nostradamus_004_red_compressed

Dimensiune font:

5 curiozități despre Nostradamus, profetul astrolog care a scris o carte de bucate

| 14-02-2019 09:55

 Nostradamus – doctor, astrolog și profet sau niciuna dintre acestea? A fost un medic exmatriculat de la școala de medicină, un astrolog ale cărui abilități au fost criticate de contemporanii săi și un profet a cărui primă operă publicată a fost, de fapt, o carte de bucate. Sau poate că omul era pur și simplu pasionat de magie… Oricum ar sta lucrurile, îți prezentăm cinci curiozități despre Nostradamus, pe care s-ar putea să nu le știi.

curiozități despre Nostradamus

Portretul lui Nostradamus

1. Curiozități despre Nostradamus: A fost exmatriculat

Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre Nostradamus. Acesta s-a născut drept Michel de Nostradame în Saint-Remy-de-Provence, Franța, în 1503.

La 14 ani, s-a înscris la Universitatea din Avignon ca să studieze medicina. Studiile lui au luat sfârșit după un an, din cauza unei epidemii de ciumă bubonică.

Apoi, a devenit farmacist și a făcut cercetări aprofundate asupra remediilor din plante. În 1522, s-a înscris la Universitatea din Montpellier (una dintre cele mai vechi instituții medicale din lume care mai funcționează și azi) ca să își ia diploma de medic.

La cursuri, își exprima uneori dezacordul față de învățăturile preoților catolici. Unele relatări spun că oficialii universității au descoperit activitatea sa precedentă de farmacist și acesta a fost motivul pentru care a fost exmatriculat.

Încă se dezbate dacă s-a întors sau nu mai târziu ca să-și ia diploma, însă nu există dovezi care să indice că ar fi făcut acest lucru. Documentul de exmatriculare, semnat de procuratorul Guillaume Rondelet, există încă în biblioteca universității.

2. Pe lângă profeții, Nostradamus a publicat o carte de bucate

curiozități despre Nostradamus

Iată și a doua mențiune de pe lista noastră de curiozități despre Nostradamus. Una dintre publicațiile timpurii ale lui Nostradamus a fost intitulată „Tratat despre cosmetice și conserve” și a apărut în 1555.

Cartea oferea instrucțiuni pentru prepararea vopselei pentru păr, a laxativelor, a pastei de dinți (pentru care se folosea sepie pisată și cochilii de melc de mare, sau – dacă dinții erau foarte degradați – lut albastru) și a unei tablete „de trandafir” pentru a trata ciuma.

În plus, cartea conținea rețete pentru pastă de marțipan, coajă de portocală confiată, marmeladă, gem de cireșe, jeleu de gutui „demn de un rege” și pere conservate „atât de bune, încât pot fi oferite unui prinț.”

Se pare că „gemul iubirii” al lui Nostradamus este atât de puternic și eficient, încât – potrivit descrierii – „dacă un bărbat ar pune o cantitate mică în gură și ar săruta astfel o femeie, sau dacă o femeie l-ar săruta pe el, și, prin salivă, ar ajunge în gura celuilalt, ar avea drept efect o dorință arzătoare a inimii ei de a consuma actul iubirii.”

Cartea se bazează pe cunoștințele acumulate de Nostradamus înainte să meargă în Montpellier ca să studieze pentru un doctorat în medicină. Înainte de asta, era un farmacist ambulant.

În esență, este o carte de bucate medicală care conține rețetele altora, la fel ca multe cărți de bucate moderne.

3. Curiozități despre Nostradamus: Profețiile sale se bazau pe trecut

curiozități despre Nostradamus

Nostradamus susținea că își baza profețiile publicate pe arta de a prevedea evenimente din viitor prin calcule referitoare la planete și corpuri cerești în relație cu Pământul. Sursele sale includ pasaje din istorici clasici, cum ar fi Plutarh, precum și din cronicari medievali, din care se pare că a împrumutat cu larghețe.

Totuși, potrivit lui Peter Lemesurier, un fost lingvist și traducător profesionist de la Cambridge care a scris cel puțin zece cărți despre profetul enigmatic, Nostradamus nu era nici astrolog, nici vizionar.

El credea pur și simplu că istoria se va repeta. De fapt, mulți cărturari cred că a parafrazat profeții antice privitoare la sfârșitul lumii (în principal din Biblie) și apoi, prin prisma unei interpretări astrologice a trecutului, a proiectat aceste evenimente în viitor.

Folosind o tehnică datând din vremuri biblice, cunoscută ca „bibliomanție”, Nostradamus a extras la întâmplare pasaje din surse mai vechi și apoi a folosit calcule astrologice pentru a le calcula recurența din viitor.

4. Contemporanii i-au criticat abilitățile de astrolog

Iată și a patra dintre aceste curiozități despre Nostradamus. Înainte de a publica „Profețiile” în 1555, Nostradamus era deja cunoscut pentru almanahurile sale, pe care începuse să le publice în fiecare an.

Textele ofereau informații utile despre vreme pentru fermieri și profeții despre anul care urma, și, în cele din urmă, au atras atenția reginei Franței, Caterina de Medici. Aceasta l-a chemat pe Nostradamus la Paris pentru ca el să-i explice profețiile și să alcătuiască horoscoapele copiilor ei.

Însă nu toată atenția îndreptată spre Nostradamus a fost de natură pozitivă. A fost criticat de astrologii profesioniști ai vremii pentru incompetență și pentru faptul că presupunea că horoscopia comparativă (comparația dintre configurațiile planetare viitoare cu acelea care au însoțit evenimentele importante din trecut) putea să prezică viitorul.

5. Curiozități despre Nostradamus: A fost folosit de propaganda nazistă

Adolf Hitler teorii 01.fw

Iată și ultima informație de pe lista noastră cu curiozități despre Nostradamus. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fluturași cu catrene care îi erau atribuite în mod fals lui Nostradamus și care preziceau înfrângerea Franței, au fost lansate de avioanele germane pe cerul Europei.

Se pare că creierul operațiunii era secretarul politic nazist Rudolf Hess și că până și Adolf Hitler credea în catrenele lui Nostradamus. Știm cu siguranță că ministrul propagandei, Joseph Goebbels, credea în ele, sub influența soției sale, Magda.

Magda Goebbels a dat peste un pasaj în cartea „Mistere ale soarelui și sufletului”, în care se susținea că unul dintre catrenele lui Nostradamus prezicea apariția unei crize în Anglia și Polonia în 1939.

Aliații au răspuns și ei cu război psihologic, aruncând din avion cantități mari de fluturașe în teritoriile ocupate de germani. Fluturașele susțineau că Nostradamus profețise înfrângerea germanilor.

În scopul de a crește moralul americanilor, studioul de film MGM a produs o serie de filme documentare despre celebrul profet.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Cum poți seta Google Maps ca să-ți arate cu exactitate unde ai parcat mașina
22/07/2019 15:15

 Dacă in trecut Google Maps avea o funcţie prin care puteai salva locul de parcare in momentul in care te aflai acolo, dar ai fi putut uita să faci asta, acum totul este mai simplu şi nu trebuie să i ...

India a lansat Chandrayaan-2, a doua sa misiune spaţială pe Lună. Evenimentul a fost anulat săptămâna trecută, cu doar 56 de minute înainte de lansare | FOTO, VIDEO
22/07/2019 14:00

Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de Indian Space Research Organisation (ISRO), a fost lansată luni, la ora 09.13 GMT, de la Centrul Spaţial Satish Dhawan situat in statul Andhra Pradesh, iar e ...

Mesaje de avetizare prin Ro-Alert inclusiv pentru a semnala prezenţa unui urs. Unde a fost transmisă informaţia
22/07/2019 12:11

 Reprezentanţii ISU Harghita susţin că mesajul a fost transmis, luni dimineaţa, după ce la numărul de urgenţă 112 a fost semnalată prezenţa unui urs in satul Şoimuşu Mic, comuna Săcel. Mesaju ...

Cum conectati Chromecast pe WI-Fi intr-o camera de hotel cu Hotspot Windows 10 sau Mobile?
16/07/2019 09:17

Daca plecati in vacant si v-ati decis sa luati Google Chromecast in bagaje ca sa va bucurati de acces la mii de surse de divertisment la hotelul sau pensiunea la care urmeaza sa va cazati, s-ar putea sa aveti ...

E in regula sa-ti iei laptopul in vacanta?
16/07/2019 09:00

Suntem in plina vacanta de vara si una din preocuparile care se afla pe buzele celor care se pregatesc sa-si faca bagajele pentru o noua destinatie este legata de a-si lua sau nu laptopul in calatorie. Unele ...

Rezistent la apă. Când își pierde un smartphone această capacitate
13/07/2019 08:21

  Descriere foto: telefon   Utilizarea telefoanelor mobile sub apă in piscină sau in mare este una dintre marile ambitii ale utilizatorilor care tanjesc după fotografia perfectă, iar producă ...

7 curiozități despre lilieci, cele mai bizare mamifere
11/07/2019 17:24

 Cate curiozităti despre lilieci cunosti? Unii ii consideră animale dăunătoare, insă liliecii se numără printre cele mai fascinante si indispensabile ecologic animale de pe Pămant. Liliecii au un ...

Riscați să rămâneți fără cont pe WhatsApp! Ce mesaje să NU trimiteți niciodată
10/07/2019 08:25

    Conditiile de utilizare   În primul rand, sunteti protejati prin intermediul Conditiilor de utilizare care enumeră activitătile interzise pe WhatsApp. De exemplu, se incalcă Co ...

Cum să apari offline pe WhatsApp - nimeni nu va vedea că ești online
08/07/2019 07:58

 Cu sigurantă vi s-a intamplat să nu vreti să apăreti online pe WhatsApp. Stiati că este o metodă prin care puteti să vă faceti nevăzuti? Mai mult de 55.000 de milioane de mesaje scrise sunt trim ...

35 de curiozități despre Coca-Cola, cea mai populară băutură din lume
07/07/2019 19:41

 Coca-Cola este peste tot. Faimoasa băutură americană, cu sticla stilizată si caligrafia de neconfundat, este recunoscută imediat de aproape oricine. Există o sumedenie de lucruri interesante despre ...