5 curiozități despre Cristofor Columb, care a crezut că Pământul are formă de pară

0000   0141700

Dimensiune font:

| 10-09-2019 11:09

 Când vine vorba de cel mai renumit dintre exploratorii din Epoca Descoperirilor, este greu să separi adevărul de mit și faptele de legendă. De aceea, în cele ce urmează îți prezentăm cinci curiozități despre Cristofor Columb și unele detalii pe care, foarte probabil, nu le știai despre acest navigator și cele patru călătorii legendare ale sale.

1. Curiozități despre Cristofor Columb: Acesta nu era numele său adevărat

curiozități despre Cristofor Columb
Statuia lui Cristofor Columb din Port Vell, Barcelona. Foto: Jupiterimages

Iată prima dintre aceste curiozități despre Cristofor Columb. Acest om rămâne o figură istorică importantă în lumea întreagă și este subiect de cercetare de secole întregi. Însă multe detalii ale vieții sale sunt învăluite în mister.

Cei mai mulți cercetători sunt de acord că s-a născut în Genova, care acum face parte din Italia. Există însă și teorii care spun că era originar din Spania sau chiar din Polonia sau din Grecia. 

În italiană este numit Cristoforo Colombo și mult timp s-a crezut că acesta era numele său din naștere. În spaniolă era numit Cristobal Colon. Însă a mai fost numit, de el însuși sau de către alții, Christoual, Christovam, Christofferus de Colombo și chiar Xpoual de Colon.

Există chiar și o teorie care spune că și-a luat numele după un pirat pe nume Colombo.

2. Vasele lui nu se numeau așa cum se crede în general

curiozități despre Cristofor Columb
Ilustrație înfățișând plecarea din Spania a flotei lui Columb, în 1492. Foto: Getty Images

Orice școlar îți poate spune că vasele se numeau Niña (se citește „ninia”), Pinta și Santa Maria. Însă cel puțin două dintre acestea erau, probabil, niște porecle date de marinari.

Pe vremea lui Columb, în Spania exista obiceiul de a boteza vasele după sfinți și de a le atribui porecle. Probabil că La Niña era porecla vasului numit Santa Clara.


 

Se crede că porecla provine de la numele proprietarului vasului, Juan Niño. Nu se știe care ar fi putut fi numele original al vasului Pinta. Santa Maria este numele celui de-al treilea vas, care era poreclit La Gallega.

Aceste curiozități despre Cristofor Columb te vor ajuta să îl cunoști mai bine pe marele explorator


Știai că…

  • Până în clipa morții sale, Columb a rămas convins că nu a descoperit niciun continent nou? El a continuat să creadă că Japonia, China și curtea Marelui Han erau foarte aproape de pământurile pe care le-a găsit el, motiv pentru care, la bătrânețe, ajunsese de râsul aristocrației din Europa. Washington Irving (1783-1859), biograf al lui Columb, arată că exploratorul a propus o teorie ridicolă pentru a explica discrepanța: faptul că Pământul are formă pară și că nu a ajuns în Asia cunoscută din cauza părții care se îngustează spre coadă.
  • Cristofor Columb a fost primul negustor de sclavi din Lumea Nouă? Dezamăgit că nu a descoperit aurul mult râvnit, a luat cu el spre Spania 550 de băștinași, însă mulți dintre ei au murit pe drum.

3. A făcut patru călătorii în Lumea Nouă

adevăruri despre Cristofor Columb
„Debarcarea lui Columb”, pictură de John Vanderlyn (1846) expusă la Washington. Foto: Getty

Columb a traversat oceanul prima dată în 1492. A făcut-o din nou în 1493, în 1498 și în 1502. Mulți sunt obișnuiți cu imaginea lui Columb înfigând un steag în partea de sud a Floridei, însă el a explorat doar o mică parte a Caraibilor – adică Bahamas, Cuba și Jamaica – și unele porțiuni din America Centrală.

4. Curiozități despre Cristofor Columb: Osemintele lui au călătorit la fel de mult

După ce a murit, în 1506, Columb a fost îngropat în Valladolid, Spania. Trei ani mai târziu rămășițele lui au fost depuse în mausoleul familiei sale, care se afla în Sevilla, în sudul țării. 

În 1542, conform dorinței fiului său, Diego, rămășițele lui Columb au fost duse în Santo Domingo, Hispaniola (astăzi, Republica Dominicană).

Spania a cedat Hispaniola Franței și, în 1795, rămășițele lui Columb au fost mutate în Havana, Cuba. După mai mult de 100 de ani, au fost trimise peste Atlantic și s-au întors în Sevilla în 1898.

5. Probabil că nu era grozav la matematică

descoperirea americii
Harta lumii (întocmită de Ptolemeu) tipărită la Ulm, în 1482. Foto: Biblioteca Congresului SUA

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre Cristofor Columb. La vremea în care Columb a făcut celebrele lui voiaje, mare parte din călătoriile pe mare erau făcute „la ghiceală”.

Mărimea exactă a Pământului era necunoscută și existau două metode de a măsura latitudinea – cea dezvoltată de filosoful grec Poseidonios și cea dezvoltată de arabii medievali. 

În calculele sale, Columb susținea că circumferința rezultată din ambele metode era aceeași, ignorând sau uitând că milele arabe erau mai lungi decât milele romane.

Folosind aceste date, care indicau că planeta era cu 25% mai mică, Columb i-a asigurat pe cei care îl susțineau că putea ajunge din Spania în Japonia în 30 de zile. Unii savanți cred că Columb a calculat „eronat” distanța în mod intenționat, însă nu putem fi siguri de acest lucru.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei