20 de curiozități despre câini, cei mai loiali prieteni ai noștri

caine

Dimensiune font:

| 25-04-2019 15:57

 Iată 20 de curiozități despre câini, ființele care fac parte din familiile noastre, pe care le iubim uneori ca pe nişte copii, dar despre care încă nu știm chiar tot.

Cum ar fi faptul că au un simţ al mirosului de 40 de ori mai dezvoltat decât al nostru, că fiecare nas de câine are un tipar unic, corespondent al amprentelor umane, sau că pot transmite mesaje diferite dând din coadă.

curiozități despre câini
Constelația Canis Minor. Foto: Superstarfloraluk.com

1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre câini. Expresia „zilele câinelui” provine de la astronomii antici, care au observat că anumite zile ale verii coincid cu perioada în care Sirius, numită și Steaua Câine, răsare în același timp cu Soarele.

2. Cea mai scumpă rasă de câine este Mastiff-ul tibetan. Un exemplar din această rasă se vinde și cu 750.000 de dolari

3. Cercetătorii de la Universitatea din Viena au descoperit că un câine își lipește botul de ecranul unui computer care afișează imaginea unui alt câine, însă nu și dacă ecranul afișează o imagine cu un peisaj.

4. De asemenea, savanții austrieci au demonstrat că aceste animale pot să simtă „aversiune față de inechitate” atunci când un alt câine primește o răsplată mai gustoasă. Câinele invidios se preface a fi indiferent față de stăpân.

curiozități despre câini
Câinii au un foarte ascuțit simț al mirosului. Foto: Bored Panda

5. În urmă cu zece ani, savanții sud-coreeni au clonat patru câini beagle și le-au introdus în ADN o genă care produce o proteină fluorescentă, care devine roșie la lumina ultraviolet. (Culoarea roșu era vizibilă pe burțile și pe ghearele câinilor chiar și în condiții de lumină normală, însă nu strălucea.)

6. La fel ca oamenii, și câinii visează. Probabil ai observat cum câinii îşi mişcă uneori pleoapele şi dau din picioare în timp ce dorm. În acele momente, visează. S-a observat că aceste animale au tiparul de somn şi activitatea cerebrală similare cu ale omului. 

7. Printre supraviețuitorii de pe Titanic s-au numărat și trei câini: un câine de Newfoundland, un pomeranian și un pechinez.

8. Numărul câinilor din lumea întreagă este estimat la 525 de milioane, aproximativ cât populația statelor membre UE.

curiozități despre câini
Un ogar afgan cu părul lung și îngrijit. Foto: AnimalTheory.com

9. Câinii chiar seamănă cu proprietarii lor. În cadrul unui studiu desfășurat la Universitatea Bath Spa din Anglia, oamenii cărora li s-a cerut să potrivească fotografiile câinilor cu cele ale proprietarilor lor au ales varianta corectă (din trei variante posibile) în mai mult de jumătate din cazuri.

10. Jumătate dintre proprietarii de câini le permit acestora să îi lingă pe față, dar numai la 10% dintre proprietari au fost observate aceleași tulpini de E. coli ca la câinii lor. Asta înseamnă că adevăratul factor de transmisie a microbilor este faptul că proprietarii nu se spală pe mâini după ce se joacă cu câinii. 

Aceste curiozități despre câini te vor ajuta să înțelegi mai bine cel mai bun prieten al omului

11. Câinii din rasa Lundehund au câte șase degete (toate perfect dezvoltate și funcționale) la fiecare picior și sunt singurii câini care își pot astupa urechile, pliindu-le.

12. Un studiu din 2006 a descoperit că mai multe rase de câini, dacă au un minim de antrenament, pot mirosi cancerul la plămân și la sân înncă din stadiul incipient al bolii. Oncologii suedezi au descoperit că aceste animale pot chiar distinge între diferite tipuri de cancer ovarian.

curiozități despre câini
Mastiff tibetan (unul dintre cei mai mari câini din lume) scos la vânzare în China. Prețul unui astfel de câine poate ajunge și la 750.000 de dolari, fiind considerat un simbol al bogăției. Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images

13. Nasul unui câine are o medie de 220 de milioane de receptori olfactivi, de 40 de ori mai mult decât oamenii.

14. Inginerii de la Penn State au proiectat un „mirositor artificial” pe baza mecanicii fluidelor și structurii unui nas de câine.

15. Câinii pot auzi sunete înalte pe frecvențe de până la 45.000 Hz, aproximativ de două ori mai mult decât oamenii. Dar câinii nu sunt campionii: marsuinii ajung până la 150.000 Hz. 

16. O echipă de biologi de la UCLA a tras concluzia că toți câinii de talie mică s-au dezvoltat din lupii cenușii din Orientul Mijlociu, cu peste 12.000 de ani în urmă. Conexiunea a fost stabilită datorită unei mutații genetice de creștere, care nu poate fi găsită la câinii de talie mai mare.

17. Rămășițe mult mai vechi ale canidelor au fost descoperite în Germania, Rusia și Belgia, având o vechime de până la 31.000 de ani.

Edward Smith, căpitanul vasului Titanic, alături de câinele său, Borzoi. Foto: Rob Weedon/Twitter

18. Genomul de referință pentru ADN-ul câinilor este cel al boxerului, o rasă cu un grad neobișnuit de ridicat de uniformitate genetică.

19. Potrivit savanților de la Institutul de Cercetare a Genomului Uman, o mutație a unei gene, RSPO2, este motivul pentru care unii câini au sprâncene și mustăți fibroase.

20. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre câini. O variantă a altei gene, FGF5, produce o blană lungă și mătăsoasă, în timp ce părul cârlionțat provine de la o mutație a genei KRT71.

Toate cele trei variante produc o blană precum cea a câinelui de apă portughez.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei