00000  breaking-46

Dimensiune font:

5 comori istorice inestimabile distruse din cauza prostiei umane

| 13-06-2019 13:55

 Albert Einstein obișnuia să spună: „Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească, însă nu sunt sigur de primul”. Această vorbă ne este confirmată adeseori de diverse evenimente care se petrec în jurul nostru.

Multe dintre aceste acte prostești nu sunt comise cu intenții rele și nu au consecințe grave. Dar există situații în care ignoranța atentează la valorile noastre istorice, distrugând unele dintre cele mai prețioase moșteniri pe care ni le-au lăsat generațiile trecute.

În acest articol, îți prezentăm cinci lucruri cu importanță istorică deosebită care au fost distruse din cauza prostiei umane.

1. Camera de chihlimbar, pierdută pe vecie

Camera de Chihlimbar
Camera de Chihlimbar era o adevărată comoară. Foto: Wikimedia Commons

În 1701, Frederic I, primul rege al Prusiei, a ordonat construirea Camerei de Chihlimbar la insistențele soției sale, Sofia Charlotte. Planul inițial era realizarea acestei camere în Palatul Charlottenburg, reședința regelui. Dar, într-un final, a fost construită în Palatul din Berlin.

Camera era decorată cu panouri de chihlimbar, decorate cu frunze din aur, pietre prețioase și oglinzi. Dar toate aceste nestemate nu au rezistat mult în Palatul din Berlin. În 1716, Petru cel Mare, țarul Rusiei, a vizitat palatul și a fost uimit de frumusețea încăperii.

Pentru a consolida relațiile dintre cele două puteri, regele Frederic i-a dăruit camera lui Petru cel Mare. Astfel, decorațiunile camerei au fost transportate în Rusia cu vaporul, în 18 cutii mari. Inițial, ele au fost instalate în Palatul Eaterinei, de lângă Sankt Petersburg.

Considerată „cea de-a opta minune a lumii”, Camera de Chihlimbar a rămas în Palatul Ecaterinei până la invazia trupelor germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sub îndrumarea a doi experți, soldații germani au dezinstalat întreaga cameră în doar 37 de ore și au împachetat-o în 27 de cutii.

Castelul Konigsberg
Ruinele Castelului Königsberg, după bombardament (1950). Aici a fost instalată și prețioasa Cameră de Chihlimbar. Foto: canitz.org

Cutiile au fost expediate la Königsberg, Germania, unde au ajuns pe 14 octombrie 1941. După o lună, Camera de Chihlimbar a fost deschisă pentru vizitare.

În 1943, Adolf Hitler a ordonat mutarea Camerei de Chihlimbar de la Königsberg. Însă, înainte ca mutarea să aibă loc, persoana desemnată să coordoneze operațiunea a fugit din oraș.

În 1944, Königsbergul a fost bombardat de aviația britanică, distrugând clădirea în care se afla celebra cameră. De atunci, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu comorile care au compus cândva cea de-a opta minune a lumii.

2. Codicele mayașe, arse de un episcop fanatic

Mayașii erau cunoscuți pentru cunoștințele lor avansate de arhitectură, matematică și astronomie. Această civilizație folosea un sistem extrem de complex de scriere hieroglifică și își transmitea cunoștințele prin intermediul codicelor.

Codicele mayase
Fragment din Codicele de la Dresda (stânga) și Codicele de la Madrid (dreapta). Foto: Wikimedia Commons

Aceste codice erau ținute de scribi profesioniști, pe un papirus confecționat din scoarță de ficus sau smochin. Codicele conțineau informații astronomice, precum și date despre ritualuri și cultura și societatea acestei civilizații.

Judecătorul spaniol Alonso de Zoria a relatat că a văzut numeroase codice mayașe în 1540, într-o zonă unde astăzi este Guatemala. Potrivit acestuia, codicele relatau peste 800 de ani din istoria civilizației mayașe. Din păcate, toate aceste informații s-au pierdut din cauza unui singur om, Diego de Landa.

Landa, un episcop spaniol, a fost descris de mai mulți istorici drept crud și fanatic. Landa credea că civilizația mayașă „se închina diavolului”, drept pentru care a ordonat arderea tuturor codicelor și a imaginilor de cult create de mayași.

Doar patru cărți mayașe au scăpat de foc: Codicele de la Dresda, Codicele de la Madrid, Codicele de la Paris și Codicele Grolier.

3. Scrierile lui Arhimede, șterse și acoperite cu rugăciuni

Palimpsestul lui Arhimede
Foto: maa.org

Arhimede a fost un matematician, inginer și om de știință grec care a trăit în secolul al III-lea î.e.n. Arhimede obișnuia să-și relateze cercetările și descoperirile sub forma unor scrisori adresate contemporanilor săi.

În jurul anului 530, arhitectul grec Isidor din Milet a adunat toate aceste scrisori într-un singur manuscris. În 1204, manuscrisul a fost transportat de la Constantinopol la Ierusalim. Acolo, în 1229, un călugăr avea să-l distrugă din ignoranță.

Neînțelegând textul, călugărul l-a șters de pe pergament. Apoi, a îndoit paginile în două, le-a legat din nou și le-a folosit pentru a scrie un text religios. Din păcate, aceasta era o practică răspândită, în vremurile în care papirusul era ceva rar.

Astfel, manuscrisul lui Arhimede a fost pierdut până în anii 1840, când un cercetător al Bibliei, pe nume Constantin von Tischendorf, a observat că anumite porțiuni din textul inițial erau încă vizibile. Intrigat, a cerut ajutorul unui savant expert în limba greacă.

Palimpsestul lui Arhimede 02
Foto: Wikimedia Commons

Expertul a reușit să transcrie câteva rânduri. În 1906, istoricul danez Johan Heiberg a citit aceste rânduri și și-a dat seama că opera îi aparținea lui Arhimede. A fotografiat manuscrisul și a reușit să transcrie o mare parte din conținutul acestuia.

4. Ultima casă a lui Shakespeare a fost demolată

Situată în Stratford-upon-Avon, casa New Place a fost construită în 1483 de Sir Hugh Clopton. Este faimoasă pentru că aici și-a petrecut ultima parte din viață William Shakespeare.

Dramaturgul englez a cumpărat casa în 1597, pe când se afla la apogeul carierei. În 1612, Shakespeare a părăsit Londra și s-a întors în orașul său natal, trăind în casa New Place.

După moartea lui Shakespeare, clădirea a avut mai mulți proprietari. Ultimul dintre aceștia a fost reverendul Francis Gastrell.

Locul nou 02
Locul în care a existat New Place, ultima reședință a lui William Shakespeare. Foto: shakespeare.org.uk

Deoarece era deja cunoscută drept ultima reședință a lui Shakespeare, casa New Place a devenit loc de pelerinaj pentru mulți vizitatori. Ca gest de sfidare față de oamenii care-i invadau intimitatea în fiecare zi, Gastrell a tăiat un dud care fusese plantat de Shakespeare.

Furioși, localnicii au spart ferestrele casei. Ulterior, Gastrell a cerut permisiunea de a extinde grădina, dar autoritățile i-au respins cererea și, colac peste pupăză, i-au mărit și impozitul.

Drept răzbunare, Gastrell a demolat casa în 1759. Acest gest i-a înfuriat din nou pe localnici, care l-au obligat pe reverend să părăsească orașul.

5. O piramida mayașă a fost transformată în material de construcții

Situată pe coasta de nord-est a Americii Centrale, Belize este mărginită de Mexic, Guatemala și Marea Caraibilor. Între 1500 î.e.n. și 300 î.e.n., aici s-au stabilit mayașii, a căror civilizație a înflorit până în jurul anului 1200.

De aceea, Belize este acum o țară plină de piramide mayașe. Una dintre acestea, veche de 2300 de ani, a fost distrusă în 2013 dintr-un motiv absolut prostesc. Muncitorii aveau nevoie de pietriș pentru asfaltarea drumurilor.

Piramida, care era construită din calcar și avea înălțimea de aproape 20 de metri, a fost demolată cu buldozerul. Costrucția avusese rolul de templu și fusese edificată în jurul anului 250 î.e.n..

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Echinocțiul de toamnă 2019. Când se termină oficial vara
25/08/2019 15:05

 Echinoctiul (numit si echinox) este momentul cand ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pămant, datorită faptului că Soarele, in miscarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc ...

Capsula Soyuz cu robotul umanoid Fiodor nu a reusit sa se conecteze la Statia Spatiala
25/08/2019 13:27

 Foto: Arhiva Hepta.ro Capsula Soyuz avand la bord robotul umanoid rusesc Fiodor nu a reusit sa se conecteze la Statia Spatiala Internationala (ISS) sambata, la ora programata, au informat agentiile de pr ...

NASA investigheaza o posibila prima infractiune savarsita in spatiu
25/08/2019 13:08

 Foto: NASA NASA investigheaza acuzatii aduse la adresa unei astronaute americane, potrivit carora femeia a accesat ilegal contul bancar al sotului sau, de care este separata, in timp ce se afla pe Statia ...

Internetul, în pericol și un pericol! Planeta are nevoie de altă rețea globală
25/08/2019 10:23

Internetul ar putea fi amenintat de schimbările climatice, dar, in acelasi timp, dependenta omenirii de sfera digitală are o influentă asupra climei. Pană in 2030, internetul ar putea consuma mai mult de o ...

Misiunea ”nepilotată” a ruşilor. Capsula Soyuz având la bord robotul umanoid Fiodor nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială
24/08/2019 13:02

 Prevăzută pentru 8.30, ora Romaniei, in regim automat, conectarea nu a avut loc. Capsula spaţială a reinceput manevrele in vederea conectării la ISS, au precizat agenţiile de presă din Rusia. &nbs ...

Implantarea telefonului direct în creier ar putea fi următorul pas SF în tehnologie
23/08/2019 21:54

 Potrivit oamenilor de stiintă, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le detine o persoană este smartphone-ul său. Astfel, nu e de mirare că cei de la Forumul Economic Mondial, care are loc i ...

Cum să-ţi încarci telefonul mai repede. Trucurile de care habar nu aveai!
23/08/2019 21:04

Cum să-ţi incarci telefonul mai repede. Eşti mereu pe fugă şi nu apuci să iţi incarci complet telefonul? Iată cateva trucuri care te ajuta să incarci telefonul mobil mai repede. Încărcările ...

Cel mai mare impact pe care îl are telefonul: ne afectează dramatic memoria
23/08/2019 19:45

 O echipă de cercetători americani a realizat un studiu care arată că dispozitivele mobile ar schimba modul in care creierul uman functionează. La studiu au participat 300 de participanti cu varste cu ...

Înţepaţi o roşie cu două furculiţe. Rezultatul e fantastic VIDEO
23/08/2019 17:38

Regăsim in mod regulat trucuri utile care ne fac să ne gandim: de ce nu am făcut asta inainte? Pentru trucul următor ai nevoie doar de o roşie şi două furculiţe. Eşti curios să ştii ce presupune?&nbs ...

Google a dezactivat peste 200 de canale YouTube folosite pentru a răspândi informaţii false despre manifestaţiile de la Hong Kong
23/08/2019 11:07

 "Ca parte a eforturilor noastre continue de a combate operaţiunile coordonate de influenţare a opiniei, am dezactivat 210 canale YouTube după ce am descoperit canale din această reţea care se co ...