5 erori matematice stupide care au cauzat dezastre extrem de costisitoare

0000   0141700

Dimensiune font:

| 09-11-2019 10:15

 Chiar dacă lumea funcționează pe bază de matematică, mulți urăsc visceral această disciplină. S-au pierdut sume uriașe de bani și echipamente în valoare de miliarde de dolari doar pentru că cineva a făcut o mică greșeală de matematică.

Și computerele au făcut astfel de erori, însă ele pot fi puse tot pe seama oamenilor, deoarece ei sunt cei care le-au programat. Unele calamități au fost cauzate de erori care implicau calcule matematice complexe, lucru care poate că este de iertat.

Însă aici îți prezentăm niște greșeli ridicol de simple, pe care nici măcar un elev de școală primară nu le-ar fi făcut.

1. Atacul cu rachete Scud din timpul Războiului din Golf

Rachetele balistice Scud SS-1 cu rază medie sunt arme de sprijin pentru câmpul de luptă, concepute pentru a lovi ținte precum zonele de patrulare și de depozitare și aeroporturi din spatele liniilor inamice. Foto: Army Recognition

Potrivit MSN, pe 25 februarie 1991, o rachetă irakiană Scud a lovit o bază SUA din Dharan, Arabia Saudită, ucigând 28 de soldați și rănind alții 100. Dezastrul a fost surprinzător, luând în considerare baza era protejată de un sistem de apărare de rachete Patriot.

Investigațiile au arătat că sistemul de apărare nu a încercat să intercepteze racheta Scud. Eroarea a fost pusă pe seama software-ului care alimenta ceasul sistemului. 

Ceasul înregistra timpul în zecimi de secundă, însă înmagazina aceste date ca numere întregi. Pentru a face asta, convertea timpul dintr-un număr zecimal (cu virgulă) într-unul întreg. Însă operația de rotunjire a timpilor a dus la o eroare care a tot crescut pe măsură ce sistemul opera.

Drept rezultat, după 20 de ore de uz continuu, sistemul nu a reușit să intercepteze rachetele. La vremea atacului, bateria de rachete Patriot opera deja de 100 de ore.

 

Militari alături de rămășițele unei rachete Scud. Foto: National Interest

Diferența de timp era atât de mare, încât sistemul a ajuns să monitorizeze o parte greșită a cerului atunci când a lovit racheta. Armata SUA fusese avertizată în legătură cu această problemă de software și făcuse o actualizare pe 16 februarie.

Însă aceasta a ajuns la baza din Dharan numai pe 26 februarie, la o zi după atac. 

2. Programul de submarine S-80 al Spaniei

În 2003, Spania a lansat programul de submarine S-80, în valoare de 2.7 miliarde de euro. Programul consta în construirea a patru submarine diesel-electrice pentru marina spaniolă.

Constructorii aproape că terminaseră unul dintre submarine în 2013, când au descoperit că acesta era cu 70 de tone mai greu decât ar fi trebuit să fie. Marina spaniolă se temea că, odată intrat sub apă, submarinul nu mai putea să iasă la suprafață.

Un submarin sub pavilion spaniol. Foto: The Drive

Submarinul a ajuns la această greutate după ce cineva a pus o virgulă de număr zecimal într-un loc greșit, în timpul calculelor inițiale. Nimeni nu a descoperit eroarea până când nu a fost terminat primul submarin, iar celelalte trei erau deja în construcție.

Mai târziu, Spania a semnat un contract de 14 milioane de dolari cu Electric Boat din Groton, Connecticut, firmă care trebuia să ajute la reducerea greutății submarinelor de 2.200 de tone.

Însă problema era departe de a fi rezolvată. În 2018, s-a constatat că submarinul care fusese prea greu a fost retușat greșit, fiind acum prea lat ca să încapă în docul pentru submarine din portul Cartagena. 

3. Scufundarea vaporului Vasa

Pe 10 august 1628, Suedia a lansat Vasa, o nouă navă de război, mare și înarmată „la greu”. Vasul a navigat timp de 20 de minute, după care s-a scufundat la mai puțin de doi kilometri de țărm.

30 de oameni au murit în urma naufragiului. Vasul a fost recuperat în secolul XX și acum se află în Muzeul Vasa. Istoricii au măsurat nava și au descoperit că constructorii folosiseră două unități de măsură diferite.

Vasa, o navă de război suedeză recuperată și conservată în mod remarcabil. Foto: Wikimedia

Una era piciorul suedez și alta era piciorul de Amsterdam. Un picior suedez are 30 de centimetri, în timp ce un picior de Amsterdam are 28 de centimetri.

Diferența dintre unități a făcut ca o latură a corabiei să fie mai grea decât cealaltă. Acesta este motivul pentru care vasul s-a înclinat într-o parte și s-a scufundat după ce a fost lovit de două rafale de vânt.

Istoricii spun că efectul vântului a fost agravat de faptul că partea de sus a navei era mai grea decât partea de jos. 

4. Prăbușirea lui Mars Climate Orbiter

Mars Climate Orbiter a fost un proiect comun al Lockheed Martin și NASA în valoare de 125 de milioane de dolari. Proiectul a avut un final jenant atunci când satelitul s-a prăbușit pe Marte, probabil din cauza unei simple erori de conversie, în 1999.

Lockheed Martin folosea așa-numitul sistem de măsurare imperial (inci, picioare, mile etc.) când programa software, iar NASA folosea sistemul metric.

Foto: TEOTI

Inginerii de la NASA ar fi detectat eroarea dacă ar fi fost atenți. Însă nu au fost. Nimeni nu și-a dat seama că era ceva în neregulă în timpul călătoriei de nouă luni spre Marte a satelitului. Greșeala a devenit evidentă abia după ce NASA a pierdut contactul cu satelitul.

Ca reacție la incident, John Logsdon, de la Institutul de Politici Spațiale al Universității George Washington, a spus că întreaga poveste era „prostească”. John Pike, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, a adăugat că „a fost jenant să pierdem o navă spațială din cauza unei erori matematice atât de simple.” 

5. Explozia rachetei Ariane 5

Înainte să râdem prea mult de americani, să revenim la oile noastre europene. Pe 4 iunie 1996, racheta Ariane 5 a Agenției Spațiale Europene a explodat la 37 de secunde după decolare.

Racheta ducea patru sateliți care costaseră aproximativ 500 de milioane de dolari. Accidentul a fost pus pe seama unei erori de supraîncărcare a software-ului folosit pentru lansarea rachetei.

Foto: Pinterest

Supraîncărcarea este o eroare care apare atunci când numerele generate de un sistem depășesc memoria acestui sistem. Ariane 5 opera cu software de 16 biți, capabil să înmagazineze numere de până la o anumită limită, care, bineînțeles, a fost depășită cu mult.

Agenția Spațială Europeană a folosit același software pe care îl folosise pentru rachetele Ariane 4. Au avut probleme cu Ariane 5 fiindcă era o rachetă mai rapidă decât Ariane 4.

Viteza mai mare însemna numere mai mari. Software-ul nu a făcut față, iar racheta „a luat-o razna”. Controlorii de la sol i-au ordonat să se autodistrugă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei