18 decembrie 1989. Ziua în care Ceauşescu a ieşit pentru ultima oară din ţară şi misterul articolului din Scânteia Tineretului privind sfaturi pentru cei aflaţi la mare!

default

Dimensiune font:

| 18-12-2018 12:39

Ziua în care Nicolae Ceauşescu a ieşit din ţară pentru ultima oară a fost 18 decembrie 1989, chiar în timp ce la Timişoara era declarată starea de necesitate şi se numărau sutele de victime din primele zile ale Revoluţiei.

 

Ziua de 17 decembrie lăsase în urmă la Timişoara mai bine de 60 de morţi şi peste 200 de răniţi. Luni, 18 decembrie, oraşul era sub stare de necesitate şi deplasările în grup erau interzise, ca şi spectacolele publice. Oricine lipsea de la serviciu era trecut pe o listă, iar şefii Securităţii din oraş ordonaseră ca toţi răniţii care au ajuns la Spitalul Judeţean să fie interogaţi.

Înainte să plece din ţară, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit, la 8.15, la vila sa din Primăverii (Bucureşti), cu generalul Marin Neagoe, şeful Direcţiei a V-a de securitate şi gardă, împreună cu care urma să călătorească. Nu a durat mult până când li s-au alăturat generalul Vasile Milea, ministrul Apărării la acel moment, ministrul de Interne, Tudor Postelnicu, şi şeful Securităţii, Iulian Vlad.
Ceauşescu pleca de la Otopeni pe la 9.30, avionul său fiind escortat de patru aeronave MIG până la ieşirea din spaţiul aerian românesc de deasupra Mării Negre. Se pare că era prima dată când se întâmpla acest lucru. La conducerea statului rămânea Elena Ceauşescu, care ocupa funcţia de prim-viceprim-ministru, alături de ea fiind Manea Mănescu, fost prim-ministru şi membru în CC al PCR, şi Constantin Dăscălescu, prim-ministrul României.

Centrul Timişoarei era ocupat de soldaţi şi de agenţi de securitate în civil. În ciuda interdicţiilor, în jurul orei 10.00, aproximativ 30 de tineri s-au adunat în apropierea Catedralei Ortodoxe cu steaguri de pe care stema României Socialiste era decupată. Aveau lumânări şi cântau "Deşteaptă-te, române!".

Generalul Ion Coman, care era secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român în acel moment, a fost cel care a anunţat-o pe Elena Ceauşescu, rămasă la Bucureşti, despre noul protest de la Timişoara. Coman venise cu o zi înainte la Timişoara cu o delegaţie din care făceau parte mai mulţi generali din Ministerele Apărării şi de Interne pentru a înăbuşi revolta izbucnită pe 16 decembrie, când autorităţile încercaseră să îl evacueze din oraş pe pastorul reformat László Tőkés. Coman era comandant unic pentru Timişoara

Potrivit declaraţiilor din procesul Revoluţiei, decizia Elenei Ceauşescu a fost radicală: "Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!". Chiar dacă focul executat de armată nu a mai avut intensitatea din ziua precedentă, rafalele de armă au lăsat pe trotuar 8 morţi şi 23 de răniţi.

Din 18 decembrie datează şi unul dintre primele mistere ciudate legate de Revoluţie. Cotidianul Scânteia Tineretului publica în plină iarnă articolul "Câteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare", cu recomandări privind expunerea la soare şi binefacerile razelor ultraviolete. Ulterior, autorul articolului, Sorin Preda, declara că textul era o glumă, dar că, pe 22 decembrie, au apărut copii xerox ale articolului său şi că în acele zile s-a văzut anchetat pentru că se spunea că rândurile publicate în ziar erau semnale pentru terorişti. Totuşi, nici autorul nu a putut să explice de ce textul său a fost publicat în ziar fără introducerea care ar fi explicat caracterul umoristic al articolului.

Sfaturile semnate de Sorin Preda sunau astfel: "Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute - când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform. Nu vă avântaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. Dupa cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, libăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Şi încă ceva: dacă aceste «sfaturi» v-au pus pe gânduri şi aveţi deja anumite ezitări, gândindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsură marea".

 

În dosarele de cercetare a evenimentelor din decembrie este inclusă şi decriptarea care a circulat în acele zile: "Declanşaţi, pe neaşteptate, planul «Soare». Începeţi prudent, cu operaţiuni scurte, de 10-15 minute, simultan în mai multe zone, până la acoperirea întregii ţări. Nu depăşiţi obiectivele. Altfel sunteţi în mare pericol şi nu vă va ajuta nimeni. Bazaţi-vă pe sprijinul trupelor speciale care au rol activ între orele 5.30 şi 7.30 în scopul recuperării răniţilor.Devastaţi librăriile şi distrugeţi «operele alese» pentru instigare şi intimidare. Pentru nehotărâţi: nu trădaţi scopul, dacă vă iubiţi ţara".

În noaptea dintre 18 şi 19 decembrie, se punea în aplicare operaţiunea "Trandafirul". Folosind o autoizotermă de la Comtim, miliţia din judeţul Timiş a transportat peste 40 de cadavre ale celor ucişi de armată pe 17 decembrie, de la morga spitalului judeţean la Crematoriul Cenuşa din Bucureşti, unde au fost incinerate. Cenuşa rezultată a fost aruncată la o gură de canal din raza localităţii Popeşti-Leordeni. MEDIAFAX.RO 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei