5 moduri în care tehnologia ne-a schimbat în rău

0000   0730000

Dimensiune font:

| 20-07-2021 10:51

 Cunoaștem cu toții numeroasele avantaje ale tehnologiei moderne. Totuși, utilizarea serviciilor și dispozitivelor electronice dezvoltate în ultimele decenii nu este lipsită de efecte negative.

Atunci când vine vorba de tehnologia pe care o folosim zilnic, trebuie să știm că ne poate schimba corpul, obiceiurile și personalitatea – în moduri care se dovedesc nefaste de cele mai multe ori.

1

Efectul bulei informaționale

Foto: Shutterstock

S-ar putea crede că rețelele sociale sunt instrumente create pentru reducerea diferențelor dintre punctele de vedere ale utilizatorilor, dar lucrurile nu stau chiar așa.

De exemplu, algoritmii Facebook tind să le prezinte utilizatorilor conținut care se aliniază cu preferințele lor (ceea ce este de înțeles) și cu punctele lor de vedere (ceea ce ridică o serie de probleme).

Drept urmare, utilizatorii rețelelor sociale trebuie să facă tot posibilul să caute puncte de vedere diferite de ale lor, însă majoritatea nu o fac.

Acest efect servește la accentuarea diferențelor, ajungându-se la situații în care grupurile interesate de diferite aspecte ale aceleiași probleme poartă doar conversații în contradictoriu.

Interacțiunile dintre părți apar de obicei doar sub formă de conflict. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de „bulă de filtrare”, în care cei care își iau știrile de pe rețelele de socializare au rareori parte de perspective noi provocatoare.

Pe scurt, social media îți servește ceea ce vrei să auzi, nu ceea ce te ajută să înțelegi mai bine o anumită problemă.

1

Legătura dintre tehnologie și obezitate

La răspândirea obezității în jurul lumii au contribuit mulți factori. Este evident că omniprezentele smartphone-uri, tabletele, televizoare și console de jocuri au rol important în a ne face mai sedentari.

Foto: Shutterstock

Totuși, un amplu studiu realizat de Institutul Milken, din SUA, a analizat nivelurile de obezitate în 27 de țări și a descoperit următoarele: pentru fiecare creștere cu 10% sumei cheltuite de o țară pentru dispozitivele tehnologice există o creștere de 1% a nivelului de obezitate.

Cu toată această tehnologie care ne ține lipiți de scaune, suntem mai puțin activi și ne-am schimbat obiceiurile alimentare.

Multe programe guvernamentale și corporatiste – cum ar fi consiliere gratuită pentru pierderea în greutate și acces subvenționat în sălile de fitness – au apărut tocmai pentru a contracara acest efect.

3

Internetul ne-a diminuat capacitatea de a fi atenți

Foto: Shutterstock

Deși se știe că ne-a scăzut capacitatea de atenție din cauză că citim tot mai mult în format digital, un proiect de cercetare finanțat de Microsoft pune lucrurile într-o perspectivă și mai clară.

Folosind sondaje detaliate și scanări cerebrale EEG, cercetătorii au măsurat în două momente diferite, la 15 ani distanță, plaja de atenție a peste 2.000 de canadieni: o dată în anul 2000, aproximativ la începutul erei mobile, și încă o dată în 2015.

Rezultatul: durata medie de atenție a scăzut de la 12 secunde la 8 secunde. Așadar, o eroziune uimitoare de o treime din plaja de atenție în doar 15 ani.

Deși arată că s-a constatat și o creștere a capacității de a efectua mai multe sarcini în același timp, raportul subliniază că oamenii au ajuns să aibă o capacitate de concentrare mai mică decât a peștilor de acvariu.

4

Smartphone-urile ne schimbă tiparele de somn

Un sondaj al revistei Time desfășurat pe 4.700 de persoane a relevat că mulți respondenți sunt de acord cu afirmația: „Nu dorm la fel de bine ca înainte pentru că sunt conectat la tehnologie tot timpul.”


În cazul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 25% au fost de acord cu acest enunț. Cu toate acestea, există și un motiv fundamentat științific pentru care utilizarea smartphone-ului seara ar putea fi dăunătoare pentru somn.

Avem mecanisme naturale care ne ajută să știm când să ne trezim datorită schimbărilor la nivelul luminii ambientale.

Foto: Shutterstock

Lumina „roșie”, percepută la amurg, semnalează corpului că este noapte, în timp ce lumina „albastră”, așa cum e percepută cu pleoapele închise, este semnalul că este timpul să te trezești.

Această lumină „albastră” este văzută evident dimineața, dar este emisă și de smartphone-uri și tablete. Aceasta suprimă producția de melatonină, o substanță chimică care declanșează procesele somnului.

Potrivit unui studiu de la Harvard, lumina „albastră” reduce, de asemenea, perioada totală de somn REM (faza cu mișcări rapide ale ochilor), care este crucial pentru o minte sănătoasă.

5

Trimiterea de mesaje text ne afectează capacitatea de a comunica

Mesajele text au devenit principala formă de comunicare zilnică pentru aproape toată lumea. Chiar și persoanele din cele mai mari grupe de vârstă comunică acum mai mult prin text decât prin apeluri audio.

Foto: Shutterstock

Modul în care mesajele text ne afectează capacitatea de comunicare a fost studiat îndelung, reieșind că problema este foarte complexă.

Cercetările realizate în ultimii ani arată că mesajele text ne diminuează capacitatea de a citi indiciile emoționale ale celorlalți. Astfel de indicii vizuale nonverbale sunt o componentă deosebit de importantă a oricărei conversații.

Psihologii avertizează că lipsa de experiență în această direcție poate fi deosebit de dăunătoare pentru dezvoltarea socială a tinerilor.

În timp ce majoritatea adulților au intrat în era mobilă cu abilitățile sociale deja formate, pentru copii și adolescenți lucrurile nu stau deloc așa. Acești tineri s-ar putea găsi mai limitați în capacitatea de a purta o conversație față în față decât generațiile mai în vârstă.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Whatsapp vrea să introducă o nouă caracteristică. Ce vor putea face utilizatorii direct din fereastra de chat
30/11/2023 18:12

WhatsApp a anuntat că vrea să introducă o nouă caracteristică. Utilizatorii platformei vor putea vedea statusul contactelor direct in fereastra de chat. Astfel, cea mai nouă versiune beta a aplicatiei de ...

Viața în orașele viitorului
30/11/2023 09:44

În lumea de astăzi, pe măsură ce populatia urbană creste rapid, orasele se confruntă cu provocări semnificative in ceea ce priveste sustenabilitatea, eficienta si calitatea vietii. Răspunsul la ace ...

Invenția unor cercetători români salvează terenurile poluate
27/11/2023 13:27

O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galati a inventat un material care, imprăstiat pe terenuri poluate, le poate depolua in mod ecologic. Inventia a fost inregistrat ...

NU vă încărcați telefonul în aceste trei cazuri - Ar putea fi fatal pentru el
24/11/2023 21:05

Nivelul bateriei smartphone-ului dvs. a scăzut la 15-20% - in acest caz, il veti incărca cat mai curand posibil. Dar este aceasta cea mai bună abordare? Ce ar trebui să faceti in această situatie? Se pare ...

Descoperire neașteptată cu ajutorul imaginilor din satelit: megastructuri bine ascunse în inima Europei
23/11/2023 11:18

  Imaginile proaspete captate de sateliti aduc la lumină megastructuri impresionante care au fost discret ascunse de privirile cercetătorilor pană in prezent. Această nouă descoperire se re ...

Inteligența Artificială amenință milioane de locuri de muncă
17/11/2023 00:34

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie inlocuite de inteligenţa artificială (IA) in următoarele două decenii, in principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform ...

Bateria se descarcă rapid? Încărcați-vă telefonul în acest mod pentru a prelungi durata de viață a bateriei
16/11/2023 23:47

Încărcarea telefonului este un lucru pe care il facem in mod complet reflex. De obicei, nu ne gandim dacă o facem corect. La primul semn de probleme cu bateria, dăm vina pe echipament si pe producător ...

Test de cultură generală. Câți ochi au albinele?
15/11/2023 20:58

 Albinele au o vedere aparte, care le diferentiază de alte insecte. Ele posedă in total cinci ochi, constand in doi ochi mari si trei ochi mai mici. Fiecare set de ochi are un scop specific, cum ar fi id ...

Inteligența artificială preia controlul - Ce slujbe sunt în pericol în viitorul apropiat
15/11/2023 16:14

Robotii vor inlocui oamenii in cinci domenii de activitate, consideră un expert in inteligentă artificială care afirmă că iar asta se va intampla in viitorul nu prea indepărtat, notează Adevărul.ro. La ...

Anunț important pentru utilizatorii Google. Milioane de conturi de Gmail vor fi șterse în decembrie
14/11/2023 17:35

 Google demarează in decembrie procesul de stergere a milioane de conturi de Gmail. Va fi eliminat inclusiv continutul din Google Workspace, cum ar fi Gmail, Docs, Drive, Meet, Calendar si Google Foto. P ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei