35 de curiozități despre Coca-Cola, cea mai populară băutură din lume

Coca-Cola

Dimensiune font:

| 07-07-2019 19:41

 Coca-Cola este peste tot. Faimoasa băutură americană, cu sticla stilizată și caligrafia de neconfundat, este recunoscută imediat de aproape oricine. Există o sumedenie de lucruri interesante despre istoria fascinantă (uneori extrem de zbuciumată și marcată de scandaluri) a unei băuturi consumate de miliarde de oameni pe întreg Pământul. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 35 de curiozități despre Coca-Cola.

1. John Pemberton a inventat celebra băutură în 1886, însă cel care a i-a dat numele de Coca-Cola a fost contabilul lui Pemberton, Frank Robinson. Robinson avea un scris frumos, iar caligrafia originală a denumirii băuturii este folosită chiar și în ziua de astăzi.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - reclama
O reclamă la Coca-Cola de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Foto: 123rf.com

 

 

2. Inițial, Coca-Cola a fost comercializată ca „un tonic care combate extenuarea”.

3. La începuturi, Coca-Cola conținea cocaină (din frunzele de coca): aproximativ 9 miligrame la fiecare pahar. Cocaina a fost eliminată din băutură în 1903. Coca-Cola orginală conținea, de asemenea, alcool.

4. Coca-Cola este cel mai larg distribuit produs de pe planetă.

5. Băutura a fost lansată oficial în 1886, ceea ce înseamnă că are o vârstă de 133 de ani.

6. Una dintre cele mai interesante curiozități despre Coca-Cola are la bază rațiuni politice. În lume există doar două țări unde Coca-Cola nu poate fi cumpărată sau vândută (cel puțin oficial): Coreea de Nord și Cuba. Ambele țări se află sub embargouri comerciale cu SUA.

7. John Pemberton, inventatorul Coca-Cola, a fost farmacist și colonel în armata confederată în timpul Războiului Civil. După ce a fost rănit în război, a devenit dependent de morfină și credea că băutura pe care a creat-o combate adicția de morfină.

8. Compania Coca-Cola vinde atât de multe feluri de băuturi, încât o persoană ar avea nevoie de nouă ani să le încerce pe toate, dacă ar bea câte una în fiecare zi.

Curiozități despre Coca-Cola – de la mijloc de contracepție, la medicament universal

 

 

El Pharmacy Pemberton
O ilustrație a farmaciei deținute de Jacob Pemberton. Foto: coca-cola.co.uk

 

 

9. Să explorăm puțin domeniul fabulos al statisticii: dacă întreaga cantitate de Coca-Cola produsă vreodată ar fi îmbuteliată în sticle de 250 de mililitri, acestea ar acoperi de 1.677 de ori distanța dintre Lună și Pământ.

10. Brandul Coca-Cola valorează peste 83,8 miliarde de dolari, adică mai mult decât KFC, Subway și Budweiser la un loc.

11. Mexicanii sunt lideri mondiali la consumul de Coca-Cola. În medie, un mexican bea anual 745 de băuturi produse de compania americană. Asta, în timp ce un american consumă, în medie, aproximativ 400 de produse Coca-Cola pe an.

12. Studiile au dovedit că Coca-Cola, mai ales varianta dietetică, este un spermicid eficient. Totuși, aceste băuturi nu sunt recomandate ca mijloc de contracepție.

13. De-a lungul istoriei sale, băutura a fost considerată un medicament-minune pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru sughițuri, colici, libido scăzut și pentru durerile cauzate de înțepăturile de meduză.

14. În 2004, o fabrică din India a companiei Coca-Cola a fost nevoită să își închidă porțile după ce a poluat apa din pânza freatică. Fabrica a deversat cantități imense de substanțe poluante în mediul înconjurător.

 

 

Curiozitati despre Coca-Cola - zahar
Coca-Cola conține o cantitate extrem de mare de zahăr. Foto: Jovi Qi via Flickr.com

 

 

15. Denumirea Coca-Cola se referă la două dintre ingredientele originale ale băuturii: nucile cola și frunzele de coca.

16. În 2015, Coca-Cola a fost declarată al treilea cel mai valoros brand din lume, după Apple și Google.

17. Aproximativ 96% din populația lumii recunoaște logo-ul Coca Cola.

18. O doză de Cola-Cola de 330 de mililitri conține aproximativ 39 de grame de zahăr, adică aproximativ 9 lingurițe de zahăr.

19. În primul an de existență, compania Coca-Cola a vândut 25 de sticle. Astăzi, vinde 1,8 miliarde de sticle – pe zi!

20. Coca-Cola deține mai mult de jumătate din toate băuturile răcoritoare vândute în lume.

Istoria Coca-Cola a fost marcată de mai multe scandaluri

21. În 2015, compania a stârnit controverse după ce a plătit 550.000 de dolariliderului unui grup de militanți anti-obezitate. După ce donația a devenit publică, grupul s-a desființat.

22. Coca-Cola a inventat baxul cu șase doze pentru a încuraja consumatorii să bea mai mult.

23. Compania l-a contractat pe artistul american Norman Rockwell pentru a crea o serie de reclame situate într-un peisaj american idilic. Coca-Cola deține doar trei dintre cele șase ilustrații originale ale artistului. Celelalte trei s-au pierdut.

 

 

Ilustratii Norman Rockwell
Trei dintre cele șase creații ale lui Norman Rockwell. Foto: coca-colacompany.com

 

 

24. O femeie de 30 de ani din Noua Zeelandă, mamă a opt copii, a murit după ce a băut 10 litri de Coca-Cola pe zi, timp de mai mulți ani. Autopsia a arătat că băutura îi distrusese ficatul și inima, iar toți dinții femeii erau cariați.

25. Coca-Cola este cel mai mare utilizator de doze de aluminiu din SUA. Compania folosește peste 300.000 de tone de folie de aluminiu în fiecare an.

26. Compania americană a stârnit controverse făcând afaceri cu naziștii. Când fabricilor germane de Coca-Cola le-a fost interzis să importe ingrediente din care să fabrice băutura, compania i-a ajutat să creeze Fanta (de la cuvântul german „fantasie”), o altă băutură celebră. 

27. În medie, în lume sunt consumate peste 10.000 de băuturi răcoritoare produse de Coca-Cola în fiecare secundă.

28. Eșecul campaniei publicitare pentru băutura „New Coke”, desfășurată între 1985 și 1986, a fost atât de răsunător, încât a dat naștere unor teorii ale conspirației.

Potrivit unei teorii, compania a folosit campania New Coke pentru a înlocui zahărul din băutura originală cu sirop de porumb, care era mai ieftin și foarte bogat în fructoză. Într-adevăr, în 1985, Coca-Cola deja introdusese în rețeta băuturilor sale acest tip de sirop.

Curiozități despre Coca-Cola: Legătura dintre celebra băutură și Moș Crăciun

29. Formula originală a băuturii este păstrată într-un seif într-o filială a băncii SunTrust din Atlanta, care se află în apropierea sediului central al Coca-Cola.

30. Coca-Cola a fost prima companie care a sponsorizat Jocurile Olimpice, în 1928.

 

 

Mos Craciun
Coca-Cola este „mama” lui Moș Crăciun îmbrăcat în roșu. Foto: dailymail.co.uk

 

 

31. În 2001, Coca-Cola a fost dată în judecată pentru că ar fi angajat „echipe ale morții” cu convingeri de extremă dreaptă pentru a teroriza, răpi, tortura și ucide muncitorii de la fabrica de îmbuteliere din Columbia. Coca-Cola a negat orice implicare.

32. Imaginea lui Moș Crăciun cu barbă albă, îmbrăcat în roșu și alb, a fost creat de Coca-Cola în 1931, iar roșul și albul au fost alese pentru că erau culorile folosite de companie. Această mișcare de marketing genială este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Coca-Cola.

33. Ca metodă de protest față de rasism, Martin Luther King Jr. a susținut boicotarea băuturii, considerând că este „un produs alb”. La acea vreme, muncitorii albi din fabricile Coca-Cola erau plătiți mai bine decât muncitorii afro-americani. 

34. În anii ’80, pe unul dintre cuburile de gheață dintr-o reclamă la Coca-Cola, afișată în Australia, a fost strecurată o imagine obscenă. Compania a retras și a distrus toate afișele, iar artistul responsabil a fost concediat și dat în judecată.

35. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Coca-Cola. Dozele de aluminiu atât de populare în zilele noastre au fost inventate pentru soldații din Al Doilea Război Mondial.

Fiind ușoare, ele puteau fi transportate mai ușor pe front. Dar, din cauză că materialele necesare fabricării dozelor erau raționalizate la acea vreme, compania nu a putut să le producă decât în anii ’60.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei