Regii și reginele care au suferit de mutații și defecte ereditare cauzate de consangvinizare

rege_bpg

Dimensiune font:

| 21-11-2022 12:20

 Consangvinizarea, conceperea de copii în cupluri ai căror membri sunt înrudiți din punct de vedere biologic, a fost o caracteristică a familiilor regale încă de când au apărut primele dinastii.

Pe hârtie, ideea pare foarte bună: te căsătorești cu o rudă și păstrezi genealogia pură concepând urmași care vor păstra puterea în familie. Iar dacă în sânul familiei se naște o dispută, părțile aflate în conflict vor fi împăcate printr-o căsătorie. Ce ar putea să meargă prost?

1. Lui Ferdinand I de Austria îi plăcea să se rostogolească în coșul de gunoi

 

Ferdinand I de Austria și hidrocefalia sa evidentă, o afecțiune pe care nici măcar pictorii regali nu o puteau ignora. Foto: Wikimedia

 

Descendent al Ioanei de Castilia, Ferdinand I de Austria s-a născut în 1793 dintr-un cuplu format din doi aristocrați care erau de două ori veri primari: împăratul Francisc al II-lea și Maria-Tereza.

Ferdinand s-a născut cu hidrocefalie, o altă afecțiune comună printre Habsburgi. Hidrocefalia, adică prezența apei în cutia craniană, pune presiune pe țesuturile sensibile și duce la vătămări ale creierului. 

De asemenea, Ferdinand avea celebra „falcă de Habsburg” și suferea de epilepsie. În ciuda nevolniciei sale, regele a insistat ca el să moștenească tronul pentru a duce mai departe genealogia regală și principiile de succesiune monarhică.

De-a lungul vieții sale, Ferdinand a fost rege al Ungariei, Austriei, Boemiei, Lombardiei și Veneției. Din cauza dizabilităților sale, nu controla în mod direct chestiunile de stat. Acestea erau rezolvate de consilieri și regenți.

 

Fotografie a lui Ferdinand I la bătrânețe, circa 1870. Foto: Wikimedia

 

De-a lungul domniei sale, una dintre activitățile preferate a fost să se așeze pe gura unui coș de aruncat hârtii și să se rostogolească pe podea. În mod surprinzător, a rămas pe tron vreme de 18 ani – abdicând în favoarea nepotului său, Franz Josef, în 1848 – și a murit la vârsta de 82 de ani.

După domnia lui, niciun alt Habsburg nu a mai fost încoronat rege al Boemiei. 

2. Regina Victoria, un izvor de hemofilie

În secolele XIX și XX, o mare parte a fețelor regale ale Europei aveau o legătură cu regina Victoria într-un fel sau altul. Fiica ei, prințesa Alice, era mama țarinei Alexandra Romanov, ultima țarină a Rusiei.

Victoria a fost bunica ultimului vicerege al Indiei și străbunica ducelui de Edinburgh. Genele Victoriei s-au răspândit în întreaga Europă.

 

Regina Victoria. Foto: Wikimedia

 

Iubitul ei – prințul Albert – era, de fapt, vărul ei primar, ceea ce înseamnă că toți copiii reginei au fost rezultatul consangvinizării. De asemenea, regina suferea de hemofilie, pe care a transmis-o copiilor ei și, apoi, fețelor regale din întreaga Europă.

Victoria nu a suferit semnificativ de pe urma bolii, însă unul dintre copiii ei și cinci dintre nepoții ei au murit în urma unor complicații cauzate de această afecțiune. 

Hemofilia apare atunci când ambii părinți au gena recesivă care o declanșează, iar regina Victoria avea un subtip unic, numit Hemofilie B.

S-au făcut speculații dacă Edward, ducele de Kent, era într-adevăr tatăl biologic al reginei. Pentru ca progeniturile lor să sufere de hemofilie, era necesar ca atât Victoria, cât și prințul Albert să fie afectați de această boală.

Faptul că o boală atât de rară și recesivă a fost prezentă la ambii veri primari a dat naștere la speculații care spun că regina însăși a fost produsul consangvinizării.

3. Urina albastră a regelui George și Revoluția Americană

 

„George al III-lea”, de Allan Ramsay, 1762. Foto: Wikimedia

 

Regina Victoria a fost ultimul monarh al Casei de Hanovra, o familie celebră pentru consangvinizare și anomaliile genetice rezultate din ea. Regele George al III-lea al Angliei, rămas în istorie drept monarhul care a pierdut coloniile americane, aparținea aceste dinastii și s-ar putea să fi suferit de o boală rară numită porfiria.

Porfiria este o afecțiune genetică din cauza căreia cel afectat suferă de pusee de nebunie, iar culoarea urinei sale este purpuriu-albăstruie.

Însă analizele științifice recente au pus la îndoială acest diagnostic, susținând că regele suferea pur și simplu de o boală mintală, posibil tulburare bipolară, care ar fi putut fi cauzată de consangvinizarea din interiorul Casei de Hanovra.

În timpul stărilor de nebunie, regele scria într-un mod cu totul diferit – frazele sale puteau atinge lungimea de 400 de cuvinte. Se știa că vorbea fără oprire până când îi apăreau spume la gură.

 

Ilustrație din 1798 care îl înfățișează pe John Bull (nume sub care era reprezentat poporul englez în caricaturi) trăgând un pârț pe portretul regelui George al III-lea. Foto: Wikimedia

 

De fapt, istoria și-l amintește drept „regele nebun”. Ca să fie tratat, erau folosite cămăși de forță și băi reci. Este de înțeles că o persoană aflată într-o asemenea stare mintală a pierdut războiul cu revoluționarii americani.

De asemenea, regele suferea de afecțiuni ale pielii (posibil cauzate tot de consangvinizare), care erau tratate cu un medicament obținut din gențiană. Se știe că gențiana cauzează o coloratură purpuriu-albăstruie a urinei, ceea ce dat naștere teoriei conform căreia regele suferea de porfirie. 

4. Maria cea Nebună a Portugaliei avea probleme de temperament

Maria I a Portugaliei, cunoscută drept „Maria cea Pioasă” sau „Maria cea Nebună”, a fost rezultatul unei lungi descendențe de consangvinizare. S-a căsătorit cu un unchi, astfel că fiul rezultat din relație, prințul Joao, era totodată și vărul propriei sale mame!

Se știe că, în copilărie, Maria era profund credincioasă, uneori până la limita normalului. Acasă, scotea adeseori urlete ca un animal. Când duhovnicul ei a murit, în 1791, Maria a început să facă crize în care urla și se jeluia, fiind sigură că este blestemată.

 

„Dona Maria I, Regină a Portugaliei”, de José Leandro de Carvalho, 1808. Foto: Wikimedia

 

Doctorul Francis Willis, care îl tratase și pe regele nebun al Angliei, George al III-lea, a fost adus în Portugalia ca să trateze regina.

A diagnosticat-o drept nebună și i-a impus niște tratamente îngrozitoare, care includeau băile reci, învinețirea (vânătăile erau create intenționat) și administrarea de laxative. Tratamentele nu au dat rezultate. 

În cele din urmă, regina a devenit incapabilă să își îndeplinească sarcinile regale și în locul ei a fost numit un regent.

Prințul Joao, care suferea și el de pe urma problemelor genetice cauzate de consangvinizare, a fost considerat ca fiind prea incompetent pentru a ocupa funcția de regent în 1799. Când Franța a invadat Portugalia, familia regală a fugit în Brazilia, unde regina a și murit în 1816.

5. Împărăteasa Elisabeta a Austriei era depresivă și anorexică

 

Împărăteasa Elisabeta este înfățișată aici cu părul lung (pictură de Franz Xaver Winterhalter, 1864), unul dintre cele două așa-zise „portrete intime”. Aceasta era pictura preferată a lui Franz Josef; o ținea pe un perete în biroul său. Foto: Wikimedia

 

Elisabeta (ai cărei părinți erau veri) s-a măritat cu vărul ei, Franz Josef. Elisabeta făcea parte din Casa Wittelsbach, un clan notoriu pentru consangvinizare și pentru afecțiunile de care sufereau membrii săi.

Dar Elisabeta era renumită și pentru frumusețea ei, în zilele noastre fiind comparată uneori cu prințesa Diana. Însă, așa cum se întâmplă adeseori printre copiii care sunt rezultatul consangvinizării, suferea de probleme mintale, ceea ce a dus la instalarea depresiei. 

De-a lungul domniei ei, începând cu căsătoria cu împăratul în vârstă de 23 de ani, Elisabeta a devenit cunoscută pentru dispoziția ei timidă și melancolică.

Afectată de nervozitate și depresie, mânca foarte rar și, foarte probabil, suferea de anorexie. Pe lângă faptul că nu mânca, obișnuia să facă exerciții fizice în mod obsesiv, de obicei timp de câteva ore în fiecare zi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova
19/04/2024 12:58

 Cine a fost domnitorul care a renuntat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori in Moldova, fiind primul din neamul Basarabilor munteni care a ocupat scaunul Musatinilor. A avut o poveste teribil d ...

Narghileaua, un mozaic cultural al relaxării și tradiției
18/04/2024 13:12

Narghileaua, cunoscută si sub denumirea de shisha sau hookah, este mai mult decat un simplu obiect de fumat; este un simbol al ospitalitătii si culturii in multe părti ale lumii. Istoria sa se intinde pe m ...

Somnul polifazic sau redefinirea modului în care ne odihnim
18/04/2024 13:07

Somnul polifazic, o practică de somn fragmentat in mai multe episoade scurte pe parcursul unei zile, continuă să fascineze atat cercetătorii, cat si pe cei in căutarea unei eficiente maximizate a timpului ...

Marcajele de pe cărți și impactul lor în jocurile de noroc
17/04/2024 14:24

 În lumea strălucitoare si adesea enigmatică a cazinourilor, unde norocul si sansa par să conducă dansul, există practici mai putin cunoscute publicului larg care pot inclina balanta in favoarea ...

 Explozia stilurilor. O călătorie fascinantă prin istoria coafurilor
17/04/2024 12:42

De-a lungul istoriei, coafura a fost mai mult decat un simplu aspect al ingrijirii personale; a fost o expresie a identitătii culturale, a statutului social, a afilierilor politice si a tendintelor estetice. D ...

Donald Trump: Procesul meu este un „atac” împotriva Americii
15/04/2024 18:10

Donald Trump a denuntat luni un „atac impotriva Americii”, la sosirea la procesul său penal la New York, un dosar in care este acuzat că a făcut plăti ascunse unei foste vedete porno chiar inain ...

FRF, gest neașteptat după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai în meciul dintre Dinamo și Poli Iași
15/04/2024 16:21

 Duelul din etapa cu numărul 4 a play-out-ului SuperLigii Romaniei, dintre Dinamo si Poli Iasi (1-0), a fost umbrit de accidentarea gravă a fotbalistului Luca Mihai, care a fost transportat de urgen ...

Lângă Autostrada A1 s-a deschis prima fermă de lalele din România
14/04/2024 10:09

Prima fermă de lalele olandeze din Romania a fost deschisă pentru public in satul Pătroaia-Deal din judetul Dambovita, la nici o sută de kilometri de Capitală. Plantatia se intinde pe un teren de 30 de mii ...

Cine este actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”
13/04/2024 00:13

Stela Popescu, un nume emblematic al scenei romanesti, a fost tinta atentiei Securitătii incă din tinerete, pe vremea cand aceasta era studentă la „Teatru si Film”. In grupul ei, format din personalităt ...

Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă
12/04/2024 11:52

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă in dosarul accidentului de la Mangalia, produs in 2022. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei