5 exemple uimitoare de inginerie din Grecia Antică

0000   0141700

Dimensiune font:

| 08-05-2019 17:06

 

Grecii au inventat mașini de război precum catapultele, care au evoluat din arbalete și au fost precursoarele artileriei moderne. Imagine: Warfare History Network

De la primele computere, la primul turn cu ceas, grecii antici au construit niște mașini uimitoare, dintre care unele nu aveau să mai apară pe fața Pământului decât peste încă o mie de ani. Unele erau practice, în timp ce altele erau pur și simplu distractive sau ajutau la demonstrațiile științifice.

Așadar, să descoperim cinci dintre cele mai impresionante exemple de inginerie mecanică din Grecia Antică.

1. Mecanismul de la Antikythera

Mecanismul de la Antikythera este un computer analog care a fost descoperit pe o epavă grecească antică în 1901. Construit cândva între anii 205 și 60 î.e.n., avea rolul de a măsura mișcările celeste.

Avea un cadran ca un ceas, cu șapte indicatoare care urmăreau mișcările planetelor și ale Lunii și avea, de asemenea, mecanisme care să urmărească fazele selenare, calendarul și eclipsele lunare și solare.

Profesorul Derek de Solla Price, omul care și-a petrecut aproape un deceniu încercând (și reușind) să reconstituie mecanismul de la Antikythera pe baza fragmentelor descoperite în mare. Foto: derekdesolaprice.org/Wikimedia

Tot ceea ce știam despre ingineria greacă a fost dat peste cap în 2006, când s-a descoperit rolul sistemului său extrem de precis de roți zimțate. Mecanismul a demonstrat că grecii antici erau capabili de un nivel de inginerie de precizie pe care nimeni nu îl credea posibil.

Și poate că nu era nici cea mai recentă versiune – scriitorul roman Cicero spune că Arhimede a construit un dispozitiv similar în secolul III î.e.n. Din nefericire, s-au recuperat numai fragmente din dispozitiv, așa că trăsăturile-cheie ale sale încă nu sunt înțelese.

De exemplu, nu cunoaștem felul în care dispozitivul acționa indicatoarele planetare, mecanism care trebuie să fi fost foarte complex, ținând cont de felul în care variază traseul stelelor pe cer.

2. Kleroterion

Versiunea antică greacă a democrației poate părea primitivă pentru noi, însă grecii foloseau un dispozitiv foarte ingenios ca să se asigure că juriile erau întotdeauna compuse din oameni care nu puteau fi mituiți sau influențați altfel: o mașinărie care asigura un proces de selecție aleatoriu.

Un "kleroterion". Foto: filmleaks.org

Un „kleroterion” era un fel de mașinărie care era compusă din câteva coșuri, un vinci, o gaură și 500 de crestături mici. Când un juriu era adunat pentru proces, fiecare jurat aducea cu el o formă de identificare – o bucată mică de bronz sau lemn, numită „pinakion”, pe care era trecut numele său.

Apoi, toate acestea erau inserate în crestături. Un oficial introducea câteva bile prin coșurile de deasupra dispozitivului – unele negre, altele albe. Apoi acționa vinciul, cauzând ieșirea unei bile.

Dacă bila era neagră, șirul de „pinakia” era îndepărtat și jurații respectivi nu trebuiau să judece în acea zi. Dacă mingea era albă, jurații erau eligibili și trebuiau să-și facă datoria.

Oficialul trăgea de vinci pentru fiecare șir de pinakia, până când toți jurații fuseseră acceptați sau respinși. Nu exista nicio cale de a prezice care bilă avea să iasă și pe ce rând avea să iasă.

Astfel, grecii se asigurau că nimeni nu putea ști înainte de proces cine anume făcea parte din juriu, prevenind în acest mod influențarea deciziilor juraților.

3. Aeolipile, primul motor cu aburi

O reconstituire (stânga) a anticului motor cu aburi. Foto: va3ngc/Wikimedia

„Aeolipile” era, din câte știm, primul motor cu aburi al lumii – inventat în secolul I, cu aproximativ un mileniu și jumătate înainte de a deveni un mijloc obișnuit de a genera electricitate. A fost inventat de Heron din Alexandria.

Totuși, nu era tocmai un motor în sensul în care îl înțelegem azi. Mai degrabă, Heron îl folosea ca pe un dispozitiv simplu de a demonstra unele dintre principiile pneumaticii, drept ajutor pentru lecții sau pentru a atrage atenția vizitatorilor curioși.

Motorul în sine era o sferă goală montată pe două tuburi pe care le putea roti. Tuburile transportau aburii dintr-un cazan fierbinte aflat sub mașinărie.

Pe măsură ce aburul umplea sfera, scăpa prin alt tub (uneori două), care ieșea din sferă. Tuburile erau îndreptate în laterale, astfel încât forța aburului care ieșea făcea ca sfera să se rotească.

4. Macaraua și „gheara lui Arhimede”

„Gheara lui Arhimede”, spaima militarilor romani. Foto: Wikimedia

Grecii au inventat macaraua în jurul anului 500 î.e.n., un sistem simplu de ridicare mulțumită căruia înălțarea unor clădiri înalte și rezistente devenea mult mai practică. Mai târziu, tehnologia a fost îmbunătățită de romani, care au răspândit-o în majoritatea Europei.

Grecii puteau construi macarale avansate, așa cum o dovedește „gheara lui Arhimede”. Gheara lui Arhimede a fost o mașinărie construită în Siracuza, înainte ca romanii să asedieze orașul, în 214 î.e.n.

Potrivit relatărilor antice, gheara era un fel de macara care putea să împingă sau să ridice vasele din mare, răsturnându-le și scufundându-le. Era montată în apropiere de zidul orașului, ceea ce prevenea apropierea de oraș a vaselor romane.

Potrivit lui Plutarh, gheara i-a îngrozit pe romanii asediatori, care au început să simtă că se luptau cu zeii și mulți soldați erau îngroziți atunci când vedeau structuri de lemn deasupra zidurilor, temându-se că era vorba despre încă una dintre invențiile lui Arhimede.

Au renunțat la orice idee de a cuceri orașul pe mare, resemnându-se cu un asediu terestru îndelungat.

5. Turnul Vânturilor

Turnul Vânturilor din Atena. Foto: Britannica

Construit în jurul anului 50 î.e.n., Turnul Vânturilor din Atena este larg considerat a fi prima stație meteorologică a lumii, precum și primul turn cu ceas din lume. În vremurile antice, pe vârful său era o giruetă care indica direcția vântului.

Turnul are opt ziduri, fiecare îndreptat spre punctele cardinale principale și secundare ale busolei și are un cadran solar masiv, care putea fi folosit pentru a indica ora. Înăuntru avea un ceas cu apă, care măsura trecerea timpului noaptea sau în zilele înnorate.

Mărimea sa considerabilă și poziția sa dominantă din agora orașului pare a indica faptul că era construit cu scopul de a funcționa așa cum ar funcționa un turn cu ceas astăzi, iar grecii antici îl numeau Horologion (de unde provine cuvântul „orologiu”), adică „dispozitivul timpului”.

Clădirea stă încă în picioare și este păstrată în stare foarte bună, în mare parte mulțumită muncii de restaurare. A inspirat mulți arhitecți de-a lungul istoriei și replici mai mici ale sale pot fi întâlnite în întreaga Europă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei