0000   0141700

Dimensiune font:

10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare

| 12-09-2019 23:23

 E ușor să uiți de realizările tehnologice ale omenirii de-a lungul epocilor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic ar trebui să ne amintească de drumul lung pe care l-am străbătut drept civilizație.

Lucruri considerate acum banale – cum ar telefonul inteligent, cuptorul cu microunde și frigiderul – sunt niște realizări importante. Ele au fost făcute posibile de secole de cercetare în domeniul fizicii și al ingineriei și, uneori, de niște accidente fericite.

Pentru a ilustra progresul, îți prezentăm zece prototipuri ale unor dispozitive populare, pentru a le putea compara cu „descendenții” lor moderni. În anumite cazuri, diferențele sunt uimitoare.

1. Telefonul mobil

„Alo! Martin Cooper la telefon.” Foto: Wikimedia

Poate că citești acest articol pe un smartphone. Telefoanele mobile de azi sunt foarte mici și ușoare. Dar îți aduci aminte de prototipul telefonului mobil? 

Primele telefoane mobile au fost dezvoltate de Motorola, în 1973. Fotografia se mai sus îl înfățișează pe Martin Cooper, un inginer care a lucrat la dezvoltarea primului telefon mobil, modelul DynaTAC al celor de la Motorola (poate fi văzut în fotografie).

După standardele moderne, telefonul acesta poate fi numit cu greu „portabil” – era de mărimea și greutatea unei cărămizi și avea nevoie de o perioadă de încărcare de zece ore pentru a oferi nu mai mult de 30 de minute de conversație.

2. Telefonul fix

„Alo! Alexander Graham Bell la telefon.” Foto: Wikimedia

În 1892, Alexander Graham Bell a efectuat primul apel telefonic, sunând din New York în Chicago. Dispozitivul din fotografie nu pare prea masiv, însă, în comparație cu smartphone-urile moderne, este un dinozaur.

 

Mulți nu îl consideră pe Bell ca fiind cel care a dus la desăvârșire primul telefon, însă a fost primul care a patentat acest dispozitiv și care l-a fotografiat. 

3. Sateliții

Satelitul Sputnik 1 avea diametrul de 58 de centimetri și cântărea 83 de kilograme. A stat 21 de zile pe orbita Pământului, timp în care a înconjurat planeta de 1440 de ori. Foto: Wikimedia/NASA

Nu ne putem imagina lumea de azi fără sateliți. Ne bazăm pe informațiile oferite de sateliți ori de câte ori folosim o aplicație de navigare, când ne uităm la televizor sau când vrem să aflăm cum va fi vremea.

Aproape 2.000 de sateliți operaționali orbitează Pământul. Până în 1957, nu era niciunul. În imagine poți vedea Sputnik 1, satelitul sovietic care a devenit primul satelit care a orbitat Pământul.

La numai 21 de zile după lansare, Sputnik a ars căzând prin atmosfera planetei noastre. Chiar și în ziua de azi, sateliții rezistă rareori mai mult de 15 ani în spațiu.

4. Bicicleta

Confecționată din lemn și lipsită de pedale, această bicicletă seamănă mai degrabă cu o jumătate de căruță. Foto: Wikimedia 

Bicicletele timpurii erau foarte plictisitoare. Acest prototip este din jurul anului 1820, la numai trei ani după ce modelul a fost proiectat de Karl von Drais, în 1817.

Aceste modele erau confecționate în întregime din lemn și nu aveau pedale sau mecanisme care să le propulseze. Ca să înaintezi, trebuia să te împingi cu picioarele în pământ.

5. Becul

„Strămoșul” becului din zilele noastre. Foto: Wikimedia

La fel ca în cazul telefonului, inventarea și comercializarea becului au fost făcute posibile de decenii de cercetare în domeniul fizicii. Persoana care a brevetat primul bec viabil din punct de vedere comercial a fost Thomas Edison, în 1879.

Imaginea de mai sus arată câteva dintre lămpile cu filament de carbon ale lui Edison, fabricate în deceniul nouă al secolului XIX. 

6. Televizorul

Vladimir Kosma Zvorkin (1889-1982), inginer angajat la compania Westinghouse, face o demonstrație a noului său televizor cu raze catodice. Mildred Birt (dreapta) este unul dintre primii telespectatori. Imaginile difuzate sunt proiectate pe o oglindă din partea superioară a dispozitivului, ceea ce face posibilă vizionarea de mai multe persoane în același timp. Foto: Wikimedia

Inventarea televizorului a fost o adevărată cursă. Mai mulți savanți din lumea întreagă lucrau la dezvoltarea acestui dispozitiv. Vladimir Zvorkin (în imagine alături de un prototip al „kinescopului” din 1929) și Philo Farnsworth au fost printre primii ingineri care au încercat să creeze un dispozitiv cu imagini electronice.

Primele televizoare comerciale au fost televizoarele Octagon, produse de compania americană General Electric. Tot General Electric a fost și prima companie de radiodifuziune.

7. Computerul

Primele calculatoare umpleau o cameră întreagă. Foto: Wikimedia

Primele calculatoare electronice erau o adevărată priveliște, ocupând spații uriașe și având o putere de procesare minusculă în comparație cu smartphone-ul de azi. 

În fotografia de mai sus poți vedea primul computer din lume, produs de americani și botezat ENIAC („Integrator și Computer Numeric Electronic”). Computerul a fost gata de utilizare în 1945.

Era în proprietatea guvernului SUA, costând aproximativ o jumătate de milion de dolari. Dispozitivul a fost folosit pentru a face calcule în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Calculele au ajutat la crearea bombei cu hidrogen.

8. Frigiderul

Ceea ce pare a fi un seif este, de fapt, unul dintre primele frigidere. Foto: Wikimedia

Frigiderul modern a evoluat din „cutiile cu gheață”. Începând cu deceniul șapte al secolului XIX, a început să apară tehnologia necesară pentru frigidere.

Acestea erau numite „Monitor-Tops” și erau produse de General Electric, dar sistemele de răcire ale acestor dispozitive conțineau niște substanțe chimice foarte toxice și inflamabile. 

Așa că, în anii ’20 au fost înlocuite la scară comercială cu frigiderele cu freon, cum ar fi modelul din imagine, fabricat în 1927. Desigur, după standardele de azi, aceste dispozitive sunt foarte ineficiente.

9. Cuptorul cu microunde

Primul cuptor cu microunde. Foto: Wikimedia

Percy LeBaron Spencer a descoperit accidental cuptorul cu microunde și a depus actele pentru patentare în 1945. Este o poveste fascinantă. Primele cuptoare comerciale au fost create de compania pentru care lucra Spencer, Raytheon, în 1947.

Aveau să fie numite „Radar Range” (în imagine). După cum poți vedea, erau foarte greoaie.

10. Telescopul

Telescopul lui Zacharias Janssen. Foto: Wikimedia 

 

Una dintre puținele invenții de pe această listă care s-a mărit în loc să se micșoreze este telescopul. Primele relatări despre telescoape au apărut spre sfârșitul secolului XVI.

Este posibil ca Zacharias Janssen, un inventator olandez, să fi fost prima persoană care a folosit telescopul și microscopul, în 1590. Informația aceasta nu este sigură.

În imagine, poți vedea o reproducere a unui telescop timpuriu creat de Janssen. În ziua de azi, telescoapele sunt mult mai mult decât două lentile fixate pe un tub: cu ajutorul lor, putem privi cu mult dincolo de limitele galaxiei noastre.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Proiectoarele cu led sunt sisteme de iluminat de mare putere
29/05/2020 12:58

Proiectoarele cu led sunt sisteme de iluminat de mare putere folosite pentru amenajarea anumitor spatii comerciale, a terenurilor de sport, depozitelor, tunelurilor, monumentelor istorice, parcarilor si sunt fo ...

Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii
28/05/2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucrur ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!