0000   0141700

Dimensiune font:

20 de curiozități despre păianjeni, ființele cu opt picioare

| 27-06-2019 11:42

 Iată 20 de curiozități despre păianjeni, „țesătorii talentați” răspândiți pe tot Globul, dotați cu venin și capabili să prindă și să lichefieze pradă enormă. În unele țări din Asia, păianjenii sunt considerați delicatese, drept pentru care de multe ori sfârșesc fripți în ulei.

Atunci când văd un păianjen, prima senzație pe care o au cei mai mulți oameni este de repulsie. Dar, deși au o reputație proastă și nimeni nu și-i dorește vreodată prin preajmă, păianjenii sunt niște ființe foarte interesante.

Sunt atât de mulți pe Terra, încât oriunde am fi, găsim un păianjen. Îi găsim chiar și la 7.000 de metri altitudine, hrănindu-se cu resturi purtate de vânt!

 

 

curiozități despre păianjeni
Un păianjen prins într-o bucată de chihlimbar. Foto: Wikimedia

 

 

1. Iată prima dintre aceste curiozități despre păianjeni. Există aproximativ 38.000 de specii de păianjen cunoscute. Atenție, însă: păianjenii nu sunt insecte! Spre deosebire de insecte, care au șase picioare, păianjenii fac parte din clasa arahnide și au opt picioare.

2. Păianjenii pot fi întâlniți pe toate continentele, în afară de Antarctica.

3. Păianjenii mănâncă mai multe insecte decât păsările și liliecii la un loc.

4. Când un păianjen se deplasează, patru dintre picioarele sale se află mereu în contact cu pământul, iar celelalte patru sunt în aer.

 

 

curiozități despre păianjeni
Tarantule prăjite, o gustare pe care o poți întâli orinde în Cambodgia. Foto: timetravelturtle.com

 

 

5. Bagheera kiplingi este singurul păianjen din lume cu dietă aproape exclusiv vegetariană (90% din hrana sa este formată din nectar).

6. Păianjenii au sângele albastru. La oameni, oxigenul este legat de hemoglobină, o moleculă care conține fier și conferă sângelui culoarea sa roșie. La păianjeni, oxigenul este legat de hemocianină, o moleculă care conține cupru în loc de fier.

7. Mușchii păianjenului îi trag picioarele spre corp, însă nu pot face ca picioarele să se extindă din nou. Prin urmare, corpul păianjenului pompează un lichid apos în picioare pentru a le extinde.

Picioarele unui păianjen mort sunt adunate fiindcă lipsește fluidul care să le extindă din nou.

 

 

curiozități despre păianjeni
Un păianjen-pescar din pădurea tropicală din Peru mănâncă un mormoloc. Foto: Emanuele Biggi / National Geographic

 

 

8. Cel mai mare păianjen din lume este păianjenul Goliat (Theraphosa blondi). Poate ajunge la o lățime de 28 de centimetri și colții săi pot ajunge la lungimea de 2.5 centimetri. Vânează broaște, șopârle, șoareci și chiar și șerpi mici și pui de pasăre.

9. Cel mai mic păianjen din lume este Patu marplesi. Este atât de mic, încât pe vârful unui creion încap zece specimene.

10. Printre cei mai letali păianjeni din lume se numără văduva neagră, Atrax robustus și păianjenii pustnici maro. Unul dintre cei mai temuți păianjeni din lume, tarantula, are, de fapt, un venin surprinzător de slab. Mușcătura sa are efectul unei mușcături de viespe.

11. Cel mai veninos păianjen din lume este păianjenul călător brazilian, numit și păianjenul-banană. Acest păianjen agresiv circulă pe solul pădurilor din America de Sud și Centrală, căutând mâncare. O doză mică din veninul său este suficientă pentru a ucide un om.

 

 

Un păianjen țese pânza în formă de tunel. Foto: Wikimedia

 

 

12. Oamenii (și toate celelalte vertebrate) au mușchi pe schelet, însă păianjenii au mușchi în schelet. Scheletul unui păianjen, numit „exoschelet”, îi acoperă și îi protejează mușchii.

13. Mătasea secretată de păianjen este lichidă, dar se întărește de îndată ce intră în contact cu aerul. Unii păianjeni au până la șapte tipuri de glande care secretă mătase și fiecare creează un tip diferit de mătase – fină, lipicioasă, uscată sau flexibilă.

14. Mătasea din plasa unui păianjen este de cinci ori mai puternică decât un fir de oțel de aceeași grosime. Se estimează că o plasă de păianjen de grosimea unui creion ar putea opri un Boeing 747 aflat în zbor.

Savanții încă nu au reușit să copieze forța și elasticitatea mătasei de păianjen.

15. Două tipuri de păianjeni săritori au fost descoperiți la înălțimea de 7.000 de metri. La această înălțime, nu cresc plante, însă vântul aduce bucăți de plante de la altitudini mai joase, ceea ce este suficient pentru ca aceste creaturi să se poată hrăni.

 

 

Pânza în formă circulară țesută de Araneus diadematus (păianjenul european de grădină). Foto: Wikimedia

 

 

16. Cu sute de ani în urmă, oamenii puneau pânză de păianjen pe răni, fiindcă credeau că astfel opreau sângerarea. Astăzi, savanții știu că pânza conține vitamina K. Aceasta ajută la reducerea sângerării.

17. În secolele XVI și XVII, se credea că o mușcătură a unui păianjen-lup (numit „tarantulă”, după regiunea Taranto din Italia) era mortală dacă cel mușcat nu dansa pe o anumită muzică frenetică. Această credință a inspirat dansul numit „tarantella”.

18. Drogurile afectează felul în care păianjenii își țes plasele. De exemplu, păianjenii care au ingerat LSD au țesut plase cu aspect uniform, simetrice, în timp ce păianjenii care au ingerat cafeină au țesut plase dezordonate.

Savanții cred că examinarea formei pânzei poate să ne ajute să detectăm substanțele chimice și poluanții din aer.

În filmul de mai sus, o tarantulă este surprinsă pentru prima dată hrănindu-se cu un oposum.

19. O tarantulă poate lichefia corpul unui șoarece în numai două zile, lăsând în urma sa doar o grămăjoară de piele și oase.

20. Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre păianjeni. Un fir de mătase de păianjen suficient de lung să încercuiască Pământul ar cântări puțin peste o jumătate de kilogram.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
In Siberia s-a gasit un diamant cu totul unic. Asa ceva nu s-a mai vazut niciodata
16/10/2019 00:06

 Intr-o mina din Siberia a fost descoperit un diamant cu totul special, care are in interiorul sau prins un alt diamant. Este singurul astfel de diamant gasit pana acum. Din motive lesne de inteles a fo ...

O schita uitata a lui Da Vinci se dovedeste a fi o minune a ingineriei. Ar fi fost cel mai mare pod al acelor vremuri
14/10/2019 08:38

 Desi este cunoscut pentru lucrari ca Mona Lisa, Leonardo De Vinci era un inovator in multe domenii, inclusiv in inginerie. Pornind de la o schita realizata de Da Vinci in 1502, oameni de stiinta de la ...

Navele de război circulare, proiectul SF eșuat al rușilor
07/10/2019 13:43

 În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, constructorii de nave au inceput să folosească fierul in loc de lemn si tot mai multi ingineri credeau că sosise vremea să experimenteze cu forme noi. ...

Adria Mare, continentul dispărut. Pământul peste care a crescut Europa
06/10/2019 20:08

 Pe măsură ce tehnologia de studiere a plăcilor tectonice evoluează, geologii continuă să descopere continente dispărute. Înainte de a fi astupat in intregime, in urmă cu circa 140 de milioan ...

 

În Imperiul Otoman, uciderea rudelor sultanului era prevăzută de lege!
03/10/2019 09:57

 Încă de la inceput, in Imperiul Otoman era ceva obisnuit ca noul sultan să-si ucidă fratii, chiar dacă unii dintre ei erau abia sugari. Ca multe alte dinastii islamice, turcii aplicau „leg ...

Ghețarii din Norvegia scot la iveală mii de artefacte perfect conservate
26/09/2019 10:51

 Peste 2.000 de artefacte din Epoca Fierului, perfect conservate, au fost descoperite sub ghetarii din Norvegia. Adunate acolo de-a lungul unei perioade de 6.000 de ani, obiectele oferă indicii pretioase ...

Descoperire surprinzatoare legata de Manuscrisele de la Marea Moarta
25/09/2019 09:48

Celebrele manuscrise de la Marea Moarta continua sa genereze enigme, la zeci de ani de la descoperirea lor. Un studiu recent a concluzionat ca cel putin pentru obtinerea unuia dintre ele a fost folosita o tehni ...

Cum a fost reconstituit, in premiera, chipul unui stramos de acum 100.000 de ani (Video)
22/09/2019 23:39

 Unul dintre cei mai misteriosi stramosi ai nostri, nici macar ai tuturor, a fost omul de Denisova. In premiera, chipul lui a fost reconstituit de o echipa de oameni de stiinta din Israel, plecand de la o ...

Cum scoți petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Ține fixativul aproape!
22/09/2019 10:37

    Cum scoti petele de ulei de pe haine. Cele mai eficiente trucuri. Tine fixativul aproape!. Ti-ai pătat bluza sau perechea preferată de blugi cu ulei? Nu dispera! Există cateva trucuri care ...

Urmările unui potenţial război atomic SUA-Rusia: 34 de milioane de morţi în primele ore
21/09/2019 14:29

 Cel puţin 34 de milioane de oameni ar deceda in primele ore după izbucnirea unui potenţial război nuclear intre Statele Unite şi Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton, care averti ...