0000   0141700

Dimensiune font:

5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane

| 17-08-2019 20:33

 În general, rămășițele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am aștepta să-l întâlnim într-un obiectiv turistic. Totuși, există niște atracții turistice populare unde se află la vedere sute de schelete sau cadavre perfect conservate.

Unele obiective turistice adăpostesc cadavre în mod discret, iar vizitatorii nici măcar nu își dau seama că ele se află acolo. În alte cazuri, rămășițele sunt puse la vedere, iar vizitatorii trec pe lângă ele ca și cum ar fi vorba de încă un artefact.

Iată, deci, cinci atracții turistice populare pline cu rămășițe umane.

1. Muntele Everest

atracții turistice populare
Corpul lui Tsewang Paljor, „Bocancii verzi”. Foto: Reuters

Iată prima dintre aceste atracții turistice populare. Pe Muntele Everest se află multe cadavre umane. De fapt, pe partea de nord se află atât de multe cadavre, încât a fost botezată neoficial „Creasta curcubeului”, datorită culorii hainelor și echipamentului numeroșilor turiști și ghizi șerpași care au pierit acolo.

Numărul total de cadavre de pe Everest este necunoscut, însă în 2015 s-a estimat că este vorba de aproximativ 200 de trupuri umane. Un cadavru celebru este cel al lui Tsewang Paljor. 

Corpul său este pe Everest din 1996, când bărbatul a fost ucis de un viscol. Paljor este poreclit „Bocancii verzi”, după culoarea ghetelor sale de alpinism.

A devenit atât de bine cunoscut, încât caverna în care a înghețat este numită „Peștera ghetelor verzi”. Locul este un punct de odihnă popular pentru cățărătorii care coboară de pe Everest.

 

 atracții turistice populare

Recuperarea cadavrelor de pe Everest costă enorm. Foto: Pinterest

De cele mai multe ori, cadavrele sunt abandonate pe Everest din cauza costurilor și pericolelor pe care le implică recuperarea lor. Este nevoie chiar și de opt ghizi șerpași pentru a recupera un cadavru de pe Everest.

Trupurile sunt întotdeauna grele, ajungând uneori la dublul greutății pe care o avea victima când era vie, pentru că sunt înghețate. Cărăușii sunt adeseori nevoiți să sape în jurul cadavrului și să îl transportă cu tot cu gheață. Astfel de operațiuni de recuperare costă mii de dolari. 

2. Atracții turistice populare: Pompei

Printre cele mai bizare atracții turistice populare se numără și orașul antic Pompei. Vezuviul a erupt în jurul orei prânzului, pe 24 august 79 (sau, potrivit noilor descoperiri, cândva în luna octombrie sau noiembrie a acelui an).

Erupția a aruncat cenușă fierbinte în aer și peste orașele Pompei și Herculaneum. Cenușa a căzut pe oameni și pe case, blocând uși și cauzând prăbușirea acoperișurilor. Totodată, cenușa a umplut drumurile, împiedicându-i pe oameni să scape.

atracții turistice populare
Victima Pompei. Foto: Wikimedia

Mii de oameni s-au luptat cu cenușa și au scăpat, dar alte câteva mii au rămas în casele lor, unde s-au ascuns și, de frică, și-au acoperit capetele cu perne.

Cei care au supraviețuit cenușei care cădea și acoperișurilor care se prăbușeau au murit în dimineața următoare, când fluxul piroclastic a început să se scurgă pe laturile muntelui. 

Pompei a rămas uitat până când, în 1738, a fost redescoperit. Săpătorii s-au pus pe lucru și și-au dat seama imediat că scheletele celor uciși în erupția din 79 erau înconjurate de spații goale care păstrau contururile corpurilor lor.

Așa că au început să toarne ghips în spațiile din jurul scheletelor. Astăzi, avem sute de modele de ghips cu rămășițele celor care au murit în timpul celebrei erupții.

atracții turistice populare
Un porc și un câine, două victime descoperite la Pompei. Foto: Wikimedia

Tot aici se află și rămășițele de ghips ale unui porc și ale unui câine. Ghipsul înfățișează cu claritate figurile și trăsăturile oamenilor și ale animalelor, exact așa cum erau în momentul morții.

La Pompei au fost excavate aproximativ 1.150 de cadavre, dar istoricii cred că alți 2.000 de oameni și-au găsit sfârșitul imediat după erupție. Ținând cont de faptul că numai trei pătrimi din Pompei au fost excavate, probabil că sub pământ se află și mai multe schelete. 

3. Atracții turistice populare: Sac Uayum

O cenotă (sau crov) este un relief carstic plin cu apă. Este creată atunci când solul din calcar slab se prăbușește și expune caverna de dedesubt. Peninsula Yucatan, din Mexic, are multe cenote, care sunt astăzi atracții turistice de top.

Însă cenota Sac Uayum iese în evidență deoarece conține rămășițele oamenilor și animalelor moarte. Sac Uayum era temut de vechii mayași și încă este temut de localnici, care cunosc multe povestiri folclorice ce avertizează împotriva coborârii în grotă.

atracții turistice populare
Un craniu deformat descoperit la Sac Uayum. Foto: AP

În 2013, o echipă de arheologi, condusă de Bradley Russel, a sfidat presupusele pericole și a decis să intre în cenotă pentru a investiga locul. Au descoperit că era plină cu cranii și oase de oameni și animale mari.

Au descoperit 15 cranii umane, dar este posibil ca numărul lor să fie și mai mare. Unele cranii sunt aplatizate, indicând faptul că aparținuseră civilizației mayașe. Cercetătorii cred că vacile au căzut accidental în gaură, dar nu au putut explica felul în care oamenii au ajuns în cenotă. 

Arheologii știu că cenota nu a fost niciodată un cimitir și că oamenii ajunși aici nu au fost sacrificați. Ei cred că trupurile au fost îngropate acolo temporar, deoarece mayașii credeau în reîncarnare.

O altă variantă spune că oamenii, victime ale ciumei, au fost aruncați acolo pentru a nu-i infecta pe cei vii.

4. Marele Zid Chinezesc

atracții turistice populare
În Marele Zid Chinezesc au fost îngropate mii de cadavre. Foto: Wikimedia

Marele Zid Chinezesc, lung de aproximativ 21.000 de kilometri, este cea mai populară structură construită din China. Zidul a fost ridicat de mai mulți împărați, începând cu Qin Shi Huang, în jurul anului 221 î.e.n.

Însă ceea ce a rămas din zid până în ziua de azi a fost construit în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Condamnații și soldații formau grosul forței de muncă la momentul în care Împăratul Qin Shi Huang a ordonat construirea zidului.

Se estimează că aproximativ 400.000 de muncitori au murit în timpul construcției. Majoritatea celor decedați au fost îngropați în zid. 

5. Atracții turistice populare: Osuarul din Sedlec

Iată și ultima dintre aceste atracții turistice populare, dar ieșite din comun. Osuarul din Sedlec (cunoscut și ca Biserica de oase), din Cehia, este plin cu scheletele a aproximativ 70.000 de oameni.

Oasele nu sunt ascunse, ci sunt expuse la vedere, fiind transformate în opere de artă. Aici se află piramide, stative pentru lumânări și un candelabru confecționat din cranii și oase de om.

Foto: iStock

Istoria osuarului începe în secolul XIII, când un călugăr s-a întors dintr-un pelerinaj din Ierusalim, aducând cu el niște pământ de acolo, pe care l-a aruncat în cimitirului din Sedlec.

În scurt timp, toată lumea din ceea ce astăzi este Cehia și din regatele învecinate își dorea să fie îngropată în Sedlec. Peste 30.000 de oameni au fost îngropați acolo, până când cimitirul a rămas fără spațiu. 

Localnicii au fost de acord să mute cadavrele într-o criptă, pentru ca în cimitir să poată fi îngropate trupuri noi. Această criptă este Osuarul din Sedlec.

Frantisek Rint, un cioplitor în lemn, a transformat scheletele în opere de artă în 1870, când a folosit oasele pentru a crea diferite modele. Rint a fost cel care a creat și celebrul candelabru.

Candelabrul din oase este atracția principală a locului. Foto: iStock

De asemenea, Rint a albit oasele, pentru ca toate să aibă aceeași culoare.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Un angajat Facebook s-a sinucis, chiar în timpul programului de lucru. S-a aruncat de la etajul patru
21/09/2019 16:10

 Un angajat Facebook şi-a pus capăt zilelor Angajatul venise la muncă, ca intr-o zi normală, insă la un moment dat a părăsit biroul. Nimeni nu l-a băgat in seamă, pentru că bărbatul nu a lăsat ...

FT: Google revendică atingerea supremaţiei cuantice în programarea computerizată
21/09/2019 15:49

 Un document elaborat de specialişti Google obţinut de FT, postat doar scurt timp in urmă cu cateva zile pe un site al NASA, arăta că procesorul computerului a putut efectua in doar trei minute şi 20 ...

iPhone 11, întâmpinat de cozi mai mici decât de obicei în China
21/09/2019 15:32

 Performanţa de vanzare a ultimei game a gigantului tehnologic din SUA este urmărită indeaproape pe cea mai mare piaţă de smartphone-uri din lume, unde Apple a pierdut teren in faţa concurenţilor cu ...

Urmările unui potenţial război atomic SUA-Rusia: 34 de milioane de morţi în primele ore
21/09/2019 14:29

 Cel puţin 34 de milioane de oameni ar deceda in primele ore după izbucnirea unui potenţial război nuclear intre Statele Unite şi Rusia, afirmă cercetători de la Universitatea Princeton, care averti ...

Asteroidul gigantic care ne-a adus o perioada glaciara, dar a si dat un impuls vietii. Ce s-a intamplat in urma cu 466 de milioane de ani
20/09/2019 11:29

 Foto: Arhiva Pixabay In urma cu 466 de milioane de ani, un asteroid gigantic s-a rupt in bucati si valuri de praf au fost trimise catre planeta noastra timp de 2 milioane de ani, arata un studiu recent. ...

Cum ștergi datele de pe vechiul tău iPhone înainte să-l schimbi cu iPhone 11
20/09/2019 10:22

Apple a lansat recent iPhone 11, iar dacă plănuiesti să renunti la vechiul telefon in favoarea noului model, ar fi bine să stergi toate datele de pe el. Noul model lansat de Apple a fost foarte bine primit ...

9 cei mai activi vulcani din lume – Izvoarele de lavă ale Terrei
20/09/2019 10:03

 Vulcanii se numără printre cele mai puternice forte ale naturii, iar cei mai activi vulcani din lume degajă o cantitate imensă de energie si au o capacitate e distrugere greu de imaginat. Aceste conur ...

VIDEO- SUPER OAMENI
17/09/2019 12:12
10 curiozități despre zebre, animalele-emblemă ale Africii
16/09/2019 12:06

 Datorită aspectului lor unic, zebrele sunt niste animale imposibil de trecut cu vederea. Tiparul lor dungat le-a transformat in muze pentru creatorii de modă si in adevărate tinte pentru multimile care ...

Super-genii: 5 cei mai tineri oameni care și-au luat doctoratul
15/09/2019 22:32

 Motivele pentru care unii se dedică cercetărilor riguroase pot varia – fie că speră să iasă in evidentă pe piata competitivă a locurilor de muncă, fie că pur si simplu adoră ceea ce fac s ...