5 atracții turistice populare pline cu rămășițe umane

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-08-2019 20:33

 În general, rămășițele umane sunt ultimul lucru pe care ne-am aștepta să-l întâlnim într-un obiectiv turistic. Totuși, există niște atracții turistice populare unde se află la vedere sute de schelete sau cadavre perfect conservate.

Unele obiective turistice adăpostesc cadavre în mod discret, iar vizitatorii nici măcar nu își dau seama că ele se află acolo. În alte cazuri, rămășițele sunt puse la vedere, iar vizitatorii trec pe lângă ele ca și cum ar fi vorba de încă un artefact.

Iată, deci, cinci atracții turistice populare pline cu rămășițe umane.

1. Muntele Everest

atracții turistice populare
Corpul lui Tsewang Paljor, „Bocancii verzi”. Foto: Reuters

Iată prima dintre aceste atracții turistice populare. Pe Muntele Everest se află multe cadavre umane. De fapt, pe partea de nord se află atât de multe cadavre, încât a fost botezată neoficial „Creasta curcubeului”, datorită culorii hainelor și echipamentului numeroșilor turiști și ghizi șerpași care au pierit acolo.

Numărul total de cadavre de pe Everest este necunoscut, însă în 2015 s-a estimat că este vorba de aproximativ 200 de trupuri umane. Un cadavru celebru este cel al lui Tsewang Paljor. 

Corpul său este pe Everest din 1996, când bărbatul a fost ucis de un viscol. Paljor este poreclit „Bocancii verzi”, după culoarea ghetelor sale de alpinism.

A devenit atât de bine cunoscut, încât caverna în care a înghețat este numită „Peștera ghetelor verzi”. Locul este un punct de odihnă popular pentru cățărătorii care coboară de pe Everest.

 

 atracții turistice populare

Recuperarea cadavrelor de pe Everest costă enorm. Foto: Pinterest

De cele mai multe ori, cadavrele sunt abandonate pe Everest din cauza costurilor și pericolelor pe care le implică recuperarea lor. Este nevoie chiar și de opt ghizi șerpași pentru a recupera un cadavru de pe Everest.

Trupurile sunt întotdeauna grele, ajungând uneori la dublul greutății pe care o avea victima când era vie, pentru că sunt înghețate. Cărăușii sunt adeseori nevoiți să sape în jurul cadavrului și să îl transportă cu tot cu gheață. Astfel de operațiuni de recuperare costă mii de dolari. 

2. Atracții turistice populare: Pompei

Printre cele mai bizare atracții turistice populare se numără și orașul antic Pompei. Vezuviul a erupt în jurul orei prânzului, pe 24 august 79 (sau, potrivit noilor descoperiri, cândva în luna octombrie sau noiembrie a acelui an).

Erupția a aruncat cenușă fierbinte în aer și peste orașele Pompei și Herculaneum. Cenușa a căzut pe oameni și pe case, blocând uși și cauzând prăbușirea acoperișurilor. Totodată, cenușa a umplut drumurile, împiedicându-i pe oameni să scape.

atracții turistice populare
Victima Pompei. Foto: Wikimedia

Mii de oameni s-au luptat cu cenușa și au scăpat, dar alte câteva mii au rămas în casele lor, unde s-au ascuns și, de frică, și-au acoperit capetele cu perne.

Cei care au supraviețuit cenușei care cădea și acoperișurilor care se prăbușeau au murit în dimineața următoare, când fluxul piroclastic a început să se scurgă pe laturile muntelui. 

Pompei a rămas uitat până când, în 1738, a fost redescoperit. Săpătorii s-au pus pe lucru și și-au dat seama imediat că scheletele celor uciși în erupția din 79 erau înconjurate de spații goale care păstrau contururile corpurilor lor.

Așa că au început să toarne ghips în spațiile din jurul scheletelor. Astăzi, avem sute de modele de ghips cu rămășițele celor care au murit în timpul celebrei erupții.

atracții turistice populare
Un porc și un câine, două victime descoperite la Pompei. Foto: Wikimedia

Tot aici se află și rămășițele de ghips ale unui porc și ale unui câine. Ghipsul înfățișează cu claritate figurile și trăsăturile oamenilor și ale animalelor, exact așa cum erau în momentul morții.

La Pompei au fost excavate aproximativ 1.150 de cadavre, dar istoricii cred că alți 2.000 de oameni și-au găsit sfârșitul imediat după erupție. Ținând cont de faptul că numai trei pătrimi din Pompei au fost excavate, probabil că sub pământ se află și mai multe schelete. 

3. Atracții turistice populare: Sac Uayum

O cenotă (sau crov) este un relief carstic plin cu apă. Este creată atunci când solul din calcar slab se prăbușește și expune caverna de dedesubt. Peninsula Yucatan, din Mexic, are multe cenote, care sunt astăzi atracții turistice de top.

Însă cenota Sac Uayum iese în evidență deoarece conține rămășițele oamenilor și animalelor moarte. Sac Uayum era temut de vechii mayași și încă este temut de localnici, care cunosc multe povestiri folclorice ce avertizează împotriva coborârii în grotă.

atracții turistice populare
Un craniu deformat descoperit la Sac Uayum. Foto: AP

În 2013, o echipă de arheologi, condusă de Bradley Russel, a sfidat presupusele pericole și a decis să intre în cenotă pentru a investiga locul. Au descoperit că era plină cu cranii și oase de oameni și animale mari.

Au descoperit 15 cranii umane, dar este posibil ca numărul lor să fie și mai mare. Unele cranii sunt aplatizate, indicând faptul că aparținuseră civilizației mayașe. Cercetătorii cred că vacile au căzut accidental în gaură, dar nu au putut explica felul în care oamenii au ajuns în cenotă. 

Arheologii știu că cenota nu a fost niciodată un cimitir și că oamenii ajunși aici nu au fost sacrificați. Ei cred că trupurile au fost îngropate acolo temporar, deoarece mayașii credeau în reîncarnare.

O altă variantă spune că oamenii, victime ale ciumei, au fost aruncați acolo pentru a nu-i infecta pe cei vii.

4. Marele Zid Chinezesc

atracții turistice populare
În Marele Zid Chinezesc au fost îngropate mii de cadavre. Foto: Wikimedia

Marele Zid Chinezesc, lung de aproximativ 21.000 de kilometri, este cea mai populară structură construită din China. Zidul a fost ridicat de mai mulți împărați, începând cu Qin Shi Huang, în jurul anului 221 î.e.n.

Însă ceea ce a rămas din zid până în ziua de azi a fost construit în timpul dinastiei Ming (1368 – 1644). Condamnații și soldații formau grosul forței de muncă la momentul în care Împăratul Qin Shi Huang a ordonat construirea zidului.

Se estimează că aproximativ 400.000 de muncitori au murit în timpul construcției. Majoritatea celor decedați au fost îngropați în zid. 

5. Atracții turistice populare: Osuarul din Sedlec

Iată și ultima dintre aceste atracții turistice populare, dar ieșite din comun. Osuarul din Sedlec (cunoscut și ca Biserica de oase), din Cehia, este plin cu scheletele a aproximativ 70.000 de oameni.

Oasele nu sunt ascunse, ci sunt expuse la vedere, fiind transformate în opere de artă. Aici se află piramide, stative pentru lumânări și un candelabru confecționat din cranii și oase de om.

Foto: iStock

Istoria osuarului începe în secolul XIII, când un călugăr s-a întors dintr-un pelerinaj din Ierusalim, aducând cu el niște pământ de acolo, pe care l-a aruncat în cimitirului din Sedlec.

În scurt timp, toată lumea din ceea ce astăzi este Cehia și din regatele învecinate își dorea să fie îngropată în Sedlec. Peste 30.000 de oameni au fost îngropați acolo, până când cimitirul a rămas fără spațiu. 

Localnicii au fost de acord să mute cadavrele într-o criptă, pentru ca în cimitir să poată fi îngropate trupuri noi. Această criptă este Osuarul din Sedlec.

Frantisek Rint, un cioplitor în lemn, a transformat scheletele în opere de artă în 1870, când a folosit oasele pentru a crea diferite modele. Rint a fost cel care a creat și celebrul candelabru.

Candelabrul din oase este atracția principală a locului. Foto: iStock

De asemenea, Rint a albit oasele, pentru ca toate să aibă aceeași culoare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei