5 comori istorice inestimabile distruse din cauza prostiei umane

00000  breaking-46

Dimensiune font:

| 13-06-2019 13:55

 Albert Einstein obișnuia să spună: „Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească, însă nu sunt sigur de primul”. Această vorbă ne este confirmată adeseori de diverse evenimente care se petrec în jurul nostru.

Multe dintre aceste acte prostești nu sunt comise cu intenții rele și nu au consecințe grave. Dar există situații în care ignoranța atentează la valorile noastre istorice, distrugând unele dintre cele mai prețioase moșteniri pe care ni le-au lăsat generațiile trecute.

În acest articol, îți prezentăm cinci lucruri cu importanță istorică deosebită care au fost distruse din cauza prostiei umane.

1. Camera de chihlimbar, pierdută pe vecie

Camera de Chihlimbar
Camera de Chihlimbar era o adevărată comoară. Foto: Wikimedia Commons

În 1701, Frederic I, primul rege al Prusiei, a ordonat construirea Camerei de Chihlimbar la insistențele soției sale, Sofia Charlotte. Planul inițial era realizarea acestei camere în Palatul Charlottenburg, reședința regelui. Dar, într-un final, a fost construită în Palatul din Berlin.

Camera era decorată cu panouri de chihlimbar, decorate cu frunze din aur, pietre prețioase și oglinzi. Dar toate aceste nestemate nu au rezistat mult în Palatul din Berlin. În 1716, Petru cel Mare, țarul Rusiei, a vizitat palatul și a fost uimit de frumusețea încăperii.

Pentru a consolida relațiile dintre cele două puteri, regele Frederic i-a dăruit camera lui Petru cel Mare. Astfel, decorațiunile camerei au fost transportate în Rusia cu vaporul, în 18 cutii mari. Inițial, ele au fost instalate în Palatul Eaterinei, de lângă Sankt Petersburg.

Considerată „cea de-a opta minune a lumii”, Camera de Chihlimbar a rămas în Palatul Ecaterinei până la invazia trupelor germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sub îndrumarea a doi experți, soldații germani au dezinstalat întreaga cameră în doar 37 de ore și au împachetat-o în 27 de cutii.

Castelul Konigsberg
Ruinele Castelului Königsberg, după bombardament (1950). Aici a fost instalată și prețioasa Cameră de Chihlimbar. Foto: canitz.org

Cutiile au fost expediate la Königsberg, Germania, unde au ajuns pe 14 octombrie 1941. După o lună, Camera de Chihlimbar a fost deschisă pentru vizitare.

În 1943, Adolf Hitler a ordonat mutarea Camerei de Chihlimbar de la Königsberg. Însă, înainte ca mutarea să aibă loc, persoana desemnată să coordoneze operațiunea a fugit din oraș.

În 1944, Königsbergul a fost bombardat de aviația britanică, distrugând clădirea în care se afla celebra cameră. De atunci, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu comorile care au compus cândva cea de-a opta minune a lumii.

2. Codicele mayașe, arse de un episcop fanatic

Mayașii erau cunoscuți pentru cunoștințele lor avansate de arhitectură, matematică și astronomie. Această civilizație folosea un sistem extrem de complex de scriere hieroglifică și își transmitea cunoștințele prin intermediul codicelor.

Codicele mayase
Fragment din Codicele de la Dresda (stânga) și Codicele de la Madrid (dreapta). Foto: Wikimedia Commons

Aceste codice erau ținute de scribi profesioniști, pe un papirus confecționat din scoarță de ficus sau smochin. Codicele conțineau informații astronomice, precum și date despre ritualuri și cultura și societatea acestei civilizații.

Judecătorul spaniol Alonso de Zoria a relatat că a văzut numeroase codice mayașe în 1540, într-o zonă unde astăzi este Guatemala. Potrivit acestuia, codicele relatau peste 800 de ani din istoria civilizației mayașe. Din păcate, toate aceste informații s-au pierdut din cauza unui singur om, Diego de Landa.

Landa, un episcop spaniol, a fost descris de mai mulți istorici drept crud și fanatic. Landa credea că civilizația mayașă „se închina diavolului”, drept pentru care a ordonat arderea tuturor codicelor și a imaginilor de cult create de mayași.

Doar patru cărți mayașe au scăpat de foc: Codicele de la Dresda, Codicele de la Madrid, Codicele de la Paris și Codicele Grolier.

3. Scrierile lui Arhimede, șterse și acoperite cu rugăciuni

Palimpsestul lui Arhimede
Foto: maa.org

Arhimede a fost un matematician, inginer și om de știință grec care a trăit în secolul al III-lea î.e.n. Arhimede obișnuia să-și relateze cercetările și descoperirile sub forma unor scrisori adresate contemporanilor săi.

În jurul anului 530, arhitectul grec Isidor din Milet a adunat toate aceste scrisori într-un singur manuscris. În 1204, manuscrisul a fost transportat de la Constantinopol la Ierusalim. Acolo, în 1229, un călugăr avea să-l distrugă din ignoranță.

Neînțelegând textul, călugărul l-a șters de pe pergament. Apoi, a îndoit paginile în două, le-a legat din nou și le-a folosit pentru a scrie un text religios. Din păcate, aceasta era o practică răspândită, în vremurile în care papirusul era ceva rar.

Astfel, manuscrisul lui Arhimede a fost pierdut până în anii 1840, când un cercetător al Bibliei, pe nume Constantin von Tischendorf, a observat că anumite porțiuni din textul inițial erau încă vizibile. Intrigat, a cerut ajutorul unui savant expert în limba greacă.

Palimpsestul lui Arhimede 02
Foto: Wikimedia Commons

Expertul a reușit să transcrie câteva rânduri. În 1906, istoricul danez Johan Heiberg a citit aceste rânduri și și-a dat seama că opera îi aparținea lui Arhimede. A fotografiat manuscrisul și a reușit să transcrie o mare parte din conținutul acestuia.

4. Ultima casă a lui Shakespeare a fost demolată

Situată în Stratford-upon-Avon, casa New Place a fost construită în 1483 de Sir Hugh Clopton. Este faimoasă pentru că aici și-a petrecut ultima parte din viață William Shakespeare.

Dramaturgul englez a cumpărat casa în 1597, pe când se afla la apogeul carierei. În 1612, Shakespeare a părăsit Londra și s-a întors în orașul său natal, trăind în casa New Place.

După moartea lui Shakespeare, clădirea a avut mai mulți proprietari. Ultimul dintre aceștia a fost reverendul Francis Gastrell.

Locul nou 02
Locul în care a existat New Place, ultima reședință a lui William Shakespeare. Foto: shakespeare.org.uk

Deoarece era deja cunoscută drept ultima reședință a lui Shakespeare, casa New Place a devenit loc de pelerinaj pentru mulți vizitatori. Ca gest de sfidare față de oamenii care-i invadau intimitatea în fiecare zi, Gastrell a tăiat un dud care fusese plantat de Shakespeare.

Furioși, localnicii au spart ferestrele casei. Ulterior, Gastrell a cerut permisiunea de a extinde grădina, dar autoritățile i-au respins cererea și, colac peste pupăză, i-au mărit și impozitul.

Drept răzbunare, Gastrell a demolat casa în 1759. Acest gest i-a înfuriat din nou pe localnici, care l-au obligat pe reverend să părăsească orașul.

5. O piramida mayașă a fost transformată în material de construcții

Situată pe coasta de nord-est a Americii Centrale, Belize este mărginită de Mexic, Guatemala și Marea Caraibilor. Între 1500 î.e.n. și 300 î.e.n., aici s-au stabilit mayașii, a căror civilizație a înflorit până în jurul anului 1200.

De aceea, Belize este acum o țară plină de piramide mayașe. Una dintre acestea, veche de 2300 de ani, a fost distrusă în 2013 dintr-un motiv absolut prostesc. Muncitorii aveau nevoie de pietriș pentru asfaltarea drumurilor.

Piramida, care era construită din calcar și avea înălțimea de aproape 20 de metri, a fost demolată cu buldozerul. Costrucția avusese rolul de templu și fusese edificată în jurul anului 250 î.e.n..

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei