Coca-Cola

Dimensiune font:

35 de curiozități despre Coca-Cola, cea mai populară băutură din lume

| 07-07-2019 19:41

 Coca-Cola este peste tot. Faimoasa băutură americană, cu sticla stilizată și caligrafia de neconfundat, este recunoscută imediat de aproape oricine. Există o sumedenie de lucruri interesante despre istoria fascinantă (uneori extrem de zbuciumată și marcată de scandaluri) a unei băuturi consumate de miliarde de oameni pe întreg Pământul. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 35 de curiozități despre Coca-Cola.

1. John Pemberton a inventat celebra băutură în 1886, însă cel care a i-a dat numele de Coca-Cola a fost contabilul lui Pemberton, Frank Robinson. Robinson avea un scris frumos, iar caligrafia originală a denumirii băuturii este folosită chiar și în ziua de astăzi.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - reclama
O reclamă la Coca-Cola de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Foto: 123rf.com

 

 

2. Inițial, Coca-Cola a fost comercializată ca „un tonic care combate extenuarea”.

3. La începuturi, Coca-Cola conținea cocaină (din frunzele de coca): aproximativ 9 miligrame la fiecare pahar. Cocaina a fost eliminată din băutură în 1903. Coca-Cola orginală conținea, de asemenea, alcool.

4. Coca-Cola este cel mai larg distribuit produs de pe planetă.

5. Băutura a fost lansată oficial în 1886, ceea ce înseamnă că are o vârstă de 133 de ani.

6. Una dintre cele mai interesante curiozități despre Coca-Cola are la bază rațiuni politice. În lume există doar două țări unde Coca-Cola nu poate fi cumpărată sau vândută (cel puțin oficial): Coreea de Nord și Cuba. Ambele țări se află sub embargouri comerciale cu SUA.

7. John Pemberton, inventatorul Coca-Cola, a fost farmacist și colonel în armata confederată în timpul Războiului Civil. După ce a fost rănit în război, a devenit dependent de morfină și credea că băutura pe care a creat-o combate adicția de morfină.

8. Compania Coca-Cola vinde atât de multe feluri de băuturi, încât o persoană ar avea nevoie de nouă ani să le încerce pe toate, dacă ar bea câte una în fiecare zi.

Curiozități despre Coca-Cola – de la mijloc de contracepție, la medicament universal

 

 

El Pharmacy Pemberton
O ilustrație a farmaciei deținute de Jacob Pemberton. Foto: coca-cola.co.uk

 

 

9. Să explorăm puțin domeniul fabulos al statisticii: dacă întreaga cantitate de Coca-Cola produsă vreodată ar fi îmbuteliată în sticle de 250 de mililitri, acestea ar acoperi de 1.677 de ori distanța dintre Lună și Pământ.

10. Brandul Coca-Cola valorează peste 83,8 miliarde de dolari, adică mai mult decât KFC, Subway și Budweiser la un loc.

11. Mexicanii sunt lideri mondiali la consumul de Coca-Cola. În medie, un mexican bea anual 745 de băuturi produse de compania americană. Asta, în timp ce un american consumă, în medie, aproximativ 400 de produse Coca-Cola pe an.

12. Studiile au dovedit că Coca-Cola, mai ales varianta dietetică, este un spermicid eficient. Totuși, aceste băuturi nu sunt recomandate ca mijloc de contracepție.

13. De-a lungul istoriei sale, băutura a fost considerată un medicament-minune pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru sughițuri, colici, libido scăzut și pentru durerile cauzate de înțepăturile de meduză.

14. În 2004, o fabrică din India a companiei Coca-Cola a fost nevoită să își închidă porțile după ce a poluat apa din pânza freatică. Fabrica a deversat cantități imense de substanțe poluante în mediul înconjurător.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - zahar
Coca-Cola conține o cantitate extrem de mare de zahăr. Foto: Jovi Qi via Flickr.com

 

 

15. Denumirea Coca-Cola se referă la două dintre ingredientele originale ale băuturii: nucile cola și frunzele de coca.

16. În 2015, Coca-Cola a fost declarată al treilea cel mai valoros brand din lume, după Apple și Google.

17. Aproximativ 96% din populația lumii recunoaște logo-ul Coca Cola.

18. O doză de Cola-Cola de 330 de mililitri conține aproximativ 39 de grame de zahăr, adică aproximativ 9 lingurițe de zahăr.

19. În primul an de existență, compania Coca-Cola a vândut 25 de sticle. Astăzi, vinde 1,8 miliarde de sticle – pe zi!

20. Coca-Cola deține mai mult de jumătate din toate băuturile răcoritoare vândute în lume.

Istoria Coca-Cola a fost marcată de mai multe scandaluri

21. În 2015, compania a stârnit controverse după ce a plătit 550.000 de dolariliderului unui grup de militanți anti-obezitate. După ce donația a devenit publică, grupul s-a desființat.

22. Coca-Cola a inventat baxul cu șase doze pentru a încuraja consumatorii să bea mai mult.

23. Compania l-a contractat pe artistul american Norman Rockwell pentru a crea o serie de reclame situate într-un peisaj american idilic. Coca-Cola deține doar trei dintre cele șase ilustrații originale ale artistului. Celelalte trei s-au pierdut.

 

 

Ilustratii Norman Rockwell
Trei dintre cele șase creații ale lui Norman Rockwell. Foto: coca-colacompany.com

 

 

24. O femeie de 30 de ani din Noua Zeelandă, mamă a opt copii, a murit după ce a băut 10 litri de Coca-Cola pe zi, timp de mai mulți ani. Autopsia a arătat că băutura îi distrusese ficatul și inima, iar toți dinții femeii erau cariați.

25. Coca-Cola este cel mai mare utilizator de doze de aluminiu din SUA. Compania folosește peste 300.000 de tone de folie de aluminiu în fiecare an.

26. Compania americană a stârnit controverse făcând afaceri cu naziștii. Când fabricilor germane de Coca-Cola le-a fost interzis să importe ingrediente din care să fabrice băutura, compania i-a ajutat să creeze Fanta (de la cuvântul german „fantasie”), o altă băutură celebră. 

27. În medie, în lume sunt consumate peste 10.000 de băuturi răcoritoare produse de Coca-Cola în fiecare secundă.

28. Eșecul campaniei publicitare pentru băutura „New Coke”, desfășurată între 1985 și 1986, a fost atât de răsunător, încât a dat naștere unor teorii ale conspirației.

Potrivit unei teorii, compania a folosit campania New Coke pentru a înlocui zahărul din băutura originală cu sirop de porumb, care era mai ieftin și foarte bogat în fructoză. Într-adevăr, în 1985, Coca-Cola deja introdusese în rețeta băuturilor sale acest tip de sirop.

Curiozități despre Coca-Cola: Legătura dintre celebra băutură și Moș Crăciun

29. Formula originală a băuturii este păstrată într-un seif într-o filială a băncii SunTrust din Atlanta, care se află în apropierea sediului central al Coca-Cola.

30. Coca-Cola a fost prima companie care a sponsorizat Jocurile Olimpice, în 1928.

 

 

Mos Craciun
Coca-Cola este „mama” lui Moș Crăciun îmbrăcat în roșu. Foto: dailymail.co.uk

 

 

31. În 2001, Coca-Cola a fost dată în judecată pentru că ar fi angajat „echipe ale morții” cu convingeri de extremă dreaptă pentru a teroriza, răpi, tortura și ucide muncitorii de la fabrica de îmbuteliere din Columbia. Coca-Cola a negat orice implicare.

32. Imaginea lui Moș Crăciun cu barbă albă, îmbrăcat în roșu și alb, a fost creat de Coca-Cola în 1931, iar roșul și albul au fost alese pentru că erau culorile folosite de companie. Această mișcare de marketing genială este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Coca-Cola.

33. Ca metodă de protest față de rasism, Martin Luther King Jr. a susținut boicotarea băuturii, considerând că este „un produs alb”. La acea vreme, muncitorii albi din fabricile Coca-Cola erau plătiți mai bine decât muncitorii afro-americani. 

34. În anii ’80, pe unul dintre cuburile de gheață dintr-o reclamă la Coca-Cola, afișată în Australia, a fost strecurată o imagine obscenă. Compania a retras și a distrus toate afișele, iar artistul responsabil a fost concediat și dat în judecată.

35. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Coca-Cola. Dozele de aluminiu atât de populare în zilele noastre au fost inventate pentru soldații din Al Doilea Război Mondial.

Fiind ușoare, ele puteau fi transportate mai ușor pe front. Dar, din cauză că materialele necesare fabricării dozelor erau raționalizate la acea vreme, compania nu a putut să le producă decât în anii ’60.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Asteroidul gigantic care ne-a adus o perioada glaciara, dar a si dat un impuls vietii. Ce s-a intamplat in urma cu 466 de milioane de ani
20/09/2019 11:29

 Foto: Arhiva Pixabay In urma cu 466 de milioane de ani, un asteroid gigantic s-a rupt in bucati si valuri de praf au fost trimise catre planeta noastra timp de 2 milioane de ani, arata un studiu recent. ...

Cum ștergi datele de pe vechiul tău iPhone înainte să-l schimbi cu iPhone 11
20/09/2019 10:22

Apple a lansat recent iPhone 11, iar dacă plănuiesti să renunti la vechiul telefon in favoarea noului model, ar fi bine să stergi toate datele de pe el. Noul model lansat de Apple a fost foarte bine primit ...

9 cei mai activi vulcani din lume – Izvoarele de lavă ale Terrei
20/09/2019 10:03

 Vulcanii se numără printre cele mai puternice forte ale naturii, iar cei mai activi vulcani din lume degajă o cantitate imensă de energie si au o capacitate e distrugere greu de imaginat. Aceste conur ...

Facebook va înfiinţa un consiliu de supraveghere ce poate schimba deciziile lui Zuckerberg
19/09/2019 12:42

 "Facebook nu are un consiliu de supraveghere", spune Bernie Hogan, cercetător la Oxford Internet Institute. "Singurul vot care contează cu adevărat este cel al acţionarului majoritar, M ...

VIDEO- SUPER OAMENI
17/09/2019 12:12
10 curiozități despre zebre, animalele-emblemă ale Africii
16/09/2019 12:06

 Datorită aspectului lor unic, zebrele sunt niste animale imposibil de trecut cu vederea. Tiparul lor dungat le-a transformat in muze pentru creatorii de modă si in adevărate tinte pentru multimile care ...

Super-genii: 5 cei mai tineri oameni care și-au luat doctoratul
15/09/2019 22:32

 Motivele pentru care unii se dedică cercetărilor riguroase pot varia – fie că speră să iasă in evidentă pe piata competitivă a locurilor de muncă, fie că pur si simplu adoră ceea ce fac s ...

10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare
12/09/2019 23:23

 E usor să uiti de realizările tehnologice ale omenirii de-a lungul epocilor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic ar trebui să ne amintească de drumul lung pe care l-am străbătut drept civilizati ...

VIDEO Apple a lansat noul telefon iPhone 11: Ce dotări are și cât costă
10/09/2019 23:06

 Apple a prezentat marţi, la evenimentul de toamnă al companiei, telefonul iPhone 11, care este prevăzut cu două camere pe spate şi opţiuni noi pentru culori, preţul de bază fiind de 699 de dolari, ...

5 curiozități despre Cristofor Columb, care a crezut că Pământul are formă de pară
10/09/2019 11:09

 Cand vine vorba de cel mai renumit dintre exploratorii din Epoca Descoperirilor, este greu să separi adevărul de mit si faptele de legendă. De aceea, in cele ce urmează iti prezentăm cinci curiozită ...