5 fotografii banale în spatele cărora stau povești uimitoare

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-04-2019 10:13

 Unele fotografii par atât de obișnuite, încât nimeni nu s-ar uita la ele de două ori. Însă, uneori, tocmai aceste imagini simple și obișnuite au cele mai senzaționale povești.

Tocmai contextul ieșit din comun este ceea ce transformă o fotografie într-o bijuterie rară. De aceea, din multitudinea de imagini captate de-a lungul istoriei, îți prezentăm cinci fotografii aparent banale, dar care ascund povești uimitoare.

1. Bărbatul care zâmbește ține în mână miezul nuclear al „Grăsanului”

Harold Agnew cu miezul de plutoniu al „Grăsanului”, bomba de la Nagasaki, pe insula Tinian, în 1945. Foto: Wikimedia

„Grăsanul” a fost bomba nucleară pe care SUA au aruncat-o asupra orașului japonez Nagasaki. Era anul 1945 și era a doua dintre cele două bombe nucleare care au fost folosite vreodată în război.

În fotografia de mai sus, bărbatul care zâmbește este Harold Agnew. A fost un fizician american care a lucrat ca observator științific pentru bombardamentul de la Hiroshima.

Bărbatul are în mână miezul de plutoniu al „Grăsanului”. Miezul cântărea 6.4 kilograme și avea o capacitate de explozie de 21 kilotone (echivalentul a 21.000 de tone de dinamită)!

2. Cher Ami, porumbelul-erou de război

Acest porumbel a dus la destinație un mesaj al unui batalion încercuit în timpul Primului Război Mondial, salvând aproape 200 de oameni. Porumbelul a fost împușcat de mai multe ori și și-a pierdut un picior și un ochi. Soldații au numit porumbelul „Cher Ami”, ceea ce se traduce prin „prieten drag”.

„Cher Ami”, porumbelul medaliat. Foto: Wikimedia

Maiorul Charles White Whittlesey era izolat alături de 194 de oameni într-o depresiune mică lângă un deal, pe 3 octombrie 1918. Era război și nu puteau ieși din ascunzătoare fără să fie observați de germani.

Nu puteau trimite un mesager, fiindcă germanii l-ar fi împușcat. Așa că maiorul s-a decis să folosească porumbei.


Două dintre păsările care duceau mesaje au fost doborâte. A treia este porumbelul din imagine. Porumbelul a fost eliberat cu un bilet atașat de piciorul stâng. Biletul spunea următoarele:

„Suntem de-a lungul drumului paralel cu 276.4. Artileria noastră trage direct în noi. Pentru Dumnezeu, opriți-vă!”

Când porumbelul și-a luat zborul, germanii au început să tragă în el, și după numai câteva secunde, a fost doborât. Însă a reușit să zboare din nou și a parcurs 40 de kilometri în numai 25 de minute.

A dus mesajul la destinație ți a salvat viețile a 194 de oameni. În timpul călătoriei, a orbit la un ochi și a fost împușcat în piept. De asemenea, a fost rănit la un picior.

Medicii militari au făcut tot ce au putut pentru a-i salva piciorul, însă nu au reușit. Așa că i-au confecționat un picioruș de lemn.

Porumbelul a primit medalia „Crucea de Război cu Frunză de Stejar” pentru serviciile sale din timpul războiului. A livrat 12 mesaje importante în timpul Bătăliei de la Verdun.

3. Primul transplant de inimă din Polonia

Acest bărbat ține în mâini o imagine care a fost declarată „fotografia anului” de către National Geographic în 1987. Înfățișează primul transplant de inimă din Polonia, intervenție care a durat 23 de ore.

Bărbatul care ține fotografia în mâini este Tadeusz Zitkevits, fostul pacient. A trăit mai mult decât doctorul care l-a operat.

Tadeusz Zitkevits, pacientul care a beneficiat de primul transplant de inimă din Polonia. Foto: National Geographic via ZME Science

Zitkevits a fost beneficiarul primului transplant de inimă din Polonia. Doctorul din fotografie este Zbigniew Religa, cel care a realizat operația.

Operația a durat 23 de ore. A fost atât de extenuantă, încât ajutorul lui Religa poate fi văzut dormind pe podea, în partea din dreapta a fotografiei.

Fotograful James Stansfield a surprins momentul de după operație în care doctorul stă lângă pacient și îi examinează semnele vitale.

Fotografia de mai sus a fost realizată la 25 de ani după operație. Zitkevits a trăit încă 30 de ani, până în 2017, adică mai mult decât doctorul care l-a operat.

Doctorul  și o scenă din timpul operației. Foto: Grzegorz Celejewski via History Collection

4. O scenă din cel mai vechi film realizat vreodată

„Roundhay Garden Scene” este un film scurt din 1888, înfățișând imagini din viața reală. A fost realizat de Louis Le Prince, un inventator francez.

Imaginea de mai jos face parte din peliculă, despre care se crede că este cel mai vechi film care încă există. În film apare fiul lui Le Prince, Adolphe, socrii săi, Sarah și Jospeh Whitley și Annie Hartley, o prietenă a lui Le Prince.

Scena grădinii rotunde. Foto: Wikimedia

Filmul a fost realizat la locuința familiei Whitley, pe Oakwood Grange, în Anglia, pe 14 octombrie 1888. Oamenii din imagini se plimbă relaxați prin grădină.

În film, Sarah se întoarce, în timp ce haina lui Joseph este ridicată de vânt atunci când și el încearcă să se întoarcă. Imaginea a fost realizată pe un film fotografic Eastman Kodak, pe bază de hârtie.

Le Prince a folosit pentru filmare o cameră cu o singură lentilă. Anumite părți din filmare au fost produse de Muzeul Național al Științei din Londra, în 1930, iar aceste imagini au fost imprimate pe un film de 35 mm.

Potrivit lui Adolphe, Le Prince a captat imaginile cu 12 cadre pe secundă. Totuși, potrivit analizelor, rata este de șapte cadre secundă. Într-un documentar din 2015 numit „Primul film”, a fost folosită aceeași viteză de producție (șapte cadre pe secundă).

5. Această „fetiță” este un viitor președinte al SUA

O fotografie a lui Roosevelt la vârsta de doi ani și jumătate, îmbrăcat în hainele considerate pe atunci neutre din punct de vedere al genului. Foto: Wikimedia

Această fotografie pare a înfățișa o fetiță. De fapt, este o imagine din copilăria lui Franklin D. Roosevelt, care mai târziu a devenit președinte al SUA.

Înainte de secolul XVI, exista un ritual în cadrul căruia un băiat era îmbrăcat pentru prima dată cu bretele și pantaloni. Însă, de la mijlocul secolului XVI până la începutul secolului XX, băieții erau îmbrăcați în rochițe până la vârsta de opt ani.

În poza de mai sus, Roosevelt poartă o astfel de costumație. Fotografia a fost realizată în 1884, când Roosevelt avea doi ani și jumătate. Cine ar fi putut ghici că acest băiețel va deveni al 32-lea președinte al SUA?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei