Coca-Cola

Dimensiune font:

35 de curiozități despre Coca-Cola, cea mai populară băutură din lume

| 07-07-2019 19:41

 Coca-Cola este peste tot. Faimoasa băutură americană, cu sticla stilizată și caligrafia de neconfundat, este recunoscută imediat de aproape oricine. Există o sumedenie de lucruri interesante despre istoria fascinantă (uneori extrem de zbuciumată și marcată de scandaluri) a unei băuturi consumate de miliarde de oameni pe întreg Pământul. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 35 de curiozități despre Coca-Cola.

1. John Pemberton a inventat celebra băutură în 1886, însă cel care a i-a dat numele de Coca-Cola a fost contabilul lui Pemberton, Frank Robinson. Robinson avea un scris frumos, iar caligrafia originală a denumirii băuturii este folosită chiar și în ziua de astăzi.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - reclama
O reclamă la Coca-Cola de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Foto: 123rf.com

 

 

2. Inițial, Coca-Cola a fost comercializată ca „un tonic care combate extenuarea”.

3. La începuturi, Coca-Cola conținea cocaină (din frunzele de coca): aproximativ 9 miligrame la fiecare pahar. Cocaina a fost eliminată din băutură în 1903. Coca-Cola orginală conținea, de asemenea, alcool.

4. Coca-Cola este cel mai larg distribuit produs de pe planetă.

5. Băutura a fost lansată oficial în 1886, ceea ce înseamnă că are o vârstă de 133 de ani.

6. Una dintre cele mai interesante curiozități despre Coca-Cola are la bază rațiuni politice. În lume există doar două țări unde Coca-Cola nu poate fi cumpărată sau vândută (cel puțin oficial): Coreea de Nord și Cuba. Ambele țări se află sub embargouri comerciale cu SUA.

7. John Pemberton, inventatorul Coca-Cola, a fost farmacist și colonel în armata confederată în timpul Războiului Civil. După ce a fost rănit în război, a devenit dependent de morfină și credea că băutura pe care a creat-o combate adicția de morfină.

8. Compania Coca-Cola vinde atât de multe feluri de băuturi, încât o persoană ar avea nevoie de nouă ani să le încerce pe toate, dacă ar bea câte una în fiecare zi.

Curiozități despre Coca-Cola – de la mijloc de contracepție, la medicament universal

 

 

El Pharmacy Pemberton
O ilustrație a farmaciei deținute de Jacob Pemberton. Foto: coca-cola.co.uk

 

 

9. Să explorăm puțin domeniul fabulos al statisticii: dacă întreaga cantitate de Coca-Cola produsă vreodată ar fi îmbuteliată în sticle de 250 de mililitri, acestea ar acoperi de 1.677 de ori distanța dintre Lună și Pământ.

10. Brandul Coca-Cola valorează peste 83,8 miliarde de dolari, adică mai mult decât KFC, Subway și Budweiser la un loc.

11. Mexicanii sunt lideri mondiali la consumul de Coca-Cola. În medie, un mexican bea anual 745 de băuturi produse de compania americană. Asta, în timp ce un american consumă, în medie, aproximativ 400 de produse Coca-Cola pe an.

12. Studiile au dovedit că Coca-Cola, mai ales varianta dietetică, este un spermicid eficient. Totuși, aceste băuturi nu sunt recomandate ca mijloc de contracepție.

13. De-a lungul istoriei sale, băutura a fost considerată un medicament-minune pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru sughițuri, colici, libido scăzut și pentru durerile cauzate de înțepăturile de meduză.

14. În 2004, o fabrică din India a companiei Coca-Cola a fost nevoită să își închidă porțile după ce a poluat apa din pânza freatică. Fabrica a deversat cantități imense de substanțe poluante în mediul înconjurător.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - zahar
Coca-Cola conține o cantitate extrem de mare de zahăr. Foto: Jovi Qi via Flickr.com

 

 

15. Denumirea Coca-Cola se referă la două dintre ingredientele originale ale băuturii: nucile cola și frunzele de coca.

16. În 2015, Coca-Cola a fost declarată al treilea cel mai valoros brand din lume, după Apple și Google.

17. Aproximativ 96% din populația lumii recunoaște logo-ul Coca Cola.

18. O doză de Cola-Cola de 330 de mililitri conține aproximativ 39 de grame de zahăr, adică aproximativ 9 lingurițe de zahăr.

19. În primul an de existență, compania Coca-Cola a vândut 25 de sticle. Astăzi, vinde 1,8 miliarde de sticle – pe zi!

20. Coca-Cola deține mai mult de jumătate din toate băuturile răcoritoare vândute în lume.

Istoria Coca-Cola a fost marcată de mai multe scandaluri

21. În 2015, compania a stârnit controverse după ce a plătit 550.000 de dolariliderului unui grup de militanți anti-obezitate. După ce donația a devenit publică, grupul s-a desființat.

22. Coca-Cola a inventat baxul cu șase doze pentru a încuraja consumatorii să bea mai mult.

23. Compania l-a contractat pe artistul american Norman Rockwell pentru a crea o serie de reclame situate într-un peisaj american idilic. Coca-Cola deține doar trei dintre cele șase ilustrații originale ale artistului. Celelalte trei s-au pierdut.

 

 

Ilustratii Norman Rockwell
Trei dintre cele șase creații ale lui Norman Rockwell. Foto: coca-colacompany.com

 

 

24. O femeie de 30 de ani din Noua Zeelandă, mamă a opt copii, a murit după ce a băut 10 litri de Coca-Cola pe zi, timp de mai mulți ani. Autopsia a arătat că băutura îi distrusese ficatul și inima, iar toți dinții femeii erau cariați.

25. Coca-Cola este cel mai mare utilizator de doze de aluminiu din SUA. Compania folosește peste 300.000 de tone de folie de aluminiu în fiecare an.

26. Compania americană a stârnit controverse făcând afaceri cu naziștii. Când fabricilor germane de Coca-Cola le-a fost interzis să importe ingrediente din care să fabrice băutura, compania i-a ajutat să creeze Fanta (de la cuvântul german „fantasie”), o altă băutură celebră. 

27. În medie, în lume sunt consumate peste 10.000 de băuturi răcoritoare produse de Coca-Cola în fiecare secundă.

28. Eșecul campaniei publicitare pentru băutura „New Coke”, desfășurată între 1985 și 1986, a fost atât de răsunător, încât a dat naștere unor teorii ale conspirației.

Potrivit unei teorii, compania a folosit campania New Coke pentru a înlocui zahărul din băutura originală cu sirop de porumb, care era mai ieftin și foarte bogat în fructoză. Într-adevăr, în 1985, Coca-Cola deja introdusese în rețeta băuturilor sale acest tip de sirop.

Curiozități despre Coca-Cola: Legătura dintre celebra băutură și Moș Crăciun

29. Formula originală a băuturii este păstrată într-un seif într-o filială a băncii SunTrust din Atlanta, care se află în apropierea sediului central al Coca-Cola.

30. Coca-Cola a fost prima companie care a sponsorizat Jocurile Olimpice, în 1928.

 

 

Mos Craciun
Coca-Cola este „mama” lui Moș Crăciun îmbrăcat în roșu. Foto: dailymail.co.uk

 

 

31. În 2001, Coca-Cola a fost dată în judecată pentru că ar fi angajat „echipe ale morții” cu convingeri de extremă dreaptă pentru a teroriza, răpi, tortura și ucide muncitorii de la fabrica de îmbuteliere din Columbia. Coca-Cola a negat orice implicare.

32. Imaginea lui Moș Crăciun cu barbă albă, îmbrăcat în roșu și alb, a fost creat de Coca-Cola în 1931, iar roșul și albul au fost alese pentru că erau culorile folosite de companie. Această mișcare de marketing genială este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Coca-Cola.

33. Ca metodă de protest față de rasism, Martin Luther King Jr. a susținut boicotarea băuturii, considerând că este „un produs alb”. La acea vreme, muncitorii albi din fabricile Coca-Cola erau plătiți mai bine decât muncitorii afro-americani. 

34. În anii ’80, pe unul dintre cuburile de gheață dintr-o reclamă la Coca-Cola, afișată în Australia, a fost strecurată o imagine obscenă. Compania a retras și a distrus toate afișele, iar artistul responsabil a fost concediat și dat în judecată.

35. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Coca-Cola. Dozele de aluminiu atât de populare în zilele noastre au fost inventate pentru soldații din Al Doilea Război Mondial.

Fiind ușoare, ele puteau fi transportate mai ușor pe front. Dar, din cauză că materialele necesare fabricării dozelor erau raționalizate la acea vreme, compania nu a putut să le producă decât în anii ’60.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Placa tectonica uriasa de sub Oceanul Indian se rupe in doua. Cand se va desprinde total
26/05/2020 09:11

 Placa tectonica de sub Oceanul Indian se va rupe in doua intr-un timp foarte scurt din punct de vedere geologic, arata un studiu recent. Din punctul nostru de vedere, al muritorilor, pana la acel momen ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!