10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare

0000   0141700

Dimensiune font:

| 12-09-2019 23:23

 E ușor să uiți de realizările tehnologice ale omenirii de-a lungul epocilor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic ar trebui să ne amintească de drumul lung pe care l-am străbătut drept civilizație.

Lucruri considerate acum banale – cum ar telefonul inteligent, cuptorul cu microunde și frigiderul – sunt niște realizări importante. Ele au fost făcute posibile de secole de cercetare în domeniul fizicii și al ingineriei și, uneori, de niște accidente fericite.

Pentru a ilustra progresul, îți prezentăm zece prototipuri ale unor dispozitive populare, pentru a le putea compara cu „descendenții” lor moderni. În anumite cazuri, diferențele sunt uimitoare.

1. Telefonul mobil

„Alo! Martin Cooper la telefon.” Foto: Wikimedia

Poate că citești acest articol pe un smartphone. Telefoanele mobile de azi sunt foarte mici și ușoare. Dar îți aduci aminte de prototipul telefonului mobil? 

Primele telefoane mobile au fost dezvoltate de Motorola, în 1973. Fotografia se mai sus îl înfățișează pe Martin Cooper, un inginer care a lucrat la dezvoltarea primului telefon mobil, modelul DynaTAC al celor de la Motorola (poate fi văzut în fotografie).

După standardele moderne, telefonul acesta poate fi numit cu greu „portabil” – era de mărimea și greutatea unei cărămizi și avea nevoie de o perioadă de încărcare de zece ore pentru a oferi nu mai mult de 30 de minute de conversație.

2. Telefonul fix

„Alo! Alexander Graham Bell la telefon.” Foto: Wikimedia

În 1892, Alexander Graham Bell a efectuat primul apel telefonic, sunând din New York în Chicago. Dispozitivul din fotografie nu pare prea masiv, însă, în comparație cu smartphone-urile moderne, este un dinozaur.

 

Mulți nu îl consideră pe Bell ca fiind cel care a dus la desăvârșire primul telefon, însă a fost primul care a patentat acest dispozitiv și care l-a fotografiat. 

3. Sateliții

Satelitul Sputnik 1 avea diametrul de 58 de centimetri și cântărea 83 de kilograme. A stat 21 de zile pe orbita Pământului, timp în care a înconjurat planeta de 1440 de ori. Foto: Wikimedia/NASA

Nu ne putem imagina lumea de azi fără sateliți. Ne bazăm pe informațiile oferite de sateliți ori de câte ori folosim o aplicație de navigare, când ne uităm la televizor sau când vrem să aflăm cum va fi vremea.

Aproape 2.000 de sateliți operaționali orbitează Pământul. Până în 1957, nu era niciunul. În imagine poți vedea Sputnik 1, satelitul sovietic care a devenit primul satelit care a orbitat Pământul.

La numai 21 de zile după lansare, Sputnik a ars căzând prin atmosfera planetei noastre. Chiar și în ziua de azi, sateliții rezistă rareori mai mult de 15 ani în spațiu.

4. Bicicleta

Confecționată din lemn și lipsită de pedale, această bicicletă seamănă mai degrabă cu o jumătate de căruță. Foto: Wikimedia 

Bicicletele timpurii erau foarte plictisitoare. Acest prototip este din jurul anului 1820, la numai trei ani după ce modelul a fost proiectat de Karl von Drais, în 1817.

Aceste modele erau confecționate în întregime din lemn și nu aveau pedale sau mecanisme care să le propulseze. Ca să înaintezi, trebuia să te împingi cu picioarele în pământ.

5. Becul

„Strămoșul” becului din zilele noastre. Foto: Wikimedia

La fel ca în cazul telefonului, inventarea și comercializarea becului au fost făcute posibile de decenii de cercetare în domeniul fizicii. Persoana care a brevetat primul bec viabil din punct de vedere comercial a fost Thomas Edison, în 1879.

Imaginea de mai sus arată câteva dintre lămpile cu filament de carbon ale lui Edison, fabricate în deceniul nouă al secolului XIX. 

6. Televizorul

Vladimir Kosma Zvorkin (1889-1982), inginer angajat la compania Westinghouse, face o demonstrație a noului său televizor cu raze catodice. Mildred Birt (dreapta) este unul dintre primii telespectatori. Imaginile difuzate sunt proiectate pe o oglindă din partea superioară a dispozitivului, ceea ce face posibilă vizionarea de mai multe persoane în același timp. Foto: Wikimedia

Inventarea televizorului a fost o adevărată cursă. Mai mulți savanți din lumea întreagă lucrau la dezvoltarea acestui dispozitiv. Vladimir Zvorkin (în imagine alături de un prototip al „kinescopului” din 1929) și Philo Farnsworth au fost printre primii ingineri care au încercat să creeze un dispozitiv cu imagini electronice.

Primele televizoare comerciale au fost televizoarele Octagon, produse de compania americană General Electric. Tot General Electric a fost și prima companie de radiodifuziune.

7. Computerul

Primele calculatoare umpleau o cameră întreagă. Foto: Wikimedia

Primele calculatoare electronice erau o adevărată priveliște, ocupând spații uriașe și având o putere de procesare minusculă în comparație cu smartphone-ul de azi. 

În fotografia de mai sus poți vedea primul computer din lume, produs de americani și botezat ENIAC („Integrator și Computer Numeric Electronic”). Computerul a fost gata de utilizare în 1945.

Era în proprietatea guvernului SUA, costând aproximativ o jumătate de milion de dolari. Dispozitivul a fost folosit pentru a face calcule în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Calculele au ajutat la crearea bombei cu hidrogen.

8. Frigiderul

Ceea ce pare a fi un seif este, de fapt, unul dintre primele frigidere. Foto: Wikimedia

Frigiderul modern a evoluat din „cutiile cu gheață”. Începând cu deceniul șapte al secolului XIX, a început să apară tehnologia necesară pentru frigidere.

Acestea erau numite „Monitor-Tops” și erau produse de General Electric, dar sistemele de răcire ale acestor dispozitive conțineau niște substanțe chimice foarte toxice și inflamabile. 

Așa că, în anii ’20 au fost înlocuite la scară comercială cu frigiderele cu freon, cum ar fi modelul din imagine, fabricat în 1927. Desigur, după standardele de azi, aceste dispozitive sunt foarte ineficiente.

9. Cuptorul cu microunde

Primul cuptor cu microunde. Foto: Wikimedia

Percy LeBaron Spencer a descoperit accidental cuptorul cu microunde și a depus actele pentru patentare în 1945. Este o poveste fascinantă. Primele cuptoare comerciale au fost create de compania pentru care lucra Spencer, Raytheon, în 1947.

Aveau să fie numite „Radar Range” (în imagine). După cum poți vedea, erau foarte greoaie.

10. Telescopul

Telescopul lui Zacharias Janssen. Foto: Wikimedia 

 

Una dintre puținele invenții de pe această listă care s-a mărit în loc să se micșoreze este telescopul. Primele relatări despre telescoape au apărut spre sfârșitul secolului XVI.

Este posibil ca Zacharias Janssen, un inventator olandez, să fi fost prima persoană care a folosit telescopul și microscopul, în 1590. Informația aceasta nu este sigură.

În imagine, poți vedea o reproducere a unui telescop timpuriu creat de Janssen. În ziua de azi, telescoapele sunt mult mai mult decât două lentile fixate pe un tub: cu ajutorul lor, putem privi cu mult dincolo de limitele galaxiei noastre.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei