Coca-Cola

Dimensiune font:

35 de curiozități despre Coca-Cola, cea mai populară băutură din lume

| 07-07-2019 19:41

 Coca-Cola este peste tot. Faimoasa băutură americană, cu sticla stilizată și caligrafia de neconfundat, este recunoscută imediat de aproape oricine. Există o sumedenie de lucruri interesante despre istoria fascinantă (uneori extrem de zbuciumată și marcată de scandaluri) a unei băuturi consumate de miliarde de oameni pe întreg Pământul. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 35 de curiozități despre Coca-Cola.

1. John Pemberton a inventat celebra băutură în 1886, însă cel care a i-a dat numele de Coca-Cola a fost contabilul lui Pemberton, Frank Robinson. Robinson avea un scris frumos, iar caligrafia originală a denumirii băuturii este folosită chiar și în ziua de astăzi.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - reclama
O reclamă la Coca-Cola de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Foto: 123rf.com

 

 

2. Inițial, Coca-Cola a fost comercializată ca „un tonic care combate extenuarea”.

3. La începuturi, Coca-Cola conținea cocaină (din frunzele de coca): aproximativ 9 miligrame la fiecare pahar. Cocaina a fost eliminată din băutură în 1903. Coca-Cola orginală conținea, de asemenea, alcool.

4. Coca-Cola este cel mai larg distribuit produs de pe planetă.

5. Băutura a fost lansată oficial în 1886, ceea ce înseamnă că are o vârstă de 133 de ani.

6. Una dintre cele mai interesante curiozități despre Coca-Cola are la bază rațiuni politice. În lume există doar două țări unde Coca-Cola nu poate fi cumpărată sau vândută (cel puțin oficial): Coreea de Nord și Cuba. Ambele țări se află sub embargouri comerciale cu SUA.

7. John Pemberton, inventatorul Coca-Cola, a fost farmacist și colonel în armata confederată în timpul Războiului Civil. După ce a fost rănit în război, a devenit dependent de morfină și credea că băutura pe care a creat-o combate adicția de morfină.

8. Compania Coca-Cola vinde atât de multe feluri de băuturi, încât o persoană ar avea nevoie de nouă ani să le încerce pe toate, dacă ar bea câte una în fiecare zi.

Curiozități despre Coca-Cola – de la mijloc de contracepție, la medicament universal

 

 

El Pharmacy Pemberton
O ilustrație a farmaciei deținute de Jacob Pemberton. Foto: coca-cola.co.uk

 

 

9. Să explorăm puțin domeniul fabulos al statisticii: dacă întreaga cantitate de Coca-Cola produsă vreodată ar fi îmbuteliată în sticle de 250 de mililitri, acestea ar acoperi de 1.677 de ori distanța dintre Lună și Pământ.

10. Brandul Coca-Cola valorează peste 83,8 miliarde de dolari, adică mai mult decât KFC, Subway și Budweiser la un loc.

11. Mexicanii sunt lideri mondiali la consumul de Coca-Cola. În medie, un mexican bea anual 745 de băuturi produse de compania americană. Asta, în timp ce un american consumă, în medie, aproximativ 400 de produse Coca-Cola pe an.

12. Studiile au dovedit că Coca-Cola, mai ales varianta dietetică, este un spermicid eficient. Totuși, aceste băuturi nu sunt recomandate ca mijloc de contracepție.

13. De-a lungul istoriei sale, băutura a fost considerată un medicament-minune pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru sughițuri, colici, libido scăzut și pentru durerile cauzate de înțepăturile de meduză.

14. În 2004, o fabrică din India a companiei Coca-Cola a fost nevoită să își închidă porțile după ce a poluat apa din pânza freatică. Fabrica a deversat cantități imense de substanțe poluante în mediul înconjurător.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - zahar
Coca-Cola conține o cantitate extrem de mare de zahăr. Foto: Jovi Qi via Flickr.com

 

 

15. Denumirea Coca-Cola se referă la două dintre ingredientele originale ale băuturii: nucile cola și frunzele de coca.

16. În 2015, Coca-Cola a fost declarată al treilea cel mai valoros brand din lume, după Apple și Google.

17. Aproximativ 96% din populația lumii recunoaște logo-ul Coca Cola.

18. O doză de Cola-Cola de 330 de mililitri conține aproximativ 39 de grame de zahăr, adică aproximativ 9 lingurițe de zahăr.

19. În primul an de existență, compania Coca-Cola a vândut 25 de sticle. Astăzi, vinde 1,8 miliarde de sticle – pe zi!

20. Coca-Cola deține mai mult de jumătate din toate băuturile răcoritoare vândute în lume.

Istoria Coca-Cola a fost marcată de mai multe scandaluri

21. În 2015, compania a stârnit controverse după ce a plătit 550.000 de dolariliderului unui grup de militanți anti-obezitate. După ce donația a devenit publică, grupul s-a desființat.

22. Coca-Cola a inventat baxul cu șase doze pentru a încuraja consumatorii să bea mai mult.

23. Compania l-a contractat pe artistul american Norman Rockwell pentru a crea o serie de reclame situate într-un peisaj american idilic. Coca-Cola deține doar trei dintre cele șase ilustrații originale ale artistului. Celelalte trei s-au pierdut.

 

 

Ilustratii Norman Rockwell
Trei dintre cele șase creații ale lui Norman Rockwell. Foto: coca-colacompany.com

 

 

24. O femeie de 30 de ani din Noua Zeelandă, mamă a opt copii, a murit după ce a băut 10 litri de Coca-Cola pe zi, timp de mai mulți ani. Autopsia a arătat că băutura îi distrusese ficatul și inima, iar toți dinții femeii erau cariați.

25. Coca-Cola este cel mai mare utilizator de doze de aluminiu din SUA. Compania folosește peste 300.000 de tone de folie de aluminiu în fiecare an.

26. Compania americană a stârnit controverse făcând afaceri cu naziștii. Când fabricilor germane de Coca-Cola le-a fost interzis să importe ingrediente din care să fabrice băutura, compania i-a ajutat să creeze Fanta (de la cuvântul german „fantasie”), o altă băutură celebră. 

27. În medie, în lume sunt consumate peste 10.000 de băuturi răcoritoare produse de Coca-Cola în fiecare secundă.

28. Eșecul campaniei publicitare pentru băutura „New Coke”, desfășurată între 1985 și 1986, a fost atât de răsunător, încât a dat naștere unor teorii ale conspirației.

Potrivit unei teorii, compania a folosit campania New Coke pentru a înlocui zahărul din băutura originală cu sirop de porumb, care era mai ieftin și foarte bogat în fructoză. Într-adevăr, în 1985, Coca-Cola deja introdusese în rețeta băuturilor sale acest tip de sirop.

Curiozități despre Coca-Cola: Legătura dintre celebra băutură și Moș Crăciun

29. Formula originală a băuturii este păstrată într-un seif într-o filială a băncii SunTrust din Atlanta, care se află în apropierea sediului central al Coca-Cola.

30. Coca-Cola a fost prima companie care a sponsorizat Jocurile Olimpice, în 1928.

 

 

Mos Craciun
Coca-Cola este „mama” lui Moș Crăciun îmbrăcat în roșu. Foto: dailymail.co.uk

 

 

31. În 2001, Coca-Cola a fost dată în judecată pentru că ar fi angajat „echipe ale morții” cu convingeri de extremă dreaptă pentru a teroriza, răpi, tortura și ucide muncitorii de la fabrica de îmbuteliere din Columbia. Coca-Cola a negat orice implicare.

32. Imaginea lui Moș Crăciun cu barbă albă, îmbrăcat în roșu și alb, a fost creat de Coca-Cola în 1931, iar roșul și albul au fost alese pentru că erau culorile folosite de companie. Această mișcare de marketing genială este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Coca-Cola.

33. Ca metodă de protest față de rasism, Martin Luther King Jr. a susținut boicotarea băuturii, considerând că este „un produs alb”. La acea vreme, muncitorii albi din fabricile Coca-Cola erau plătiți mai bine decât muncitorii afro-americani. 

34. În anii ’80, pe unul dintre cuburile de gheață dintr-o reclamă la Coca-Cola, afișată în Australia, a fost strecurată o imagine obscenă. Compania a retras și a distrus toate afișele, iar artistul responsabil a fost concediat și dat în judecată.

35. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Coca-Cola. Dozele de aluminiu atât de populare în zilele noastre au fost inventate pentru soldații din Al Doilea Război Mondial.

Fiind ușoare, ele puteau fi transportate mai ușor pe front. Dar, din cauză că materialele necesare fabricării dozelor erau raționalizate la acea vreme, compania nu a putut să le producă decât în anii ’60.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Când apare Samsung Galaxy Note 10 în România și ce preț va avea
17/07/2019 14:48

 Asadar, pe data de 7 august, va avea loc evenimentul de lansare a noului model Samsung Galaxy Note 10, la New York, acolo unde a fost prezentat si modelul anterior. Cu toate acestea, reprezentantii compan ...

Aplicația de muzică pe care o așteptau toți utilizatorii cu telefoane vechi sau mai slabe
17/07/2019 12:06

Cea mai mare problemă pe care o au telefoanele ieftine sau mai vechi e că nu au suficient spatiu de stocare. Iar aplicatiile devin din ce in ce mai mari, astfel că poate scăpa totul de sub control destul de ...

Apple are o surpriză pentru toți cei care folosesc iPhone, dar abia din toamnă
17/07/2019 12:04

 În trecut, ca să protejeze performanta bateriei, Apple a obisnuit să-ti taie din performanta telefonului. Totul s-a terminat cu un scandal de proportii. Recent, Apple a anuntat că a gandit lucrur ...

Cum testezi singur viteza de internet de persoană
17/07/2019 11:02

După cum poate ai observat, furnizorii de internet fac promisiuni din ce in ce mai spectaculoase in materie de viteză, insă putini dintre ei oferă ceea ce promit. Tocmai de aceea, este bine să inveti cum s ...

Hackerii au FURAT milioane de date personale şi financiare din Bulgaria
16/07/2019 16:11

 Hackerii au accesat un sistem din cadrul agenţiei bulgare pentru taxe, inainte de a trimite unei publicaţii locale un mail de pe o adresă rusească, au informat oficialii. Ministrul de interne Mladen ...

A existat cu adevarat aselenizarea?
16/07/2019 15:58

Niciun american nu a pus vreodata piciorul pe Luna. Totul a fost falsificat, totul e doar Fake. Aselenizarile? Inscenari filmate in studiouri de televiziune luminate fals sau prost. Si in plus cu greseli de a ...

Una dintre cele mai intunecate zone din Europa se afla in Romania: Aici se va construi un Observator Astronomic
16/07/2019 13:27

 Este dovedit ca in Pasul Tihuta este una dintre cele mai intunecate zone din Europa, asta inseamna ca poluarea de la sate si orase este cea mai mica. Este un loc in care se potriveste un turn ca in varfu ...

50 de ani de la lansarea Apollo 11, misiunea care i-a dus pe oameni pe Lună/ Sărbătoare de amploare la NASA | FOTO, VIDEO
16/07/2019 12:41

 Marţi se implinesc exact 50 de ani de la lansarea navetei Apollo 11, de la Kennedy Space Center din Florida, care a dus pe Lună primii oameni. Aparatul de zbor decola cu un echipaj compus din trei perso ...

Spectacol astronomic: Eclipsa partiala de Luna, vizibila si din Romania. La 50 de ani de cand a fost lansat Apollo 11
16/07/2019 11:34

 Foto: Observatorul Astronomic Vasile Urseanu/ www.astro-urseanu.ro La exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, in data de 16 iulie 1969, Luna va oferi, marti, spectacolul unei eclipse partiale ...

Cum conectati Chromecast pe WI-Fi intr-o camera de hotel cu Hotspot Windows 10 sau Mobile?
16/07/2019 09:17

Daca plecati in vacant si v-ati decis sa luati Google Chromecast in bagaje ca sa va bucurati de acces la mii de surse de divertisment la hotelul sau pensiunea la care urmeaza sa va cazati, s-ar putea sa aveti ...