5 moduri în care tehnologia ne-a schimbat în rău

0000   0730000

Dimensiune font:

| 24-09-2020 10:51

 Cunoaștem cu toții numeroasele avantaje ale tehnologiei moderne. Totuși, utilizarea serviciilor și dispozitivelor electronice dezvoltate în ultimele decenii nu este lipsită de efecte negative.

Atunci când vine vorba de tehnologia pe care o folosim zilnic, trebuie să știm că ne poate schimba corpul, obiceiurile și personalitatea – în moduri care se dovedesc nefaste de cele mai multe ori.

1

Efectul bulei informaționale

Foto: Shutterstock

S-ar putea crede că rețelele sociale sunt instrumente create pentru reducerea diferențelor dintre punctele de vedere ale utilizatorilor, dar lucrurile nu stau chiar așa.

De exemplu, algoritmii Facebook tind să le prezinte utilizatorilor conținut care se aliniază cu preferințele lor (ceea ce este de înțeles) și cu punctele lor de vedere (ceea ce ridică o serie de probleme).

Drept urmare, utilizatorii rețelelor sociale trebuie să facă tot posibilul să caute puncte de vedere diferite de ale lor, însă majoritatea nu o fac.

Acest efect servește la accentuarea diferențelor, ajungându-se la situații în care grupurile interesate de diferite aspecte ale aceleiași probleme poartă doar conversații în contradictoriu.

Interacțiunile dintre părți apar de obicei doar sub formă de conflict. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de „bulă de filtrare”, în care cei care își iau știrile de pe rețelele de socializare au rareori parte de perspective noi provocatoare.

Pe scurt, social media îți servește ceea ce vrei să auzi, nu ceea ce te ajută să înțelegi mai bine o anumită problemă.

1

Legătura dintre tehnologie și obezitate

La răspândirea obezității în jurul lumii au contribuit mulți factori. Este evident că omniprezentele smartphone-uri, tabletele, televizoare și console de jocuri au rol important în a ne face mai sedentari.

Foto: Shutterstock

Totuși, un amplu studiu realizat de Institutul Milken, din SUA, a analizat nivelurile de obezitate în 27 de țări și a descoperit următoarele: pentru fiecare creștere cu 10% sumei cheltuite de o țară pentru dispozitivele tehnologice există o creștere de 1% a nivelului de obezitate.

Cu toată această tehnologie care ne ține lipiți de scaune, suntem mai puțin activi și ne-am schimbat obiceiurile alimentare.

Multe programe guvernamentale și corporatiste – cum ar fi consiliere gratuită pentru pierderea în greutate și acces subvenționat în sălile de fitness – au apărut tocmai pentru a contracara acest efect.

3

Internetul ne-a diminuat capacitatea de a fi atenți

Foto: Shutterstock

Deși se știe că ne-a scăzut capacitatea de atenție din cauză că citim tot mai mult în format digital, un proiect de cercetare finanțat de Microsoft pune lucrurile într-o perspectivă și mai clară.

Folosind sondaje detaliate și scanări cerebrale EEG, cercetătorii au măsurat în două momente diferite, la 15 ani distanță, plaja de atenție a peste 2.000 de canadieni: o dată în anul 2000, aproximativ la începutul erei mobile, și încă o dată în 2015.

Rezultatul: durata medie de atenție a scăzut de la 12 secunde la 8 secunde. Așadar, o eroziune uimitoare de o treime din plaja de atenție în doar 15 ani.

Deși arată că s-a constatat și o creștere a capacității de a efectua mai multe sarcini în același timp, raportul subliniază că oamenii au ajuns să aibă o capacitate de concentrare mai mică decât a peștilor de acvariu.

4

Smartphone-urile ne schimbă tiparele de somn

Un sondaj al revistei Time desfășurat pe 4.700 de persoane a relevat că mulți respondenți sunt de acord cu afirmația: „Nu dorm la fel de bine ca înainte pentru că sunt conectat la tehnologie tot timpul.”


În cazul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 25% au fost de acord cu acest enunț. Cu toate acestea, există și un motiv fundamentat științific pentru care utilizarea smartphone-ului seara ar putea fi dăunătoare pentru somn.

Avem mecanisme naturale care ne ajută să știm când să ne trezim datorită schimbărilor la nivelul luminii ambientale.

Foto: Shutterstock

Lumina „roșie”, percepută la amurg, semnalează corpului că este noapte, în timp ce lumina „albastră”, așa cum e percepută cu pleoapele închise, este semnalul că este timpul să te trezești.

Această lumină „albastră” este văzută evident dimineața, dar este emisă și de smartphone-uri și tablete. Aceasta suprimă producția de melatonină, o substanță chimică care declanșează procesele somnului.

Potrivit unui studiu de la Harvard, lumina „albastră” reduce, de asemenea, perioada totală de somn REM (faza cu mișcări rapide ale ochilor), care este crucial pentru o minte sănătoasă.

5

Trimiterea de mesaje text ne afectează capacitatea de a comunica

Mesajele text au devenit principala formă de comunicare zilnică pentru aproape toată lumea. Chiar și persoanele din cele mai mari grupe de vârstă comunică acum mai mult prin text decât prin apeluri audio.

Foto: Shutterstock

Modul în care mesajele text ne afectează capacitatea de comunicare a fost studiat îndelung, reieșind că problema este foarte complexă.

Cercetările realizate în ultimii ani arată că mesajele text ne diminuează capacitatea de a citi indiciile emoționale ale celorlalți. Astfel de indicii vizuale nonverbale sunt o componentă deosebit de importantă a oricărei conversații.

Psihologii avertizează că lipsa de experiență în această direcție poate fi deosebit de dăunătoare pentru dezvoltarea socială a tinerilor.

În timp ce majoritatea adulților au intrat în era mobilă cu abilitățile sociale deja formate, pentru copii și adolescenți lucrurile nu stau deloc așa. Acești tineri s-ar putea găsi mai limitați în capacitatea de a purta o conversație față în față decât generațiile mai în vârstă.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

Americanii au realizat o aplicație care detectează asimptomaticii Covid-19 prin tuse înregistrată pe telefon Citeşte întreaga ştire:
30/10/2020 20:26

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatice pot fi deosebite de persoanele sănătoase prin ...

 VIDEO - Cutremurul din Marea Egee, revizuit la 7 grade Richter, a doborât clădiri în Turcia
30/10/2020 15:45

  Cutremurul puternic produs, vineri, la pranz, in Marea Egee, a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, potrivit USGS, scrie BBC. Seismul s-a simtit puternic pană la Atena (Grecia) si Istanbu ...

 A fost descoperită cea mai mică planetă rătăcitoare
30/10/2020 12:23

  Astronomii au anunţat descoperirea celei mai mici „planete rătăcitoare” cunoscută pană in prezent, o planetă telurică, probabil mai mică decat Pămantul, care nu face parte dint ...

 Conturile false de pe cea mai mare rețea de socializare, mijloc de manipulare si influențare
30/10/2020 10:32

  Facebook, cea mai mare retea de socializare a zilelor noastre, a luat nastere in anul 2004 din frustrarea si ambitia unui tanăr, Mark Zuckerberg. Concepută initial ca un mijloc de comunicare intr ...

Facebook Gaming, jocuri la un click distanță. Aplicația este gratuită
27/10/2020 13:00

 Facebook a lansat propriul serviciu de streaming pentru jocuri. Intitulat Facebook Gaming, acesta are o tintă foarte clară.  Facebook Gaming nu a fost creat nicio secundă pentru a concura cu Nv ...

 China face ordine pe Internet. Vor fi impuse reguli stricte privind publicarea informațiilor
27/10/2020 10:15

  Autoritatea naţională chineză pentru securitate cibernetică va recurge la o ''rectificare'' a browserelor mobile pentru a soluţiona ceea ce consideră a fi ingrijorări sociale legate de ''haosul' ...

 Cel mai greu an din istoria omenirii. Află ce s-a întâmplat atunci
27/10/2020 08:31

  Multi spun că 2020 e cel mai negru an al omenirii, dată fiind pandemia de coronavirus si incendiile din Australia si vestul Statelor Unite care au zdruncinat intreaga lume, insă premiul pentru cel ma ...

 Telefonul te poate da de gol dacă porți sau nu mască. O aplicație românească arată dacă oamenii se feresc de COVID
26/10/2020 16:15

  O aplicatie realizată de o companie din Romania arată in timp real dacă vizitatorii sau angajatii unei companii sau ai unei institutii poartă mască de protectie. De asemenea, aplicatia demonstreaz ...

 Au început lucrările la tunelul Fehmarnbelt, cel mai lung tunel subacvatic din Europa
26/10/2020 14:30

  După 10 ani de planificare, lucrările la cel mai lung tunel subacvatic din lume au inceput. Situat la o adancime de 40 de metri in Marea Baltică, tunelul Fehmarnbelt va face legătura intre Danemar ...

 Fost oficial al Google: Rețelele sociale sunt „amplificatoare de idioți”
26/10/2020 13:02

  Eric Schmidt, fostul CEO de la Google, spune că „excesele” din mediile sociale vor provoca probabil reglementări mai stricte ale platformelor de internet in anii următori.  Schmidt, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei