10 curiozități despre zebre, animalele-emblemă ale Africii

0000   0141700

Dimensiune font:

| 16-09-2019 12:06

 Datorită aspectului lor unic, zebrele sunt niște animale imposibil de trecut cu vederea. Tiparul lor dungat le-a transformat în muze pentru creatorii de modă și în adevărate ținte pentru mulțimile care vizitează grădinile zoologice. Însă zebrele sunt mult mai mult decât niște „cai cu dungi”. Iată zece curiozități despre zebre, animalele-emblemă ale Africii.

Tiparul dungat este unic

Curiozitati despre zebre 01
Tiparul fiecărei zebre este unic. Foto: visiontoursandsafaris.com

1. Iată prima informație de pe lista noastă de curiozități despre zebre: la ce servesc dungile? Inițial, se credea că dungile le oferă zebrelor protecție, camuflându-le în iarba înaltă a savanei.

Deși alb-negru, tiparul dungat al zebrei este confundat ușor cu iarba din savană de către principalul ei prădător, leul (care suferă de daltonism). Însă cercetările desfășurate în 2016 au arătat că dungile nu au rolul de camuflaj, deoarece prădătorii miros zebrele înainte de a le putea vedea. 

O altă teorie este aceea că dungile ajută animalul să-și regleze temperatura corpului. Unii cercetătorii susțin că alternanța dintre dungile negre și cele albe face parte dintr-un mecanism complex de eliberare a căldurii, alții spun că dungile nu au niciun rol în termoreglare.

Alți specialiști susțin că, de fapt, dungile țin la distanță muștele și celelalte insecte. Un experiment a arătat că, deși zburau în jurul zebrelor la fel de mult ca în jurul cailor, muștele se așezau pe zebre mult mai rar.

Trei zebre
Foto: smithsonianmag.com

În cele mai multe cazuri, dungile dezorientau muștele, care sfârșeau prin a intra în coliziune cu zebrele, în loc să se așeze pe ele.

2. Lățimea dungilor și distanța dintre ele diferă de la o specie la alta. Mai mult, cu cât mai la sud trăiește zebra, cu atât mai mare este distanța dintre dungi. De asemenea, nu există două zebre din aceeași specie care să aibă dungi identice. Tiparul de pe zebră este unic, la fel ca amprentele digitale sau linguale.

 

Curiozități despre zebre: Trăiesc în „haremuri”

3. Există trei specii de zebre: zebra lui Burchell, cunoscută și drept „zebra comună”, zebra lui Grevy, botezată după Jules Grevy, președintele francez care a primit cadou un astfel de animal, și zebra Equus sau „zebra de munte”.

Toate cele trei specii pot fi întâlnite doar în Africa și aparțin genului Equus, care include caii și măgarii. 

4. Pielea zebrei este neagră. La fel ca în cazul pisicilor, al câinilor sau al ghepardului, tiparul dungat al zebrei nu este prezent și pe piele. Pielea animalului este complet neagră, ceea ce pare să lămurească una dintre cele mai răspândite curiozități despre zebre: sunt ele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

5. Zebrele sunt, în general, animale sociale. Cu toate acestea, structura socială depinde de specie. Zebrele de munte și zebrele comune trăiesc în grupuri (denumite „haremuri”), formate dintr-un mascul și până la șase femele și puii lor.

Curiozitati despre zebre 02
Foto: environment.gov.za

Spre deosebire de aceste două specii, zebrele lui Grevy nu formează legături sociale permanente. Grupurile nu stau împreună mai mult de câteva luni. Puii stau trăiesc cu mamele lor, masculii trăiesc singuri.

6. Zebrele sunt încrucișate cu alte cabaline cel puțin din secolul al XIX-lea. De obicei, „zebroidele” arată ca părintele non-zebră (cal sau măgar), dar sunt dungate. 

Nu se lasă domesticite

7. În general, zebrele au rezistat tuturor eforturilor de domesticire. Probabil că nu au putut fi domesticite din cauza naturii lor agresive – aceeași trăsătură care le permite să supraviețuiască pe câmpiile Africii.

Și așa ajungem la una dintre cele mai interesante curiozități despre zebre: zoologul excentric Lionel Walter Rothschild (1868-1937), al doilea baron de Rothschild, a reușit să dreseze niște zebre și să le înhame la caleașca sa, plimbându-se astfel prin Londra.

Rothchild - Curiozitati despre zebre 02
Walter Rothschild conducând trăsura trasă de zebre către Palatul Buckingham. Foto: thomsonsafaris.com

Însă Rothschild și-a dat seama că zebrele nu erau potrivite pentru călărit și că alte eforturi de domesticire nu își aveau rostul.

8. Zebrele nu aleargă la fel de repede precum caii. Viteza lor maximă este de aproximativ 56 de kilometri pe oră, însă au o anduranță excelentă. De asemenea, galopul în zig-zag le ajută să scape de prădători. 

9. O zebră încolțită lovește cu copitele și mușcă pentru a se apăra. Au existat numeroase relatări despre zebre care au ucis lei, de obicei lovindu-i cu copitele în cap. Au existat și zebre care au rupt maxilarele leilor, aceștia murind în cele din urmă prin înfometare.

10. Cel mai bătrân mascul din familie are cele mai mari responsabilități. În timpul migrației anuale în căutare de mâncare și apă, masculul trebuie să se asigure că grupul nu se îndepărtează prea mult de sursa de apă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei