00000  breaking-46

Dimensiune font:

5 comori istorice inestimabile distruse din cauza prostiei umane

| 13-06-2019 13:55

 Albert Einstein obișnuia să spună: „Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească, însă nu sunt sigur de primul”. Această vorbă ne este confirmată adeseori de diverse evenimente care se petrec în jurul nostru.

Multe dintre aceste acte prostești nu sunt comise cu intenții rele și nu au consecințe grave. Dar există situații în care ignoranța atentează la valorile noastre istorice, distrugând unele dintre cele mai prețioase moșteniri pe care ni le-au lăsat generațiile trecute.

În acest articol, îți prezentăm cinci lucruri cu importanță istorică deosebită care au fost distruse din cauza prostiei umane.

1. Camera de chihlimbar, pierdută pe vecie

Camera de Chihlimbar
Camera de Chihlimbar era o adevărată comoară. Foto: Wikimedia Commons

În 1701, Frederic I, primul rege al Prusiei, a ordonat construirea Camerei de Chihlimbar la insistențele soției sale, Sofia Charlotte. Planul inițial era realizarea acestei camere în Palatul Charlottenburg, reședința regelui. Dar, într-un final, a fost construită în Palatul din Berlin.

Camera era decorată cu panouri de chihlimbar, decorate cu frunze din aur, pietre prețioase și oglinzi. Dar toate aceste nestemate nu au rezistat mult în Palatul din Berlin. În 1716, Petru cel Mare, țarul Rusiei, a vizitat palatul și a fost uimit de frumusețea încăperii.

Pentru a consolida relațiile dintre cele două puteri, regele Frederic i-a dăruit camera lui Petru cel Mare. Astfel, decorațiunile camerei au fost transportate în Rusia cu vaporul, în 18 cutii mari. Inițial, ele au fost instalate în Palatul Eaterinei, de lângă Sankt Petersburg.

Considerată „cea de-a opta minune a lumii”, Camera de Chihlimbar a rămas în Palatul Ecaterinei până la invazia trupelor germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sub îndrumarea a doi experți, soldații germani au dezinstalat întreaga cameră în doar 37 de ore și au împachetat-o în 27 de cutii.

Castelul Konigsberg
Ruinele Castelului Königsberg, după bombardament (1950). Aici a fost instalată și prețioasa Cameră de Chihlimbar. Foto: canitz.org

Cutiile au fost expediate la Königsberg, Germania, unde au ajuns pe 14 octombrie 1941. După o lună, Camera de Chihlimbar a fost deschisă pentru vizitare.

În 1943, Adolf Hitler a ordonat mutarea Camerei de Chihlimbar de la Königsberg. Însă, înainte ca mutarea să aibă loc, persoana desemnată să coordoneze operațiunea a fugit din oraș.

În 1944, Königsbergul a fost bombardat de aviația britanică, distrugând clădirea în care se afla celebra cameră. De atunci, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu comorile care au compus cândva cea de-a opta minune a lumii.

2. Codicele mayașe, arse de un episcop fanatic

Mayașii erau cunoscuți pentru cunoștințele lor avansate de arhitectură, matematică și astronomie. Această civilizație folosea un sistem extrem de complex de scriere hieroglifică și își transmitea cunoștințele prin intermediul codicelor.

Codicele mayase
Fragment din Codicele de la Dresda (stânga) și Codicele de la Madrid (dreapta). Foto: Wikimedia Commons

Aceste codice erau ținute de scribi profesioniști, pe un papirus confecționat din scoarță de ficus sau smochin. Codicele conțineau informații astronomice, precum și date despre ritualuri și cultura și societatea acestei civilizații.

Judecătorul spaniol Alonso de Zoria a relatat că a văzut numeroase codice mayașe în 1540, într-o zonă unde astăzi este Guatemala. Potrivit acestuia, codicele relatau peste 800 de ani din istoria civilizației mayașe. Din păcate, toate aceste informații s-au pierdut din cauza unui singur om, Diego de Landa.

Landa, un episcop spaniol, a fost descris de mai mulți istorici drept crud și fanatic. Landa credea că civilizația mayașă „se închina diavolului”, drept pentru care a ordonat arderea tuturor codicelor și a imaginilor de cult create de mayași.

Doar patru cărți mayașe au scăpat de foc: Codicele de la Dresda, Codicele de la Madrid, Codicele de la Paris și Codicele Grolier.

3. Scrierile lui Arhimede, șterse și acoperite cu rugăciuni

Palimpsestul lui Arhimede
Foto: maa.org

Arhimede a fost un matematician, inginer și om de știință grec care a trăit în secolul al III-lea î.e.n. Arhimede obișnuia să-și relateze cercetările și descoperirile sub forma unor scrisori adresate contemporanilor săi.

În jurul anului 530, arhitectul grec Isidor din Milet a adunat toate aceste scrisori într-un singur manuscris. În 1204, manuscrisul a fost transportat de la Constantinopol la Ierusalim. Acolo, în 1229, un călugăr avea să-l distrugă din ignoranță.

Neînțelegând textul, călugărul l-a șters de pe pergament. Apoi, a îndoit paginile în două, le-a legat din nou și le-a folosit pentru a scrie un text religios. Din păcate, aceasta era o practică răspândită, în vremurile în care papirusul era ceva rar.

Astfel, manuscrisul lui Arhimede a fost pierdut până în anii 1840, când un cercetător al Bibliei, pe nume Constantin von Tischendorf, a observat că anumite porțiuni din textul inițial erau încă vizibile. Intrigat, a cerut ajutorul unui savant expert în limba greacă.

Palimpsestul lui Arhimede 02
Foto: Wikimedia Commons

Expertul a reușit să transcrie câteva rânduri. În 1906, istoricul danez Johan Heiberg a citit aceste rânduri și și-a dat seama că opera îi aparținea lui Arhimede. A fotografiat manuscrisul și a reușit să transcrie o mare parte din conținutul acestuia.

4. Ultima casă a lui Shakespeare a fost demolată

Situată în Stratford-upon-Avon, casa New Place a fost construită în 1483 de Sir Hugh Clopton. Este faimoasă pentru că aici și-a petrecut ultima parte din viață William Shakespeare.

Dramaturgul englez a cumpărat casa în 1597, pe când se afla la apogeul carierei. În 1612, Shakespeare a părăsit Londra și s-a întors în orașul său natal, trăind în casa New Place.

După moartea lui Shakespeare, clădirea a avut mai mulți proprietari. Ultimul dintre aceștia a fost reverendul Francis Gastrell.

Locul nou 02
Locul în care a existat New Place, ultima reședință a lui William Shakespeare. Foto: shakespeare.org.uk

Deoarece era deja cunoscută drept ultima reședință a lui Shakespeare, casa New Place a devenit loc de pelerinaj pentru mulți vizitatori. Ca gest de sfidare față de oamenii care-i invadau intimitatea în fiecare zi, Gastrell a tăiat un dud care fusese plantat de Shakespeare.

Furioși, localnicii au spart ferestrele casei. Ulterior, Gastrell a cerut permisiunea de a extinde grădina, dar autoritățile i-au respins cererea și, colac peste pupăză, i-au mărit și impozitul.

Drept răzbunare, Gastrell a demolat casa în 1759. Acest gest i-a înfuriat din nou pe localnici, care l-au obligat pe reverend să părăsească orașul.

5. O piramida mayașă a fost transformată în material de construcții

Situată pe coasta de nord-est a Americii Centrale, Belize este mărginită de Mexic, Guatemala și Marea Caraibilor. Între 1500 î.e.n. și 300 î.e.n., aici s-au stabilit mayașii, a căror civilizație a înflorit până în jurul anului 1200.

De aceea, Belize este acum o țară plină de piramide mayașe. Una dintre acestea, veche de 2300 de ani, a fost distrusă în 2013 dintr-un motiv absolut prostesc. Muncitorii aveau nevoie de pietriș pentru asfaltarea drumurilor.

Piramida, care era construită din calcar și avea înălțimea de aproape 20 de metri, a fost demolată cu buldozerul. Costrucția avusese rolul de templu și fusese edificată în jurul anului 250 î.e.n..

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Placa tectonica uriasa de sub Oceanul Indian se rupe in doua. Cand se va desprinde total
26/05/2020 09:11

 Placa tectonica de sub Oceanul Indian se va rupe in doua intr-un timp foarte scurt din punct de vedere geologic, arata un studiu recent. Din punctul nostru de vedere, al muritorilor, pana la acel momen ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!