Regii și reginele care au suferit de mutații și defecte ereditare cauzate de consangvinizare

rege_bpg

Dimensiune font:

| 21-11-2022 12:20

 Consangvinizarea, conceperea de copii în cupluri ai căror membri sunt înrudiți din punct de vedere biologic, a fost o caracteristică a familiilor regale încă de când au apărut primele dinastii.

Pe hârtie, ideea pare foarte bună: te căsătorești cu o rudă și păstrezi genealogia pură concepând urmași care vor păstra puterea în familie. Iar dacă în sânul familiei se naște o dispută, părțile aflate în conflict vor fi împăcate printr-o căsătorie. Ce ar putea să meargă prost?

1. Lui Ferdinand I de Austria îi plăcea să se rostogolească în coșul de gunoi

 

Ferdinand I de Austria și hidrocefalia sa evidentă, o afecțiune pe care nici măcar pictorii regali nu o puteau ignora. Foto: Wikimedia

 

Descendent al Ioanei de Castilia, Ferdinand I de Austria s-a născut în 1793 dintr-un cuplu format din doi aristocrați care erau de două ori veri primari: împăratul Francisc al II-lea și Maria-Tereza.

Ferdinand s-a născut cu hidrocefalie, o altă afecțiune comună printre Habsburgi. Hidrocefalia, adică prezența apei în cutia craniană, pune presiune pe țesuturile sensibile și duce la vătămări ale creierului. 

De asemenea, Ferdinand avea celebra „falcă de Habsburg” și suferea de epilepsie. În ciuda nevolniciei sale, regele a insistat ca el să moștenească tronul pentru a duce mai departe genealogia regală și principiile de succesiune monarhică.

De-a lungul vieții sale, Ferdinand a fost rege al Ungariei, Austriei, Boemiei, Lombardiei și Veneției. Din cauza dizabilităților sale, nu controla în mod direct chestiunile de stat. Acestea erau rezolvate de consilieri și regenți.

 

Fotografie a lui Ferdinand I la bătrânețe, circa 1870. Foto: Wikimedia

 

De-a lungul domniei sale, una dintre activitățile preferate a fost să se așeze pe gura unui coș de aruncat hârtii și să se rostogolească pe podea. În mod surprinzător, a rămas pe tron vreme de 18 ani – abdicând în favoarea nepotului său, Franz Josef, în 1848 – și a murit la vârsta de 82 de ani.

După domnia lui, niciun alt Habsburg nu a mai fost încoronat rege al Boemiei. 

2. Regina Victoria, un izvor de hemofilie

În secolele XIX și XX, o mare parte a fețelor regale ale Europei aveau o legătură cu regina Victoria într-un fel sau altul. Fiica ei, prințesa Alice, era mama țarinei Alexandra Romanov, ultima țarină a Rusiei.

Victoria a fost bunica ultimului vicerege al Indiei și străbunica ducelui de Edinburgh. Genele Victoriei s-au răspândit în întreaga Europă.

 

Regina Victoria. Foto: Wikimedia

 

Iubitul ei – prințul Albert – era, de fapt, vărul ei primar, ceea ce înseamnă că toți copiii reginei au fost rezultatul consangvinizării. De asemenea, regina suferea de hemofilie, pe care a transmis-o copiilor ei și, apoi, fețelor regale din întreaga Europă.

Victoria nu a suferit semnificativ de pe urma bolii, însă unul dintre copiii ei și cinci dintre nepoții ei au murit în urma unor complicații cauzate de această afecțiune. 

Hemofilia apare atunci când ambii părinți au gena recesivă care o declanșează, iar regina Victoria avea un subtip unic, numit Hemofilie B.

S-au făcut speculații dacă Edward, ducele de Kent, era într-adevăr tatăl biologic al reginei. Pentru ca progeniturile lor să sufere de hemofilie, era necesar ca atât Victoria, cât și prințul Albert să fie afectați de această boală.

Faptul că o boală atât de rară și recesivă a fost prezentă la ambii veri primari a dat naștere la speculații care spun că regina însăși a fost produsul consangvinizării.

3. Urina albastră a regelui George și Revoluția Americană

 

„George al III-lea”, de Allan Ramsay, 1762. Foto: Wikimedia

 

Regina Victoria a fost ultimul monarh al Casei de Hanovra, o familie celebră pentru consangvinizare și anomaliile genetice rezultate din ea. Regele George al III-lea al Angliei, rămas în istorie drept monarhul care a pierdut coloniile americane, aparținea aceste dinastii și s-ar putea să fi suferit de o boală rară numită porfiria.

Porfiria este o afecțiune genetică din cauza căreia cel afectat suferă de pusee de nebunie, iar culoarea urinei sale este purpuriu-albăstruie.

Însă analizele științifice recente au pus la îndoială acest diagnostic, susținând că regele suferea pur și simplu de o boală mintală, posibil tulburare bipolară, care ar fi putut fi cauzată de consangvinizarea din interiorul Casei de Hanovra.

În timpul stărilor de nebunie, regele scria într-un mod cu totul diferit – frazele sale puteau atinge lungimea de 400 de cuvinte. Se știa că vorbea fără oprire până când îi apăreau spume la gură.

 

Ilustrație din 1798 care îl înfățișează pe John Bull (nume sub care era reprezentat poporul englez în caricaturi) trăgând un pârț pe portretul regelui George al III-lea. Foto: Wikimedia

 

De fapt, istoria și-l amintește drept „regele nebun”. Ca să fie tratat, erau folosite cămăși de forță și băi reci. Este de înțeles că o persoană aflată într-o asemenea stare mintală a pierdut războiul cu revoluționarii americani.

De asemenea, regele suferea de afecțiuni ale pielii (posibil cauzate tot de consangvinizare), care erau tratate cu un medicament obținut din gențiană. Se știe că gențiana cauzează o coloratură purpuriu-albăstruie a urinei, ceea ce dat naștere teoriei conform căreia regele suferea de porfirie. 

4. Maria cea Nebună a Portugaliei avea probleme de temperament

Maria I a Portugaliei, cunoscută drept „Maria cea Pioasă” sau „Maria cea Nebună”, a fost rezultatul unei lungi descendențe de consangvinizare. S-a căsătorit cu un unchi, astfel că fiul rezultat din relație, prințul Joao, era totodată și vărul propriei sale mame!

Se știe că, în copilărie, Maria era profund credincioasă, uneori până la limita normalului. Acasă, scotea adeseori urlete ca un animal. Când duhovnicul ei a murit, în 1791, Maria a început să facă crize în care urla și se jeluia, fiind sigură că este blestemată.

 

„Dona Maria I, Regină a Portugaliei”, de José Leandro de Carvalho, 1808. Foto: Wikimedia

 

Doctorul Francis Willis, care îl tratase și pe regele nebun al Angliei, George al III-lea, a fost adus în Portugalia ca să trateze regina.

A diagnosticat-o drept nebună și i-a impus niște tratamente îngrozitoare, care includeau băile reci, învinețirea (vânătăile erau create intenționat) și administrarea de laxative. Tratamentele nu au dat rezultate. 

În cele din urmă, regina a devenit incapabilă să își îndeplinească sarcinile regale și în locul ei a fost numit un regent.

Prințul Joao, care suferea și el de pe urma problemelor genetice cauzate de consangvinizare, a fost considerat ca fiind prea incompetent pentru a ocupa funcția de regent în 1799. Când Franța a invadat Portugalia, familia regală a fugit în Brazilia, unde regina a și murit în 1816.

5. Împărăteasa Elisabeta a Austriei era depresivă și anorexică

 

Împărăteasa Elisabeta este înfățișată aici cu părul lung (pictură de Franz Xaver Winterhalter, 1864), unul dintre cele două așa-zise „portrete intime”. Aceasta era pictura preferată a lui Franz Josef; o ținea pe un perete în biroul său. Foto: Wikimedia

 

Elisabeta (ai cărei părinți erau veri) s-a măritat cu vărul ei, Franz Josef. Elisabeta făcea parte din Casa Wittelsbach, un clan notoriu pentru consangvinizare și pentru afecțiunile de care sufereau membrii săi.

Dar Elisabeta era renumită și pentru frumusețea ei, în zilele noastre fiind comparată uneori cu prințesa Diana. Însă, așa cum se întâmplă adeseori printre copiii care sunt rezultatul consangvinizării, suferea de probleme mintale, ceea ce a dus la instalarea depresiei. 

De-a lungul domniei ei, începând cu căsătoria cu împăratul în vârstă de 23 de ani, Elisabeta a devenit cunoscută pentru dispoziția ei timidă și melancolică.

Afectată de nervozitate și depresie, mânca foarte rar și, foarte probabil, suferea de anorexie. Pe lângă faptul că nu mânca, obișnuia să facă exerciții fizice în mod obsesiv, de obicei timp de câteva ore în fiecare zi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Emil Boc, marele absent de Ziua Națională. A dormit pe scaune în aeroport
03/12/2023 00:23

Ninsorile au blocat zeci de clujeni pe aeroportul din Munchen. Printre ei, si Emil Boc Zeci de clujeni au fost blocati, de joi seara, pe Aeroportul Munchen din Germania, care a fost inchis din cauza unei nins ...

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, imitați bestial de Ionuț Rusu. Liviu Dragnea le gătește primilor doi oameni din stat
02/12/2023 18:41

Actorul de comedie Ionut Rusu a postat un videoclip special de 1 Decembrie 2023, de Ziua Natională a Romaniei. Comediantul i-a interpretat magistral pe Klaus Iohannis, pe Marcel Ciolacu si pe Liviu Dragnea. I ...

Atac incredibil la Ciolacu: „Își lasă nevasta pentru o ‘păsărică’. Cum să crezi că te iubește? Ești un moș libidinos, cu pielea căzută pe față”
02/12/2023 18:25

Amintit de premierul Ciolacu printre personajele care pun presiuni in favoarea operatorilor din industria de gambling, milionarul Sorin Constantinescu ii dă lovitură după lovitură politicianului. Constanti ...

Valtteri Bottas a strâns aproape 150.000 de dolari pentru Movember cu calendarul său sexy
30/11/2023 17:29

Finlandezul Valtteri Bottas a publicat un calendar cu fotografii nud cu el pentru a ajuta campania Movember impotriva cancerului de prostată. El a strans aproape 150.000 de dolari, relatează L'Equipe. Bottas ...

Aproape 700 de fugari au fost aduți în țară, în acest an
30/11/2023 11:21

De la inceputul anului pană in prezent au fost aduse din străinătate aproape 700 de persoane condamnate care se sustrăgeau de la executarea pedepselor, a anunţat miercuri ministrul Justiţiei, Alina Gorghi ...

Ovidiu Lipan Ţăndărică se căsătorește la 70 de ani. Cine e viitoarea sa soție
29/11/2023 15:01

La 70 de ani, Ovidiu Lipan Tăndărică este pregătit să se căsătorească cu femeia cu care are o relatie de 20 de ani. Cu toate acestea, el nu a dat prea multe detalii despre ziua cea mare. Desi fost into ...

Alfred Simonis înjură ca la ușa cortului: „Îți sparg dinții, să îmi bag p.. în mă-ta!”
28/11/2023 00:09

Presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, il injură pe liderul Opozitiei George Simion de la tribuna Camerei Deputatilor. Cuvintele ce i-au iesit pe gură liderului PSD sunt greu de reprod ...

Imaginile care iau mințile femeilor! A apărut cel mai sexy calendar cu pompieri / FOTO-VIDEO
27/11/2023 19:36

Imaginile care iau mintile femeilor! A apărut cel mai sexy calendar cu pompieri A apărut calendarul sexy cu pompieri. Este vorba despre un traditional calendar, care aniversează 30 de ani de la prima aparit ...

Pedagog înjunghiat de o elevă, în biroul directorului unei școli din Oradea
27/11/2023 15:29

Un bărbat in varstă de 41 de ani, pedagog la un liceu din Oradea, a fost rănit după ce a fost injunghiat de către o elevă. Incidentul a avut loc in biroul directorului adjunct al unităţii de invăţă ...

„Autentic
27/11/2023 14:38

În epoca deepfake şi a post-adevărului, in contextul proliferării inteligenţei artificiale şi după ce Elon Musk a transformat Twitter in platforma X, editorii dicţionarului american Merriam-Webster ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei