0000   0141700

Dimensiune font:

5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane

| 17-08-2019 20:33

 În general, rămășițele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am aștepta să-l întâlnim într-un obiectiv turistic. Totuși, există niște atracții turistice populare unde se află la vedere sute de schelete sau cadavre perfect conservate.

Unele obiective turistice adăpostesc cadavre în mod discret, iar vizitatorii nici măcar nu își dau seama că ele se află acolo. În alte cazuri, rămășițele sunt puse la vedere, iar vizitatorii trec pe lângă ele ca și cum ar fi vorba de încă un artefact.

Iată, deci, cinci atracții turistice populare pline cu rămășițe umane.

1. Muntele Everest

atracții turistice populare
Corpul lui Tsewang Paljor, „Bocancii verzi”. Foto: Reuters

Iată prima dintre aceste atracții turistice populare. Pe Muntele Everest se află multe cadavre umane. De fapt, pe partea de nord se află atât de multe cadavre, încât a fost botezată neoficial „Creasta curcubeului”, datorită culorii hainelor și echipamentului numeroșilor turiști și ghizi șerpași care au pierit acolo.

Numărul total de cadavre de pe Everest este necunoscut, însă în 2015 s-a estimat că este vorba de aproximativ 200 de trupuri umane. Un cadavru celebru este cel al lui Tsewang Paljor. 

Corpul său este pe Everest din 1996, când bărbatul a fost ucis de un viscol. Paljor este poreclit „Bocancii verzi”, după culoarea ghetelor sale de alpinism.

A devenit atât de bine cunoscut, încât caverna în care a înghețat este numită „Peștera ghetelor verzi”. Locul este un punct de odihnă popular pentru cățărătorii care coboară de pe Everest.

 

 atracții turistice populare

Recuperarea cadavrelor de pe Everest costă enorm. Foto: Pinterest

De cele mai multe ori, cadavrele sunt abandonate pe Everest din cauza costurilor și pericolelor pe care le implică recuperarea lor. Este nevoie chiar și de opt ghizi șerpași pentru a recupera un cadavru de pe Everest.

Trupurile sunt întotdeauna grele, ajungând uneori la dublul greutății pe care o avea victima când era vie, pentru că sunt înghețate. Cărăușii sunt adeseori nevoiți să sape în jurul cadavrului și să îl transportă cu tot cu gheață. Astfel de operațiuni de recuperare costă mii de dolari. 

2. Atracții turistice populare: Pompei

Printre cele mai bizare atracții turistice populare se numără și orașul antic Pompei. Vezuviul a erupt în jurul orei prânzului, pe 24 august 79 (sau, potrivit noilor descoperiri, cândva în luna octombrie sau noiembrie a acelui an).

Erupția a aruncat cenușă fierbinte în aer și peste orașele Pompei și Herculaneum. Cenușa a căzut pe oameni și pe case, blocând uși și cauzând prăbușirea acoperișurilor. Totodată, cenușa a umplut drumurile, împiedicându-i pe oameni să scape.

atracții turistice populare
Victima Pompei. Foto: Wikimedia

Mii de oameni s-au luptat cu cenușa și au scăpat, dar alte câteva mii au rămas în casele lor, unde s-au ascuns și, de frică, și-au acoperit capetele cu perne.

Cei care au supraviețuit cenușei care cădea și acoperișurilor care se prăbușeau au murit în dimineața următoare, când fluxul piroclastic a început să se scurgă pe laturile muntelui. 

Pompei a rămas uitat până când, în 1738, a fost redescoperit. Săpătorii s-au pus pe lucru și și-au dat seama imediat că scheletele celor uciși în erupția din 79 erau înconjurate de spații goale care păstrau contururile corpurilor lor.

Așa că au început să toarne ghips în spațiile din jurul scheletelor. Astăzi, avem sute de modele de ghips cu rămășițele celor care au murit în timpul celebrei erupții.

atracții turistice populare
Un porc și un câine, două victime descoperite la Pompei. Foto: Wikimedia

Tot aici se află și rămășițele de ghips ale unui porc și ale unui câine. Ghipsul înfățișează cu claritate figurile și trăsăturile oamenilor și ale animalelor, exact așa cum erau în momentul morții.

La Pompei au fost excavate aproximativ 1.150 de cadavre, dar istoricii cred că alți 2.000 de oameni și-au găsit sfârșitul imediat după erupție. Ținând cont de faptul că numai trei pătrimi din Pompei au fost excavate, probabil că sub pământ se află și mai multe schelete. 

3. Atracții turistice populare: Sac Uayum

O cenotă (sau crov) este un relief carstic plin cu apă. Este creată atunci când solul din calcar slab se prăbușește și expune caverna de dedesubt. Peninsula Yucatan, din Mexic, are multe cenote, care sunt astăzi atracții turistice de top.

Însă cenota Sac Uayum iese în evidență deoarece conține rămășițele oamenilor și animalelor moarte. Sac Uayum era temut de vechii mayași și încă este temut de localnici, care cunosc multe povestiri folclorice ce avertizează împotriva coborârii în grotă.

atracții turistice populare
Un craniu deformat descoperit la Sac Uayum. Foto: AP

În 2013, o echipă de arheologi, condusă de Bradley Russel, a sfidat presupusele pericole și a decis să intre în cenotă pentru a investiga locul. Au descoperit că era plină cu cranii și oase de oameni și animale mari.

Au descoperit 15 cranii umane, dar este posibil ca numărul lor să fie și mai mare. Unele cranii sunt aplatizate, indicând faptul că aparținuseră civilizației mayașe. Cercetătorii cred că vacile au căzut accidental în gaură, dar nu au putut explica felul în care oamenii au ajuns în cenotă. 

Arheologii știu că cenota nu a fost niciodată un cimitir și că oamenii ajunși aici nu au fost sacrificați. Ei cred că trupurile au fost îngropate acolo temporar, deoarece mayașii credeau în reîncarnare.

O altă variantă spune că oamenii, victime ale ciumei, au fost aruncați acolo pentru a nu-i infecta pe cei vii.

4. Marele Zid Chinezesc

atracții turistice populare
În Marele Zid Chinezesc au fost îngropate mii de cadavre. Foto: Wikimedia

Marele Zid Chinezesc, lung de aproximativ 21.000 de kilometri, este cea mai populară structură construită din China. Zidul a fost ridicat de mai mulți împărați, începând cu Qin Shi Huang, în jurul anului 221 î.e.n.

Însă ceea ce a rămas din zid până în ziua de azi a fost construit în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Condamnații și soldații formau grosul forței de muncă la momentul în care Împăratul Qin Shi Huang a ordonat construirea zidului.

Se estimează că aproximativ 400.000 de muncitori au murit în timpul construcției. Majoritatea celor decedați au fost îngropați în zid. 

5. Atracții turistice populare: Osuarul din Sedlec

Iată și ultima dintre aceste atracții turistice populare, dar ieșite din comun. Osuarul din Sedlec (cunoscut și ca Biserica de oase), din Cehia, este plin cu scheletele a aproximativ 70.000 de oameni.

Oasele nu sunt ascunse, ci sunt expuse la vedere, fiind transformate în opere de artă. Aici se află piramide, stative pentru lumânări și un candelabru confecționat din cranii și oase de om.

Foto: iStock

Istoria osuarului începe în secolul XIII, când un călugăr s-a întors dintr-un pelerinaj din Ierusalim, aducând cu el niște pământ de acolo, pe care l-a aruncat în cimitirului din Sedlec.

În scurt timp, toată lumea din ceea ce astăzi este Cehia și din regatele învecinate își dorea să fie îngropată în Sedlec. Peste 30.000 de oameni au fost îngropați acolo, până când cimitirul a rămas fără spațiu. 

Localnicii au fost de acord să mute cadavrele într-o criptă, pentru ca în cimitir să poată fi îngropate trupuri noi. Această criptă este Osuarul din Sedlec.

Frantisek Rint, un cioplitor în lemn, a transformat scheletele în opere de artă în 1870, când a folosit oasele pentru a crea diferite modele. Rint a fost cel care a creat și celebrul candelabru.

Candelabrul din oase este atracția principală a locului. Foto: iStock

De asemenea, Rint a albit oasele, pentru ca toate să aibă aceeași culoare.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Ce au învățat doctorii după șase luni de coronavirus și care sunt marile necunoscute
28/06/2020 09:58

În cele sase luni de cand acest coronavirus absolut nou a inceput să se răspandească in lume, doctorii si spitalele au invătat multe despre cum trebuie tratati pacientii cu Covid-19, transmite Reuters ...

19 țări din toată lumea în care nu există râuri
26/06/2020 17:34

Am crede că există rauri in fiecare colt de lume, dar iată că sunt state care nu sunt străbătute de nicio apă curgătoare. Ai putea mentiona trei tări in care nu există rauri inainte de a citi acest ar ...

Istoria ochelarilor, invenția revoluționară din Evul Mediu
22/06/2020 20:51

Un om de stiintă arab, Ibn al-Haytham, cunoscut in Europa sub numele de Alhacen, a creat baza teoretică a acestei inventii in secolul al XI-lea, prin studiile sale asupra corneei umane si efectelor razelor de ...

De ce
08/06/2020 10:59

 Timp de mai multe luni, in anul 1110, Luna a devenit invizibila oamenilor. De curand, cercetatorii Universitatii din Geneva au publicat un studiu in revista Nature pentru a explica fenomenul, relateaza&nb ...

Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii
28/05/2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucrur ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!