în creștere. Ei mai cred, de asemenea, că sacrificarea copiilor era făcută intenționat de către părinții cartaginezi bogați pentru a-și păstra averea intactă.

Este estimat că, din 800 î.e.n. până în 146 î.e.n., când romanii au cucerit Cartagina, aproximativ 20.000 de copii au fost sacrificați. Totuși, nu toți experții sunt de acord că anticii cartaginezi practicau sacrificii umane, și mai ales că sacrificau copii.

Unii susțin că rămășițele pământești ale copiilor arată că aceștia au murit din cauze naturale.

2. Israeliții și sacrificiul uman

sacrificii umane

Mulți savanți cred cu tărie că israeliții din antichitate practicau „o ofrandă de copii arși” în numele unui zeu antic din Canaan numit Moloch.

Nu întreg Israelul antic practica sacrificii umane; experții cred că acestea erau practicate de un cult israelit ai cărui membri își consacraseră viața adorării lui Moloch, și că ritualul avea o origine canaanită.

Unii experți nu sunt de acord cu această ipoteză, susținând că Moloch n-a existat niciodată în societatea israelită antică. Pentru acești savanți, cuvântul MLK, din care a deriva numele Moloch, nu înseamnă „zeu”, ci „sacrificiu”.

3. Etruscii și sacrificarea semenilor

sacrificii umane

Etruscii au fost un popor antic care a trăit în Italia zilelor noastre. Erau fermieri și negustori care făceau afaceri atât cu Grecia, cât și cu Cartagina.

Pe lângă agricultură și negustorie, etruscii se bazau pe minerale pentru a-și susține economia. Timp de mulți ani, savanții nu au vrut să accepte că etruscii practicau sacrificii umane.

Dar, când arheologii de la Universitatea din Milan au descoperit dovezi importante în Tarquinia, în Italia, s-a dovedit că etruscii practicau sacrificiile umane. Arheologii au descoperit rămășițele cătorva adulți, sugari și copii mai mari, care erau fie străini, fie bolnavi sau de rang social inferior.

Pe lângă rămășițele umane, arheologii au descoperit, de asemenea, o clădire sacră, un altar de piatră și „un depozit ritual de putere seculară”, care includea o trompetă, un topor și un scut.

4. Sacrificii umane în China antică

sacrificii umane

Practica sacrificiului uman era foarte comună și în China antică, mai ales în timpul dinastiei Shang – prima dinastie chineză care a lăsat dovezi scrise.

De fapt, dovezile arheologice sugerează că sacrificiul uman era practicat la scară mare în timpul dinastiei Shang. Scopul era îndoit: control politic și comunicare religioasă.

Experții cred că existau trei tipuri de sacrificii umane practicate de cei din dinastia Shang. În „sacrificiile în puțuri” erau sacrificați bărbați tineri .

Corpurile lor erau dezmembrate și îngropate fără posesiuni personale. În „sacrificiile de fundație” erau folosiți copii și sugari.

Dovezile arheologice arată că aceștia aveau parte de o moarte violentă și că erau și ei îngropați fără posesiuni. În cel de-al treilea tip de sacrificii, erau sacrificate fete tinere.

Spre deosebire de primele două cazuri, ele erau așezate în poziția standard de îngropăciune, iar trupurile lor erau păstrate intacte.

5. Celții și sacrificiile umane

sacrificii umane

Celții practicau sacrificiile umane ca parte a ritualurilor lor religioase și există numeroase dovezi care probează acest lucru. Există operele scrise ale istoricilor greci și romani, texte irlandeze scrise în Evul Mediu și dovezi arheologice recente.

Strabon, geograf și filosof grec, a consemnat ritualul celt al sacrificiilor umane în cartea sa, Geografia. El a scris următoarele:

„Ei (celții) loveau în spate, cu o sabie, un om care fusese desemnat pentru sacrificare și făceau profeții în funcție de convulsiile morții lui; și nu făceau sacrificii fără prezența druizilor.”

Mai mult, Strabon a descris și felul în care celții sacrificau cu ajutorul unei figurine uriașe:

„Construiau o figură uriașă din paie și lemne, și după ce aruncau vite și tot felul de animale sălbatice și oameni în ea, făceau o ofrandă aprinsă din toată această construcție.”

Mulți savanți se îndoiesc de adevărul consemnărilor lui Strabon, precum și de al altor istorici greci și romani, în primul rând fiindcă operele lor erau pline de propagandă politică. Totuși, descoperirea unui cadavru de bărbat în mlaștina din Lindow a dovedit, o dată pentru totdeauna, că celții practicau sacrificiile umane, până la un punct.

Despre omul din Lindow se spune că a fost „strangulat, lovit în cap și i s-a tăiat beregata, într-o succesiune rapidă, după care a fost abandonat în mlaștină.”

6. Sacrificiile umane în Hawaii

sacrificii umane

Hawaienii antici credeu că prin sacrificarea oamenilor ei puteau câștiga bunăvoința lui Ku, zeul războiului și al apărării, fiind astfel victorioși în bătăliile lor. Sacrificiile erau practicate în temple numite Heiau.

Oamenii folosiți erau prizonieri, mai ales șefi ai altor triburi, care erau „atârnați cu capul în jos pe scânduri de lemn”. Preotul era uns cu sudoarea colectată de la cei sacrificați.

Apoi cel sacrificat era bătut în mod repetat până când carnea lui devenea moale. În final, era eviscerat. Ritualul nu se termina aici, totuși: urmau actele de canibalism.

Odată eviscerați, carnea era „gătită sau mâncată crudă” de preot și șeful tribului.

7. Sacrificii umane – Mesopotamienii

sacrificii umane

Mesopotamienii practicau sacrificiul uman ca parte a ritualurilor funerare ale familiilor lor regale și de elită. Servitori ai palatului, războinici și slujitoare erau sacrificați cu scopul de a-și însoți stăpânii în viața de apoi.

După ce erau uciși, corpurile lor erau puse într-o ordine sistematică, decorativă. Războinicii aveau armele lângă ei, în timp ce servitoarele erau împodobite cu văluri.

Timp de mulți ani, experții au crezut că acești sacrificați erau uciși cu otravă. Totuși, examinări mai noi arată că moartea lor era mult mai brutală – erau înjunghiați în cap cu un țăruș, o moarte dureroasă, dar rapidă.

8. Aztecii și sacrificiile umane

sacrificii umane

Societatea aztecă recurgea la sacrificii umane pentru ca soarele să nu moară. Aztecii credeau cu tărie că sângele uman era „forță sacră a vieții”, și că zeul soarelui, Huitzilopochtli, avea nevoie de el pentru hrană.

Aztecii practicau sacrificii umane brutale și îngrozitoare, atât asupra voluntarilor cât și asupra membrilor altor triburi, capturați în timpul războiului. Într-un astfel de tip de ritual, celui sacrificat i se cerea să urce scările templului.

Când ajungea în vârf, un preot îi deschidea stomacul, tăind de la gât până la burtă. Preotul oferea apoi inima zeilor, în timp ce corpul celui sacrificat era dezmembrat la baza templului.

Estimările în ceea ce privește anvergura acestor sacrificii sunt dezbătute aprins, o problemă complicată de faptul că sunt disponibile puține surse neutre.

9. Sacrificii umane – Egiptenii

sacrificii umane

Mulți cercetători din zilele noastre opinează că egiptenii antici practicau sacrificiile umane. Deși există experți care nu sunt de acord cu asta, morminte găsite în Abydos demonstrează că vechii egipteni practicau măcar sacrificii ale slujitorilor, în care personaje-chei sau esupuși ai faraonului erau uciși pentru a continua să slujească în viața de apoi.

Renumitul egiptolog George Reisener sugera că mormintele faraonilor Djer și Aha au fost umplute cu slujitori care au fost sacrificați fiind îngropați de vii, alături de uneltele lor. Reisener a emis și ipoteza că soția faraonului Djer a fost îngropată de vie odată cu cadavrul monarhului.

Se pare că, în timp, aceste sacrificii ale slujitorilor au fost înlocuite îngroparea de figurine umane simbolice.

10. Sacrificiile umane la incași

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei