0000   0141700

Dimensiune font:

10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare

| 12-09-2019 23:23

 E ușor să uiți de realizările tehnologice ale omenirii de-a lungul epocilor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic ar trebui să ne amintească de drumul lung pe care l-am străbătut drept civilizație.

Lucruri considerate acum banale – cum ar telefonul inteligent, cuptorul cu microunde și frigiderul – sunt niște realizări importante. Ele au fost făcute posibile de secole de cercetare în domeniul fizicii și al ingineriei și, uneori, de niște accidente fericite.

Pentru a ilustra progresul, îți prezentăm zece prototipuri ale unor dispozitive populare, pentru a le putea compara cu „descendenții” lor moderni. În anumite cazuri, diferențele sunt uimitoare.

1. Telefonul mobil

„Alo! Martin Cooper la telefon.” Foto: Wikimedia

Poate că citești acest articol pe un smartphone. Telefoanele mobile de azi sunt foarte mici și ușoare. Dar îți aduci aminte de prototipul telefonului mobil? 

Primele telefoane mobile au fost dezvoltate de Motorola, în 1973. Fotografia se mai sus îl înfățișează pe Martin Cooper, un inginer care a lucrat la dezvoltarea primului telefon mobil, modelul DynaTAC al celor de la Motorola (poate fi văzut în fotografie).

După standardele moderne, telefonul acesta poate fi numit cu greu „portabil” – era de mărimea și greutatea unei cărămizi și avea nevoie de o perioadă de încărcare de zece ore pentru a oferi nu mai mult de 30 de minute de conversație.

2. Telefonul fix

„Alo! Alexander Graham Bell la telefon.” Foto: Wikimedia

În 1892, Alexander Graham Bell a efectuat primul apel telefonic, sunând din New York în Chicago. Dispozitivul din fotografie nu pare prea masiv, însă, în comparație cu smartphone-urile moderne, este un dinozaur.

 

Mulți nu îl consideră pe Bell ca fiind cel care a dus la desăvârșire primul telefon, însă a fost primul care a patentat acest dispozitiv și care l-a fotografiat. 

3. Sateliții

Satelitul Sputnik 1 avea diametrul de 58 de centimetri și cântărea 83 de kilograme. A stat 21 de zile pe orbita Pământului, timp în care a înconjurat planeta de 1440 de ori. Foto: Wikimedia/NASA

Nu ne putem imagina lumea de azi fără sateliți. Ne bazăm pe informațiile oferite de sateliți ori de câte ori folosim o aplicație de navigare, când ne uităm la televizor sau când vrem să aflăm cum va fi vremea.

Aproape 2.000 de sateliți operaționali orbitează Pământul. Până în 1957, nu era niciunul. În imagine poți vedea Sputnik 1, satelitul sovietic care a devenit primul satelit care a orbitat Pământul.

La numai 21 de zile după lansare, Sputnik a ars căzând prin atmosfera planetei noastre. Chiar și în ziua de azi, sateliții rezistă rareori mai mult de 15 ani în spațiu.

4. Bicicleta

Confecționată din lemn și lipsită de pedale, această bicicletă seamănă mai degrabă cu o jumătate de căruță. Foto: Wikimedia 

Bicicletele timpurii erau foarte plictisitoare. Acest prototip este din jurul anului 1820, la numai trei ani după ce modelul a fost proiectat de Karl von Drais, în 1817.

Aceste modele erau confecționate în întregime din lemn și nu aveau pedale sau mecanisme care să le propulseze. Ca să înaintezi, trebuia să te împingi cu picioarele în pământ.

5. Becul

„Strămoșul” becului din zilele noastre. Foto: Wikimedia

La fel ca în cazul telefonului, inventarea și comercializarea becului au fost făcute posibile de decenii de cercetare în domeniul fizicii. Persoana care a brevetat primul bec viabil din punct de vedere comercial a fost Thomas Edison, în 1879.

Imaginea de mai sus arată câteva dintre lămpile cu filament de carbon ale lui Edison, fabricate în deceniul nouă al secolului XIX. 

6. Televizorul

Vladimir Kosma Zvorkin (1889-1982), inginer angajat la compania Westinghouse, face o demonstrație a noului său televizor cu raze catodice. Mildred Birt (dreapta) este unul dintre primii telespectatori. Imaginile difuzate sunt proiectate pe o oglindă din partea superioară a dispozitivului, ceea ce face posibilă vizionarea de mai multe persoane în același timp. Foto: Wikimedia

Inventarea televizorului a fost o adevărată cursă. Mai mulți savanți din lumea întreagă lucrau la dezvoltarea acestui dispozitiv. Vladimir Zvorkin (în imagine alături de un prototip al „kinescopului” din 1929) și Philo Farnsworth au fost printre primii ingineri care au încercat să creeze un dispozitiv cu imagini electronice.

Primele televizoare comerciale au fost televizoarele Octagon, produse de compania americană General Electric. Tot General Electric a fost și prima companie de radiodifuziune.

7. Computerul

Primele calculatoare umpleau o cameră întreagă. Foto: Wikimedia

Primele calculatoare electronice erau o adevărată priveliște, ocupând spații uriașe și având o putere de procesare minusculă în comparație cu smartphone-ul de azi. 

În fotografia de mai sus poți vedea primul computer din lume, produs de americani și botezat ENIAC („Integrator și Computer Numeric Electronic”). Computerul a fost gata de utilizare în 1945.

Era în proprietatea guvernului SUA, costând aproximativ o jumătate de milion de dolari. Dispozitivul a fost folosit pentru a face calcule în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Calculele au ajutat la crearea bombei cu hidrogen.

8. Frigiderul

Ceea ce pare a fi un seif este, de fapt, unul dintre primele frigidere. Foto: Wikimedia

Frigiderul modern a evoluat din „cutiile cu gheață”. Începând cu deceniul șapte al secolului XIX, a început să apară tehnologia necesară pentru frigidere.

Acestea erau numite „Monitor-Tops” și erau produse de General Electric, dar sistemele de răcire ale acestor dispozitive conțineau niște substanțe chimice foarte toxice și inflamabile. 

Așa că, în anii ’20 au fost înlocuite la scară comercială cu frigiderele cu freon, cum ar fi modelul din imagine, fabricat în 1927. Desigur, după standardele de azi, aceste dispozitive sunt foarte ineficiente.

9. Cuptorul cu microunde

Primul cuptor cu microunde. Foto: Wikimedia

Percy LeBaron Spencer a descoperit accidental cuptorul cu microunde și a depus actele pentru patentare în 1945. Este o poveste fascinantă. Primele cuptoare comerciale au fost create de compania pentru care lucra Spencer, Raytheon, în 1947.

Aveau să fie numite „Radar Range” (în imagine). După cum poți vedea, erau foarte greoaie.

10. Telescopul

Telescopul lui Zacharias Janssen. Foto: Wikimedia 

 

Una dintre puținele invenții de pe această listă care s-a mărit în loc să se micșoreze este telescopul. Primele relatări despre telescoape au apărut spre sfârșitul secolului XVI.

Este posibil ca Zacharias Janssen, un inventator olandez, să fi fost prima persoană care a folosit telescopul și microscopul, în 1590. Informația aceasta nu este sigură.

În imagine, poți vedea o reproducere a unui telescop timpuriu creat de Janssen. În ziua de azi, telescoapele sunt mult mai mult decât două lentile fixate pe un tub: cu ajutorul lor, putem privi cu mult dincolo de limitele galaxiei noastre.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 07.11.2019, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. crt. - BUNURI MOBILE - Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: 1. - AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, an fabricaţie 2006, masa proprie 4664 kg, masa total autorizată 11990 kg, dimensiunile de gabarit 9545X 2500 X 3330 MM, nr. locuri 2, cilindree 4116 cmc, putere 128 KW, tip motor DCI 4CJO1, seria motor nu poate fi poansonată, sursa enegie motorină, tracţiune spate, culoare alb-gri, nr. înmatrculare VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. - 10.980,00 lei 2. - AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, caroseria furgon 21 uşi, tip Caddy, nr. identificare WV1ZZZ9KZ1R525805, an fabricaţie 2001, norma de poluare Euro 3, masa proprie 1.180 KG, nr. locuri 2, capacitate cilindrică 1,896 CMC, putere/turaţie 47/4200 (64 CP), sursa de energie motorină, tracţiune faţă, culoare albastru, nr. înmatriculare IS-05-HBD. - 1.320,00 lei ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE, APARATE DE MĂSURĂ ŞI CONTROL, MOBILIER, MATERII PRIME, OBIECTE INVENTAR etc. depozitate la sediul din mun. Vaslui, str. Metalurgiei, nr. 4, jud. Vaslui 8. - MAŞINĂ DE ALEZAT ŞI FREZAT AFD 100, nr. inv. 41416, stare tehnică funcţional; - 16.000,00 lei 11. - MAŞINĂ PRELUCRARE PRIN ELECTROEROZIUNE (ELECTROTEHNICA, TIP ROGIF20, NR. 206, an fabricaţie 1968), nr. inv. 42888, stare tehnică funcţional; - 2.500,00 lei 12. - MAŞINĂ DE ALEZAT ŞI FREZAT AFD-100, nr. inv. 41924, stare tehnică funcţional; - 16.000,00 lei Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 05.11.2019, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 05.11.2019, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro şi la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 07.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire activ - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 2.1 - Fostul Amplasament Al Filaturii De Bumbac compus din teren intravilan în st. de 42.150,95 mp şi clădiri industriale în sc. de 21.816,77 mp amplasat în intravilanul oraşului Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, dispune de utilităţi şi accesul se realizează direct din str. Gării, beneficiind de o deschidere frontală de 157,60 ml. Amplasamentul se învecinează la N şi V cu proprietăţi particulare şi la E - Construcţii SA. - 1.268.400,00 lei Activ nr. 2.2 - Utilaje/echipamente tehnologice pentru fabricare cuie şi plasă sârmă situate în Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui - conform anexa 2. - 346.722,00 lei Pentru alte informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare la licitaţie şi aplicarea regimului TVA accesaţi site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 05.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 05.11.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în Regulamentul de vânzare si caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 05.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Eroarea de la telefoanele Galaxy S10 care permite deblocarea de către orice amprentă
22/10/2019 14:22

 Compania a anunţat că va pune la punct un update software care va corecta problema. Eroarea a fost identificată de o femeie din Marea Britanie al cărei soţ a putut să-i deblocheze telefonul cu ampr ...

In Siberia s-a gasit un diamant cu totul unic. Asa ceva nu s-a mai vazut niciodata
16/10/2019 00:06

 Intr-o mina din Siberia a fost descoperit un diamant cu totul special, care are in interiorul sau prins un alt diamant. Este singurul astfel de diamant gasit pana acum. Din motive lesne de inteles a fo ...

O schita uitata a lui Da Vinci se dovedeste a fi o minune a ingineriei. Ar fi fost cel mai mare pod al acelor vremuri
14/10/2019 08:38

 Desi este cunoscut pentru lucrari ca Mona Lisa, Leonardo De Vinci era un inovator in multe domenii, inclusiv in inginerie. Pornind de la o schita realizata de Da Vinci in 1502, oameni de stiinta de la ...

Navele de război circulare, proiectul SF eșuat al rușilor
07/10/2019 13:43

 În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, constructorii de nave au inceput să folosească fierul in loc de lemn si tot mai multi ingineri credeau că sosise vremea să experimenteze cu forme noi. ...

 

Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa
06/10/2019 20:08

 Pe măsură ce tehnologia de studiere a plăcilor tectonice evoluează, geologii continuă să descopere continente dispărute. Înainte de a fi astupat in intregime, in urmă cu circa 140 de milioan ...

În Imperiul Otoman, uciderea rudelor sultanului era prevăzută de lege!
03/10/2019 09:57

 Încă de la inceput, in Imperiul Otoman era ceva obisnuit ca noul sultan să-si ucidă fratii, chiar dacă unii dintre ei erau abia sugari. Ca multe alte dinastii islamice, turcii aplicau „leg ...

Ghețarii din Norvegia scot la iveală mii de artefacte perfect conservate
26/09/2019 10:51

 Peste 2.000 de artefacte din Epoca Fierului, perfect conservate, au fost descoperite sub ghetarii din Norvegia. Adunate acolo de-a lungul unei perioade de 6.000 de ani, obiectele oferă indicii pretioase ...

Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
25/09/2019 09:48

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehni ...

Cum a fost reconstituit, in premiera, chipul unui stramos de acum 100.000 de ani (Video)
22/09/2019 23:39

 Unul dintre cei mai misteriosi stramosi ai nostri, nici macar ai tuturor, a fost omul de Denisova. In premiera, chipul lui a fost reconstituit de o echipa de oameni de stiinta din Israel, plecand de la o ...

Cum scoți petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Ține fixativul aproape!
22/09/2019 10:37

    Cum scoti petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Tine fixativul aproape!. Ti-ai pătat bluza sau perechea preferată de blugi cu ulei? Nu dispera! Există cateva trucuri care ...